[#91] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mastaszek, post #86

ale po co kombinowac... podobna strzelanka juz jest na Amige.
Wystarczy namowic autora, zeby dokonczyl gre i podmienic grafike : plemnika na kowboja a galaretki na dzikie psy dingo

5
[#92] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #90

W Alien Shooter nie stoi się w miejscu, tylko biega, a sterowanie jest ok :)
[#93] Re: Czego gracze oczekuja ?

@karolb, post #92

Oczywiscie, ze nie jest ok.
Jestes np za drzewem i ustawiasz sobie celownik myszka za tym drzewem.
Strzelasz i trafiasz przez drzewo.
I to ma byc Ok?
A na dwa dzoje nie da sie tak, bo strzal nie przejdzie przez drzewo, chyba ze je najpierw rozwalisz strzalami.
[#94] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #93

Nie rozumiem dlaczego zmiana kontrolera może mieć wpływ na przelatywanie (lub nie przelatywanie) pocisku przez drzewo...
3
[#95] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Którzy gracze?
Pozwolę sobie przytoczyć stare nazewnictwo:
Old school, czy new school?
Wiem co chcą starzy gracze, tacy jak ja - gry na miarę ich marzeń z nutką nostalgii.
A konkretnie, chciałbym grę np. Wilcza Buda, bo takich gier wychodzi jak na lekarstwo, albo wcale.
Super mi się grało w produkcje Tukinema, wcześniej z nowych gier z produkcji RED - co się z nimi stało?
Rogue Craft jest spoko.
[#96] Re: Czego gracze oczekuja ?

@AD99, post #95

ja oczekiwalbym innowacyjnosci - mozna zrobic w pojedynke gre ktora cie wciagnie na wiele godzin i wielka moc procesora i 3d nie jest do tego potrzebne

przyklad gier robione przez licealistow po szkole

Język - Amos PRO
Scorched Tanks
https://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=1325

Język - Blitz Basic
Worms
https://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=1149

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2024 20:31:54 przez HOŁDYS
2
[#97] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #93

Chyba Photon mysli podobnie jak ja, ze 2 dzoje do niektorych gier to jest najlepsze rozwiazanie, jesli chodzi o sterowanie.

link

A caly watek jest o tym, czy robic gre na Amige, ktora dziala tylko 2 przyciskami fire.
Ja uwazam, podobnie jak meynaf, ze powinno byc opcjonalne sterowanie z klawiatury tez, ale klawisze musza byc dobrze dobrane.
Zreszta tak robilem dla gier Arcadia arcade pod WHDload.

BTW. Wyglada na to, ze Rysiek chce zrobic nastepna gre na Amige, po RP3.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 14:53:25 przez Don_Adan
[#98] Re: Czego gracze oczekuja ?

@AD99, post #95

chciałbym grę np. Wilcza Buda, bo takich gier wychodzi jak na lekarstwo, albo wcale.

Paradoksalnie jest to chyba najłatwiejsza do zrobienia gra. Oczywiście ze względów technicznych, bo dobry scenariusz to odrębna sprawa. Taką grę można ogarnąć w AMOSie, Hollywood czy od biedy nawet jako stronę www działającą na IBrowse (może być lokalnie, z dysku). Do tego wręcz szkoda wyciągać assemblera czy nawet C. No ale pomysł na scenariusz, teksty, logiczne zagadki, brak bezsensów, może jakieś rozgałęzienia fabuły muszą nadrabiać techniczną prostotę.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 15:41:06 przez MDW
4
[#99] Re: Czego gracze oczekuja ?

@MDW, post #98

Tak jak Mariusz napisal kwstia chęci i pomysłu ..i chyba te dwa aspekty sa najtrudniejsze do wykrzesania wsrod 50-cio latków. Sam po sobie widze ze juz nie ten fun co 30 lat temu ..
2
[#100] Re: Czego gracze oczekuja ?

@HOŁDYS, post #96

ja oczekiwalbym innowacyjnosci - mozna zrobic w pojedynke gre ktora cie wciagnie na wiele godzin i wielka moc procesora i 3d nie jest do tego potrzebne

W sedno. Pięknym przykładem tak wciągającej gry jest (chociaż nie była robiona w pojedynkę) "Where is my Heart?" na PSP.

[#101] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Drakon, post #100

Mnie nie interesują żadne nowe gry na Amigę.

Podobnie jak nie interesuje mnie modernizacja amplitunera Amator 3, czy kasety magnetofonowe.
Ich czas minął, są nowe technologie - i są nowe, znacznie lepsze platformy do gier.
[#102] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Motyl, post #101

Ja jako gracz oczekuję czegoś takiego:
https://store.steampowered.com/app/1347550/Tiny_Combat_Arena/
Nie potrzebuję nic więcej a i to z nawiązką.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem