[#61] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #60

a więc i jest, pierwsza publiczna wersja, zmienilem nazwe z SheepShaver na SheetEater

https://github.com/rzookol/sheeteater/releases/download/SheetEater0.8/SheetEater.lha

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2026 03:25:11 przez michal_zukowski
4
[#62] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #61

To jest przykład programu, który byłby pewnie jednym z bardziej pożądanych na AmigaOS 4 i jednocześnie najbardzjej bezsensownych w przypadku MorphOSa.
1
[#63] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #62

Możesz rozwinąć?
[#64] Re: Trochę vibecodingu

@waldiamiga, post #63

Coż, często spotykam się ze stwierdzeniami w stylu "Po co port JediAcademy na AmigaOS 4, przecież niekt nie będzie w to grał bo to jest na pececie". Oczywiście przystępując do rozgrywki na mojej X5000, zawsze traktuję takie wypowiedzi z pobłażaniem, bo jak coś nie istnieje dla danego komputera, to stworzenie tego czegoś zawsze ma sens. Ciekawe czy Ci sami ludzie powiedzieliby np. "Po co przenosić GTA 6 na Switcha 2, przecież można pograć w to na PS5" (zaznaczam iż choć posiadam Switcha, nie mam zielonego pjęcia czy GTA6 będzie na niego przeniesiona, bo mnie ta gra interesuje tyle co zeszłoroczny śnieg, więc to tylko taki poglądowy przykład).

Natomiast gdyby na ten przykład ktoś chciał zagrać w takiego Wiedźmina na Switchu, który jest dostępny oficjalnie na oficjalny system, ale ten ktoś zadałby sobie trud by shackować konsolę, wgrać inny system, a potem stworzyć program, który uruchamiałby takiego Wiedźmina na tym lewym systemie, to jednak uznałbym że lekko gościu odjechał.

Tak samo do dziś pamiętam zdanie z bodaj Don Rafito zamieszczone chyba w piśmie AmigaNG (albo C&A Fan), z recenzji Dooma 3 na AROSa, które brzmiało mniej więcej "Na reszcie mogę zagrać na swoim komputerze w tę świetną grę" a pisał to dobre 10 lat po premierze Doom 3 na PC. Przyznam, że nieźle sie wtedy uśmiechnąłem pod nosem.

Oczywiście nie neguję, nie krytykuję i nie potępiam faktu, że ktoś robi dla komputera Mac PPC, emulator tegoż Maca PPC, na system inny niż dedykowany, stwierdzam jedynie obiektywny fakt iż w przypadku komputerów obsługujących system AmigaOS 4, które obiektywnie mają gorzej z "łatwym dostępem do MacOS PPC" (chyba na nowym sprzęcie to już nawet MOL nie działa), taki program byłby o wiele, o wiel bardziej sensowny., podczas gdy na Macach PPC, senowność jego jest hmm....
[#65] Re: Trochę vibecodingu

@waldiamiga, post #63

Pewnie chodzi mu o to, że w przypadku sporej części sprzętów dla MorphOS-a można po prostu zresetować komputer i uruchomić OSX natywnie - z całą bazą jego softu.
3
[#66] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #64

podczas gdy na Macach PPC, senowność jego jest hmm....Cytuj zaznaczo

To trochę jak z AmiCygnixem. Skoro na Twojej X5000 działa Linuks - po co protezy?
Pomijasz też fakt, że są mosiści, którzy nie mają komputerów od Apple. I coraz więcej ich będzie.
6
[#67] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #62

Morphosowcy zwykle nie mają zainstalowanego macos9 i nawet macosxa jako drugiego systemu, więc nie, lepiej mieć wszystko na jednym ekranie i nie restartować. Prędkość oscyluje w okolicy 603e 100mhz, nie jest jakoś szybko, nie jest tez tragicznie (na G5 2.3Ghz). Co się dało do przyspieszyłem, jest obsługa overlaya, jest sprzętowy kursor, jest dorobiony JIT (bez jita było 2.5 mipsa, to była padaka), jest wymiana danych przez schowek, montowanie katalogu z morphosa w maku w celu wymiany danych, gui etc.

Brakuje większych testów obsługi sieci, opengla jako wyświetlacz
5
[#68] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #64

Oczywiście nie neguję, nie krytykuję i nie potępiam faktu, że ktoś robi dla komputera Mac PPC, emulator tegoż Maca PPC

Aaa, a więc o to chodzi... Nie mam zainstalowanego OS9 czy nawet OS X na swoich PowerBookach, podobnie jak nie mam zainstalowanego Win98 czy WinXP na swoim sprzęcie AGD i używam tam DosBoxa czy PCem pod Win11.
2
[#69] Re: Trochę vibecodingu

@recedent, post #66

No dokładnie, cała logika tego jakże sympatycznego amigowca (miałem okazję chwilę porozmawiać na Games & Vintage Days we Wrocławiu, przy okazji po raz pierwszy zobaczyć też AmigęOne, dzięki!) pada właśnie dlatego, że analogicznie w przypadku maszyn dla AmigaOS4 jest możliwość zainstalowania Linuxa z całą masą oprogramowania.
Poza tym, nie po to wydałem całe 150 zł na iMaca G5, żeby używać na nim MacOSa, skoro tego mam na Mac mini M4 ;) A nawet jak nie miałem nowego sprzętu od Apple, to iMac G5 od zawsze był tylko do MorphOSa.
2
[#70] Re: Trochę vibecodingu

@luk, post #69

No nie do końca tak jest bo zarówno LinuxPPC jak i np. MOS nie mają wsparcia dla kart Polaris, które są na wyposażeniu wiekszosci sprzetów dla AOS4 na PCI-E. Natomiast w starych czasach gdy miałem A1G4 XE i możliwość równie bezproblemowego odpalania Linuksa co posiadacze Maców odpalania MacOSa to i owszem, jako miłośnik HoM&M nie miałem problemu z ukończeniem trójeczki pod systemem pingwina. Zawsze to rozwiązanie lepsze niż emulator w paru fpsach.

P.S.
Szkoda że po tylu latach muszę to tłumaczyć ale AmiCygnix to nie Linux i to też nie emulator, może porównanie tego do np. MUI byłoby przesadą no ale na pewno mniejszą niż porównanie AmiCygnixa (środowiska natywnie skompilowanego dla AmigaOS, pod którym dzialają programy natywnie skompilowane pod AmigaOS) do Linuxa.
[#71] Re: Trochę vibecodingu

@waldiamiga, post #68

Aaa, a więc o to chodzi... Nie mam zainstalowanego OS9 czy nawet OS X na swoich PowerBookach,

No wierzę że nie masz. Natomiast wierzę też że jak ktoś jednak do czegoś potrzebuje MacOS, to jednak ma ten system zainstalowany. Z kolei jeśli ktoś nie potrzebuje środowiska Jabłka, to na logikę nie potrzebuje też emulatora. Wiem że są różne dziwne rzeczy, o ile pamiętam istnieje np. E-UAE dla Amigi klasycznej, więc i emulator Maca na Macu mnie nie zdziwi, aczkolwiek żaden z przedstawionych tu argumentów, nie przekonał mnie do zmiany tezy że to mało sensowne w przypadku niebieskich, a byłoby dużo sensowniejsze u czerwonych
[#72] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #71

Jak skończę pracę nad emulatorem to przecież wypuszczę także źródła to sobie będzie można skompilować po drobnych zmianach na AmigaOS4. Taki aros to w ogole bedzie miec dobrze bo bedzie mozna skompilować oryginalny emulator jit dla x64 a nie mój.
1
[#73] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #70

Ktoś złośliwy mógłby powiedzieć że MorphOS ma amigowe MUI, a AmigaOS4 ma linuxowe X11.
To oczywiście sarkazm
[#74] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #72

Jak skończę pracę nad emulatorem to przecież wypuszczę także źródła to sobie będzie można skompilować po drobnych zmianach na AmigaOS4. Taki aros to w ogole bedzie miec dobrze bo bedzie mozna skompilować oryginalny emulator jit dla x64 a nie mój.

Ja nie miałem problemu 20 lat temu w czasach największych wojenek, dać 10 cz 15 ero jednemu człowiekowi ze świata MOSa na ustrojstwo, które nazewalo się bodaj PegXMac, które miało emulować Maca na Pegasosie, a które po jakiejś tam rzekomo specjalnie przeprowadzanej modyfikacji miało też działać na AOne G4XE. Nawiasem mówiąc nigdy mi to na mojej A1 nie zadziałało i ostatecznie zainstalowałem sobie MOLa na Linuksie metodą tradycyjną. Zatem tym bardziej nie miałbym problemu by Tobie przekazać 15 euro jeśli kompilację na AOS4 dokonasz sam. Oczywiście emulator taki musiałby być używalny (choćby na poziomie jakiegoś wolnego G3) no i stabilny
[#75] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #74

prędkość maksymalna przecież wiadomo, że będzie oscylowała wokół tego co daje jit w dosboxie czy euae. Czyli pewnie jakieś 603 200mhz max jakby dopracować jit.
[#76] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #75

A nie można zrobić tak by CPU nie było emulowane, tylko wykorzystywane bezpośrednio?
1
[#77] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #76

nie wiem czy można, pracuję nad tym od 4 dni równolegle po 12h na dobę, po pierwsze pierwsze 8bajtow - 12kb musi byc zarezerwoane na pamiec maca - low mem (morphos ma tam ochrone pamięci, którą trzeba wyłączyć czyms w rodzaju prepareemul, os4 by potrzebowal czegos podobnego), po drugie rom musi byc spaczowany zeby strzaly pod adres zerowy i czwarty (baza exec.library) byly relokowane do innej pamieci, poza tym pewnie jeszcze 100 innych problemów. Byłoby prościej, jeśli w romie maca byłby tylko kod ppc, ale tam jest tez soft w 68k i wbudowany emulator 68k. Rom jest do ogarniecia po skonczonym czasie, czyli na 100% pojawi sie dyskietka, natomiast to czy system ruszy i czy ruszą program to nie wiem. Rom można sobie spaczować przed uruchomieniem, jeśli bedzie wymagane paczowanie programów to lipa, bo dla każdego trzweba by bylo robić łatkę, ale tego jeszcze nie wiem. Bede wiedzial pewnie w sierpniu.

Obecnie rozwoj leci rownoleglem 3 sciezkami:
- rozwoj jit
- analiza czy da sie wykorzystac wrapper 3d do opengla
- analiza czy da sie zrobic tryb direct

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2026 17:19:09 przez michal_zukowski

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2026 17:19:54 przez michal_zukowski
2
[#78] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #77

Ok, pytałem bo przecież w emulatorach klasycznego Maca, typu Shapeshifter dało się to ogarnąć.
[#79] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #77

Przy tym tempie nowy AmigaOs z vibe codingu to kwestia czasu. Już slyszałam o 2 serwerach X11 jeden pod Maca jeden pod x86 ten w czystym asm x64 wydewelopowanych w dość krótkim czasie. Za chwile modele będą jak translatory i wszystko w asm będzie.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2026 19:31:29 przez Sventevith
[#80] Re: Trochę vibecodingu

@Sventevith, post #79

ee, raczej nie, trzeba mieć wizje / projekt w głowie
1
[#81] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #80

Zobaczymy ale moim zdaniem to kwestia czasu.
[#82] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #1

4h kodowania, w korpo bez ai to bym pewnie na 2-4 tyg pracy wycenił
5
[#83] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #82

Świat się zmienia ale moim zdaniem na lepsze :) Każdy postęp technologiczny dawał lepsze życie klasie niższej i średniej chodź w okresie przejściowym część klasy średniej dostawała po dupie :) Teraz przeciętny programista też dostanie ale ktoś z wiedzą z inżynierii oprogramowana oraz architektoniczną może być dużo bardziej wydajny. Z drugiej strony wiele usług IT będzie tanich ogólne dostępnych a człowiek z wiedzą ułatwi sobie szybo sam życie.
3
[#84] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #82

Zapraszam do testowania KSefa, wyszła dość ogarnieta aplikacja
https://github.com/rzookol/ksef-mui/releases/tag/ksef_0.2.14

NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE

uwierzytelnianie tokenem KSeF lub certyfikatem P12/PFX;
obsługa środowisk TEST, DEMO i PRODUKCJA;
pobieranie metadanych i XML faktur sprzedażowych oraz kosztowych;
lokalna baza faktur i kontrahentów w SQLite;
edytor podstawowej faktury VAT FA(3) i korekty do zera;
zapis i odczyt szkiców JSON;
import podstawowych dokumentów FA(3);
generowanie XML i podglądu HTML;
wysyłka wielu zaznaczonych faktur w jednej sesji interaktywnej;
pobieranie statusu dokumentu i UPO;
kartoteka kontrahentów z jednym aktywnym wystawcą;
pobieranie danych kontrahenta z CEIDG/KRS;
pola dat z popupem Calendar.mcc;
automatyczna numeracja faktur według wzorca z preferencji;
wspólny licznik dla typów faktur używających tego samego przedrostka;
opcjonalny dziennik komunikacji HTTPS.
5
[#85] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #84

Parę lat wstecz....OK
[#86] Re: Trochę vibecodingu

Parę lat wstecz....OK
[#87] Re: Trochę vibecodingu

Sorki, ze sie wtracam ale nie znam sie na uzywaniu AI.
Mam takie pytanie.

link

Na tym filmiku od 2 minuty 31 sekundy, widoczne sa zrodla w ASM.
Chodzi mi o to, czy z pomoca AI da sie je skonwertowac do ascii/text?
Zrodla byc moze sa niekompletne na tym filmiku.
Ale kazda linia jest numerowana, wiec mozna wszystkie linie posortowac, jest ponad 5300 linii.
Interesuje mnie posortowana wersja ascii/text, jesli AI to potrafi.
[#88] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #87

zapuscilem ale pewnie wyjdzie sieczka
[#89] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #88

dzieki.
[#90] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #89

sieczka niestety, pewnie na wyspecjalizowanym ai byloby duzo lepiej
https://pastebin.com/Hhqjsn5n
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem