[#31] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #29

Lepiej żartować, niż chorować.
[#32] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #30

Studia nie posiadam, tylko lapka z 2014 roku, więc pewnie dlatego robię crapy szeroki uśmiech

Jak kupię PC z i9, RTX 4090 czy ile tam teraz mają to zaraz zrozumiem jak działa multiplexing sprajtów, wektorówki, ścigałki, tryb copper chunky i jak wstawić płynnie 40 bobów bez straty płynności

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 20:15:10 przez tukinem
[#33] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #30

Dobre gry na Amigę będą wtedy, gdy będą nad nimi pracowały zespoły zawodowców i będą miały budżet taki jaki miały dobre gry na Amigę.

Czyli już nigdy.
11
[#34] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Krashan, post #33

A może ci co grają napiszą tym, co tworzą, czego by oczekiwali? Bo czasem mam wrażenie że raczej gracze chcą grać głównie w gry z epoki w związku z nostalgią.
3
[#35] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Krashan, post #33

Najlepiej ogłosić zbiórkę na grę wziąć kasę i wiadomo co

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 20:26:59 przez Dorian3d
3
[#36] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Dorian3d, post #35

Ale to już było i to całkiem niedawno...
[#37] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #36

Pozostaje tylko JUMP z radości.

Skoro na C64 dało się zrobić Sam Journey, która wyciska wszystko z komodorka, to nie widzę powodów dla których na Amigę nie można zrobić gry na podobnym poziomie. Na Atari XL powstała genialna wersja Prince Of Persia. Amigową nadzieją była pewna gra o piłce w tunelu ale zabrakło dobrej fabuły, żeby się ukazać.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 20:49:53 przez rbej1977
2
[#38] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #37

Skoro na C64 dało się zrobić Sam Journey, która wyciska wszystko z komodorka, to nie widzę powodów dla których na Amigę nie można zrobić gry na podobnym poziomie.
A ja widzę. C64 ma znacznie mniejsze możliwości więc łatwiej nawet jednej osobie dojść do ściany. Amiga pozwala na więcej, więc i pracy jest więcej. Jeżeli chcemy wycisnąć wszystko choćby z A500, a nie zrobić na Amigę grę na poziomie C64.
2
[#39] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #37

To miałem na myśli w poprzednim poście...

Powstają gry, które przełamują bariery. Grind, Suvenir Soccer, jakiś czas temu był temat Icarusa w trybie copper chunky... może będzie Outrun AGA bo ten zwykły to woła o pomstę do nieba w porównaniu z Lotusami, Crazy Cars, czy Jaguarem XJ 220.
[#40] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #34

Bo czasem mam wrażenie że raczej gracze chcą grać głównie w gry z epoki w związku z nostalgią.
Całkiem możliwe. A nowe gry kupują tylko kolekcjonerzy pudełek - o ile gra wychodzi w wersji pudełkowej.
[#41] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

ja najchętniej zagrałbym w grę klasy Shadow of the Beast, Turrican, Millenium 2.2, może jakąś logiczną albo platformówkę klasy pecetowego Mobius Machine(oczywiście w jakości Amigi)

nie zagram w żadne zręcznościowe/planszowe zrobione graficznie jak na c64, atari, spectrum - ich czas minął, podobnie jak konwersje gier 3D typu Heretic2, Doom etc.

konwersje arcade mame - na amigę też niekoniecznie, bo na konsolkach przenośnych gra się w nie wygodniej, są stare ale mniejszy ekran i upskalery tuszują pixelozę

brakuje mi gier które są zrobione na - AGA + mocne procesory i bez ograniczeń nośników pamięci (co to dzisiaj jest 20 czy 100mb jak karty sd 250gb kosztują grosze) - kompatybilność do amigi500/600/2000 i 1mb ramu jest miła ale nie daje już możliwości zagrać w bardziej rozbudowane/zaawansowane gry

oglądając nowe dema na Amigi ocs/ecs mam nieodparte wrażenie, że twórcy już wykorzystują pełny potencjał 500setek i to już było trzydzieści lat temu, więc o jakości decyduje pomysł i zaangażowanie - a jak chcą pokazać coś ładniejszego to czas na 030 50mhz/8mb ram hdd i lepiej
2
[#42] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Krashan, post #40

Zauważyłem.

Gdy do Electromana starałem się w miarę szybko napisać łatkę, a wiedziałem kto zakupił zza granicy, okazało się, że wcale nie zależy mu na łatce, bo gry nawet nie odpakuje. Trochę się zniesmaczyłem. Może kiedyś wydam grę widmo na pustej dyskietce tylko po to, aby ładnie się pudełko na półce prezentowało? Taki big box potrafi naprawdę bardzo dużo kurzu utrzymać na sobie.

@Kleofas:
brakuje mi gier które są zrobione na - AGA + mocne procesory i bez ograniczeń nośników pamięc

W przyszłym roku będzie Sołtys logiczna, na AGA, na HDD wersja na PC jest schrzaniona, bo przejść się da jedynie na Scummie. Dosbox, wirtualne maszyny oraz 90% realnych sprzętów z epoki wywala błędy, więc już wersja amigowa będzie lepsza ale trzeba cierpliwości do klikania po planszy.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 21:06:14 przez tukinem
1
[#43] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Krashan, post #38

No i właśnie to jest problem Amigi. Na małym Atari lub C64 można dużo mniejszym kosztem (liczonym w "roboczogodzinach") osiągnąć efekty, które zachwycą użytkowników. Na Amidze, aby osiągnąć taki efekt trzeba poświęcić dużo więcej czasu bo sprzęt ma dużo większe możliwości.

Dlatego gry na 8-bitowce to często były wytwory jednego człowieka; w produkcje amigowe angażowane były raczej studia. To pierwsze jest dzisiaj możliwe do powtórzenia, to drugie - raczej nie bardzo.
5
[#44] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Selur spoważniał wreszcie.

A tak na serio to ja kiedyś zagrywałem się w Another World, Wolfchild, Sword of Sodan, Alien Breed, Shadow of the Beast 3, Speedball 2, North and South, Lemmings, Pinball Famtasies, Lotus 2 i inne. Wszystkie wymienione gry są oryginalne, dopracowane w tym sterowanie, atrakcyjne graficznie i muzycznie.

I taka powinna być gra:
- oryginalna (sorry remake’i)
- dopracowane (sorry scorpion engine)
- atrakcyjne graficznie
- attakcyjne muzycznie (najlepiej hity)

Z nowszych gier przesłanki te spełnia moim zdaniem Reshoot. A częściowo Inviyya i Rotator, w Roguecraft nie grałem.

Są extra gry na C64 typu Pig’s Quest czy Yeti Mountain czy Briley Witch Chronicles ale jak wspomniano, na tej platformie jest o wiele łatwiej.

Powyższe sugeruje iż super gry na Amidze nie powstaną bez udziału

- muzyka
- grafika
- kodera
- może art directora

Brzmi jak firma game dev? Niestety tak. O czym też już pisano.

Pocieszające jest że w moim skromnym odczuciu, gry będą się coraz bardziej sprzedawały. Więc będą budżety na kilka osób.
1
[#45] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Czego tak naprawde gracze oczekuja, od nowo tworzonych amigowych gier (na klasyka oczywiscie) ?

Ja to bym zagral w WINGS AGA z poprawiona animacja w trybie 3D, na GFX tryb wysokiej rozdzielczosci. W MK1 i MK2 AGA w 256 kolorach i nie pogniewal bym sie jakby dolozono troche bajerow w postaci animacji tla.
Porty gier: Panzer General 2, Dungeon Keeper. Na Pistorma: Diablo II, Homeworld.
[#46] Re: Czego gracze oczekuja ?

@koczis, post #45

Ja bym dodał Settlers III
1
[#47] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #34

Ja tam nie oczekuję za dużo i kieruję się głównie grywalnością. Chętnie zobaczyłbym na Amidze po raz pierwszy grę w budowanie talii z elementami rogue jak np. Slay the Spire, który wciąga jak bagno. Chociaż w przypadku tego typu gier nie chodzi o oprawę audiowizualną (może być skromna, wręcz symboliczna) a raczej o tabun playtesterów i speców/matematyków od designu kart, żeby to miało ręce i nogi pod względem balansu.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 22:28:38 przez kempy
1
[#48] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Selur ruleS! Witaj chłopie z powrotem!

Co do gier, nie oczekuję już produkcji rodem z najświetniejszego okresu początku lat 90. Wiadomo, trzeba by sztab fachowców, poświęcających mnóstwo czasu na prace nad grą. To se ne wrati.

Zatem, z realistycznych oczekiwań miałbym grę a la KILL THE CROWS.
Jedna planasza jest do narysowania (lub wyrenderowania przez AI?). Sam silnik wydaje się do ogarnięcia na podstawowych amigach. Grywalność świetna. Roboty mniej niż przy rozbudowanych przygodówkach/strategiach/symulatorach. No i nie mieliśmy czegoś takiego jeszcze (chyba, że o czymś nie wiem), więc byłby to powiew świeżości i dobra gierka imprezowa, bo gra się kilka minutek i następny gracz może próbować.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2024 23:38:13 przez mastaszek
[#49] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mastaszek, post #48

Tak jak wszyscy, chciałbym grę aby zachwyciła mnie grywalnością i aby miała grafikę i muzykę na poziomie Amigi, a nie 8bit. Niech wymaga 4 mega ramu, ale niech to ma ręce i nogi.
[#50] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mastaszek, post #48

Do obslugj tego typu gry potrzebny jest albo dzojstick obrotowy, taki jaki ma Ikari Warriors lub Gondomania z SNK.
Albo 2 zwyklych dzojstickow w 2 portach.
Wiec marne szanse, zeby taka gra powstala na Amige.
[#51] Re: Czego gracze oczekuja ?

@Don_Adan, post #50

Sterowanie w tej grze to WSAD na klawiaturze + myszka
[#52] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mastaszek, post #48

Mnie by wciągnęła gra typu Commandos / Desperados. Wiem, że mamy Alien Breed oraz Cannon Fodder i inne podobne, ale to nie to.
[#53] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mastaszek, post #51

to bardzo slabe sterowanie
[#54] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Osobiście uważam, że gra powinna mieć w sobie coś, czym zainteresuje graczy i o niej będzie się dyskutować znacznie dłużej. Nie ma znaczenia grafika, muzyka - musi być grywalność. Aby ją osiągnąć, oczywiście musi być do takiej gry adekwatna grafika, ale jak pokazuje przykład "Untangle", nawet systemowe intuition czasami wystarcza. Tak więc nie musi to być zawsze AGA czy GFX. Powinno być odpowiednie do gry i linii czasu, w której jesteśmy.

Druga kwestia - autor lub autorzy gry powinni sami w tę grę zagrać. I to nie po jej ukończeniu, ale za kilka tygodni po tym momencie - jeszcze zanim przekażą je do niezależnych testerów. Sami wówczas mogą ocenić czy to jest grywalne, gdy samozachwyt nad "zrealizowaniem koncepcji" minie. Większość twórców zachłystuje się tym, że przełamali jakąś własną granicę i od razu wrzucają grę dla ludu. Ochłonąć, przetestować, sprawdzić.

Trzecia kwestia - rozpocząć rzeczową krytykę przez graczy. Bez hejtowania, ale również bez ekscytacji każdym gniotem. Ile razy czytam wątki zachwytu nad badziewiem, które zamiast nakłaniać autora do poprawy swojego dzieła lub ulepszania warsztatu, nakłania go jedynie do jeszcze częstszego wypuszczania na itch.io kolejnego badziewia, bo jak się okazało 20 osób wpłaciło po 2 dolary i on na tym coś zarobił (!!!), bo uwierzył, że na jego beztalenciu jest to możliwe.

Czwarta kwestia - zakończmy z portami gier z ery przedpotopowej. Te wszystkie Donkey Kong, Galaga 500, Elevator Action. Jeżeli jednak ktoś bardzo chce je robić, to niech to jakoś wygląda i przypomina XXI wiek. Ja na przykład ostatnio zainteresowałem się portami gier z serii Zelda, które przygotował Artur Jarosik i nie mogę do końca zrozumieć, że takie gry, które oryginalnie chyba na NES chodziły, posiadają spore amigowe wymagania, a sądzę że na Amigę byłyby do zrobienia (bo były podobne i wcale nie gorsze). To nie są gry na 5 minut i nawet wciagają - nawet pomimo swoich wad czy pewnych uproszczeń.

Piąta kwestia - przyjrzymy się portom/konwersją gier 16-bit, które na Amigę nigdy nie trafiły. Czy da się coś z tym zrobić. Gatunki są tutaj różne różniste. Może jakiś remake?

Oczywiście pięknie się wszystko pisze, ale gorzej jest z realizacją, a konkretniej znalezieniem grupy osób. Żadna większa gra nie powinna być pisana w pojedynkę. To powinna być praca zespołowa, nad którą powinien ktoś czuwać czy to się do kupy skleja i nie będzie to kolejny zachłystujący się fan, ale obiektywny widz.

Niestety wszystko co napisałem to są lata pracy i jak juz wcześniej powiedziano bez studiów, które gry tworzą i rynku, który je kupi, nie ma co liczyć na jakąś rewolucję. Amiga to nisza i w tym względzie nic już tego nie zmieni. Niemniej jednak można się starać, aby chociaż jeden produkt na tysiąc był godny wspomnienia na równi z innymi wielkimi tytułami.
4
[#55] Re: Czego gracze oczekuja ?

@tukinem, post #52

Pytanie z inne beczki.

Ile minie jeszcze czasu zanim ostatnia klasyczna Amiga przestanie działać?. Dożyjemy tego, czy nie?.
[#56] Re: Czego gracze oczekuja ?

@mailman, post #54

Osobiście uważam, że gra powinna mieć w sobie coś, czym zainteresuje graczy i o niej będzie się dyskutować znacznie dłużej.

To zdanie jest najważniejsze.
[#57] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #55

Tak długo jak długo będziemy żyć to i Amiga przetrwa. Brak dostępności oryginalnych chipów będzie motywacją do budowy protezy.

Podam jeden przykład gry którą wszyscy znają: Super Frog.
Prosta platformówka - dlaczego od 30 lat tyle się w nią gra?
Nie dość, że nie ma fabuły, to jeszcze ma osadzone reklamy i jest to gra dla...dzieci.
Jednak technicznie jest to gra dopracowana niemal w każdym detalu. Na zwykłej amidze 500 wygląda ślicznie, działa płynnie i każdy element cieszy oko.
I nie ma w tej grze niczego co by sprawiało, że po latach się o niej mówi. Przecież to zwykła, prosta gra - a jednak ma swój urok.

Wszelkie argumenty typu karty graficzne, mocniejsze procesory... same świetne pomysły. Im mocniej podniesiesz wymagania tym mniejszą grupę odbiorców znajdzie gra.
Czy chciałbym kolejnego Super Froga? Nie.
Niemniej trzymam kciuk i cieszę się, że są ludzie którym się chce. :)
[#58] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Ja bym oczekiwał produkcji oryginalnych, czegoś czego jeszcze nie było, w co nie można sobie zagrać (w dodatku w lepszej wersji) odpalając jakieś MAME czy inny emulator. Amigowy świat nie jest rynkiem komercyjnym więc nie trzeba się przejmować zyskami, tym czy inwestorzy będą zadowoleni, czy produkcja się zwróci, nie trzeba szpikować gry mikropłatnościami, gry nie musi projektować księgowy. Niekomercyjny twórca niezależny nic nie musi, a może prawie wszystko. Można wobec tego zrobić coś niepowtarzalnego, ryzykownego, porąbanego, dziwnego, coś na co nikt z komercyjnego świata się nie rzuci, bo jest zbyt duże ryzyko, że pomysł będzie nietrafiony i nie zainteresuje miliona graczy.

Ale to tylko moja opinia. Normalni ami-gracze pewnie chcieliby Mortal Kombat albo SuperFroga w 256 (albo nawet 512, hehe) kolorach. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 11:42:55 przez MDW
[#59] Re: Czego gracze oczekuja ?

@selur, post #1

Dobrze, że ktoś w końcu zapytał.

Na pewno nie infantylnych, prymitywnych i wtórnych platformówek na A500/1MB, które nie dorównują nawet klasyce z 8-bit. Plwam i wyciskam wągry na takie coś!

Marzą mi się pozycje, które wycisną wszystkie soki z maksymalnych konfiguracji 060/PPC, a nie będą portami z PC. Nie muszą być wyrafinowane. Niech to będą prostackie strzelanki, ale niech się bujają i walą po gałach.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 11:48:30 przez Daclaw
[#60] Re: Czego gracze oczekuja ?

@rbej1977, post #55

Nie dożyjemy. Mamy wspaniałych magików od lutownicy, którzy postawią na nogi każdą Amisię

Wczoraj zagrałem w Cecconoid. Bardzo mi się spodobała i mnie zaciekawiła. Niby platformowy, ale komnatowy. Niby na OCS ale nie ma przesytu kolorów. Niby shootem up, ale wymusza logiczne myślenie. Zauważyłem jeszcze jedno. Niby nowoczesny, a nagrany w NDOSie. Widać tu pracę scenowców nad tym. Paleta ładnie i dynamicznie zmienia kolory, możemy strzelać w takim kierunku, w jakim zechcemy i pomimo skromnej grafiki nie należy jej porównywać do 8 bitowców.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem