Forum » PPA
[#1] PPA, co będzie dalej?
pozwolę sobie zauważyć, że PPA zaczyna zmierzać w niebezpiecznym kierunku...

A co mamy robić? Zawsze dawaliśmy Wam wszystkim szansę na poprawę swojego zachowania, prosiliśmy i błagali wszystkich o rozsądek niejeden raz...
Co mamy zrobić, żeby do ludzi dotarło to co trzeba? Czy wystarczy ta drobna "demontracja siły'?? Czy mamy szykować coś mocniejszego?
Od zawsze była możliwość zbanowania danego IP na naszym serwerze i zablokowania dostępu do całego serwisu *.ppa.pl, ale nigdy nie było to użyte. Chcecie tego??
Nie patrzcie na siebie, czy swojego "wroga", ale postawcie się w naszej, redakcyjnej sytuacji i zastanówcie się jak Was mamy potraktować?
Czy faktycznie niektórzy z Was są aż tak zaślepieni i zacietrzewieni, że nie mogą sobie jakiegoś wątku odpuścić by nie było kolejnego flamewaru?

[#2] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Maly flamewar nie jest zly - od czasu do czasu sie przydaje. To tak jak ze sportem, ot od czasu do czasu dobrze jest troszke sie pogimnastykowac :) Wiec nie uwazam, by raz na jakis czas flamewar byl czyms zlym. Kwestia tylko, by robic to umiejetnie i bez uzywania slow ogolnie uznanych za obrazliwe, coz nauczmy sie rowniez obrazac w sposob bardziej wyrafinowany :P
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :P

[#3] Re: PPA, co będzie dalej?

@Kaczus, post #2

Ale zauważ, że o ile jest to w tonie kulturalnym wszystko jest w porządku. Niektórzy użytkownicy nie potrafią jednak panować nad swoimi nerwami, nie potrafią dyskutować, a starają się wyłącznie zademonstrować coś. Sami nawet pewnie nie wiedzą co. Niszczy się naszą ciężką pracę w imię czego? Ślepiej wiary w kupę złomu z naklejką lub bez, z motylem lub boingiem? To jest przecież śmieszne.
[#4] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@mailman, post #3

dlatego napisalem
Kwestia tylko, by robic to umiejetnie i bez uzywania slow ogolnie uznanych za obrazliwe, coz nauczmy sie rowniez obrazac w sposob bardziej wyrafinowany :)
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :))

[#5] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

zanim odpowiem - serdeczne gratulacje z wygrania konkursu i wspaniałego sprzętu, oby służył długo... :) (to chłodzenie wodne jest super, jak się to sprawuje? nie ma żadnych problemów? rzeczywiście jest bezgłośne?)
ale do rzeczy ;) :
- nie sądzę aby można było wszystkich użytkowników zamknąć w szufladce "Wy", każdy jest inny, prezentuje inne poglądy, temperament i kulturę wypowiedzi
- przecież zbanowanie IP jest bezskuteczne - raz, że zbanujecie przy okazji wszystkich korzystających z danej bramy sieciowej, a dwa, że sieci często korzystają z różnych bram zmienianych w miarę obciążenia (np. mój provider ma coś koło 10 bram o różnym IP u różnych "superproviderów"), pozatym w ostateczności można korzystać z darmowego proxy
- ja rozumiem "Waszą" postawę i problem, ale nie należy wraz z jedną zabugowaną ;) ustawą dokonywać "brunatnienia" całego portalu (nie mam na myśli "ideowego" podejścia, tylko stosowanych metod). zresztą jestem przekonany, że w tej konkretnej sytuacji znalazłoby się prawne rozwiązanie korzystne dla PPA
- jedni lubią wojenki, ale wielu próbuje prezentować swoje poglądy - każdy może lubić, bądź nie OS4 czy Morphosa. każdy może nawet prezentować swoje poglądy publicznie. bronić ich także. jeżeli PPA zacznie mocno moderować dyskusje - to straci swoją unikalność w amigowym świecie - przestanie być PPA. nie sądzę, aby nawet groźba likwidacji PPA była gorsza od utraty tożsamości.
- z kolei tym, którzy lubią lubią podpierać swój autorytet powagą sądu i zastraszać przeciwników przypominam, że kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. czy warto rozpoczynać babraninę w błocie, skoro jak wiadomo g**** leci w dowolną stronę i do każdego się może przylepić?
panowie (to do wszystkich) - spokoju, opanowania i więcej tolerancji, a wszyscy na tym skorzystamy.
[#6] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #2

Kaczus napisał(a):

> Maly flamewar nie jest zly - od czasu do czasu sie przydaje.

Od czasu do czasu? Flamewar miedzy czerwonymi a niebieskimi zwolennikami zaczyna pojawiac sie wszedzie. Nawet malo dla nich istotny news o AROSie jest dobrym powodem do wszczecia niesmiertelnej klotni o to czy to OS4 czy MOS jest lepszy, czy tez klotni o to ktory HW ma wiecej bledow konstrukcyjnych...

Ludzie, opanujcie sie...

[#7] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@szuler, post #6

To nie problem czego dotyczy, tylko czy jest... Kiedys byly flamewary czy pecet lepszy od Amigi, czy Paula gra lepiej od taniego szummblastera itp... teraz czasy sie zmienily i temat flameworow... Tak naprawdę nie wazny jest temat, tylko sam flamewor - ot taka potrzeba odreagowania gdzies :)
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :)

[#8] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #7

A nie mogliby sobie odreagowywac wlasnie "gdzies", w jakims konkretnym miejscu? Czy moze uwazasz ze rozpoczynanie swietego flamewara na jeden i ten sam temat przy kazdym newsie jest czyms pozytywnym?

Leo, mailman: A moze wprowadzic by przydzielanie punktow komentarzom? Wtedy osoby chcace sie grzebac w flamewarowym blocie czytalyby wszystkie komentarze (od -100 punktow w gore), a ludzie ktorym sie to bagno znudzilo czytaliby tylko komentarze mniej lub bardziej na temat (od 0 punktow w gore)? Cos na modle /. czy tez osnews...

Edit: I jeszcze mala poprawka do systemu punktowego. Odpowiadanie na posta posiadajacego ujemna ilosc punktow powodowalo by, ze post ma juz na starcie ujemna liczbe punktow, wedle zasady - rzucajac w innych gownem brudzisz sobie rece ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 12:22
[#9] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@szuler, post #8

Dobry pomysl. Ewentualnie mozna dawac jakies punkty ponizej, ktorych user by wpadal na dywanik do redakcji i dalej decydowalyby sie losy bana.

Chodzi o to, ze to ludzie beda sie banowac, ale nie bedzie robil tego automat zeby kumple sie nie zmowili i przeciwnika z dyskusji niewyeliminowali. :)

Kazdy tez moglby miec jakis miesieczny limit banow do wreczenia zeby nie dochodzilo do sytuacji, ze ktos w kazdym watku banuje kazdego.
[#10] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Fanatyzm ma to do siebie ze nie mozna z nim dyskutowac. Tutaj nawet argumenty typu 2+2=4 nie wplyna na zmiane zdania. I tutaj proponuje ban na IP.
[#11] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@mcbarlo, post #9

Nie wiem, mi sie nigdy nie chce oceniac zadnych postow.... Moim zdaniem bez sensu - ja proponuje co najwyzej mozliwosc wlaczania ignorowania czyichs postow - chetnie bym sobie np szarego wilka wyignorowal....

(hehehe flamewar o flamewarach bedzie??? :P
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :)

[#12] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #10

Bo 2+2 nie zawsze jest 4 :)

[#13] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #12

Wiem, dla niektorych nie i tutaj jest problem bo gdy brak argumentow zawsze sa wyzwiska mniej lub bardziej bezposrednie. Klasyka.
[#14] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #11

Ignorowanie tez nie ma sensu gdyz jesli watek sie przedluza i wlaczysz Ignore np dla postow Furry of the Furries albo Doktora Lekarza to bedziesz czytal posty ludzi ktorzy im odpowiadaja, a bardzo czesto tez ich cytuja, czyli fragmenty tego i tak do Ciebie dotra. Co wiecej bedziesz wkurzal sie ze nie mozesz ogarnac calego watku i w koncu wylaczysz opcje Ignore ;)

[#15] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Lorak, post #14

Ale gdyby tak 90% userow wlaczylo "ignore" to juz bylby spokoj! Nie, to jest dobry pomsyl, lepszy od bana na IP! Podpisuje sie obiema rekoma.

PS.
I dajcie spokoj z tym "lekarzem" - facet bajdurzy do kwadratu, wszystko z googla, moze konczyl latrynologie (jak mawiaja w mojej rodzinie) ale tez mam watpliwosci.
[#16] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #13

Nie niektórzy nie mogą zrozumiec, ze w pewnych warunkach nie jest. Maja zbyt ciasny umysl, by przyjac, ze nie musi byc... Podpowiem, ze w najczesciej stosowanych przypadkach moze byc 0 badz 1... To tak samo jak niektorzy nie moga sobie wyobrazic, ze 2 proste przecinaja sie w wiecej niz jednym punkcie, badz trojkat, ktorego suma katow jest wieksza niz 180 stopni... Albo ze jesli zajscie zdarzenia ma prawdopodobienstwo 0 to jest to zdarzenie niemozliwe... Przyczyna wiekszosci wojen jest nie to, ze ktos czegos nie wie, tylko, ze nie dopuszcza do siebie takiej mozliwosci, ze cos moze byc inne niz on zna.

[#17] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #16

I o to chodzi. Wlasnie o tym pisze: fanatyzm nie przyjmuje odstepstw. Nie mozna byc fanatykiem tylko troche, dlatego jest tak niebezpieczny.
[#18] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

A mnie cały pomysłz moderowaniem się bardzo podoba.
Może w końcu nie będzie obraźliwych uwag i słów powszechnie uznawanych za niecenzuralne i obelżywe, w których to celował Fei.
Może w końcu ludzie, którzy nie umieją dyskutować i cała ich wypowiedź polega na obrażaniu adwersarza przestaną się udzielać (bo i tak ich posty będą usuwane).

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 12:13
[#19] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #15

dajcie spokoj z tym "lekarzem" - facet bajdurzy do kwadratu

Już ci kiedyś napisałem - oby ci się nie zdarzyło leżeć u mnie na oddziale.
Dla czepialskich - to NIE groźba tylko ogólna uwaga.

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 13:00
[#20] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #10

Dyskusję na portalu nie zawsze da się zamknąć w ramach takiej prostej formułki matematycznej. Coś co jest oczywiste dla jednej osoby, wcale nie musi być oczywistym dla innej, i każda z tych osób może mieć własne argumenty na poparcie tych tez, które dodatkowo mogą być ciężkie do zweryfikowania w sposób obiektywny.

[#21] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@amigafan, post #19

Gwarantuje ze nie bede lezec na Twoim oddziale. Masz to jak w banku. Mam w rodzinie lekarzy i wiem jak to srodowisko wyglada - pasujesz jak piesc do nosa. Latrynologia jak bum, cyk cyk.
[#22] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@MinisterQ, post #20

Tym bardziej, ze ta formuła nie zawsze jest prawdziwa :)

[#23] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@MinisterQ, post #20

Oj, przeciez to przenosnia. Sa pewne argumenty ktorych nie da sie po prostu odrzucic.
[#24] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@wali7, post #5

Dokładnie - mam identyczne zdanie. W całej historii PPA zawsze gdy były "ciężkie" dyskusje, pomimo ich całościowego przebiegu zawsze byłem przeciwny zamykaniu wątków, edycji/usuwania postów, czy podobnych akcji, które moim zdaniem są ewidentnym przejawem cenzury (chyba że chodzi o wycinanie spamu, albo słownego bełkotu który nic nie wnosi, jak w przypadku większości postów szarego wilka). Prosty przykład z mojego osobistego podwórka: kiedyś, gdy stosunki pomiędzy mną a Feiem nie były zbyt miłe, i delikatnie mówiąc - żarliśmy się, byłem przeciwny zamykaniu wątku w którym do tego doszło. Pewne sprawy po prostu muszą mieć swoje obrazowe "ujście", i znajdą je - jak nie tu, to gdzie indziej, jak nie teraz, to w najmniej oczekiwanym momencie. I tak jak powiedziałem - kiedyś się żarliśmy - ale antagonizmy w jakimś stopniu wygasły, i obecnie jest nawet brana pod uwagę przez nas możliwość współpracy (Fei, co w końcu będzie z pewnym portalem?), jakiś czas temu Fei korygował angielskie teksty w AmiGG... Mówiąc o tym zmierzam do tego iż żadnej, podkreślam ŻADNEJ sprawy nie można traktować jako "niezmiennej", "nieodkręcalnej", etc - każdy flamewar kiedyś się kończy, a normalny człowiek ze zdrowym podejściem nie traktuje tego jak osobistej zniewagi do siódmego pokolenia włącznie z konsekwencją walki na śmierć i życie...

[#25] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #23

Wszystko, czego nie mozna sprawdzic empirycznie, mozesz udowodnic zmieniajac zalozenia... Zreszta to co sprawdzisz empirycznie - prawdziwe jest tylko w srodowisku w ktorym sprawdzales, a wiec przy pewnych zalozeniach...

[#26] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@MinisterQ, post #24

Powiem wiecej - kiedys z Feiem tez sie zarlismy w jakiejs sprawie prawie na noze - choc w kazdym momencie moglismy pojsc na piwo (wtedy nie lubil, ale twierdzil, ze by sie poswiecil :) i wypic. Bo to, ze ktos ma inne zdanie na dany temat i nawet jesli walka w danej sprawie idzie niemal na noze, nie oznacza, ze ogolnie mamy sie nie lubic i sobie spokojnie w innych sprawach nieporozmawiac przy piwie czy innej koli :)
--

[#27] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #15

Daje glowe, ze (niestety) tak nie bedzie. Ciekawosc wynikajaca z ludzkiej natury wezmie gore nad rozsadkiem.

Chodz z drugiej strony, gdyby tak kazdy wylaczyl komentarze Futrzaka i Fana, to i oni mogliby tak zrobic, przez co rozmawialiby tylko ze soba i wszyscy mieliby swiety spokoj.

[#28] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #25

To czysta demagogia, sadze ze zdajesz sobie z tego sprawe. Dla daltonisty nie ma wielu kolorow ale to nie znaczy ze ma racje upierajac sie przy swoim. Prawda jest prawda, falsz falszem i nie ma w nich nic wzglednego.
[#29] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Lorak, post #27

Hmmm Futrzaka - nie widzialem, zeby komentowal - zreszta ostatnio widzialem go na jakims starym AM....

[#30] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #28

Demagogia, ale w jakim sensie? Chyba nie rozumiem.

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem