[#151] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@XoR, post #148

wydaje to się dziwne tylko wtedy jak się nie ma bladego pojęcia o budowie wewnętrznej i bazuje tylko na cyferkach których się w dodatku nie rozumie
słyszałeś o czymś takim - GPGPU? Wiadomo, nie doskonałe ale...

po co kopać sie z koniem
a moze natami roszerzona o cos podobnego do tesli w celu zwiększenia mocy? (jeżeli sie da?)

cały czas marudzę pod temat zdziwienia ceną X1000

i jeszcze raz powtórzę:
żaden tego typu produkt nie utrzyma się bez oprogramowania - nie ma co wymyślać - istnieją markety (jak android) - stworzyc cos podobnego, powiązać ze społecznoscią amigową (dostęp do niej przez amigę) włącznie z info z demosceny (moze znowu cos zacznie sie dziać) i tyle

co do Amosa - daje to jako przykład, rodzaj skrotu myslowego - chodzi o to, aby była dostępna PROSTA ale z dużymi mozliwościami platforma do programowania bo z tego co pamiętam to duża większość dłubała conajmniej w sprzęcie jak i w programowaniu
[#152] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@stachu100, post #147

To w takim razie jeszcze raz bardzo przepraszam.

P.S.
W języku polskim zdania zaczynamy od wielkiej litery i kończymy kropką. Niektórych nieprzestrzeganie tej elementarnej zasady drażni, innych nie.

niestety niektórzy tak mają, że mówienie a tym bardziej pisanie jest bardzo powolne i walczą ze soba, aby znaleźć tyle cierpliwości, aby tekst napisany (a tym bardziej wypowiedziany) był w miarę zrozumiały

konkludując i wracając do wczesniejszej wypowiedzi - po co spamować i trzepać pianę? napisałeś w tym wątku ponad 10 postów nic nie wnoszących
jeżeli to cię drażni to po co piszesz?
[#153] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@Zuzikofon, post #152

jeżeli to cię drażni to po co piszesz?

Tak więc odpowiadam:
Jest to forum publiczne i każdy może pisać co tylko mu się tylko podoba.
Nawet jeżeli nie jest to nie jest zgodne z tematem wątku.
Sprawdź w regulaminie.
[#154] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@Zuzikofon, post #152

Ale ty tez nic madrego nie napisales.Lista poboznych zyczen plus troche glupot napisanych stylem nietrzezwego.Dodatkowo odniosles sie nieuprzejmie do Kolegi Stacha.Musze przyznac ,ze bawia mnie takie watki jak ten twoj,ale nie zakladaj ich wiecej.

Pozdrawiam serdecznie
[#155] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@Zuzikofon, post #151

żadne tam "nie doskonałe" tylko właśnie ta technologia jest doskonała. Trzeba tylko znać jej miejsce, tak samo jak trzeba będzie umiejscowić inne rewolucyjne technologie przyszłości które jak obliczenia probabilistyczne i komputery kwantowe. Jak się dobrze rozejrzeć po tych technikach to wychodzi że szybki CPU będzie zawsze potrzebny aby je nadzorować i nimi sterować

a słyszeć słyszałem i zadałem sobie trud przestudiować trochę tekstów bezpośrednio od Nvidii na temat tychże technik. Obiektywnie więc stwierdzam że nic w dzisiejszej technice nie jest nie tak. Wszystko jest na swoim miejscu ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 23:58:52 przez XoR
[#156] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@Zuzikofon, post #152

Nie no! Teraz to mnie... Walczysz z sobą by 'nie pisać' wielka literą, a zdań kończyć kropką? Wybacz ale czegoś tu nie rozumiem. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale na forum (nie tylko tym) jedyne co widać to właśnie jest tekst. I po tym jak prezentuje się wypowiedz, co w brew pozorom nie jest trudne by była w miarę przejrzysta, będzie oceniany przekaz oraz dany forumowicz. I tu nie chodzi o to by pisać eseje czy rozprawki ale by było to czytelne dla każdego użytkownika forum. Widząc taki chaos w Twoich wypowiedziach dochodzę do wniosku, że nie mam do czynienia z osobą poważną tylko z ignorantem i jak całość połączysz z płochymi wynurzeniami nie skażonymi gramem wiedzy o środowisku amigowym/systemach etc. to suma sumarum wynik końcowy jest iście przygnębiający. Dlatego jak koniecznie chcesz tworzyć te jakże szalenie wciągające teorię o ogniskowaniu środowiska "bez kasy - da się" lub serwować inne nonsensy warto by było okrasić się z lekka wiedzą. Proponuję od języka polskiego i potem stopniowo rozszerzać spektrum _braków_ na inne zainteresowania lub niedociągnięcia. Ale co byś się nie przemęczał proponuję byś tymczasem wszelkie wysiłki zogniskował na wielkiej literze rozpoczynającej zdanie oraz kropce, która zdanie kończy. I powtarzaj to systematycznie. Jak już opanujesz ten materiał w stopniu dostatecznym. Proponuję ćwiczenia praktyczne tutaj na forum!

*Trzymamy Kciuki! OK

Ps. I się nie przejmuj "da się" tego nauczyć "bez kasy"!

*sądzę, iż społeczność "z kasą i bez kasy" się ze mną zgodzi.
Pozdrawiam,
RadziN
[#157] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@RadziN, post #156

Czytanie ze zrozumieniem widze że jest dla Ciebie przytłaczajace i praktycznie niemozliwe - a tym bardziej wyciąganie jakichkolwiek wniosków.

Spójrz na tytuł wątku, przeczytaj swoją wypowiedź i jeszcze raz wróć do tytułu wątku.
Coś się rozjaśniło czy znowu zaczniesz bredzić o niczym?
Poprosiłem - nie masz nic do napisania wnoszącego - nie pisz, daruj sobie.
Zaśmiecasz tylko temat.

Jeżeli kropki i przecinki przeszkadzaja ci w zrozumieniu - odpuść sobie, idź do innego wątku a tu się nie ośmieszaj.
[#158] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@stachu100, post #153

Jest to forum publiczne i każdy może pisać co tylko mu się tylko podoba.
Nawet jeżeli nie jest to nie jest zgodne z tematem wątku.
Sprawdź w regulaminie.

puszczać bąki też można w windzie - ale czy tak wypada?
[#159] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@grg, post #121

Bo - człowiek, który - jak sam pisze - ma A1200, A500+, A3000, bawi się WinUAE - i jednocześnie zadaje idiotyczne wręcz (sorry, ale taka prawda) pytanie, czym się różni 3.1 od 3.9?

wróć do tytułu tematu
mam sprzęty popakowane w szafie od kilkunastu lat - nie ruszane

odpaliłem emulator (najprościej, najszybciej), aby od czegos zacząć i sobie poprzypominać.

Wyobraź sobie, że nie wszyscy wiedzą co to MorphOs, Aros, AmigaOS i inne bzdury i dlaczego 3,9 mozna odpalic na emulatorze a 4,0 już nie (co zaznaczyłem w tytule wątku - chyba wiesz co to laik?)
A już wogóle nie rozumie co to Amiga X1000 a Amiga mini PC.

zadaję pytania jak i piszę stwierdzenia badając szukając prawdy i określając w czym się mylę.

Wnioski są proste - jeżeli będzie zainteresowanie społeczności, to znajdą się inwestorzy i ruszą do przodu,
jeżeli będą kłótnie i dowodzenie wyższości gruszek nad jabłkami to będzie kupa, nie amiga.

Czego w tym nie rozumiesz?
[#160] Re: Laik i retrosentymentalista: o co chodzi z tymi OSami?

@XoR, post #155

Odpowiedź na:
żadne tam "nie doskonałe" tylko właśnie ta technologia jest doskonała. Trzeba tylko znać jej miejsce, tak samo jak trzeba będzie umiejscowić inne rewolucyjne technologie przyszłości które jak obliczenia probabilistyczne i komputery kwantowe. Jak się dobrze rozejrzeć po tych technikach to wychodzi że szybki CPU będzie zawsze potrzebny aby je nadzorować i nimi sterować

a słyszeć słyszałem i zadałem sobie trud przestudiować trochę tekstów bezpośrednio od Nvidii na temat tychże technik. Obiektywnie więc stwierdzam że nic w dzisiejszej technice nie jest nie tak. Wszystko jest na swoim miejscu ok, racja

Znalazłem artykuł w jakiejś amerykańskiej gazecie, gdzie opisali uzycie tej technologii przez programistów z rosji np. do łamania zabezpieczeń WiFi - do tego stworzyli "swój" komputer,
z artykułu wynikało, że da sie tę technologię użyć bez procesora - jedyny kłopot to urządzenia zewnetrzne (jak dobrze pamietam), niektóre rzeczy miały być symulowane przez tę technologię (jak pewne "instrukcje" procesora) w każdym bądź razie, bardzo zachwalali te technologie jako super wydajną i z mozliwoscia emulacji czegokolwiek.

wiecej o tym nie wiem - zatrzymałem się na 68040 i 80486 :D

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2012 10:06:01 przez Zuzikofon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem