[#5]
Re: PPA, co bêdzie dalej?
@SirLEO,
post #1
zanim odpowiem - serdeczne gratulacje z wygrania konkursu i wspaniałego sprzętu, oby służył długo... :) (to chłodzenie wodne jest super, jak się to sprawuje? nie ma żadnych problemów? rzeczywiście jest bezgłośne?)
ale do rzeczy ;) :
- nie sądzę aby można było wszystkich użytkowników zamknąć w szufladce "Wy", każdy jest inny, prezentuje inne poglądy, temperament i kulturę wypowiedzi
- przecież zbanowanie IP jest bezskuteczne - raz, że zbanujecie przy okazji wszystkich korzystających z danej bramy sieciowej, a dwa, że sieci często korzystają z różnych bram zmienianych w miarę obciążenia (np. mój provider ma coś koło 10 bram o różnym IP u różnych "superproviderów"), pozatym w ostateczności można korzystać z darmowego proxy
- ja rozumiem "Waszą" postawę i problem, ale nie należy wraz z jedną zabugowaną ;) ustawą dokonywać "brunatnienia" całego portalu (nie mam na myśli "ideowego" podejścia, tylko stosowanych metod). zresztą jestem przekonany, że w tej konkretnej sytuacji znalazłoby się prawne rozwiązanie korzystne dla PPA
- jedni lubią wojenki, ale wielu próbuje prezentować swoje poglądy - każdy może lubić, bądź nie OS4 czy Morphosa. każdy może nawet prezentować swoje poglądy publicznie. bronić ich także. jeżeli PPA zacznie mocno moderować dyskusje - to straci swoją unikalność w amigowym świecie - przestanie być PPA. nie sądzę, aby nawet groźba likwidacji PPA była gorsza od utraty tożsamości.
- z kolei tym, którzy lubią lubią podpierać swój autorytet powagą sądu i zastraszać przeciwników przypominam, że kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. czy warto rozpoczynać babraninę w błocie, skoro jak wiadomo g**** leci w dowolną stronę i do każdego się może przylepić?
panowie (to do wszystkich) - spokoju, opanowania i więcej tolerancji, a wszyscy na tym skorzystamy.