Wątek zamknięty
[#121] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #120

Dla dyżurnego obrońcy oszustów wszystko jest możliwe. No ale tak to już jest że swój swojego broni.

Pozdrawiam
[#122] Re: Dziwna aukcja allegro

@RadoslawF, post #121

To nie jest obronca - to jest prokóratur generalny i sendzia sondu najwyrzszego a jego prawdziwe imie to Ryszarda Grodzka-Wesolowska szeroki uśmiech
[#123] Re: Dziwna aukcja allegro

@selur, post #122

No kurcze, jak ktoś wciska kit to nie można wszystkiego łykać jak pelikan. Dobra już nic nie mówię.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 19:09:36 przez tOMashBe
[#124] Re: Dziwna aukcja allegro

@flops, post #116

Po prostu ktoś tworzy intrygę:
a) bo mu się nudzi i chce coś udowodnić,
b) bo bardzo chce fajną kartę do Amigi, ale nie ma tyle kasy i myśli że (...)

Jakkolwiek juz slysze te glosy o urojeniach i teoriach spiskowych... cos jest na rzeczy. Motyw z Blizzardem 1260 nie jest tutaj odosobniony.

Zauwazmy, ze w ciagu kwartalu pojawily sie na Tablicy dwie podobne "akcje", tym razem z Amiga 4000. Z kazdym razem podobna historyjka: "Sprzet sluzyl do montazu video/jako telegazeta w TV kablowej" itd. Ceny rzedu: 300zl, 400zl, 600zl, przy czym ten za 300zl oferowal jeszcze jakas hustawke i mikser.

Kolega raz zadzwonil do niego, facet nie chcial sie przedstawic, ale zapraszal do Gostynia. Daleko nie bylo, kolega sie zapowiedzial. Niby dostal adres, ale w ciagu pol godziny facet napisal, ze ogloszenie jest nieaktualne. Szybko sprzedal - w koncu Gostyn to duze miasto, wiec chetnych na miejscu nie brakuje.

Innym razem sam pisalem do innego typa (tez A4000 na Tablicy) - niby kontakt byl, rozmowa tez, ale nic z niej nie wynikalo. Bardziej interesowalo go wiszenie na telefonie (jako kupujacy, daleki jestem od snucia opowiesci i zachwycania sie sprzetem), ale do konkretow nie doszlo. Pozniej okazalo sie, ze jakis tam inny kupujacy mial sie zjawic. Tez wioska w "niewygodnym miejscu" na mapie z odbiorem osobistym.

No nic, mam nadzieje, ze przynajmniej dobrze sie bawili.
[#125] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #124

No cóż, ja też kilkakrotnie próbowałem kupić sprzęt z ogłoszenia na Tablicy. Były niby jakieś zdjęcia i kontakt, jeden facet nawet umówił się ze mną na następny dzień, po czym rano odwołał wizytę. Reszta po prostu urwała kontakt, gdy była już ustalona cena. Nie wierzę, że ludzie nie chcą sprzedać sprzętu, skoro się ogłaszają. Po prostu albo robią to dla zabawy, albo myślą, że trafili na "jelenia". A czasem może być i tak, że sprzedali komuś innemu w międzyczasie, ale nie wierzę, że tak było za każdym razem. Dlatego jestem teraz mocno podejrzliwy, może czasami nawet za bardzo.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 19:38:05 przez tOMashBe
[#126] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #125

Z jedna A4000 na pewno byla to sciema - kolega znalazl pozniej dokladnie te same fotografie w archiwalnym ogloszeniu na AmiBayu. Dowodzi to tylko tego, ze nie jest to osoba z zewnatrz (dostep do fotografii wymaga logowania).

Trudno mi rowniez uwierzyc, ze gosciu z tej miejscowosci (kolejna A4000) wydal komus sprzet, w momencie, gdy ogloszenie wisialo niecale 45 minut! Nawet specjalnie zachowalem fotografie (link), moze ktos kojarzy.
[#127] Re: Dziwna aukcja allegro

@tOMashBe, post #125

Ja kupiłem moją a600 z zasilaczem joyem mychą i dyskietkami za 100 zł właśnie z tablicy - ale miałem farta bo ktoś był wcześniej umówiony i nie przyszedł :P Innym razem jednak byłem już umówiony na obejrzenie sprzętu a za 10 min mail że sprzedany :( Tablica to nie allegro niestety... Niemniej jednak czasem się udaje
[#128] Re: Dziwna aukcja allegro

@sunater, post #127

Zgodzisz sie chyba, ze A600 za 100zl to nie ten kaliber okazji, co Blizzard 1260 za 400zl, albo w pelni dopasiona Amiga 4000 w przedziale 300-600zl? Pewnie, ze trafiaja sie dobre okazje (sam calkiem niedawno wciagnalem pierwszego C64 ze stacja 1541 za jakis srut z Tablicy), natomiast mowimy tutaj o ewidentnych probach nabrania odbiorcow. Co gorsza, prawdopodobnie uskutecznianych przez kogos pod naszymi nosami.
[#129] Re: Dziwna aukcja allegro

@sunater, post #127

Tak na serio - powiedzcie mi:

Nie macie lepszych zajęć niż szukanie robaczka w ciastku? Jeśli to była pomyłka, to była, w ciągu kilku dni pewnie będzie wiadomo, o co chodzi. Jeśli to był przekręt, to był, odpowiednie kroki wobec gościa powinni podejmować ludzie, którzy sobie zakupili dany przedmiot, prywatnie, a nie szanowne i wszechwiedzące gremium jedynych słusznych i praworządnych rozkminiaczy z PPA. Ja rozumiem, że przesuwanie ikonek może się nudzić, ale są inne zajęcia, zobaczcie - taka ładna pogoda się zrobiła, można wyjść na rower czy pobiegać.

A sprawy dotyczące przekrętów i "detektywowanie" zostawcie Policji i działu obsługi klienta Allegro. Wyjdzie to wszystkim na zdrowie.
[#130] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #128

"Zgodzisz sie chyba, ze A600 za 100zl to nie ten kaliber okazji, co Blizzard 1260 za 400zl, albo w pelni dopasiona Amiga 4000 w przedziale 300-600zl?" Oczywiście, choć mimo wszystko była to okazja :) Niemniej gdy coś jest zbyt piękne by było prawdziwe włącza mi się lampka ostrzegawcza - w tych przypadkach ryzyko jest bardzo duże... Ewentualne okazje na kartach można mieć na"złomie z niemiec" - czasem nie patrzą co tam jest pod klapką :P (mnie się trafiło 2mb fastu od elboxa do a500 - niby nic szczególnego ale za 35 zł z Amigą która okazała się sprawna - nie narzekam :P )
PS - pamiętam tą a4000 na tablicy - w pierwszej chwili żałowałem że nie miałem kasy, a w drugiej byłem ciekawy kto z ppa to wyhaczy :P
PSS -ktoś mi powie po ile ostatnio chodziły Bizzardy 1260 w POLSCE ?? tak z ciekawości pytam jakie byłoby przebicie...
[#131] Re: Dziwna aukcja allegro

@sunater, post #130

PSS -ktoś mi powie po ile ostatnio chodziły Bizzardy 1260 w POLSCE ?? tak z ciekawości pytam jakie byłoby przebicie...

Widziałem na Allegro za bodajże 2k pln. Apollo są tańsze.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 20:06:49 przez waldiamiga
[#132] Re: Dziwna aukcja allegro

@waldiamiga, post #131

Zobaczymy zamierzam wystawić na Allegro Blizzard 1260/66 64MB
[#133] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #126

Te zdjęcia były modyfikowane w Photoshopie, a w jednym nawet nie ma informacji EXIF. Mi wyglądają na jakieś starsze fotki, myślę, że nie pochodzą bezpośrednio z aparatu tego kogoś, bo po co obróbka i usuwanie informacji? To tłumaczy jego dziwne zachowanie.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 20:28:16 przez tOMashBe
[#134] Re: Dziwna aukcja allegro

@Skrzyp, post #129

Ale przecież właśnie wszyscy zostawili Allegro sprawę. Tylko poszło zgłoszenie o wątpliwościach. Następnie konto zostało zablokowane. Myślisz, że dlatego, że jedna osoba wysłała maila? Śmiem wątpić.

P.S. A czemu nie można dyskutować? Jeden lubi jeździć na rowerze, drugi rozmawiać. Nikomu się krzywda nie dzieje od gadania.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 20:30:01 przez tOMashBe
[#135] Re: Dziwna aukcja allegro

@sebbb, post #132

Na Tablicy, juz jest blizzard 060szeroki uśmiech
[#136] Re: Dziwna aukcja allegro

@bacus10, post #135

(autocenzura)

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 20:33:50 przez tOMashBe
[#137] Re: Dziwna aukcja allegro

@bacus10, post #135

Ale na tablicy nie da się licytować
[#138] Re: Dziwna aukcja allegro

@sebbb, post #137

Za to da sie bezkarnie zamieszczac i usuwac ogloszenia z cenami wiodacymi na podjudzenie zainteresowanych. Na Allegro nie ma tak latwo. Wściekły
[#139] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #138

Racja :( Gdy próbowałem kupić na tablicy Action Replay MK3 to sprzedawca po prostu podesłał mi linka do allegro :P Nie mam pojęcia po co ta zabawa... Co ciekawe na konkurencie tablicy - gumtree nie ma chyba takich procederów...
Poza tym pamiętam "oferty" na tablicy z ceną powiedzmy 100 zł a w opisie - "Proszę przesyłać oferty mailem - najwyższa wygrywa" XD

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 22:46:04 przez sunater
[#140] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #126

ja kojarze ta aukcje z eBaya , chyba nawet tydzien temu byla jeszcze. Identyczne zdjecia.
[#141] Re: Dziwna aukcja allegro

@fibi, post #140

Zgadza się.

Amiga 4000 Video Toaster na EBay - zakończona 14 maja 2014.

Amiga 4000 Video Toaster na OLX.pl - foty kradzione z w/w aukcji.

Dodatkowo - fotki A4000 VIDEO TOASTER na OLX zostały przerobione w bezczelny sposób.
Wersja wystawiona na Ebay zasilana jest 120V, a wersja wystawiona na OLX ma już informację na zasilaczu i naklejce znamionowej (nad portem Expansion), że potrzebne jest 220V.

To nie pierwszy przypadek:
Jakiś czas temu wystawiona została oferta sprzedaży Amigi 4000 za coś około 600 zł.

Oczywiście wystawiający zajumał jedną z fotek stąd. - Ostatnie foto na stronie.

Nie zdziwię się, jeśli z Blizzardem 1260 będzie taka sama sytuacja, jak z w/w ofertami na OLX.
[#142] Re: Dziwna aukcja allegro

@dominiqr, post #141

w takich przypadkach proponuję zgłoscić się do właściciela serwisu olx i allegro to przecież ten sam podmiot i na pewno szybko zareaguje
[#143] Re: Dziwna aukcja allegro

@dominiqr, post #141

Czyli ewidentnie ktoś robi sobie jaja. Jakiś bez szczelny intrygant. I może być zbanowany na PPA
[#144] Re: Dziwna aukcja allegro

@dominiqr, post #141

Szkoda, że nie widziałem tego ogłoszenia, bo do Gostynia mam z 5 km to bym dowcipnisia sprawdził lub kupił A4000 :)

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 10:27:13 przez Ender
[#145] Re: Dziwna aukcja allegro

@bacus10, post #135

Sprzedany za 320zł
[#146] Re: Dziwna aukcja allegro

@dez3, post #145

On tak wszystkim pisze, bez sensu.
[#147] Re: Dziwna aukcja allegro

@dominiqr, post #141

Dzieki za linki - dowod czarno na bialym. Przynajmniej wiemy, ze domorosle CBA mialo racje.

PS. Zdaje sie, ze pewien uzytkownik calkiem niedawno wystawial w podobnym charakterze aukcje z jakims CyberStormem PPC za 12000zl.
[#148] Re: Dziwna aukcja allegro

@F7sus4, post #147

Jesli chodzi o pewien portal na O, to mamy tam masę wałków. Sam dałem się przerobić jak dziecko na 270 plnów za amigę 1200 z Zabrza podobno. Po wtopieniu pieniędzy okazało się ze jest masa wątków na forach w necie jak to się tam zarabia na okradaniu jeleni. Przy zakupie tylko odbiór osobisty niestety powinien wchodzić w grę.
[#149] Re: Dziwna aukcja allegro

@Sosabowski, post #148

Zgłoś na Policję. Gościa znajdą bez problemu, zawsze jest jakiś ślad, albo IP, albo nr konta, itd.
[#150] Re: Dziwna aukcja allegro

@flops, post #149

Jezeli zaplaciles - nie ma co czekac, idz na policje.

Jezeli nie zaplaciles - pozostanie bezkarny. Zamieszczanie ogloszen z fotografiami z internetu wytlumaczone zostanie jako posluzenie sie zdjeciem podgladowym/wzorcowym, a poza tym, raczej nie udowodnisz, ze gosciu rzeczywiscie nie mial takiego sprzetu (mowa o sytuacji z Blizzardem 1260 i Amiga 4000).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem