@Ralpheeck,
post #55
Ja miałem jeszcze lepszą klientkę, kupiła u mnie laptopa na firmę, przyszła do reklamacji po 2 latach bez jednego dnia, nie musiałem jej nawet przyjmować w ramach gwarancji ponieważ zgodnie z prawem jeśli nie było umowy gwarancyjnej to w obrocie B2B przyjmuje się 1 rok gwarancji.
Usterka okazała się dość prosta ( poluzowana taśma LCD ) więc jej to zrobiłem to nieodpłatnie (w ramach gwarancji), po kilku dniach przyniosła mi z awanturą tego laptopa że jej zepsułem lub podmieniłem akumulator, bo trzymał jej ponad godzinę a teraz nawet sekundy !
opowiedziałem jej że baterii nie ruszaliśmy, testowany był na zasilaczu.
Po sprawdzeniu akumulator okazał się totalnym trupem ( 2V z 14,4V ), klientka kupiła nowy akumulator ( nie u nas ) i okazało się że laptop w ogóle nie ładuje, zaproponowałem jej naprawę, ale już odpłatną, bo eksploatowała akumulator do upadłego i uwaliła układ ładowania, a poza tym teraz jest już na pewno po gwarancji (nawet 2 letniej ).
Klientka zażądała zwrotu kasy za laptopa z powodu nie wykonania naprawy w ramach gwarancji, nie zgodziłem się i wytoczyła mi sprawę w sądzie, tyle że w pierwszym zdaniu pozwu strzeliła sobie w stopę pisząc że "tak naprawdę to z laptopem miała problem od pierwszego dnia, ale potrzebowała go do pracy więc oddała do reklamacji po 2 latach" bez jednego dnia ( przyznała się że eksploatowała przez blisko 2 lata laptopa z usterką o której wiedziała co mogło powodować dalsze uszkodzenia ), a na koniec uprzytomniła sobie że na firmę jest tylko 1 rok gwarancji, to dopisała że firmę zamknęła po pół roku i potem laptopa przekazała córce która używała już jako konsument ( 2 lata rękojmi/odpowiedzialności sprzedawcy ) do nauki na studiach.
w sądzie wygrałem, a klientka zamiast coś koło 4 tyś które chciała wyrwać, musiała zapłacić 1,5 tyś kosztów sądowych ( bo sobie wziąłem adwokata na wszelki wypadek )
tyle że to było kilka lat temu, gdy klient miał obowiązek zgłosić każdą zauważoną usterkę w 30 dni, teraz prawo się zmieniło i ma cały rok !!! na zgłoszenie gwarantowi usterki !
tak więc nie zawsze opłaca się iść na rękę klientowi :(
Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 00:19:28 przez UJP