@amigafan,
post #1
Globalnie - do amigafana.
Widzę że masz po prostu centralną tezę: "Pegaz jest zły". Każdy argument potweirdzający tę tezę jest słuszny, nawet taki który nijak się ma do Twoich porzednich argumentów. Najpierw piszesz: "mnie wystarcza 060" i że Amiga wystarcza Ci do wszystkiego. Ale przecież na Pegazie chodzi większość programów zgodnych z AmigaOS, zaczynasz więc szukać dziur w oprogramowaniu - nie ma dobrej przeglądarki pdf, niezgodność z MS Office,... A na swojej A4000 masz dobrą przeglądarkę pdf, pakiet porównywalny z MS Officem? Oczywiście że nie masz, ale w Twoich argumentach chodzi tylko o dokopanie przeciwnikowi. Zdecyduj się więc, wystarcza Ci to 060 czy nie? Jeśli tak, to nie pisz o brakach w oprogramowaniu, bo przecież jak piszesz, nie przeszkadzają Ci. Zdecyduj się i pisz logicznie.
Szybkość procesora ma jednak znaczenie, przede wszystkim programy pracują normalnie, nie musisz czekać minuty na przetworzenie obrazka w WordWorthu, czy parzyć kawy w oczekiwaniu na efekt działania jakiejkolwiek konwolucji. Ja też używałem kiedyś 68030 50 MHz, nawet napisałem na tym pracę magisterską i wykonałem wszystkie obliczenia. Ale teraz mam dostępne kilkadziesiąt razy szybsze procesory, mogę moją pracę wykonać szybciej, przy użyciu tych samych, lub podobnych programów co dawniej (cóż, jestem jednak konserwatystą).
Nie pisz że od Pegaza wymagasz więcej. Czy pojedziesz na wakacje do Grecji na hulajnodze bo od samochodu wymagasz więcej?