Agree!!
Matematyczne przykłady są najprostsze w kwestiach udowadniania poprawności pozornych anomalii... Ale jak ktoś zauważył, kwestia założeń, czy też WARUNKÓW w których twierdzenie jest prawdziwe! Mówię to w odniesieniu do sytuacji codziennych, nie koniecznie matematycznych.
Demagogia?... Tak udowodnię wszystko??... Może i tak, ale w dyskusji opis warunków też jest ważny, bo ukrycie lub przeinaczenie niektórych faktów zmienia punkt widzenia całego tematu dyskusji.
Onegdaj ktoś podał tu miażdżacy przykład: "Zajęliśmy zaszczytne drugie miejsce, kiedy to nasz największy konkurent zajął miejsce przedostatnie". Jest tu ukryta sugestia, że udział w konkurencji brało wielu, a wystarczy nadmienić, że było dwóch uczestników (np. przez zastąpienie słowa "największy" słowem "jedyny") i sens wszystkiego przeskakuje o 180 stopni.
Inna sprawa, że oba pubnkty widzenia są logicznie poprawne, choć merytorycznie - jeden jest sprzeczny.
Portal PPA jest IMO portalem wiarygodnym, gdyż nie przeinacza faktów, a podaje je w takiej postaci, w jakiej rzeczywiście są (ostudzę zaczepnych - to NIE jest prowokacja!).
A co do moderacji, to nie uktywam, iż mam wrażenie, że czasem przydałaby się. Niestety, zawsze znajdzie się jakiś wyłamaniec, który nie potrafi uszanować zasad panujących w cywilizowanym społeczeństwie (sad, but true). A wiadomo, że każdy zaatakowany będzie chciał się obronić (ma takie prawo, inna sprawa, czy z niego skorzysta, czy nie) i flamewar gotowy...
Jednak blokowanie IP to IMO zły pomysł. Lepszym jest system ostrzeżeń za wulgaryzmy itp. Powiązany z punktowaniem wypowiedzi jest jeszcze lepszy, ale wymaga to ogromnych nakładów pracy, więc zdaje się, przy ilości pojawiających się postów i komentarzy jest najnormalniej w świecie nierealny...
Reasumując - co to za moderacja, w której moderator wedle umowy z ogółem nic nie może zrobić??...
Cenzura??... Hmmm... Nie do końca. Pamiętajcie, że ten portal czytują również osoby nie zapisane tu, a nasze wypowiedzi są jego wiozytówką. Co komu po flame'ach, lłótniach, wyzwiskach, czy głupich żartach w odpowiedzi na pytanie o awarię monitora??....
No dobra, leżało mi to na wątrobie, chciałem się wypowiedzieć i przedstawić mój punkt widzenia.
Z mojej strony EOT!