[#1] Naruszenie praw autorskich
Witam
Jestem autorem projektu DIY-A586.
Udostępniłem go za darmo z zastrzeżeniem "wykorzystanie w celach komercyjnych zabronione".
Jakiś czas temu dostałem cynk o produkcji i handlu.

Nigdy nie udzielałem firmie:
RETROZEN / FILAR PROPERTY sp. z o. o.
zgody na produkcję/sprzedaż żadnego z moich projektów.
Co więcej, po moim żądaniu usunięcia płytek z oferty, dodali do niej zmontowane układy.
Odradzam zakupy (paserstwo).

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2024 07:46:31 przez piotr_go
19
[#2] Re: Uwaga złodziej

@piotr_go, post #1

Od Sordana tez zdjecia produktów podprowadził.
Koledze "luka" sprzedal lewą płytę (był wątek na ppa), nic nowego.
3
[#3] Re: Uwaga złodziej

@piotr_go, post #1

i jak znam swiat, na pewno ma tutaj konto i to czyta.
4
[#4] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #3

Coś kojarzę, że koleś dużo sprzedawał na Allegro bez fakturki zanim wprowadzili to raportowanie sprzedaży do urzędu skarbowego :). Potem zniknął. Miejscowość Kaźmierz mi się kojarzy bo go kiedyś sprawdzałem, że niedaleko Poznania, ale teraz go na Allegro na szybko nie znalazłem.
3
[#5] Re: Uwaga złodziej

@piotr_go, post #1

Smutne. Pewnie gdyby napisał do Ciebie to byście się dogadali.
1
[#6] Re: Uwaga złodziej

@piotr_go, post #1

O ile mi wiadomo, osoba prowadząca ten sklep jest zarejestrowana na forum. Prosimy zatem (jako Moderatorzy), żeby zajęła stanowisko w tej sprawie.
8
[#7] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #3

i jak znam swiat, na pewno ma tutaj konto i to czyta.

tak:
Zeno65
https://www.ppa.pl/uzytkownicy/7110
[#8] Re: Naruszenie praw autorskich

@KM_Ender, post #5

Tragiczna jakość montażu z tego co widzę po fotkach.
Elementy 0805 zamiast 0603.
Zwarcia.
Nie zachęca.
7
[#9] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #8

Zenek Fachowiec , będzie pan zadowolony.
1
[#10] Re: Naruszenie praw autorskich

@Dorian3d, post #9

Ale pozalewał nogi na scalakach

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2024 11:42:17 przez mikser
[#11] Re: Naruszenie praw autorskich

@mikser, post #10

szybko mu poszlo, bo przeciez 'trzas to piniondz'
1
[#12] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #1

O kurde, ciekawy projekt. Ogromny kawał roboty.
[#13] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #12

To prawda, chętnie zbudowałbym sobie dla sportu. Jakby jeszcze wspierał AGA i 020...
2
[#14] Re: Naruszenie praw autorskich

@alt_, post #13

W sumie sama elektronika mocno podobna do ZXUno, nawet to FPGA jedna sztuka mi leży po Uno identyczne. Teraz to już nie wiem czy to jakaś reimplementacja czy robione od zera.
[#15] Re: Naruszenie praw autorskich

@mikser, post #10

Co mnie właśnie troche dziwi że takie kalafiory porobił. kupowałem od niego pare projektów kiedys i zawsze były ładne luty, czyściutko i wszystko ok
[#16] Re: Naruszenie praw autorskich

@jaster, post #15

Może miał ucznia na praktykach
2
[#17] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #14

Tylko FPGA ten sam.
U mnie jest sporo więcej pamięci (tani 32MB SDRAM).
Core amigi mam własny.
[#18] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #14

jbc to mam kilka płytek do tego, oddam za czekoladę :)
[#19] Re: Naruszenie praw autorskich

@alt_, post #13

Zrobiłem :)
Działa fajnie, ciekawy ficzer to 8 MB chip RAM. Wyjście HDMI też fajne. Nie działa Amigowa klawiatura, chociaż jest złącze dla niej.
Wsady dla innych od Amigi kompów (Spectrum, stary pecet, jakaś konsola chyba SNES... nie sprawdzałem) są, chociaż raczej dla sportu.
Szkoda, że nie ma AGA, szkoda, że nie da się wyłączyć emulacji CPU i wpiąć coś prawdziwego (68030TK, pistorm).
Ale ogólnie fajny projekt, do tego wychodzi całkiem niedrogo (Spartan 6 i pamięć do tego projektu są tanie).
1
[#20] Re: Naruszenie praw autorskich

@wali7, post #19

Nie działa Amigowa klawiatura, chociaż jest złącze dla niej.

Muszę jakąś zdobyć. Najlepiej całą A500. Niestety w tym roku przekroczyłem budżet.
Pożyczanie nie wchodzi w grę, nie będzie możliwości testowania na bieżąco czy wszystko ok.
Nie ma możliwości jednoczesnej obsługi klawiatury PS/2 i amigowej, za mały FPGA (miało być tanio i bez BGA).
[#21] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #17

Chcesz powiedzieć, że od zera zaimplementowałeś wszystkie układy specjalizowane Amigi w jakimś VHDLu albo Verilogu?
[#22] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #21

Wszystko oprócz procka. Trochę mi to zajęło.
8
[#23] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #22

O kurdę. Ja zacząłem rozpracowywać Agnusa, zrobiłem nakładkę z FPGA za pomocą której sniffowałem wszystkie przebiegi na magistrali. Nawet fajnie to działało, dosyć dużo się nauczyłem o działaniu układów chipsetu. Do tego przeglądałem skąpe PDFy od Commodore. Miałem zacząć od najprostszej implementacji samego Agnusa żeby chociaż Diagrom wysłał cokolwiek przez port szeregowy, potem miało być wyświetlanie przez Denise. Ale na teoretycznych rozważaniach zakończyłem bo zrozumiałem, że nie jestem tego w stanie zrobić w rozsądnym czasie i że najpierw musiałbym nadrobić braki z Veriloga. Projekt uznałem za nierealny i wrzuciłem do szuflady.
1
[#24] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #23

Ja zacząłem od okrajania Lisy i Pauli które zrobiłem do innego projektu.
Niektóre rozwiązania w Amidze nie mają dla mnie sensu.
Ktoś kiedyś podjął złą decyzję i trzeba było trzymać kompatybilność.
Przestawianie beemcountera wg mnie nie powinno mieć miejsca.
Bruździ sporo przy utrzymywaniu kompatybilności a korzystają z tego chyba tylko niektóre demka.
Bez tego można by było sporo uprościć.
[#25] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #23

a także @piotr_go

BTW. a mógłyś zrobić jakąś Pauli standalone żeby można było ją przełączyć z 4x8bit w 2x16bit?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2024 16:32:00 przez michal_zukowski
1
[#26] Re: Naruszenie praw autorskich

@michal_zukowski, post #25

44100Hz ?
DMA się nie wyrobi.
[#27] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #24

Imponujące. A powiedz mi jakiej metodologii używałeś przy rozpracowywaniu tego wszystkiego? Pracowałeś bezpośrednio na oryginalnej Amidze przy pomocy analizatora stanów albo jakiegoś sniffera na FPGA? Czy szukałeś dokumentacji (oryginalne dokumenty Commodore chyba niewiele wnoszą)? Przeglądałeś inne implementacje (np. minimig jest chyba bogatym źródłem wiedzy)?
[#28] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #26

bardziej chodziło mi o część analogową, ślesz dane normalnie, ale zamiast miksować 2 kanały po 8 bit to zamieniasz je w 1 kanał 16 bit czyli mamy 2 kanały 16bit. wyjście (30/31) pozostaje takie samo.
1
[#29] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #1

Panowie, odeszliście od sedna.

Rozumiem twoją reakcję piotr_go, ale zastanawia mnie jedno:
Zrobiłeś coś fajnego. Zastrzegłeś to, aby nie było to wykorzystane w celach komercyjnych.
Tylko jednym zdaniem? Przemyślałeś to?

Czyli mogę pobrać projekt i go wykorzystać jako singiel.
Zamówienie pojedynczej płytki - porażka.
Zamówienie 10 płytek, dla mnie i 9 kumpli - już komercha, czy współpraca?
Co z zamówieniem 50 szt. np. poprzez PPA i "zbiórkę"?

Może niech człowiek zleci zrobienie 100-200 sztuk i wyjdzie taniej?
Jeśli zarobi na obrocie, a nie marży czy będzie to coś złego?

Nazwać kogoś złodziejem jest łatwo.
Nie, żebym bronił/usprawiedliwiał takie działanie, ale na pewno można to jakoś dogadać.

Rzucam pytania w eter, żeby dyskusja wróciła na odpowiedni tor.
Być może odezwie się sam przedstawiciel firmy wymienionej wcześniej.
2
[#30] Re: Naruszenie praw autorskich

@michal_zukowski, post #28

bardziej chodziło mi o część analogową, ślesz dane normalnie, ale zamiast miksować 2 kanały po 8 bit to zamieniasz je w 1 kanał 16 bit czyli mamy 2 kanały 16bit. wyjście (30/31) pozostaje takie samo.

Teoretycznie jest to możliwe, ale albo stracisz połowę częstotliwości próbkowania, albo będziesz musiał dane podzielić na 2 bufory (co 2gi bajt).

Imponujące. A powiedz mi jakiej metodologii używałeś przy rozpracowywaniu tego wszystkiego? Pracowałeś bezpośrednio na oryginalnej Amidze przy pomocy analizatora stanów albo jakiegoś sniffera na FPGA? Czy szukałeś dokumentacji (oryginalne dokumenty Commodore chyba niewiele wnoszą)? Przeglądałeś inne implementacje (np. minimig jest chyba bogatym źródłem wiedzy)?

Wszystkiego po trochę. Dokumentacja. Analizator + amiga. Jak coś nie miało sensu to zaglądałem do innych corów o co może chodzić.
Napisałem trochę różnych testów żeby sprawdzić jak wyglądają opóźnienia między układami.
Na początku porównywałem z FS-UAE ale rozczarowała mnie jego niska kompatybilność.
Ustawiłem cycle-exact, a na A1200 wyglądało to zupełnie inaczej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem