Wątek zamknięty
[#91] Re: Dziwna aukcja allegro

@pong777, post #82

Niestety, Charliefrown ma racje. Te karty chodza po 700-800zl huk.

Na Allegro/eBayu powszechnym procederem jest sugerowanie sie cenami innych osob. Poniewaz kart jest relatywnie malo, wystarczy ze jeden sprzedawca wpisze zawyzona kwote i pozostali zaraz ida tym sladem. Karty, oczywiscie, leza i po pewnym czasie wszystko wraca do normy, sprzedawcy siegaja po rozum do portfela.

Dla oportunistow wyznajacych zasade: "Cos jest warte tyle, za ile sie sprzedaje" - no coz, poniewaz karty nie sprzedaja sie w tych cenach (1000-1200zl) - nie sa tyle warte. Kolo zamkniete.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2014 11:13:35 przez F7sus4
[#92] Re: Dziwna aukcja allegro

@pong777, post #82

Dla niedowiarków i wątpiących:

To nie jest link do aukcji z licytacją.
Tylko do ogłoszenia, gdzie sprzedający wystawia cenę "kup teraz" z kosmosu, a kupujący mogą oferować swoje ceny. Sprzedawca może takie oferty odrzucać.

Czyli podsumowując: nikt w tym ogłoszeniu (nie licytacji) nie złożył wiążącej ofety.
[#93] Re: Dziwna aukcja allegro

@ITU, post #85

Łech, w edycji skasowałem przez przypadek cenę, miało być 200 EUR, a nie EUR (w domyśle pewnie 1 EUR) pomysł
[#94] Re: Dziwna aukcja allegro

@atarens, post #1

Zadzwoniłem i odebrała jakaś miła pani. Poinformowała, że była pomyłka i kilka razy gość tę samą aukcję wystawił. Ma dopiero się dziś z nim widzieć i nie pamięta numeru bezpośredniego. Poprosi go o odpisanie na SMSy i e-maile.
[#95] Re: Dziwna aukcja allegro

@pong777, post #94

Jednego naszego kolege z forum, ktory umowil sie ze mna na zakup, po czym go nie odebral (you know who you are) tez pozniej tlumaczyla zona na telefonach.
[#96] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #91

Na Allegro/eBayu powszechnym procederem jest sugerowanie sie cenami innych osob. Poniewaz kart jest relatywnie malo, wystarczy ze jeden sprzedawca wpisze zawyzona kwote i pozostali zaraz ida tym sladem. Karty, oczywiscie, leza i po pewnym czasie wszystko wraca do normy, sprzedawcy siegaja po rozum do portfela.

Dla oportunistow wyznajacych zasade: "Cos jest warte tyle, za ile sie sprzedaje" - no coz, poniewaz karty nie sprzedaja sie w tych cenach (1000-1200zl) - nie sa tyle warte. Kolo zamkniete.

W zupełności się zgadzam OK
[#97] Re: Dziwna aukcja allegro

@atarens, post #1

dziś dostałem taką odpowiedź od gościa:

Sorry ale pierwszy raz sprzedawałem i przez przypadek wystawiłem jedną kartę 4 razy a już sprzedałem ją...Myślałem że to portal coś tak szybko zakonczył licytacje....
[#98] Re: Dziwna aukcja allegro

@Shredder, post #97

Czytam ten wątek i czytam. I odnoszę wrażenie, że gość jako nowicjusz, mógł popełnić taki błąd wystawiając ją tyle razy. Sam wystawiam czasami nie mało rzeczy na allegro i wiem, że wystawiona aukcja może się pojawić w odpowiedniej zakładce z bardzo dużym opóźnieniem. Nawet 30-40 minut. Ja wiem, że aukcja już jest, ale nowicjusz może coś takiego potraktować inaczej i będzie próbował tak długo aż się pojawi. A że cena bardzo atrakcyjna to i szybko znikały. To mogłoby tłumaczyć dlaczego są one identyczne. To tylko moje zdanie. Inna sprawa, że sam nie widziałem i nie wiem w jakim czasie pojawiały się te aukcje.
[#99] Re: Dziwna aukcja allegro

@diecast64, post #98

gość jako nowicjusz, mógł popełnić taki błąd wystawiając ją tyle razy

Jeśli by tak było to w zasadzie wszystko by tłumaczyło i trzeba się "odstosunkować" od tego gościa. Ale jego konto zostało zawieszone, więc w takim razie albo ma pecha albo był jednak jakiś powód blokady. Czy teraz kupujący mogą mu wystawić komentarze mimo blokady? Bo to by też wyjaśniło sytuację.
[#100] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #91

"Cos jest warte tyle, za ile sie sprzedaje"

Coś żeś tu pokręcił w tym zdaniu, bo "Coś jest tyle warte ile w danej chwili jest w stanie ktoś za to zapłacić", więc jeśli ktoś daje 2000zł za coś co niby kosztuje średnio 1000zł, to jest dla niego warte 2000zł. Nie ma tu żadnej ukrytej filozofii, a jak nie ma chętnych to wartość spada w dół.
[#101] Re: Dziwna aukcja allegro

@sanjyuubi, post #100

Czyli 3 linijki tekstu, by ostatecznie stwierdzic to, co juz bylo napisane, jedynie w inny sposob. Good job! OK
[#102] Re: Dziwna aukcja allegro

@diecast64, post #98

Przyjmuje wytlumaczenie z laikiem, natomiast miejmy swiadomosc, ze nie mowimy tutaj o 30-40 minutach latencji przed trafieniem aukcji do wyszukiwarki, tylko o wznawianiu tej samej aukcji w roznych odstepach przez poltora dnia.
[#103] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #102

Dla mnie ewidentny wałek ,gość nie wiem jak wybrnąć z bagienka to wymyśla jakieś głupoty.
[#104] Re: Dziwna aukcja allegro

@Shredder, post #97

Więc może ja jestem zwycięzcą a może ktoś inny jeszcze...
[#105] Re: Dziwna aukcja allegro

@pong777, post #104

Jesteś zwycięzcą, jesteś
[#106] Re: Dziwna aukcja allegro

@atarens, post #1

Problem z przeglądarką też mógł stanowić przyczynę wystawienia multi aukcji - coś o tym wiem

A najlepsze są te sępy które wygrzebały by 10gr z g**** - czyhają na takie właśnie aukcje myśląc, że jakiś fajer nie wie co wystawia - teraz się prawdopodobnie swoją chytrością i naiwnością zarazem udławią
[#107] Re: Dziwna aukcja allegro

@BomberMAX, post #106

Problem z przeglądarką też mógł stanowić przyczynę wystawienia multi aukcji - coś o tym wiem.

Chyba jednak nie. Powaznie, sprawdz i zobacz, ze nie wystawisz dwukrotnie przedmiotu przez refresh - "Formularz stracil waznosc".

Dla mnie ewidentny wałek ,gość nie wiem jak wybrnąć z bagienka to wymyśla jakieś głupoty.

Ostatecznie nawet zona potwierdzila, ze gosciu chcial te karte sprzedac. Przyjmijmy wiec, uzytkowo, te historyjke z pomylka za prawdziwa - nadal mamy jednego, szczesliwego nabywce. Zdaje sie, ze pierwszym jest J...4 (549). Teraz tylko pytanie - kto to?

[#108] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #107

@ F7sus4 "Przyjmijmy wiec, uzytkowo, te historyjke z pomylka za prawdziwa - nadal mamy jednego, szczesliwego nabywce. Zdaje sie, ze pierwszym jest J...4 (549). Teraz tylko pytanie - kto to?"

cierpliwości szeroki uśmiech jak tylko pojawi się BlizzIV w cenie powiedzmy 1200 zł, to wówczas poznamy login szczęśliwego nabywcy "full frontal" że tak powiem ;)
[#109] Re: Dziwna aukcja allegro

@charliefrown, post #108

Spalilismy. Teraz wystawi z konta tesciowej. joker
[#110] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #109

A wracając do aukcji.. ciekawe czy TA oferta na tablicy.pl ma coś wspólnego z tą nieszczęsną aukcją :P Dotyczy co prawda bizzarda 1260 ale dziwna zbieżność cenowa jest :P
jeśli to prawdziwa okazja to życzę udanych łowów :P

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 15:49:23 przez sunater
[#111] Re: Dziwna aukcja allegro

@sunater, post #110

No i teraz co? Pojawia się świetna okazja, a ja mam napędzonego stracha więc nie kupię hide2 .
[#112] Re: Dziwna aukcja allegro

@glon, post #111

Podobno karta "poszła już za 320 zł". Jakoś w to nie wierzę
[#113] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #112

Może zaproponowałeś odbiór osobisty.
Napisz maila i spytaj o wysyłkę.

Pozdrawiam
[#114] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #112

Podsumowanie sprawy w dialogu - link.
[#115] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #114

Ja dostałem identyczną odpowiedź, facet chyba "wkleja" treść
[#116] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #115

Po prostu ktoś tworzy intrygę:
a) bo mu się nudzi i chce coś udowodnić,
b) bo bardzo chce fajną kartę do Amigi, ale nie ma tyle kasy i myśli że jak wystawi kilka rzeczy fikcyjnych za grosze, to potencjalny sprzedawca spojrzy i powie sobie: "Ale poszły w dół, lepiej szybko sprzedam B1260 za 400pln"... hahaha

Bo każdy kto wie co to jest B1260 i wie nawet jaki tam jest procesor, bardzo dobrze też wie ile takie coś jest warte, bo chyba nie urodził się wczoraj. To tak jakbym teraz ja chciał sprzedać swojego CSPPC za 800pln.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 18:19:02 przez flops
[#117] Re: Dziwna aukcja allegro

@flops, post #116

...albo (niestety):
c) chce kogoś oszukać.

[#118] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #107

Sprawa się wyjaśniła. Aukcje wystawione przez pomyłkę bo pierwsza pokazała się z opóźnieniem.
Ale co tam, domorosłe cba dalej węszy spisek zamiast odszczekać swoje oszczerstwa.
Do rzucania oskarżeń to pierwsi, do przeprosin nikogo.
Jak ktoś dobrze napisał - są gotowi wyciągnąć 10gr z gówna i tu dają upust swojej frustracji.
[#119] Re: Dziwna aukcja allegro

@lekarz_med, post #118

No, to jeżeli sprawa się wyjaśniła, to teraz wszyscy napijmy się wódki i rozejdźmy się do swoich domów.OKpomysłpomysłpomysł
[#120] Re: Dziwna aukcja allegro

@lekarz_med, post #118

Sprawa się wyjaśniła.

Guzik się wyjaśniło. Nie jest możliwe, aby sprzedawca tego nie zauważył od godz. 12-tej do 9-tej następnego dnia (16-17 maja), bo nawet jeśli aukcja jest już zakończona to wszystko widać w panelu sprzedawcy i dostaje się potwierdzenie mailem. Tym bardziej, że kolejna aukcja została wystawiona prawie 10 godzin później. Ktoś wymyśla prawdopodobne wymówki i tyle. Miejmy tylko nadzieję, że rzeczywiście nikt nie zostanie poszkodowany.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 18:55:43 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem