[#91] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #90

tymczasemboremlasem

ale jeszcze lekko mechanika do dopracowania
7
[#92] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #90

Szkoda.
A taka metoda, moze by zadzialala?
1. Podzielic/rozbic ta czesc filmu na klatki.
2. Skanowac kazda klatke z osobna.
3. Tzn. kazda linijke (linijki beda sie powtarzac, ale to nie problem).
4. Posegregowac w kolejnosci numeru linijki
5. To potem juz nawet wzrokowo mozna by ocenic, ktora linijka jest ok albo polaczyc 2 lub 3 wersje liinijki w jedna liniie.
[#93] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #92

tak wlasnie zrobil ai tylko jeszcze potem weryfikowal czy kod asm przypomina m68k, tylko dalem 720p wiec pewnie za mala rozdzialka, jak mi dotniesz do 1080p do tylko tych sekund co jest kod to moge jesszcze raz zapuscic

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 03:14:15 przez michal_zukowski
[#94] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #93

Czesc tekstu w linijce jest ok.
Chyba innej wersji tego filmiku nie ma.
Moze niech AI nie weryfikuje, tylko posortuje.
Bo numery linijek sa ok.
Czyli pierwsze 5 cyfr.
Jak bedzie 6 wersji czy 8 kazdej linijki to nie problem wedlug mnie.

Edycja.
Niech AI nie weryfikuje kodu, ewentualnie tylko czy to znak ASCII jest.
Bo tam sa nazwy procedur, nazwy naglowkow, komentarze i pewnie nazwy z inkludow. Amigowych.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 03:40:12 przez Don_Adan
[#95] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #94

Poczatek wyglada tak, tutaj akurat zrobilem zrzut, moze byc cos wczesniej.

A prawie koniec (powiekszony przeze mnie) tak:

Wiec to jeszcze jest pokolorowane w oryginale, ale nie musi byc jako txt/asciii.
Byc moze kolory maja znaczenie?
Moze czarno- bialy filmik trzeba ustawic najpierw?
Byc moze na takim screenie da sie nauczyc AI wlasciwego skanowania?
[#96] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #95

to polecam sie samemu pobawic, logujesz sie w chatgpt na konto google i wrzucasz obrazki lu fragment filmu i piszesz: przerob zrzuty ekranu na asembler m68k, uzyj numerów linii jako kalibratora

https://pastebin.com/SukgqKrn
[#97] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #96

Ten tekst wyglada ladnie.
Tylko, ze ja mam tylko pare pojedynczych zrzutow ekranu, dobrych do nauki, a nie do uzyskania calego tekstu.
[#98] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #95

Patrząc na kod z tego pierwszego obrazka jestem przekonany że nie pisał tego człowiek. Nawety marny coder
nie napisałby move.l $26(a5),old_copper, gdzie a5 = $dff000.
[#99] Re: Trochę vibecodingu

@Don_Adan, post #97

mam tylko pare pojedynczych zrzutow ekranu, dobrych do nauki

no właśnie...
sorry, nie mam zamiaru cie urazić, ale nie bardzo wiem co chcesz tutaj i na EAB osiągnąć. wg mnie całe to preview pokazane na EAB to lekka ściema zrobiona na szybko z AI. chętnie odwołam jak autor pokaże coś więcej tego Metal Sluga.
Rozumiem Twoje podejście "old-schoolowego" kodera Amigi aby udowodnić że się jednak da, ma swoją rację bytu (sam jestem demoscenowcem 😉 ), ale z dyskusji to nie wynika. Wygląda bardziej jak duskusja dla zasady. Tym bardziej, że ludzie dają argumenty że to będzie na serio ciężko zrobić na A1200 (wg mnie nawet z Fastem). Ale to moje zdanie i tak jak pisałem nie chcę cię urazić.

@michal_zukowski
Co do używania AI to przesiadka na pracę z agentem (w odróżnieniu od "klasycznego vibe codingu") robi dużą różnicę. dołączenie do tego plików .md ze skillami (np assembler m68k, albo inna specyficzna dla projektu wiedza) robi mega dużą różnicę. polecam. i nie wcześniej, ale myślę że wiele osób mogło by się zdziwić jak bardzo dobrze taki agent potrafi rozumieć co się dzieje w kodzie i co kod robi. myślę że wysyp programów i gier ostatnio na Amigę (np porty) jest tego efektem.
[#100] Re: Trochę vibecodingu

@asman, post #98

Nie chce tu robic OT w nie mojej dzialce.
Ale zle Ci sie wydaje wedlug mnie.
Nie widzialem calego kodu, ktory jest do obejrzenia.
Ale dla mnie ten kod ASM 68k wyglada na kod pisany przez czlowieka.
Prawdopodobnie ze wsparciem AI, ale tak sie teraz pisze programy, bo jest duzo szybciej.
Po prostu wyglada za ladnie, tak jak pisalem wczesniej na EAB, uzywa "lea", a nie glupiego "lea.l".
Zreszta mozesz sprawdzic pytajac sie o jakis prosty kod 68k AI (Claud, ChatGPT itd) jaka wersje tej instrukcji uzyje.
No ale moze to jest jakies nowe AI lub ulepszona wersja.
Nawet chyba wiem (poszukaj na YT), czyj to moze byc kod:

"v69: box contact/coltello attorno al player"

Tego raczej nie napisalo zadne AI, chyba, ze podszywa sie pod czlowieka.
Sprytna bestia z tego AI :)
[#101] Re: Trochę vibecodingu

@c64portal, post #99

Jakbys czytal caly watek na EAB, to bys wiedzial, ze Roondar chcialby zobaczyc caly kod.
Widac go zaintrygowal.
On jest ekspertem od grafiki, ja nie.
Na EAB podalem sposob jak wedlug mnie taka gre da sie zrobic (obsluga danych gry, a nie silnik gry) na A1200 (tylko 2MB chip i stacja dyskietek).
Jedynym limitem tej mojej metody jest to, ze scrollowany background danego levelu gry nie powinien byc wiekszy, niz (2MB- 1KB), bo wtedy trzebaby juz bylo ostro kombinowac.
Oraz to ze wszystkie dane danego levelu, powinny sie zmiescic na 2 (main i level) dyskietkach (moze na 3 max sie da, ale to juz wtedy moze byc przekombinowane za bardzo.
Wiec jezeli kazdy level (background) Metal Slug miesci sie w 2MB chip, to sie da.
Nie wiem jak z wydajnoscia silnika gry, to inna sprawa.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 13:15:45 przez Don_Adan
[#102] Re: Trochę vibecodingu

@c64portal, post #99

agenta to ja potrzebuje do pracy za kase, a nie chce marnować tokenow na 200-setną iteracje jakiegos softu, wiec pakuje w zip i na www za darmo. W takim trybie to Codexa bym w 2 dni limit wyczerpał. On i tak w srodku ma agenta tylko z mniejszym dostepem do swiata.
[#103] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #102

Codexa bym w 2 dni limit wyczerpał

no to akurat prawda. do mojego jednego projektu używam mocno codexa. limit tygodniowy wypalam w 2-3 dni.
w pracy mam codexa w zasadzie no limit (!!!) i powiem szczerze że człowiek szybko się przyzwyczaja do takiej pracy po pierwszej darmowej dawce ;)
1
[#104] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #1

4
[#105] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #104

Nowy DosBox! Ekstra!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem