[#1] WOŚP - Deluxe Paint IV AGA
Aukcja WOŚP tylko dla prawdziwych Amigowców!
http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=472467

[#2] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@martinflash, post #1

Jak ktos nie lapie niech nie pisze. Ja dam 1 zl na akcje Pana Owsiaka, a nasz rzad o tyle mniej da na nasza sluzbe zdrowia. Chcecie to pomagajcie.......

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 22:01:04
[#3] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@martinflash, post #1

Takie pytanie niezorientowanego, cała wylicytowana suma z takiej aukcji idzie na WOŚP czy jakiś procent ?

Pozdrawiam
[#4] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Wojox, post #2

Ja dam 1 zl na akcje Pana Owsiaka, a nasz rzad o tyle mniej da na nasza sluzbe zdrowia.

To znaczy co dokładnie zrobi rząd? Składkę zmniejszy zdrowotną? Świetnie, więcej mi w kieszeni zostanie. A i moje pieniądze zostaną wydane bardziej efektywnie. Same plusy.

@Martin flash: Ciekawy pomysł. Również ze względu na promocję Amigi OK

[#5] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Wojox, post #2

Dasz 1 zł na określony cel. Co roku zbiórka jest na określony cel. Pomagasz chorym dzieciom.
[#6] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@recedent, post #4

To znaczy co dokładnie zrobi rząd?

dochod WOSP jest odliczany od budzetu sluzby zdrowia na koniec roku. To mial na mysli Wojox, co paradoksalnie tylko pogarsza sytuacje finansowa sluzby zdrowia...

PS. na szczescie to tylko 1/1000 rocznego budzetu NFZ (choc NFZ musi wydac kilka tysiecznych zeby to odnioslo jakis skutek..), uff,strach pomyslec co bedzie jak zaczna naprawde bic rekordy ...:P

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 11:06:08
[#7] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Andrzej Drozd, post #5

Pomagasz chorym dzieciom.

najbardziej to chyba pomaga tym wszystkim dilerom sprzetu medycznego wepchnac troche "zlomu" szpitalom za przyslowiowa zlotowke - co biorac pod uwage bledne z zalozenia finansowanie (za spraw idoli WOSP,dawni AWueSiarze) tylko poglebia problem zadluzenia - zadluzony szpital to ogolnie ABSURD!..., to nie to samo co bylo 20 lat temu ze sprzetem, juz minely czasy kiedy firmy zarabialy glownie na samym sprzecie..., zarabiaja teraz na materialach eksploatacyjnych, roznych odczynnikach, serwisie etc. (to troche tak jak z drukarkami atramentowymi, golarkami czy tel.komorkowymi u operatora..) uzyj wyobrazni, jezeli choc troche jej masz, zeby zrozumiec konsekwencje nieprzemyslanej akcji charytatywnej... dla calego lecznictwa w publicznej sluzbie zdrowia...

gdyby WOSP mial zaplacic za calosc, to kupilbym tego sprzetu dzisiaj dzisiat razy mniej, dlatego wczesniej scisle ustala sie zakup dokladnie z Ministerstwem, zeby sprzet nie ladowal od razu w piwnicy (jak juz bywalo), co za to dostaja politycy i urzednicy, pewnie swoje 5 sekund na wizji "robta co chceta" i o nic sie nie martwa... :P.

PS. jest tylu potrzebujacych w Polsce, mozna przeznaczyc srodki na 150 tys bezdomnych czy x set tysiecy ubogich dzieci z ubogich rodzin... to sa zjawiska nowe po nieudolnej transformacji, zjawiska ktorych 20 lat temu w tej skali nie bylo... jednak za sprawa mediow i politykow akcja charytatywna Owsiaka przybrala monstrualne rozmiary roszczac sobie wyjatkowe prawa do bycia wyjatkowa czyniac cudownie wyjatkowych darczyncow na caly rok!.... takie cos jest nie do pomyslenia (poza Polska), bo to marginalizuje dzialaczy mniejszych organizacji charytatywnych swiadczacych potrzebna pomoc codzien...

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 11:07:44
[#8] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #7

dochod WOSP jest odliczany od budzetu sluzby zdrowia na koniec roku

link? jakiś dowód tej conajmniej śmiałej tezy?

na szczescie to tylko 1/1000 rocznego budzetu NFZ

buzdet NFZ na 2010 to niecale 60 miliardow. wiec moze zmien baterie w kalkulatorze

jest tylu potrzebujacych w Polsce, mozna przeznaczyc srodki na 150 tys bezdomnych czy x set tysiecy ubogich dzieci z ubogich rodzin...

wiec zbieraj i pomagaj skoro uwazasz ze trzeba.
[#9] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #8

Zmienicie zdanie jak wy lub ktoś z waszych bliskich zachoruje i sprzętu do was zabraknie w szpitalu..
Każdy jest mądry dopóki tragedia go osobiście nie dotknie...
[#10] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Shredder, post #9

na co mam zdanie zmienic?
[#11] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Shredder, post #9

Kiedy w dużych szpitalach nie występuje problem braku sprzętu a występuje problem finansowania tego sprzętu. Ktoś już słusznie zauważył że sprzęt jest ale z uwagi na wysokie koszty eksploatacji zamiast pracować kilkanaście godzin dziennie pracuje kilka, bo za więcej nie zapłaci budżet państwa przy pomocy NFZ.
Uważasz że kupno tomografu do szpitalika w małym miasteczku pomoże komukolwiek w sytuacji kiedy takie tomografy są w trzech dużych szpitalach w mieście wojewódzkim (bywa że to dawne miasto wojewódzkie) i tam pracują raptem trzy do czterech godzin dziennie ?

Zachorowałem, trafiłem do szpitala w mieście wojewódzkim, do postawienia diagnozy potrzeba było kilku dokładnych prześwietleń, tomografów, rezonansów i podobnych. Trwało to dwa tygodnie bo leżąc w szpitalu trzeba było czekać na swoją kolej. Tyle że pogadałem w pielęgniarkami i wyjaśniły mi że oczekiwanie nie wynika z kolejki długiej jak stąd do księżyca a z dziennego limitu narzuconego przez NFZ.

Pozdrawiam
[#12] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@RadoslawF, post #11

Radek ma racje - kontrakty z NFZetem sa zenujaco male.. szacownie uslug medycznych tez czasami nie adekwatne do rzeczywistosci..
na razie sie ciesze zdrowiem ..ale po 50 to kto wie..

[#13] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #8

buzdet NFZ na 2010 to niecale 60 miliardow. wiec moze zmien baterie w kalkulatorze

nie wiemy jeszcze ile zebrali, moze uda sie pobic rekord wszechczasow i bedzie 1/1000 :)

wiec zbieraj i pomagaj skoro uwazasz ze trzeba.

publiczne media nie maja w tym interesu, polityk nie zrobi z siebie dziada itd., poglady Owsiaka w tej mierze sa dla mnie przynajmniej az nader oczywiste itd.. takie poglady absolutnie wykluczja pomoc ludziom bezdomnym czy ubogim rodzinom...

pan Owsiak nie pobije pana Bono z U2, ale ten to juz talna szmira i obciach "dobroczynosci" na calej lini, nawet nie bede uswiadomial co i jak, bo mozna sie wzburzyc, sam jako mlokos dalem nabrac sie panu Bono, coz cholercia, mlody to glupi, cos w tym jest :P

#Shreder

Zmienicie zdanie jak wy lub ktoś...

jednym z najbardziej podlych upokorzen jakie moze dotknac kazda istote ludzka jest uzaleznienie zycia, losu... od czyjegos widzimisie... czyli owej filantropi. moze tego nie dostrzegasz, bo jest to pewna oczywistosc, ale nawet najgorzej dzialajacy system panstwowej opieki zdrowotnej jest lepszy od najbardziej chojnej filantropi. kiedy system dziala wszystko jest normalne, nikt za nic nie musi dziekowac, nie musimy odczuwac zadnej wdziecznosci wobec kogokolwiek, idziemy do lekarza, trafiamy do szpitala itd. jestesmy leczeni, tak zwyczajnie, po prostu, po ludzku, dopiero kiedy pojawiaja sie problemy, brakuje sprzetu, brakuje pieniedzy, powstaja kolejki, slusznie! protestujemy, slusznie! wymagamy naprawy, bo panstwo ma obowiazek, od panstwa mozemy wymagac i to pomimo roznych wad jest znacznie wieksza stabilnosc niz w przypadku jakiejkolwiek dobroczynosci, gdzie nie wymagamy, tylko prosimy, czyli wszystko jest na odwrot, choc dotyczy de facto tego samego, nie ma to nie ma, jest to nagle odczuwamy wielka wdziecznosc i wznosimy pod niebiosa filantropow, wyglaszamy panegiryki.., chocby to byla tylko kropla w oceanie...

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 16:16:17
[#14] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #13

nie wiemy jeszcze ile zebrali, moze uda sie pobic rekord wszechczasow i bedzie 1/1000 :)

juz w ciagu dnia zebrali wiecej.

dalej czekam na jakies dowody lub informacje na temat odlicznia zebranej przez WOŚP sumy od budzetu sluzby zdrowia
[#15] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #14

a mnie strasznie dziwi co ludzi boli ta zbiorka pieniedzy?jasne nfz powinien zapewnic wszystko. ale nie zapewnia. a jak ktos chce wspomoc, to juz zaraz znajdzie sie banda oszolomow krzyczacych ze pomaganie jest zle. czekam az zaraz ktorys wyskoczy z argumentem ze pieniadze ze zbiorki sa marnowane na przystanek woodstock.
[#16] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #14

juz w ciagu dnia zebrali wiecej.

narazie nie zebrali 55 mln zl, wiec jeszcze do 1000 razy brakuje:), to co zebrano to nawet nie jest dniowka budzetu NFZ!, czyli w czasie trwania akcji, NFZ nie robiac spektakularnego szumu wydal wiecej niz zebrano.

dalej czekam na jakies dowody lub informacje

oczywiscie budzet NFZ co roku zwieksza sie o kwote znacznie wieksza niz wynosi cala zbiorka WOSP. WOSP jest pozycja w tym sensie, że o tyle jest mniej przekazywane z budzetu, mozna w tym sensie tak to przyjac, o to chodzi Wojxowi - pozycja dt. współfinansowania ze środkow zewnętrznych...

ps. troche jak u Barei, gdyby tak wszyscy to nie musielibysmy wcale grzac :D

@DRACOX

jasne nfz powinien zapewnic wszystko. ale nie zapewnia

NFZ zapewnia!!!, a WOSP zapewnia "dobra zabawe", swietny pijar... moze przy okazji ludzie zaczna myslec nad stanem publicznej sluzby zdrowia, bo nie ma innej opcji. W obecnych czasach akcje WOSP uwazam za niezbyt trafiona, nastawiona na poklask itp., a nawet szkodliwa z powodu zawlaszczenia duzej przestrzeni zaufania na jeden cel oraz tworzenia przekonania w spoleczenstwie jakoby takie akcje mogly rozwiazac problem finansowania w publicznej sluzbie zdrowia. Akcje charytatywne powinny byc kierowane tam gdzie panstwo nie zapewnia lub zapewnia dalece niewystarczajaca pomoc potrzebujacym, powina byc kierowana tam gdzie moga rzeczywiscie poprawic los ludzi. Publiczna sluzba zdrowia w Polsce nie nalezy dzis do takich nisz - liczby mowia same za siebie, akcja nie jest w stanie poprawic sytuacji finansowej, nie ma znaczenia dla sytuacji pacjentow, wiec chyba warto zastanowic sie nad jej sensem.

Mnie najbardziej zastanwia jak beda wygladac kolejne akcje w sytuacji kiedy wiele szpitali przestanie byc publicznymi, zostana skomunalizowane, po czym sprywatyzowane... bo taka jest przeciez kolej rzeczy wg. parti rzadzacej

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2011 11:21:17
[#17] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #16

czyli bredzisz. wszytsko jasne.
[#18] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #17

czyli bredzisz. wszytsko jasne.

rozumiem, to wszystko na co Ciebie stac. zerknij sobie do sprawozdania finansowego MZ za kilka ostatnich lat, bo wlasnie to uczynilem, po prostu MZ wlicza wszelkie zewnetrznie pozyskane w ciagu roku srodki (takze w postaci trwalych) do swojego budzetu - to nie jest ekstra dodatek dla MZ... Baa, udzial WOSP stanowi 1%/r zakupow samego sprzetu przez NFZ... Na czym polega sukces Owsiaka.. hmm. moga sobie np: wybierac i wybieraja, wybieraja to co medialne sprzedaje sie najlepiej... nie dasz na dzieci, ktos powie ?, i pewnie obciach paradowac po roznych zlotych tarasach bez serduszka..:), stara pijarowska sztuczka na ktorej wielu dobroczyncow wjechalo na szczyty popularnosci...

dla mnie WOSP jest marginalna akcja, choc jej medialny rozdzwiek jest ogromny!, kompletnie bez znaczenia w swiecie, bez znaczenia w Polsce, zupelnie nietrafia z pomoca, a pan Owsiak, coz, pan Bono to tez dobry showmen, duzo lepszy i skuteczniejszy... w tworzeniu legend :P

PS. na czym polega filantropia, mozna zadac pytanie ?

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2011 20:45:13
[#19] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #18

Jakby co to ja mam inny punkt widzenia. Gdy urodził mi się syn sytuacja zmusiła go do leczenia i w skrócie leżał dość długo pod dwoma aparatami z naklejkami wośp. I dam sobie rękę obciąć, że gdyby nie ta akcja szpital NIGDY by nie kupił takich aparatów tylko - 1)nie miałby żadnych i nie mógł pomagać, 2) używałby starych z IIWŚ, które dawno powinny się już rozpaść i rozlecieć wpył.
Czytając Twoje wpisy zauważyłem, że jesteś na tyle rozgarnięty, iż wnioski wyciągniesz sobie sam.

[#20] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #18

prosilem o linki popierajace twoja teze - nie podales. mylisz budzet NFZ z budzetem sluzby zdrowia, opowaiadsz jakies bnialuki o pozyskiwaniu kasy ignorujac fakt ze szpitale maja wlasne budzety. tak wiec bredzisz. puste gadanie po to zeby gadac. nie podoba ci sie WOSP - nie ma przymusu interesowania sie sprawa. szczegolnie w Danii

[#21] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Valwit, post #20

nie podales. mylisz budzet NFZ z budzetem sluzby zdrowia

napisalem o budzecie MZ - Ministerstwa Zdrowia, zamiast pluc popluczynami, lepiej bys sam sobie poszukal na mz.gov.pl (nie sa to informacje nadajace sie na linka)

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2011 22:02:43
[#22] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@11MASTEr, post #19

długo pod dwoma aparatami z naklejkami wośp

chyba jestes ofiara akcji marketingowej WOSP na oddzialach dzieciecych, plakaty, naklejki na sprzecie to jednak za malo zeby wyprowadzic taka opinie, skad inad wiadomo, ze serduszka to nakleja sie na wszystkim i po co odklejac, komu to przeszkadza... :). Jak wyzej wspomnialem, NFZ przeznacza 10% swojego budzetu na zakup sprzetu, udzial samego sprzetu WOSP to 1% (99% od podatnikow), z tego ok. 1/5 sprzetu trafia na oddzialy dzieciece, czyli udzial sprzetu WOSP to ok. 5% na oddzialach dzieciecych (gdzie trafia praktycznie 100% sprzetu WOSP). WOSP kupuje sprzet taniej niz NFZ, o to juz mozna zapytac urzednikow i politykow...nie tylko o to :). Mozna wiec zalozyc, ze ok. co 20 aparat na oddziale dzieciecym (tylko dzieciecym) pochodzi z akcji WOSP. Nie jest jednak prawda, ze gdyby nie bylo akcji WOSP to NFZ nie moglby zakupic sprzetu i dzieci nie bylyby leczone, to jest pijarowska mitologia szyta grybymi nicmi, nie jest to juz dzis trafiona akcja charytatywna, jak wspomnialem wyzej...

i koszty utrzymania sprzetu sa dzisiaj niewspolmiernie wieksze niz lata temu! dlatego jak sie dobrze zakrecic to mozna kupic prawie za darmoche...:). Najwieksza pozycja dzisiaj sa wydatki na utrzymanie...

Jakby co to ja mam inny punkt widzenia.

kazdy ma do tego prawo. kweste dobroczynne osmieszali juz polscy pisarze, jezeli pamietasz ze szkoly sredniej, zwracam uwage tylko na liczby, a glownie na jedno, forme promocji tej jednej akcji w publicznych mediach, co jest realizowane kosztem innych, to jest nieuzasadnione, mnie najbardziej razi taka nachalna filantropia.. pewnie od czasow Bono...

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2011 23:15:13
[#23] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #22

NFZ przeznacza 10% swojego budzetu na zakup sprzetu

Z czego wnosisz taki procent?

Skąd w ogóle pomysł, że to NFZ odgórnie kupuje sprzęt?
I niby na jakiej zasadzie rozdaje go szpitalom? Poprzez loterię fantową?
Nie wiem jak jest tam gdzie mieszkasz ale w Polsce szpitale same decydują jaki procent posiadanych pieniędzy i na co je wydadzą. NFZ zasadniczo nie ma w tym zakresie nic do powiedzenia jeżeli szpital wypełnia warunki kontraktu.

Kolejną rzeczą o której jak widać nie masz pojęcia jest taka, że szpital nigdy nie kupuje sprzętu bez wcześniejszego zakontraktowania z dostawcą ceny koniecznych materiałów eksploatacyjnych.
Nie jest tak jak piszesz, że szpital kupuje sprzęt i nagle wszyscy się budzą z "ręką w nocniku" bo firma następnego dnia podniosła o 100% ceny za materiały eksploatacyjne (np.odczynniki) i nikt tego wcześniej nie przewidział.
Każda umowa zawierana z firmą na sprzęt zawiera od razu cenę materiałów eksploatacyjnych. Zależnie od umowy jest to ilość lub przez określony czas czyli np. przez 3, 5 lub nawet 10 lat firma nie może o grosz podnieść tych cen dla danego szpitala ponad to co jest w umowie bo płaciłaby zadośćuczynienie.
[#24] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #23

Skąd w ogóle pomysł, że to NFZ odgórnie kupuje sprzęt?

nie wiem z skad wziales ten pomysl, jedynie napisalem jaka czesc budzetu NFZ pochlonely wydatki na sam sprzet - wysnulem ad hoc z przegladu sprawozdan NFZ/MZ z realizacji budzetu.. zerknlem z ciekaowsci ad hoc na realizacje budzetu w jednym lodzkim ZOZie... na sprawozdania dla firm niezaleznych fundacji biznesowych, w ktorych wyszczegolnia sie strukture/wielkosc rynku sprzetu medycznego w danym kraju (w PL to ok. 2 mld USD)... Natomiast kwesti, kto, co i jak dziala system, nie poruszylem wcale... nie chce sie w ten temat nawet zaglebiac.

dunski system dziala o niebo lepiej, jest takze bardziej dla mnie przejrzysty, ale tez relatywnie na pacjenta jest znacznie wiecej srodkow...

szpital nigdy nie kupuje sprzętu bez wcześniejszego zakontraktowania z dostawcą ceny koniecznych materiałów eksploatacyjnych

tego tez nie poruszylem, ale dobrze, ze Ty poruszyles, bo to dt. wosp..

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 01:27:19
[#25] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@lekarz_med, post #23

w Polsce szpitale same decydują jaki procent posiadanych pieniędzy i na co je wydadzą

poniekad odpowiedziales dlaczego ten sam sprzet kupoway z srodkow NFZ jest drozszy, pomijajac inne "drobiazgi".. gdyz nie jest tak jak w przypadku WOSP, gdzie zakupy dokonywane sa hurtem... zostawmy to w jaki sposob rozdzielane i dysponowane sa srodki w ramach systemu.., bo zatrze sie glowny watek, czyli akcja WOSP:)

-------------------------

Opuszczajac zaslone milczenia sprawdzilem cos jeszcze, bo to jest akcja, ktora razi po oczach swoim rozmachem organizacyjnym i niespotykanym zaangazowaniem lokalnych wladz, politykow, przedstawicieli mediow itd... O ile Bono za swoje wyglupy rzeczywiscie sam wiele razy placil itd.., o tyle za pozerstwo, lansowanie i wyglupy "spolecznika" Owsiaka placimy My wszyscy , placimy za wszystko dodatkowo z lokalnych budzetow miast i gmin, czyli uczciwie nalezaloby do zebranej kwoty dodac koszty poniesione na np: czas antenowy w telewizji i radiu publicznym, caly koszt wynajecie scen, oplacenie artystow oraz muzykow grajacych z serca, lecz za nie mala sumke :), posprzatanie tego calego balaganu, oraz inne "drobiazgi" itd.. bez ktorych orkiestra nie moglaby grac :P

Ile tego jest, dla wielu miast i gmin to koszt rowny 1/3 uzbieranej przez WOSP kwoty. Ciekawe dlaczego innych akcji nikt tak nie lansuje, choc czesto pomoc jaka niosa jest niewspolmiernie wieksza i wazniejsza dla samych potrzebujacych, ktorzy nie moga wymagac czegokolwiek od kogokolwiek... szczegolnie kiedy tyczy sie zywnosci, wody, srodkow sanitarnych, dachu nad glowa, tanich lekow i innych rzeczy niezbednych na codzien... ?. No tak, tylko czy na to wszystko da sie nakleic naklejke :P

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 10:38:00

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 10:38:59
[#26] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@1989, post #25

Nie podoba się, nie dawaj, proste.

Nie obraź się, ale mocno wkurzają mnie tacy ludzie jak ty. Zacnych czterech liter nie ruszysz, ale wrzeszczeć na lewo i prawo będziesz. Rusz się, zrób coś, zmień jak ci się nie podoba, no ale wiadomo, łatwiej pokrzyczeć niż coś zrobić.

W orkiestrę bawię się od kilku lat, i miałem okazję rozmawiać z kilkoma pielęgniarkami i lekarzami z gliwickich szpitali i jakoś dziwnym trafem wszyscy są zgodni, że gdyby nie WOŚP to albo sprzętu wogóle by nie mieli albo dostali by 1/10 tego co mają .

To czy gminy wydają pieniądze na zorganizowanie WOŚP, prawdę mówiąc zwisa mi to, przynajmniej widzę na co idą moje pieniądze . Pozatym, w takich Gliwicach, pl. Krakowski i tak jest oświetlony, więc np. koszta prądu można odliczyć, bo świeci się tam codziennie, koszt sztucznych ogni, i prowadzącego.... jakoś nie przeskadza Tobie że w nowy rok gmina też za to płaci. Czyli co , nowy rok OK, WOŚP, to już wielkie straty finansowe

Jak pisałem, nie podoba się , zrób coś sam, zorganizuj akcję, zbieraj pieniadze . Siedzieć w domu i pisać na forum jaki to świat zły to każdy potrafi .

[#27] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Olo, post #26

wrzeszczeć na lewo i prawo będziesz. Rusz się, zrób coś

a Owsiak cos daje, miedzy innymi z tego zyje, jest takim jakby "spolecznikiem".

z kilkoma pielęgniarkami i lekarzami z gliwickich szpitali

to tyczy sie tylko oddzialow dzieciecych i jest guwno prawda co powiedzieli, to jest jeden z najwiekszych klamstw Owsiaka, ze gdyby nie jego akcja to szpitale nie moglyby leczyc dzieci, guwno prawda i tyle, to sa wszystko zbyt male kwoty... to tak jakby ktos dal karetce pogotowia pare strzykawek i darl ryja jak to uratowal wielu ludziom zycie, tak jakby nie bylo stac na pare strzykawek, a stac bylo na karetke :)

przynajmniej widzę na co idą moje pieniądze

publiczne pieniadze nie powinny isc na charytywne kwesty lansujace okreslona wybrana jedna fundacje!!! itp., lepiej zeby bezposrednio trafily tam gdzie powinny..., bez tego objazdowego cyrku. no tak, tylko nie ma wtedy naklejek z ktorymi mozna paradowac tygodniami w poczuciu bycia wielkim filantropem :P

zrób coś sam, zorganizuj akcję, zbieraj pieniadze

chcesz pomoc, plac uczciwie podatki, nie kantuj na skladkach etc.. wymagaj i jeszcze raz wymagaj od wlodarzy!. mozesz tez dodatkowo pomagac bezposrednio samym potrzebujacym, bez tych smiesznych puszek, posrednikow etc. orderu za to nie bedzie, nikt sie o tym nie dowie, ale na tym polega prawdziwa filantropia...

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2011 11:08:34
[#28] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@Olo, post #26

Nie obraź się, ale mocno wkurzają mnie tacy ludzie jak ty. Zacnych czterech liter nie ruszysz, ale wrzeszczeć na lewo i prawo będziesz. Rusz się, zrób coś, zmień jak ci się nie podoba, no ale wiadomo, łatwiej pokrzyczeć niż coś zrobić.

Mnie wkurzają tacy jak ty którzy zabraniają prowadzenia dyskusji na forum do tego przeznaczonym bo obraża to ich miłość do jakiejś organizacji która rozmówca krytykuje.

W dodatku nie chcesz zrozumieć że WOŚP jest teraz bardziej platformą do lansowania się pewnych grup często za publiczne pieniądze niż organizacją charytatywną.

Pozdrawiam
[#29] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@RadoslawF, post #28

Zgadzam się.
[#30] Re: WOŚP - Deluxe Paint IV AGA

@RadoslawF, post #28

Mnie wkurzają tacy jak ty którzy zabraniają prowadzenia dyskusji na forum do tego przeznaczonym bo obraża to ich miłość do jakiejś organizacji która rozmówca krytykuje.

Miłość , nie, tylko nie lubie jak ktoś krzyczy a nic sam nie robi . Mówić jest łatwo, robić już trochę gorzej :)

W dodatku nie chcesz zrozumieć że WOŚP jest teraz bardziej platformą do lansowania się pewnych grup często za publiczne pieniądze niż organizacją charytatywną.

Prawdę mówiąc mam do głęboko w d... czym jest WOŚP, może być nawet organizacją pomnażającą konta bankierów i cholera wie kogo tam jeszcze . Dla mnie ważne jest że ja się dobrze bawię podczas finałów, że ludzie się dobrze bawią, i że jest sprzęt. Reszte mam naprawdę głęboko w d... .

Poza tym WOŚP to też odskocznia od naszej zwykłej szarej rzeczywistości, zauważ że ludzie wtedy są tacy inni, mili, radośni, weseli. Nikt jakoś nie myśli o kłopotach, o pracy itd . , i to TEŻ się liczy .

Zresztą, co ja będę pisał, nie podoba się fajnie, twoja sprawa, mi się podoba, i to moja sprawa.
Z mojej strony, koniec tematu .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem