[#61] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Daclaw, post #57

Oczywiście że tanieje wiele rzeczy z tego co wymieniłeś np. wiele marek starych samochodów, starszych niż powiedzmy 50 lat. Właśnie dlatego, że wymiera pokolenie gotowe za nie zapłacić fortunę, bo kupując je kupowali nie rzeczy kolekcjonerskie, tylko odświeżali wspomnienia z młodości, sentymenty itp. Pokolenie po nich ma już do tych sprzętów wyłącznie zdrowe podejście muzealne, zero sentymentu.
Syrenki, Maluchy, Radmory etc nie tanieją, bo właśnie pokolenie mające do nich najsilniejszy sentyment weszło w kryzys wieku średniego, powoli zaczyna mieć pieniądze na bzdury (bo dzieci się usamodzielniły)... więc kupują aż furczy. A prawo podaży i popytu działa.
7
[#62] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Capricornus, post #1

Rozumiem, też przestałem pić cokolwiek, jak piję to tylko Chopina :) Nie ma to jak klasyka Nie ma co racjonalizować dopaminy, tylko z niej korzystać.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 16:40:19 przez Sventevith
[#63] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Sventevith, post #62

Coś w tym jest szeroki uśmiech
[#64] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@wali7, post #61

Radmory

Po mojego 5102 zadzwonił jegomość z Torunia. Jak się okazało emeryt. Dziesięć minut po wrzuceniu ogłoszenia w nocy. Powiedział, że już startuje z Torunia i rano będzie. "Ale wie Pan. Bo ja do pracy idę. Nie szkodzi będę ok 7:00".

Stawił się punktualnie. Cena była okazyjna, bo nie jestem typem handlarza, a ograniczałem kolekcje audio, ze względu na rosnącą kolekcje mikrokomputerów i konsol. Zapytałem jegomościa, czemu tak bardzo mi zależało, żeby kupić ten model.

No i opowiedział mi historię, że kiedy szedł do wojska to ten model kosztował małą fortunę. Nie było go stać. Całe wojsko odkładał żołd, by po wyjściu zakupić... Wyszedł i okazało się, że nie da się go już dostać. Przez lata zebrał wszystkie segmenty Radmora, a ten kultowy zamknie jego kolekcje... Nie targował się. Końcówkę oddałem mu sam, bo uznałem, że pasjonat pasjonatowi sercem powinien stać :)

Ot... Taki mój offtop co do Radmora :)

Ja zostawiłem sobie segmentową Diore z Altonami i segmentowego Technicsa. Resztę miejsca zapchałem retro
12
[#65] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Daclaw, post #57

A pękają jakieś inne bańki? Nagle tanieją stare motocykle, Syreny, Maluchy, Radmory, aparaty z mieszkiem, pamiątki po WW2, bo ubywa ludzi, którzy nimi jeździli, słuchali ich, lub wojnę osobiście przeżyli?

Widzę sporo młodych osób na zlotach motocyklowych. Nawet jak nie przyjechali na nich to oglądają.
Nie widzę młodych twarzy na zlotach retro.
2
[#66] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@gerul, post #65

Widzę sporo młodych osób na zlotach motocyklowych

Ale tak będzie zawsze.
Nie ważne czym się jedzie, ważne że się jedzie.
Mechanika jest interesująca.
[#67] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@gerul, post #65

Widzę sporo młodych osób na zlotach motocyklowych. Nawet jak nie przyjechali na nich to oglądają.

Gdybyś mógł jeździć na amidze i "wyrywać na nią laski" to może zainteresowanie nimi (amigami) byłoby takie samo jak motocyklami na zlotach motocyklowych...
3
[#68] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@gerul, post #65

Do mnie się już sporo osób przyzwyczaiło OK
Rocznik 98’ pozdrawia
2
[#69] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Bartek2075, post #68

Moja opinia nie będzie raczej zbyt popularna w tutejszym środowisku kolekcjonerów, ale wtrące kilka słow. Bo mogę

Fanatycznym zbieraczem nigdy nie byłem, ale przez lata nawet u mnie uzbierało się trochę retro kompów i gratów. Zauważyłem jednak, że ten leżący i kurzący się sprzęt wcale mnie nie cieszy, a wręcz czuję się nim przytłoczony. Używałem w zasadzie tylko tej najbardziej dopalonej Amigi (1200 + 060). Pozbyłem się więc wszystkiego oprócz niej i nigdy nie żałowałem tej decyzji.

Z czasem zaczęło do mnie docierać, że pozbywanie się przedmiotów zaczyna dawać mi większą satysfakcję niż ich zbieranie / posiadanie. Tak stałem się fanem filozofii minimalizmu (choć wciąż daleka droga przede mną). I tu wcale nie chodzi o to, aby mieć tylko jeden kubek i dwie pary gaci, ale o coś zupełnie innego. Polecam, choć wiem, że to nie jest wybór dla każdego.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 13:08:08 przez slay
11
[#70] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@slay, post #69

Widać nie jestem typem kolekcjonera, bo podziwiam i zazdroszczę takiego podejścia.
Sam mam nadzieję w końcu do tego dojść... pewnie na jednej Ami się nie skończy, bo lubię sobie podłubać w tej, czy innej, ale na pewno obecnie mam tego zbyt dużo. Trzeba się będzie części pozbyć, niech cieszy kogoś innego :)
2
[#71] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Norbert, post #66

Nie ważne czym się jedzie, ważne że się jedzie.
Mechanika jest interesująca.

Ja jeżdżę na motocyklach od 25 lat :)
Zaczynałem od Ogara i WSK, a ostatnio CBR1100XX i VFR800VTEC :)
[#72] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@wali7, post #70

Trzeba się będzie części pozbyć, niech cieszy kogoś innego :)

i tu dochodzisz do mojego problemu:
chętnie się pozbędę większości, ale jak pomyślę ile jest roboty ze zdjęciami, opisami, allegro, amibayem, itp
a potem bujanie np z tymi którzy kupią i nie odbierają, albo nie płacą...
to mi się po prostu nie chce. w międzyczasie okazyjnie wpada kolejny fajny "grat" i tak kolekcja rośnie. oddać za frajer też jakoś nie pasuje ;)

i jeszcze w temacie jak już jestem przy głosie. mam przeczucie, że ceny spadać nie będą, ale wg mnie już jakoś bardzo nie urosną. Ci co mieli kupić to już kupili więc popyt chyba lekko spada.
aha i tak jak ktoś pisał. ja też mam kajecik (.xls) z listą sprzętu za ile kupiłem i za ile ostatnio poszedł w sieci (wiem mega geek'owskie podejście ;) ) i czasami ilość pozycji w tym moim "kajeciku" zaczyna mnie przerażać.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 14:14:15 przez c64portal
[#73] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@c64portal, post #72

Sprzedaj zatem handlarzowi za 80% całość.

Oni to lubią.
[#74] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@c64portal, post #72

jak pomyślę ile jest roboty ze zdjęciami, opisami, allegro, amibayem

O widzisz. A jednego C64C mogłeś się pozbyć bez zbędnych ceregieli, jakbyś odpisał tydzień temu na innym forum ;)
1
[#75] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@c64portal, post #72

mam przeczucie, że ceny spadać nie będą, ale wg mnie już jakoś bardzo nie urosną. Ci co mieli kupić to już kupili więc popyt chyba lekko spada.
aha i tak jak ktoś pisał. ja też mam kajecik (.xls) z listą sprzętu za ile kupiłem i za ile ostatnio poszedł w sieci (wiem mega geek'owskie podejście ;) ) i czasami ilość pozycji w tym moim "kajeciku" zaczyna mnie przerażać.

A ta wypowiedź, świadczy o tym, że kolekcja cię przytłacza ale jednak zależy ci na tym aby tego nie oddać za darmo ale nawet jeszcze zarobić zwłaszcza, że notujesz ceny i śledzisz ich wzrosty/spadki no i boisz się choć jedną amigę oddać za free. Masz typowe podejście handlarza a nie kolekcjonera

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2024 09:10:28 przez Madman
7
[#76] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Madman, post #75

podejście handlarza

Bardziej podoba mi się termin fliper. Masz podejście flipera brzmi lepiej.
[#77] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Marcin27411, post #76

Fliper to akurat jest coraz bardziej pejoratywnym określeniem na cfaniaczków handlarzy.

Ogólnie, znudziło ci się sprzedaj, nie znudziło ci się zbieraj
[#78] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Madman, post #75

boisz się choć jedną amigę oddać za free

No widzisz? On jednej się boi. Ty się nie bałeś, i pewnie z 10 oddałes. Szacuneczek.
1
[#79] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Ralpheeck, post #78

No widzisz? On jednej się boi. Ty się nie bałeś, i pewnie z 10 oddałes. Szacuneczek

Niby poszło w lekki offtop ale niekoniecznie:
Czy za 20 lat jak będzie chciał oddać 10 Amig za free to ktoś je weźmie?
1
[#80] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@gerul, post #79

Akurat tu nie chodziło o sytuację "oddaję, kto chce?" ale mniejsza z tym...
[#81] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Madman, post #75

śledzisz ich wzrosty/spadki no i boisz się choć jedną amigę oddać za free. Masz typowe podejście handlarza a nie kolekcjonera

uważam, że monitorowanie rynku, kupowanie i sprzedawanie to także elementy kolekcjonowania. mam 4 amigi 500 żeby za chwilę 3 z nich zamienić na jedną wypasionoą a1200 - o taki tok rozumowania mi chodzi.
nazywanie mnie handlarzem w ogólne mnie nie obraża. jeśli ci to sprawia przyjemność to możesz mnie tak nazywać.
oddanie amigi to też nie kwestia strachu czy bania się... mi nikt nie dał żadnej amigi za darmo, więc nie widzę powodu samemu oddawać.
inna sprawa w tej zabawie to ile razy miałem sytuację, że sprzedałem coś za połowę ceny za którą kupiłem - bo nie ma popytu a ja przepłaciłem. albo sprzedałem coś żeby za chwilę kupić to samo, drożej, ale w lepszym stanie. uważam to ze elementy tej zabawy - zabawy w kolekcjonowanie.

i na koniec tak jak ktoś zapytał kilka postów wyżej... ja liczę się z tym, że za kilka(naście) lat nie sprzedam moich komputerów i że nikt ich nie będzie chciał. godzę się z tym bo ich koszt w większości mi się już "zamortyzował" w formie fun'u jaki mi przez ostatnie 15 lat dostarczyły.
zbieram od 2009 i przez moją jaskinię przewinęła się, lekko licząc z setka + komputerów.
więc...
wracając klamrą do tematu wątku, to całość racjonalizowałem sobie i rodzinie tym, że dobrze się tym bawię a pieniądze raz puszczone w ruch przeznaczam (sprzedając i kupując nowe) na kupowanie i sprzedawanie nowych dodatkowych komputerów do kolekcji. prawda jest taka, że czasami ten budżet musiałem zwiększać o zaskórniaki schowane w szufladzie ;)

miłego!
2
[#82] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@c64portal, post #81

Luzik, to nie był zarzut oczywiście tylko wyrażenie mojej, subiektywnej opinii na podstawie tego co napisałeś i mojego podejścia do tematu zbieractwa/kolekcjonerstwa/etc.
[#83] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@c64portal, post #81

No żebyś się nie zdziwił, że sprzedając 3 x A500 być może nie kupisz wypasionej A1200. Ostatnio jest nietypowy wysyp A500 już od 400 zł (i to nawet na chodzie). Nie wiem z czego wynika ten fenomen - jakieś otrzeźwienie po chwilowej modzie na retro?
[#84] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@_tBn_, post #83

Ostatnio jest nietypowy wysyp A500 już od 400 zł

Widziałem tylko jedną, ale może dlatego że szukałem tylko na allegro i olx. Daj cynk gdzie są ;)
1
[#85] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@_tBn_, post #83

Ja to również ostatnio zauważyłem, ale ogólnie w całym retro ceny w ostatnich trzech miesiącach spadły o około 10%.
[#86] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@Capricornus, post #85

10% wg. obserwacji to jeszcze nie spadek.
[#87] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@karolb, post #84

Ja widziałem przez moment 4 ogloszenia na olx. Ogólnie dużo ogłoszeń A500 jest. Te tanie być może stoją już za parę stów więcej u handlarza, albo poszły do rozbiórki (w częściach jest spory popyt).
[#88] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@_tBn_, post #87

Czyli już ich nie ma. Czekam na kolejny niby "wysyp"...
1
[#89] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@karolb, post #88

Zły wniosek wyciągasz. Zazwyczaj takie oferty znikają na pniu i nawet nie zdążysz zaobserwować że bylo w ogóle takie ogłoszenie. To że wspomniane ogłoszenia stały przynajmniej 2 tygodnie znaczy że jest jakiś zastój. W ogóle jest dużo A500 wystawionych względem tego co było oferowane w poprzednich kilkunastu miesięcach.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 17:55:03 przez _tBn_
[#90] Re: Racjonalizacja kolekcji, zbieractwo, hoarding.. Jakie macie podejście do tematu?

@_tBn_, post #89

Zgodnie z tą logiką Amigi 500 schodzą tak naprawdę po 150 zł tylko tak szybko, że tego nie zdążysz zauważyć.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem