[#1] Czego gracze oczekuja ?
Od paru lat obserwuje duza aktywnosc amigowych tworcow, choc duzo wczesniej bylo slabo z iloscia produkcji na Amige.
Nagle pojawil sie wysyp produkcji wszelakiego rodzaju i od jakiegos czasu regularnie co roku, powstaje kilkadziesiat gier. Oczywiscie moja ocena tych produkcji jest niezmienna (czyli poziom Atari XL)

ale moje pytanie/sonda:

Czego tak naprawde gracze oczekuja, od nowo tworzonych amigowych gier (na klasyka oczywiscie) ?

Jaka ma byc gra i co powinna miec, zeby spelniala oczekiwania amigowego gracza?
2
[#2] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Poziomu grafiki i grywalności , jak za dawnych lat.
4
[#3] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #2

ale jednak poprosze o konkretne odpowiedzi.
"jak za dawnych lat" to byly tez pierwsze gry na Amige, ktore straszyly wykonaniem.

Czyli jako ktos jest fanem amigowych strategii jak ja, to powinien sie okreslic, ze gra ma miec grafike jak Dune 2 , miec grywalnosc na jej poziomie i przynajmniej 2 godziny grania. Cos o dzwieku, interfejsie itp..
[#4] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #2

Wyższej rozdzielczości, zbalansowanych poziomów trudności (starzy jesteśmy), jajcarskiego poczucia humoru, ale nie chamstwa, wersji na karty graficzne i ewentualnie PPC. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 17:52:22 przez KM_Ender
2
[#5] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Przede wszystkim spójności - wiele razy zdarza się tak, że programista jest grafikiem, muzykiem, scenarzystą i testerem. I wychodzi z tego kupa. Albo gra ma świetną grafikę ale jest nudna. Jeszcze inna sytuacja - jest super pomysł i fabuła ale wykonanie na poziomie Atari XL. Najgorzej natomiast jest, jak gra ma wszystko - silnik, fabułę, grafikę i muzykę ale zabrakło kogoś, kto spojrzałby na to z boku i gra jest... niegrywalna i drętwa.
1
[#6] Re: Czego gracze oczekuja ?

@KM_Ender, post #4

Akurat na to nie ma szans...
Klasyk nie jest przystosowany do wysokich rozdzielczosci a karty graficzne posiada moze 1/5 amigowcow ,ktorzy i tak za czesto w gry nie graja.
O PPC nawet nie wspominam, bo posiadaczy tego jest moze 5%. Zatem nawet gdyby ktos sie rzucil na takie cos to odbiorcow bedzie tyle co kot naplakal.
1
[#7] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #3

Obawiam się, że żeby gra na komputery z lat 90-tych była fajna to muszą być spełnione dwa warunki:
1) muszą być lata 90-te,
2) musimy mieć 30 lat mniej niż teraz.

Także tego...
11
[#8] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #3

Dla mnie niedoścignionym wzorem są produkcje Team 17. Nieważne czy to będzie platformówka czy strzelanka. Ważne żeby reprezentowało ten sam profesjonalny poziom. Odpalasz grę, grasz kilka minut i już wiesz że to coś wyjątkowego. A moim szczytem marzeń byłaby wypasiona wersja Secret Of Monkey Island 1 i 2 na AGA, z piękną na nowo narysowaną grafiką w 256 kolorach i pełnym udźwiękowieniem, czyli mówionymi dialogami.
[#9] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #6

Teraz mamy setki megaherców i miliony kolorów w cenie dobrej rudej na myszach (PiStorm) - nie ma więc już żadnego wytłumaczenia na brak upgrade'u Amigi

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 18:00:08 przez _arti
[#10] Re: Czego gracze oczekuja ?

@bfgmatik, post #7

to akurat zaden problem...
trzeba skrzyknac najwiekszych mozgotrzepow z PPA i dac im 2 lata na stworzenie wehikulu czasu, najlepiej w formie takiego duzego bus'a.
Jak juz bedzie gotowy, to sie zapakujemy tam wszyscy do niego (atarowcow zostawiamy) a moderator PPA sam nas poprowadzi do roku 1996
3
[#11] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #8

Ja myślę że gra powinna mieć coś w sobie żeby chciało się do niej wracać, a nie przechodzisz raz i w kąt leci czy na półkę.
Widzę taką grę np. Heroes ufo duna2 jakiegoś pokroju kolonizacja cywilizacja, megalomania, jakąś strategia może, handlówka z odrobiną strategi do tego wątek fabularny.
Moim zdaniem grywalność na pierwszym miejscu potem grafika muzyka,
Może coś po necie ale nie RTS tylko coś innego coby kompy nadążały.
Jeśli chodzi o karty GFX to wcale tak mało tego nie ma. A procek to chciałbym 040minimum czas idzie do przodu i kompy też coraz mocniejsze.
1
[#12] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #6

Robić wersję z wyższą rozdzielczością i ilością kolorów dopasowana do Amigi 68k, no i później tylko przy tej samej liczbie kolorów mniejsza rozdziałka dla Amig. Co do procka, skoro Rpi i turbo na nim robi się coraz popularniejsze, to może chociaż szybsza Motorola i więcej RAMu, obowiązkowo instalacja na HDD. Dźwięki, muzyczka jako MP3, skoro mocniejsza Motka.
[#13] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mwb113, post #11

Mnie na Amigę interesuje wyłącznie gra w 2D, z piękną grafiką w 256 kolorach. Platformówka jak Super Frog albo coś w stylu Shadow Of The Beast. Grafika 2D się wolno starzeje w przeciwieństwie do 3D.
[#14] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #13

Zgadza się tylko 2D. Single player lub gra po kablu.
[#15] Re: Czego gracze oczekuja ?

@KM_Ender, post #12

Robić wersję z wyższą rozdzielczością i ilością kolorów dopasowana do Amigi 68k

no to w gre wchodzi jedynie renderowanie grafik jakims programem 3d a pozniej wyrenderowanie tego samego w malej rozdzielczosci. Pikselart nie wchodzi tu w rachube, bo nikt nie bedzie rysowal w hiresie, bo to jest 4 razy wiecej do pikslowania a wiekszosc grafik na klasyku, to jednak pixele. Mp3 to tez jest domena PC.
Mysle, ze powinienes sie zwrocic do grona uzytkownikow AmigiOne czy cos w ten desen... bo na klasyku to sa zupelnie nierealne oczekiwania.
[#16] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Zrob sonde, o typ gry (RPG, strategia, strzelanka, RTS itd) tylko z wyborem az do 3 typow gier to bedziesz znal typ gry.
A potem druga sonde jaka gra z typu, ktory wygral pierwsza sonde ich interesuje.
Z tego co ja widze, to chyba ostatnio najwieksze wziecie mialy strzelanki na AGA, czyli Turrican II i Reshoot Proxima 3.
Tyle, ze T2 AGA byl darmowy, choc inne darmowe Amigowe gry nie mialy az tylu pobran.
[#17] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #16

Mnie irytuje że na Amigę wciąż powstają tak cudne dema a obecne gry wyglądają w większości jak z Komodorka.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 18:33:18 przez rbej1977
3
[#18] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #16

pomyliles watki... taka sonda juz byla, co prawda nie wiem gdzie jest archiwum na PPA ale byla i to chyba nie jedna.

Mi chodzi o wskazanie glownych bledow i niedociagniec w nowych grach i co zrobic zeby byly lepsze.
Oczywiscie wiadomo, ze jak gra jest typowmy "portem" z Atari XL, to nic sie nie da zrobic.
[#19] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #17

Demo a gra to nie to samo.
Zrobienie dobrego dema jest duzo prostsze niz zrobienie dobrej gry.

Oto przyklad nowego dema na A500.

link

I zwykle demo oglada sie tylko raz.
[#20] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #18

Raczej nie bylo takiej sondy z wyborem do 3 typow gier.
A wybor tylko 1 typu gier to nie jest to samo.
Bo wiekszosc graczy lubi pare typow gier, a tu kaza wybierac tylko 1 typ gry.
[#21] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #18

co zrobic zeby byly lepsze

Musi się spotkać dobry koder, grafik, muzyk i ewentualnie scenarzysta. I wzorować się na dobrych grach 16 bitowych, a nie 8.
2
[#22] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #19

Wiem że to nie jest to samo ale kiedyś nie było takich różnic. Czemu nikt na Amigę nie napisze gry na poziomie Sam Journey, która ukazała się na C64. Amig jest na pewno znacznie więcej niż Komodorka, więc argument o nieopłacalności produkcji odpada.
1
[#23] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Oczekują tego aby były ukończone, a nie jak Golden Axe 2 Gumixa i Dune 3 Minniata.
[#24] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

To moze napisze o co mi chodzi na przykladzie pewnej gry:

Jakis czas temu wyszedl amigowy shooter "Inviyya" a dokladnie w 2021 r.
Obserwowalem proces jej powstawania i z poczatku mialem duze nadzieje na nowa gre na A500 w starym stylu.
No ale niestety w efekcie prac powstalo to cos...

grafika - jest cienka jak sik pająka krzyzaka. Piksele sa niechlujne, jakby je jakis 10 latek stawial, nie ma zadnego ditheringu, wygladzania krawedzi czy krzywych, trudno zgadnac co wlasciwie przedstawia.
Barwy maja duze przeskoki. Paleta jest wyprana z kolorow. Kolory sa jakies takie denne, szarawe, bez nasycenia ale to pewnie wina tego, ze gra ma max 16 kolorow (moze w Dual Playfield choc na pierwszym planie widac wiecej niz 8 wiec tam jest jakis trick). Obiekty sa brzydkie jak noc, ni to roboty ni to robale, ni to kosmiczne kupy... wybuchy tez slabe , moze maja 4 klatki animacji. Plus jest taki, ze na ekranie jest prawie do 10 wiekszych obiektow naraz, jak na A500 to ok.
Krajobrazy w grze to jakas wesola tworczosc artysty z zespolem Downa. Trudno powiedziec co jest dzialkiem a co czescia statku/gory czy innej struktury. Ja tam widze obrzydliwe robale, zwaly kupy i jakies biomechaniczne cusie.

dzwiek - slabo, jakies pikania , stukania, brzeczenia ...bleeee. Ogolnie brzmi to jak jakies Atari ST.

muzyka - litosci... jakis amator brzdakal sobie protrackerem co mu slina do ucha przyniosla.
Muzyka pasuje do leveli jak piesc do nosa, w ogole "nie trzyma" sie danego krajobrazu. Masakra az mnie uszy bola od tego falszowania... Disco Polo jest o niebo przyjemniejsze od tej muzyki.

Tak ze... audio/video to jakies 3/10. Plus jest taki, ze obiekty oraz caly ekran sie plynnie prouszaja/skroluja choc wolno i gra posiada tez ruchome tla co tworzy troche efekt glebi ale to jedna z niewielu zalet tej gry.

No i najwazniejsze.... czyli design calej gry.
Klapa od srocza - tak moge okreslic calosc. Nie ma tu zadnej spojnosci miedzy tym co na pierwszym planie i w tle, ( choc obie rzeczy sa tak samo brzydkie). Muzyka nie wspolgra z grafika, choc prezentuja ten sam poziom.
Ale najgorsze jest to, ze to kompletnie nudna, bezsensowna wycieczka w prawa strone ekranu jakims R-type podobnym stateczkiem. Ogladajac longplay z tej gry mialem ochote wylaczyc w polowie, chociaz longplay pokazuje, ze gra jest na 15 min bezblednego grania... czyli srednio tyle co na 8-bitowych maszynkach.

Co zawiodlo w grze ?

Moim zdaniem wszystko... brak dobrej palety, designu, ciekawych obiektow i ladnie narysowanych grafik tla.
Dobrej muzyki, lepszych efektow dzwiekowych. Brak ciekawych "fal przeciwnikow", brak bonusow, brak pomyslow na wyglad leveli ...brak tego, brak tamtego, brak owego....ogolnie brak sensu w grze

Ale mam pewne wytlumaczenie na to wszystko....
Gra ukazala sie jako produkt komercyjny a autor spieszyl sie jak posel po odbior wyplaty i nie chcial dzielic sie z grafikiem czy muzykiem, wiec wszsytko zrobil sam.
Taki uzdolniony czlowiek orkiestra tylko, ze to byla gra komercyjna a orkiestra zagrala "Ode do radosci" portfela autora a nie doznan gracza.
[#25] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Typowy amigowy gracz oczekuje aby gra była ponadprzeciętna, wyciskająca z amigi 150% jej możliwości, najlepiej aby działała na ich A500 z 1MB pamięci i jeszcze była za darmo.

A co do gier z atari xl to powiem ci, że powstają też takie którym nawet nowe amigowe nie dorównują grywalnością do pięt. Tak, mówię to jako i amigowiec i atarowiec (8bit) zarazem więc proszę tu nie obrażać małego atari

Jeszcze jedno bo teraz doczytałem post #24
mialem duze nadzieje na nowa gre na A500 w starym stylu

To są właśnie te oczekiwania o których pisałem w pierwszym zdaniu, wybujałe oczekiwania. Czy chociaż zakupiłeś tą grę którą tak zjechałeś w poście wyżej? Ilu twórców amigowych gier publikujących je na itch'u wsparłeś kasą żeby ich zachęcić do robienia co raz lepszych gier albo czy przekazałeś temu autorowi te wszystkie w/w uwagi śledząc od początku powstawanie tej gry?

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 20:03:23 przez Madman
[#26] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Czego tak naprawde gracze oczekuja, od nowo tworzonych amigowych gier (na klasyka oczywiscie) ?

Ja powiem jakich gier nie chcę.

Takich, co są na nie zbiórki, preordery, finansowanie powstawania, które ciągną się latami. Nie wiem, czy ją dostanę za życia. Czy zapisać w testamencie rodzinie, która i tak jej nie chce?

Dla mnie totalnym przegięciem jest zbiórka na powstanie gry, a postępy z prac są tylko, dla wspierających, więc nawet jakbym chciał dołączyć do klubu sponsorów, to nie wiem na jakim etapie są prace. Nie ma też określonego terminu ukończenia, więc nie wiadomo ile będzie to kosztować i czy dożyję. No i po dekadach finansowania nie wiesz czy na końcu jak jakimś cudem gra powstanie, nie będziesz musiał za nią jeszcze zapłacić.

Jaką grę bym chciał? Raczej stare tytuły w lepszym wydaniu. Z lepszs grafiką i muzyką, ulepszoną mechaniką gry. UFO, Syndicate, Dune,
2
[#27] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

czyli poziom Atari XL

A czy kiedyś było lepiej? Mam całą kolekcję ADFów na Amigę i uruchamiając kolejno te tytuły ręce opadają. Jadąc kolejno, średnio jedna na 20 gier się nadaje na chwilę do pogrania.
1
[#28] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #27

Na każdą platformę są beznadziejne gry. Także i na Amigę powstawały kiepskie gry rodem z Atari.
1
[#29] Re: Czego gracze oczekuja ?

@amikoksu, post #28

Za to na Atari wszystkie są super poza E.T.
[#30] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #27

No wlasnie, jak slusznie zauwazyles "kiedys"...
kiedys tworcy mieli co najwyzej dopasiona Amige i kilka programow.
Dzis kazdy w domu moze miec wlasne studio developerskie w postaci mocnego PC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem