[#31] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

Witam.

Zapewne wystarczyło z SuperBonio porozmawiać i załatwić to między sobą, a nie zakładać na ten temat wątek na forum.
Z mojego doświadczenia napiszę tylko , że z Karolem wszystko idzie załatwić i zawsze stara się jak może, aby dobrze wykonać robotę.
Co do ceny za Twoje dwie płyty, to 125 złoty to nie dużo.
To tyle z mojej strony.
[#32] Re: oszustwo SuperBonia

@adam_mierzwa, post #21

Nie znam SuperBonia ale naprawiam nasze przyjaciółki i wiem, że czasem zdążają sie sytuacje kiedy naprawa moze trwać rok albo dłużej. Szczególnie po rozlaniu baterii kiedy trzeba odtworzyć trochę połączeń na płycie. Jak ktoś juz słusznie to zauważył naprawiamy retrosprzety w godzinach wolnych, ktorych nie mamy za dużo bo na życie trzeba zarobić w normalnej pracy i z rodzina trochę czasu spędzić.
[#33] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

Osobiście polecałem Superbonia autorowi tego tematu. Widziałem się z nim w niedziele (z Superboniem) i sam wspominał, że wszystko leży, bo nie ma kiedy tego wszystkiego ogarnąć. Każdy z nas ma coraz mniej czasu na hobby a tym bardziej na naprawy sprzętów. Nie powinno być takich wątków, bo akurat w zaistniałą sytuację nie wierze.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 16:11:55 przez _Skiba
[#34] Re: oszustwo SuperBonia

@_Skiba, post #33

Czy wszystkie nie jasnosci w naszej spolecznosci musza sie konczyc takim smrodem na forum co zostaje na lata ? Nie mozna zadzwonic i pogadac ?
Slabo to wyglada na kogos kto przezyl czarnobyl ..i ma 4dychy
[#35] Re: oszustwo SuperBonia

@HOŁDYS, post #34

Oszustwo....

Karolowi przekazałem dużą kasę w ciemno, jechał przez pół Polski aby mi dobić transakcję z 3000t. Jak na oszusta słabo się spisał, bo wszystko wyszło super. Teraz znajdź mi kogoś kto by coś takiego zrobił jak on. Ech szkoda gadać...
[#36] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

Chyba wszystko zostało tu już powiedziane, ale.. ale powtórzę.
SuperBonio to uczciwy GOŚĆ, bardzo często pomaga i robi po kosztach, niż na tym zarabia.
Nieraz wykazał się po postu koleżeńskością i bezinteresownością (znam z własnego doświadczenia)- ze świecą takiego szukać!
To że jest taki super, to nie znaczy, że jest chodzącym ideałem.
Ma nawał wszystkiego na głowie i rzeczywiście, czasem ma problem komunikacyjny.

Coś poszlo nie po twojej myśli, masz prawo walczyć o swoje, ale we wszystkim warto zachować umiar.
Spróbujcie się dogadać, jak nie bezpośrednio to przez ITU/RetroAmi- to porządni Amigowcy ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 17:55:07 przez BULI
[#37] Re: oszustwo SuperBonia

@BULI, post #36

masz prawo walczyć o swoje, ale we wszystkim warto zachować umiar.

zwłaszcza, że padło "grube" słowo - oszustwo.
[#38] Re: oszustwo SuperBonia

@recedent, post #37

Autor wywołał gburzę ... i osiągnął efekt wprost przeciwny do zamierzonego w postaci znakomitej reklamy. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek ktoś wstawiał się za kolegą w takiej ilości i z taką intensywnością szeroki uśmiech:
1
[#39] Re: oszustwo SuperBonia

@misiek2, post #38

Nie znam SuperBonia, ale znam Wojtka i wydaje mi się, że niestety zdecydowanie za lekko przyszło mu rzucić słowem „oszustwo”…
[#40] Re: oszustwo SuperBonia

@misiek2, post #38

Mieszkam od Karola zaledwie pare km.... Prawda jest taka, że chłopak niedość, że uczciwy, solidny w tym co robi to NIESTETY mega zabiegany... Z wymianą kondensatorów czekam już ładnych parenaście tygodni ale nie mam mu tego za złe, bo wiem jak bardzo jest zawalony z tym co robi prywatnie.. Transakcje na mega plus, jeśli chodzi o same relacje również podzielam zdanie przedmówców - ze świeczką szukać takich ludzi....

Zanim kogoś wyzwiesz od oszusta najpierw postaraj się sprawę wyjaśnić osobiście wszelkimi doatępnymi metodami w granicach prawa zanim zaczniesz rzucać publicznie odchodami.... Po Twoich 2 pierwszych postach moge stwierdzić, że może masz jakieś rozdwojenie.... (???) Albo po prostu rzucasz słowa publicznie pod wpływem emocji zbyt szybko....

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 18:33:09 przez BomberMAX
[#41] Re: oszustwo SuperBonia

@misiek2, post #38

Sprawa jest jasna : SuperBonio robi doskonałą nalewkę. Wiem, bo piłem OK
[#42] Re: oszustwo SuperBonia

@Ralpheeck, post #35

Konsultował ze mną kilka szczegółów ;)

Na Karola złego słowa nie powiem. Jest bardzo mało ludzi co zajmują się naszymi gratami i są coraz częściej przeładowani... i rezygnują z tego - a potem ceny rosną.
[#43] Re: oszustwo SuperBonia

@Tom Rain, post #42

#muremzaboniem ;)
1
[#44] Re: oszustwo SuperBonia

@wali7, post #41

To nie nalewka
Choć w sumie w jednej sprawie oszukuje, zawsze zaniża ilość oktanów w swoim paliwie (łzy Stalina) Smiech
[#45] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

Również mogę ręczyć za SuperBonio - regularnie wysyłam mu sprzęty do naprawy i wracają działające. To, że niektóre leżą po rok czasu, to inna sprawa ale trzeba to przeboleć Coś tu musiało nie pyknąć pod względem komunikacji...

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 21:12:22 przez _arti
[#46] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

A jaki masz rom w A 600?
[#47] Re: oszustwo SuperBonia

@Dorian3d, post #46

a sa tu koledzy ktorzy rowniez solidnie naprawiaja sprzety jak super-bonio ale terminy realizacji maja krotsze...??? :)
[#48] Re: oszustwo SuperBonia

@ami2019, post #47

Nie ma. A jak tak ktoś mówi inaczej, to kłamie
[#49] Re: oszustwo SuperBonia

@SpectrumPL, post #1

Uwielbiam ten typ. Płacę wymagam. Jak mi coś nie gra napiszę na forum. Właśnie dlatego nie wezmę żadnego zlecenia od osoby z ulicy. Tak samo jak nie sprzedam nic kilku osobom z tego forum. Naprawa Amig to jest loteria, raz naprawisz w kilka minut raz kilkanaście godzin i dalej dupa, a policz 15 godzin x 30 zł i mamy problem murowany.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 22:31:44 przez MarekG1
[#50] Re: oszustwo SuperBonia

@MarekG1, post #49

Byłem w szoku jak zobaczyłem ten temat.... Karol to jeden z najlepszych fachowców tutaj i pomógł już tylu ludziom, ze na pewno ciężko byłoby ich zliczyć.
Ja również złego słowa nie powiem na Superbonio, bo wiele razy mi pomógł, kupowałem też od niego kilka rzeczy i jest jedną z pierwszych osób na liście na tym forum, do której piszę jak mam jakiś problem lub gdy czegoś szukam.
Trzeba brać pod uwagę, że każdy ze specjalistów na PPA robi dla nas różne rzeczy w swoim wolnym czasie i nie ma co wymagać, że wszystko będzie na jutro, zwłaszcza że takich zleceń dostają po kilka,a czasami kilkanaście w tygodniu i mimo, że są chętni by każdemu pomóc to często nie mają jak bo jak to w życiu wypadają ważniejsze sprawy.
[#51] Re: oszustwo SuperBonia

@FeRu, post #50

Trzeba brać pod uwagę, że każdy ze specjalistów na PPA robi dla nas różne rzeczy w swoim wolnym czasie i nie ma co wymagać, że wszystko będzie na jutro

Trzeba się konkretnie umówić na początku co do orientacyjnej ceny i czasu naprawy. To jest logiczne aż do bólu, do tego są pretensje w poście #1 a nie wiadomo jaka była umowa, więc.... ten wątek jest bez sensu.
[#52] Re: oszustwo SuperBonia

@MarekG1, post #49

Autor tej kalumni, jak jego żona zapyta czy jadą do Grecji na wakacje, to pewnie odpowiedziałby "nie, nie mogę, muszę naprawić komuś tam Spectrum za 50 złotych", albo jak syn ma mecz w piłkę to "nie idę, mam ważniejsze rzeczy do zrobienia dla kogoś".
No chyba że uważa, że Karol to jakaś firma, która uwielbia wąchać opary z lutownicy i nie ma rodziny, znajomych, i utrzymuje się z lutowania 25cio letnich komputerów.
Jacy dzisiaj ludzie roszczeniowi...

Teraz zrobiłeś w wąskim gronie z człowieka oszusta, zrównałeś go z jakimiś przekręciarzami od lewych kart turbo na OLX.
Liczę że Karol, jako spoko gość, potraktuje to jako jakiś żart, i nawet ci tego nie będzie miał za złe. Serio.
[#53] Re: oszustwo SuperBonia

@ami2019, post #47

a sa tu koledzy ktorzy rowniez solidnie naprawiaja sprzety jak super-bonio ale terminy realizacji maja krotsze...??? :)

Nie ma - przynajmniej, jeśli chodzi o drugą część pytania. Ja wypowiem się za siebie - terminy napraw ustalam w tej chwili na wrzesień, a tak jak koledzy wspominali wyżej - raz się ogarnie w godzinę, raz w tydzień. Biorąc pod uwagę fakt, że jest jeszcze praca, rodzina, własne zainteresowania, widać, jak to wygląda. Szczególnie, jeżeli naprawiasz nie tylko Amigi, ale także większość starych konsol i ośmiobitowców.

W tej chwili udaje mi się do napraw usiąść raz wieczorem w tygodniu i trochę dłużej na weekend. Raz jest czas, raz go nie ma. Łatwo to zrozumieć, jeżeli zdajesz sobie sprawę, że to nie jest główne zajęcie i źródło dochodu, a raczej hobby i sama chęć pomocy i ratowania starych sprzętów.

Superbonia nie znam, ale czytając forum nie chce mi się wierzyć w to, co piszesz. Raczej poszło o logistykę i brak czasu i jakieś niedogadanie po drodze. Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni.
[#54] Re: oszustwo SuperBonia

@morph123, post #51

Umówić się na cenę i termin to można na wymianę kondensatorów i to jak sprzęt jeszcze "dycha" ( bo z góry wiadomo ile ich trzeba, ile kosztują, ile to roboty i to w ogóle prosta robota, 1-3h ) , ale nie na naprawę, szczególnie gdy PCB jest już "nadgryzione zębem czasu" ( a bardziej elektrolitem z baterii czy kondensatorów ) a sprzęt był już modyfikowany czy naprawiany.
Ja jak biorę taki sprzęt to umawiam się na termin kiedy mniej więcej określę ile to będzie mogło kosztować i nie biorę nowych zleceń jak mam już kilka "rozgrzebanych na tapecie" ( jak w tej chwili) żeby się nie zakopać i nie pogubić czyjegoś sprzętu, za to kondensatory na ogól w tydzień ogarniam.
Też traktuję to bardziej jako hobby, bo jak bym liczył nawet w tych cenach co płacę pracownikowi na serwisie za godzinę to w wielu przypadkach mogłoby się skończyć podobnym postem na forum :(
[#55] Re: oszustwo SuperBonia

@UJP, post #54

Zrobienie głupiego kabla RGB do Amigi lub zasilacza potrafi zająć tydzień czasu. Ktoś z zewnątrz sobie myśli "zrobić kabel to nic wielkiego, polutować, wtyczka i jest". No nie bardzo, trzeba mieć godzinę nie przerywanego niczym czasu. A tą godzinę czasu trzeba wydłubać po powrocie z pracy. Ktoś chciał zrobić u mnie PRZEGLĄD Amigi, usłyszał że musi poczekać 2-3 tygodnie to zrezygnował bo "za długo". Tak to wygląda z drugiej strony barykady.
[#56] Re: oszustwo SuperBonia

@Stoopi, post #55

święte słowa ...
[#57] Re: oszustwo SuperBonia

@Stoopi, post #55

Może rozwiązaniem jest podniesienie cen? Czasami coś rzeczywiście potrzebuje na już - i może to być głupia wymiana kondensatorów, bo akurat potrzebuje dany komputer i z chęcią zamiast 120 PLN zapłaciłbym za to 250 ale i tak nie ma chętnych
[#58] Re: oszustwo SuperBonia

@_arti, post #57

z chęcią zamiast 120 PLN zapłaciłbym za to 250

Zaraz przyjdzie selur i Cię zbanuje.
[#59] Re: oszustwo SuperBonia

@recedent, post #37

Nie znam ani SpectrumPL ani SuperBonia, ale sytuację widzę tak: kupuję Furię, która nie działa mi na obu moich Amigach. Sklep twierdzi że karta jest dobra, więc daję Amigi do serwisu. Po pewnym czasie dostaje Amigi spowrotem, płacę za naprawę po czym okazuje się że usterka nie została usunięta ale kasa wzięta.
Cytat z posta 2 autora wątku: "również uważam go za sumiennego i uczciwego człowieka chciałbym po prostu poinformować o zaistniałej sytuacji".
Myślę, że "trochę" w tym wątku się niektórzy za bardzo nakręcili.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2019 10:30:03 przez adam_mierzwa
[#60] Re: oszustwo SuperBonia

@_arti, post #57

Moim zdaniem wystarczy, że tutejsi mistrzowie lutownicy będą informować swoich klientów o odległych terminach naprawy sprzętu - tak jak np. robi to Drakon. Skoro niektórzy nie odmawiają przyjęcia sprzętu do naprawy, to uzasadnione jest myślenie, że dysponują wolnym czasem, przez co termin naprawy nie będzie przesadnie wydłużony.

Przeciwny jestem przyklejaniu etykietek "oszusta", ale wyobraźcie sobie sytuację, że oddajecie samochód do mechanika, który nie odmawia jego przyjęcia z uwagi na nadmiar pracy. Przez kilka miesięcy zero kontaktu z jego strony, serwis zamknięty, nie odpowiada na telefony, SMS...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem