Forum » PPA
[#31] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #28

No to 2+2 =4 czy nie? :) Czy trójkąt może mieć 3 kąty proste? ITD...
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :)

[#32] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #31

Tak, 2+2=4 zawsze. Jezeli dla kogos nie, to ja nie mam wiecej pytan.
[#33] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #32

No to patrz wez sobie grupe modulo 3 albo modulo 4 (najprostrze przyklady) i bedzie 2+2=1 (w pierwszym przypadku) 2+2=0 (w drugim przypadku). To są najprostrze przyklady :)

A czy 2 proste moga sie przeciac w wiecej niz 1 punkcie? :))
--
[Post usunięto. Powód: Off topic i trollowanie.] - fajnie wyglada, to se dodalem :)

[#34] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Niestety flamewar był, jest i będzie, jedyne co można zrobić to... nie zwracać uwagi na osoby... "flamewarogenne" ;) ;) . Przyjdzie taki, coś naskrobie, oleje się go (przepraszam za słownictwo) i po problemie. Innej rady niestety nie ma, bo chyba jedyna możliwość to blokowanie kont :( .

[#35] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #29

Mistrza Kivania z Futrzakiem w avatarze ;)

[#36] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #33

Tak. Jezeli leza "na sobie"

[#37] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Lorak, post #36

Nie tylko, taki przypadek wykluczamy bo to jest w sumie ta sama prosta :)

[#38] Re: PPA, co bćdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Osobiście jestem zadowolony z ostatnich działań moderatorów.
Wycinanie bluzgów i zaczepek jest idealnym posunięciem. Nie każdy ma na tyle dużo samozaparcia by zignorować obraźliwy post, a jak nie zignoruje to znów mamy brednioserial.

Mam dość czytania jakim dziadostwem jest jedno, a partactwem drugie.
Można się podzielić swoimi poglądami w kulturalny sposób.

Od teraz będzie pewnie mniej postów, ale ja wolę jakość niż ilość.
[#39] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Kaczus, post #33

I to jest wlasnie demagogia. W ten sposob mozna udowodnic wszystko. Naprawde, nie szkoda Ci czasu na udawadniaie ze czarne jest biale? BTW: mam nadzieje ze caly czas zartujesz.
[#40] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #39

Poke napisał(a):

> I to jest wlasnie demagogia. W ten sposob mozna udowodnic
> wszystko. Naprawde, nie szkoda Ci czasu na udawadniaie ze
> czarne jest biale? BTW: mam nadzieje ze caly czas zartujesz.

Nie, on nie zartuje. Po prostu wiekszosc ludzi ogranicza sie do ogolnie przyjetych ram. Jedna z nich jest przyzwyczajenie do geometrii euklidesowej... ;)

PS:
1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Geometria_eliptyczna - masz nawet obrazek :)

[#41] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Poke, post #39

Nie wszystko - pokazuje, ze w pewnych warunkach pewne rzeczy wygladaja inaczej - Np trójkąt z 3 kontami prostymi, którego ucząc się geografii uzywasz - nieswiadomie, bo nieswiadomie, ale uzywasz... Grup modulo tez, na glupim WF jak chcecie podzielic sie na 4 zespoly - czasami jest do 4 odlicz? - masz grupe modulo 4 z przesunieciem - liczysz od 1 a nie od 0.... To samo tyczy sie wielu innych dziedzin...

[#42] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@amigafan, post #19

oby ci się nie zdarzyło leżeć u mnie na oddziale.

To podpada pod prokuratora.
[#43] Re: PPA, co będzie dalej?

@Kaczus, post #33

Agree!!

Matematyczne przykłady są najprostsze w kwestiach udowadniania poprawności pozornych anomalii... Ale jak ktoś zauważył, kwestia założeń, czy też WARUNKÓW w których twierdzenie jest prawdziwe! Mówię to w odniesieniu do sytuacji codziennych, nie koniecznie matematycznych.

Demagogia?... Tak udowodnię wszystko??... Może i tak, ale w dyskusji opis warunków też jest ważny, bo ukrycie lub przeinaczenie niektórych faktów zmienia punkt widzenia całego tematu dyskusji.

Onegdaj ktoś podał tu miażdżacy przykład: "Zajęliśmy zaszczytne drugie miejsce, kiedy to nasz największy konkurent zajął miejsce przedostatnie". Jest tu ukryta sugestia, że udział w konkurencji brało wielu, a wystarczy nadmienić, że było dwóch uczestników (np. przez zastąpienie słowa "największy" słowem "jedyny") i sens wszystkiego przeskakuje o 180 stopni.
Inna sprawa, że oba pubnkty widzenia są logicznie poprawne, choć merytorycznie - jeden jest sprzeczny.

Portal PPA jest IMO portalem wiarygodnym, gdyż nie przeinacza faktów, a podaje je w takiej postaci, w jakiej rzeczywiście są (ostudzę zaczepnych - to NIE jest prowokacja!).

A co do moderacji, to nie uktywam, iż mam wrażenie, że czasem przydałaby się. Niestety, zawsze znajdzie się jakiś wyłamaniec, który nie potrafi uszanować zasad panujących w cywilizowanym społeczeństwie (sad, but true). A wiadomo, że każdy zaatakowany będzie chciał się obronić (ma takie prawo, inna sprawa, czy z niego skorzysta, czy nie) i flamewar gotowy...
Jednak blokowanie IP to IMO zły pomysł. Lepszym jest system ostrzeżeń za wulgaryzmy itp. Powiązany z punktowaniem wypowiedzi jest jeszcze lepszy, ale wymaga to ogromnych nakładów pracy, więc zdaje się, przy ilości pojawiających się postów i komentarzy jest najnormalniej w świecie nierealny...

Reasumując - co to za moderacja, w której moderator wedle umowy z ogółem nic nie może zrobić??...

Cenzura??... Hmmm... Nie do końca. Pamiętajcie, że ten portal czytują również osoby nie zapisane tu, a nasze wypowiedzi są jego wiozytówką. Co komu po flame'ach, lłótniach, wyzwiskach, czy głupich żartach w odpowiedzi na pytanie o awarię monitora??....

No dobra, leżało mi to na wątrobie, chciałem się wypowiedzieć i przedstawić mój punkt widzenia.

Z mojej strony EOT!

[#44] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Całego tęgo wątku by nie było i nie mielibyśmy o czym dyskutować gdyby słowo wypowiedziane przez moderatora, nawołujące do porządku było szanowane. Ostatnie trzy miesiące pokazały, że moderatora ma się tutaj za nic, więc podjęte zostały bardziej drastyczne kroki. Nazywajcie to sobie jak chcecie, ale niszczycie tym sposobem włożoną pracę i zaprzepaszczacie trud ludzi, którzy prowadzą portal. Na razie moderator będzie usuwał treści niezgodne z regulaminem i powodujące konflikty. Jeżeli się okaże, że to nadal nie trafia i niektórzy nadal próbują być chamami (już nawet nie w stosunku do tych, z którymi się nie zgadzają, lecz w stosunku do redakcji portalu nie szanując ich), wprowadzimy mechanizm banowania, nad którym trwają prace.

Wszystko więc w Waszym rękach. Albo kultura, albo cenzura (ban).
[#45] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@mailman, post #44

Moderatora ma się za nic bo redakcja nigdy nie dala nikomu porządnego kopa(bana).Ostatnio widzę że moderacja zasuwa ostro i bardzo ostro (popieram dzialanie).
Ja już dawno powinienem zostać wywalony z PPA pomysł
Ale może i racja że ktoś kto ma 12,13 lat nie powinien się wypowiadać.
Także popieram dzialanie banowania a co do siebie to już zostawiam redakcji to co ze mną zrobią.

Czyżby futrzak nie maczal w tym palców? może wyemilinujmy jego to zobaczymy co się da zrobić :)

[#46] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@pwe, post #45

A za co? Ja tez jestem trollem. Trzeba sie po prostu samoograniczac i juz. Po zatym trollawanie a chamstwo, to dwie rozne rzeczy.
[#47] Re: PPA, co będzie dalej?

@szuler, post #8

A moze wprowadzic by przydzielanie punktow komentarzom? Wtedy osoby chcace sie grzebac w flamewarowym blocie czytalyby wszystkie komentarze (od -100 punktow w gore), a ludzie ktorym sie to bagno znudzilo czytaliby tylko komentarze mniej lub bardziej na temat (od 0 punktow w gore)? Cos na modle /. czy tez osnews...

To się samo nie zrobi, to ktoś musiałby napisać, ja się tym zajmowałem (bo nie mogę napisać, że się zajmuje bo mam istotniejsze problemy na głowie teraz w swoim życiu).

Co do pomysłu oceniania..., ja uważam że to jest niebezpieczne, bo wtedy jedna koteria wyznaczałaby wartość innych, selekcja środowiska przez samo środowisko, a to tylko pozornie brzmi naturalnie. Załóżmy, że 100 osobom nie podoba się czyjaś wypowiedź i ocenią kogoś niegatywnie, ale 20 innych osób uzna dany komentarz za słuszny. Ludzie mogliby się obrażać, czuć się źle, jak jakieś odpady, za to że nie mają żadnego wsparcia tylko wrogów co im negatywy wystawiają. Kiedyś też myślałem o wprowadzeniu takiego czegoś i nawet testowałem taki system, ale później pomyślałem że to nie ma sensu, nie tutaj.

Rozwiązania mogą być różne, ale ktoś musiałby to napisać przerabiając taki skrypt jaki jest aktualnie wykorzystywany lub pomóc mi dokończyć nową wersję skryptu. Nie sądze żeby znalazł sie ktoś komu by się chciało, jak już ktoś się zgłosi to zwykle ma słomiany zapał i zapomina po jakimś czasie o wszystkim.

[#48] Re: PPA, co będzie dalej?

@SirLEO, post #1

Ciekaw jestem czy dobrym rozwiązaniem (o ile w ogóle ktoś, np. ja mógłby to szybko wprowadzić) byłoby oddanie do użytku moderatorom opcji oznaczania wątków jako "flamewar". Domyślnie w ustawieniach strony użytkownik miałby te wątki wycięte (a ludzie uczestniczący w takich wojenkach są leniwi więc pewnie nawet sobie nie włączą). Oczywiście dalej będzie gadane, że niby cenzura, ale przecież w takim przypadku komentarze nie będą kasowane. Brzmi to troche jak zamiatanie pod dywan ;), ale trudno mi przewidzieć czy byłoby to skuteczne rozwiązanie.

[#49] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Andrzej Drozd, post #42

To mnie zaskarż.
Widzę, że lubisz się wypowiadać na tematy, o których nie masz bladego pojęcia np. prawo czy AmigaOS4.

[#50] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Andrzej Drozd, post #46

To dotyczy calego watku przez przypadek jest jako koment do 46

Flamewary rozpoczyna/prowadzi kilka osob wiec wystarczyloby je wyeliminowac zeby bylo ok.

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 19:32
[#51] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@smith, post #50

Ech,same trolle i chamy na ppa... Tylko ja jeden przestrzegam netykiety i się zachowuję ;)

[#52] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@pwe, post #45

Moderatora ma się za nic bo redakcja nigdy nie dala nikomu porządnego kopa

Zgadzam sie. Jednakze ewentualne takie dzialanie musi byc poprzedzne jakims mocnym wystepkiem (czego nikt nie chce). Nie ma sensu dawac komus "czapy" za kradniecie zborza czy innej blahostki (tak jak w PRL). Mysle ze ostatnie dzialania (moderowanie wypowiedzi) daly doskonale wszystkim do zrozumienia ze nie mozna sobie pozwolic na PPA na wszystko.

Ja już dawno powinienem zostać wywalony z PPA. Ale może i racja że ktoś kto ma 12,13 lat nie powinien się wypowiadać.

Nie prawda. Nie obraziles nikogo, zrobiles postepy w formuowaniu mysli (pamietam ciezkie poczatki ). Dzieki temu jestes osoba rozpoznawalna. Nikt nie ma pretensji ze zadajesz czasem banalne pytania. Bardziej zlosci Twoja niechec do wyszukiwarki (na duza czesc pytan znalazlbys juz informacje na forum).

Ja polubilem nawet SzaregoWilka. Niezmiernie poprawia mi humor, troche szkoda ze zaprzestal ostatnio pisania ;)

[#53] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@grxmrx, post #48

Swietny pomysl. Tylko ze czasem watek do polowy moze byc ciekawą dyskują. Dopiero pozniej wpada ktos nerwowy i zaczyna sie robic plomienna wojna. Szkodaby czasem tracic te normalna dyskusje. Ale "cos za cos". Pomysl trafny OK

[#54] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@mailman, post #44

moim zdaniem tajemnicą popularności PPA była jego otwartość, w imię świętego spokoju ulegliście szantażowi i zamierzacie bawić się tutaj złodziei i policjantów? zdaje mi się, że na portal z silną cenzurą nie ma już chyba miejsca na "amirynku"
rok temu, gdy wybuchła sprawa z usuwaniem kont na eXecu, byłem przeciwny akcji dalszego (i jak obiecywano ostatniego) podziału środowiska. ale kto wie, czy nie była to decyzja słuszna - panowie wymietli ze swojego środowiska tych z którymi się nie zgadzali i teraz mogą pisać że u nich panuje spokój i pojednanie... ZATEM JA STAWIAM PROPOZYCJĘ WYMIECENIA Z PPA TYCH Z KTÓRYMI SIĘ NIE ZGADZAM (I WIĘKSZOŚĆ UŻYTKOWNIKÓW MORPHOSA) gwarantuję, że i u nas zrobi się cicho i spokojnie jak u mamy... a i moderatorom będzie łątwiej, bo zmniejszy się ilość userów.
tak czy inaczej nie ma drogi pośredniej, albo wóz, albo przewóz - albo pełna cenzura, albo pełna demokracja (jak było dotąd)
*** na początek proponuję usunięcie konta, albo nakazanie usunięcia sygnatury amigafanowi. sygnatura ta nawołuje do "wojenki" i jest sprzeczna z regulaminem PPA.
jeszcze ktoś? poszperamy, napiszemy, napiętnujemy - chyba tak ma być teraz, prawda?

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 20:04
[#55] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@amigafan, post #49

Widzę, że lubisz się wypowiadać na tematy, o których nie masz bladego pojęcia np. prawo czy AmigaOS4
Jak mniemam twoja wiedza na temat os4 wynika z wiedzy empirycznej?
Tylko czy aby na pewno ??

[#56] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@Lorak, post #52

Wlaśnie zauważyelm że szarak coś malo pisze....może żąda lapówki

Jeśli chodzi o wyszukiwanie to zawsze byla moja slaba strona

Ja też pamiętam początki....na usprawiedliwienie mam że to bylo moje pierwsze forum w życiu ;)

[#57] Re: PPA, co będzie dalej?

@wali7, post #54

Moderator specjalnie "pojechał trochę po bandzie". Odniosło to spodziewany skutek, co widać chociażby po tym wątku. Cel był jeden - pokazać, że osoby zachowujące się po chamsku nie będą bezkarne. Pokazać też, że nie jest tak, że tnie się tylko "czerwonych trolli" a "niebiescy trolle" są pod parasolem. A co do flamewarów - generalnie czemu nie, jakiś mały flamewar od czasu do czasu nie zaszkodzi. Tylko że są flamewary i flamewary. Niestety często ktoś nie umie dyskutować i zabraknie mu argumentów. Wtedy zaczyna się "wysyłanie do specjalisty", rzucanie "degeneratami moralnymi", sugestie na temat matek dyskutantów, straszenie sądami, że nie wspomnę o pospolitym wyzywaniu od "gówniarzy" i tym podobnych akcjach na poziomie parteru (to modny tekst ostatnio). Takie flamewary nie będą tolerowane a posty będą usuwane. Natomiast zwyczajowa wojenka, cóż, niech będzie, ale jakichś konwencji w tej wojnie musimy jednak przestrzegać. Granica jest ustawiona dość daleko, ale na pewno nie jest z gumy. Druga uwaga - nie z każdego wątku na forum i nie z każdego newsa trzeba zaraz robić flamewara. Są oczywiście gorące tematy, ale czasami doprawdy kilka osób robi na siłę z igły widły. Są to niestety wciąż te same osoby. Rozumiem, rozrywka rzecz ludzka, ale z umiarem Panowie, z umiarem. Za drobną niebieską czy czerwoną złośliwość nikt NULL NULL-em nie zostanie, ale jak to kiedyś przodkowie mawiali "znaj proporcyją mocium panie"...

[#58] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@wali7, post #54

panowie wymietli ze swojego środowiska tych z którymi się nie zgadzali i teraz mogą pisać że u nich panuje spokój i pojednanie

Trudno zeby bylo inaczej jesli na ich forum udziela sie 5 osob.

poszperamy, napiszemy, napiętnujemy

Jakbym ogladal "Wiadomosci" czy inne "Fakty" ;)

[#59] Re: PPA, co będzie dalej?

@Grzegorz Kraszewski, post #57

I warto jeszcze dodać jedno. Niech nikt nie boi się pisać. Jeżeli jest coś do zakomunikowania innym, wyrażenie swojej opinii, zdania na temat, mimo że będzie to kontrowersyjne i może w jakiś sposób nie spodobać się większości forumowiczom, śmiało to piszcie. Nikt tego nie zabrania i nie zabroni. Od zawsze jednak nawołujemy do kultury dyskusji i wypowiedzi. Jeżeli chce się coś przeazać, to nie trzeba od razu rzucać w siebie błotem. Zapewniam, że wówczas nikt nie będzie bawił się w złodziei i policjantów, bo nie będzie ku temu powodów. Nie wyciągajcie zbyt dalekich wniosków z faktu, że moderator doszedł do głosu. Widać czasem musi :)
[#60] Re: PPA, co bêdzie dalej?

@SirLEO, post #1

Jestem w 100% za. Ilość "brednioseriali" w ostatnim czasie zatrważająco wzrosła. Obrażanie "przeciwników" (na poziomie rynsztokowym) i popisywanie się wiedzą z przeróżnych dziedzin nie związanych z Amigą (oczywiście nic ponad kopiuj, wklej z Wikipedii) to nie to czego szukam na PPA.
Kary to jedyny sposób, bo dlaczego w biurach, halach produkcyjnych i na przystankach autobusowych ludzie nie okładają się po pyskach? Mają przecież różne zdania na wiele tematów. Kultura osobista powstrzymuje tylko tych, którzy ją posiadają, resztę powstrzymują konsekwencje, czyli kara.
Jestem ciekaw ilu z portalowych krzykaczy byłoby równie chamskich w „realu”. Zapewne garstka...
Rozwiązanie jest według mnie proste – dodatkowy „przycisk” ZGŁOŚ DO MODERATORA i po sprawie. „Krzykacz” zastanowi się czy złośliwa uwaga warta jest pozbycia się możliwości pisania postów na forum. Oczywiście powodem do bana nie mogą być odmienne poglądy tylko niekulturalne uwagi na temat OSOBY (o tym co jest obraźliwe zadecyduje obrażany, wysyłając info oraz moderator reagując (bądź nie) na nie).
Co do Szarego Wilka nie widzę powodu do banowania. Osoby takie jak on startują w programach typu Wielki Brat, aby zaistnieć – nie ważne w jaki sposób. Dziecinne pytania nikogo personalnie nie obrażają, a jeśli ktoś chce być złośliwy wobec niego powinien po prostu nie odpowiadać.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem