[#61] Re: Naruszenie praw autorskich

@wali7, post #56

Widocznie autor wyżej sobie ceni satysfakcje ze zdyscyplinowania Zenona, niż z tych paru groszy
[#62] Re: Naruszenie praw autorskich

@Aniol, post #61

Piotr zrobił projekt generalnie ku własnej satysfakcji, "własnymi ręcami" i zamieścił go na elektrodzie jako DIY. DIY to jest generalnie słowo klucz w tym przypadku. Z naszego punktu widzenia. Natomiast jak było w całym wątku wspomniane z prawnego punktu widzenia ani dopisek "free for non commercial usage", ani inne tego typu nie do końca chronią prawnie. Bo np. sprzedaż z zerową marżą (oczywiście uwzględniając WSZYSTKIE możliwe koszty, które się w to da wrzucić i da się je jakoś udowodnić) nie jest w tym momencie sprzedażą komercyjną. Nie wiem skąd założenie, że jakiekolwiek służby będą w tej sytuacji w stanie "z automatu" czyt. z urzędu zweryfikować,że to NIE jest tego typu sytuacja? Nie będą. Ostatecznie rozbiłoby się i tak o skargę poszkodowanego i zgłoszenie podejrzenia popełnienia przestępstwa. I trzeba by było wykładać własne racje na dalszych etapach postępowania. Dlatego jak najbardziej rozsądną rzeczą było polubowne załatwienie sprawy.
[#63] Re: Naruszenie praw autorskich

@abcdef, post #62

W sumie nie chcę atakować Zenona, po namyśle stwierdzam, że prowadzenie takiej działalności gdzie sprzedaje się otwarte projekty na małej marży to praca chyba dosyć niewdzięczna. I pewnie trzeba mieć twardą dupę żeby zarobić i się nikomu nie narazić. Ogólnie ten biznes jest dosyć śliski i moim zdaniem dotyczy większości retro-sklepów.

Ale kurde, jeżeli osoba prowadzi działalność polegającą na handlu takimi projektami to chyba nie da się powiedzieć, że na tym nie zarabia. A jeżeli autor projektu napisał, że nie życzy sobie, żeby ktoś na tym zarabiał to chyba jest to jasne.

To tak jakbyś komuś na ulicy dał w dziób i potem on musiał na komisariacie udowadniać, że nie chciał dostać w dziób. Bo może lubi dostawać w dziób albo nie lubi ale nie zasygnalizował tego wystarczająco wyraźnie.

To trochę jak definicja świadomej zgody na... albo nieważne.
1
[#64] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #63

No właśnie marginalne zjawisko "naciągania interpretacji" poskutkowało tym, że w kilku krajach "one night stand" to podpisany dokument o dobrowolnej zgodzie na stosunek... Bo jakiś tam ułamek osobników wykorzystywał stan upojenia alkoholowego do niecnych celów (a większość była równie na...na jak rzekoma ofiara, zresztą nie bez powodu mamy powiedzenie baba pijana dupa sprzedana). Tak to niestety bywa gdy dorośli ludzie nie potrafią się zachowywać jak dorośli ludzie i trzeba im ustawowo pomóc. Tyle, że to rodzi swoiste problemy dla tej większości co zachowywała się dojrzale.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 07:51:51 przez abcdef
1
[#65] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #3

jako uzytkownikt tego portalu siedzacy tu od prawie 20 lat, chcialbym uswiadomic wszystkich czytajacych ten watek, ze na PPA nigdy nie odbywala/odbywa sie sprzedaż z zerową marżą.

U handlarzy z PPA marza wynosi zawsze najmniej kilkadziesiat procent a nierzadko i kilkaset.
Takze ten tego.. reszta czytajacych niech, nie sugeruje sie zbytnio wypowiedziami adwokatow pana Z. Martyniuka, bo to zwykle lanie wody owej smietanki nisko-marżownikow z PPA. ok, racja ok, racja

btw. 90% ignorow posiadam od 'nisko-marżownikow'. Ciekawe czemu..
5
[#66] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #65

Nie, ja patrzyłem na stronę sklepu. Złącze karty A1200 za 20 zł, to ja brałem zagranicą dwa razy drożej. Parę innych rzeczy też w dobrych cenach. Dosyć ciekawe płytki do różnych projektów za 20-30 zł. Ogólnie moim zdaniem na plus.

Branża retro to jest branża na której się ostro przycina. I rzeczywiście - większość sprzedawców ma marże podchodzące pod 100% :). Ale powyższy sklep się do nich nie zalicza.

O Boże, nie odmówię sobie złośliwości względem ICOMPu. Mam kupić pierdzielone dwa złączą DB23 z przesyłką za gruuuubo ponad 100 zł. Pffffffffffffffffffffff!

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 10:27:38 przez bfgmatik
2
[#67] Re: Uwaga złodziej

@bfgmatik, post #66

no ale ja nie porownuje tego ktory zdziera wiecej, tylko mowie, ze nie ma w tym srodowisku takich,
co sprzedaja z zerowa marżą ok, racja

p.s.
bajki to czytajmy dzieciom na dobranoc.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 10:32:04 przez selur
[#68] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #67

"Panie, ja do tego interesu tylko dokładam!" :D
1
[#69] Re: Uwaga złodziej

@bfgmatik, post #68

no wiadomo, ze tutaj zawsze doklada sie do sprzedazy.
Np. zero-marżownik przed denominacja kupil gre za setki tysiecy a teraz sprzedaje tylko za marne klika

gra Legion ok, racja
1
[#70] Re: Naruszenie praw autorskich

@alt_, post #59

Jest na PPA coś o tym, bo nic nie wiem, a zaciekawiło mnie.
[#71] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #67

tylko mowie, ze nie ma w tym srodowisku takich,
co sprzedaja z zerowa marżą

To akurat proste, wszyscy albo z dodatnią albo z ujemną.

P.S. Ta polska litera "ż" w zdaniu, to taki wyjątek, że aż kłuje w oczy...
[#72] Re: Uwaga złodziej

@karolb, post #71

no kluje ale chodzi o to, zeby nikt nie czytal tego jako "maża" od "mażanny"
1
[#73] Re: Naruszenie praw autorskich

@KM_Ender, post #70

Tutaj "afera" z TF536

A z A4000 to wiem od Chucky'ego.
1
[#74] Re: Uwaga złodziej

@selur, post #72

Chyba raczej "marza" od "marża".
[#75] Re: Naruszenie praw autorskich

@Kilos, post #57

Jeśli zatem jakaś firma poprzez swój sklep internetowy sprzedaje PCB na których autor projektu umieścił jasną informację "Free for non-commercial reproduction!" to jak należy to rozumieć? Co autor właściwie miał na myśli?

Zawsze można zapytać autora.

być może dałoby się udowodnić, że Piotr mógł odnosić z racji zenonowej sprzedaży pewne korzyści finansowe....

...albo straty. Po takim montażu byłby wysyp postów, "pomocy nie działa". A potem obwinianie autora.
[#76] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #75

Po takim montażu byłby wysyp postów, "pomocy nie działa". A potem obwinianie autora.

Wtedy odsylasz ich tam gdzie to kupili. Sprzedawca ma (powinien miec) obowiazek sprzedawania
towaru sprawdzonego i dodatkowo z gwarancja dzialania.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 12:30:56 przez Phibrizzo
3
[#77] Re: Naruszenie praw autorskich

@alt_, post #73

Tamten kojarzę, czyli z płytką od A4000 też ktoś taka samą akcję odstawił? Masakra. Została nas garstka, czasem ktoś coś zrobi i jeszcze musi z tego przez ludzką pazerność wyjść smród w tak małym środowisku.
1
[#78] Re: Naruszenie praw autorskich

@piotr_go, post #75

Jak widać zenek ma to głęboko w du..e
[#79] Re: Naruszenie praw autorskich

@KM_Ender, post #77

W temacie TF to po prostu autor tych projektów jest mocno nawiedzony i tyle :D.
[#80] Re: Naruszenie praw autorskich

@bfgmatik, post #79

Jest Szkotem, to krewcy ludzie.
Mieliśmy się okazję przekonać.
[#81] Re: Naruszenie praw autorskich

@Dorian3d, post #78

Jak widać zenek ma to głęboko w du..e

Jeśli się mogę wtrącić do tematu to powiem - I prawidłowo.
W obecnym czasie to tak przewróciło się w głowach co niektórym , że nawet roszczą sobie prawo do zdjęć chmur na niebie. Skąd autor wątku wie że zenek nie zaprojektował płytki sam która wygląda podobnie ?
[#82] Re: Naruszenie praw autorskich

@djpiotrs, post #81

Bo zenek nie mam pojęcia .
Gadałem kiedyś z nim jak kupiłem od niego va2000
to nie umiał mi powedzieć jak to się programuje .
Jego wiedza amigowa jest marna
I na wiele innych rzeczy nie umiał odpowiedzieć
To ja się go pytałem jak on składa te płyty

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 17:50:51 przez Dorian3d
[#83] Re: Naruszenie praw autorskich

@djpiotrs, post #81

Zaprojektował płytkę, która na silkskrinie ma "by Piotr Gozdur"? Człowieku czyś ty się z ...em na łby pozamieniał?
1
[#84] Re: Naruszenie praw autorskich

@abcdef, post #83

tak samo działa i te same wsady hyh
nawet nie umiał tego wymazać

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 18:25:46 przez Dorian3d
[#85] Re: Naruszenie praw autorskich

@abcdef, post #83

I co z tego ? Puścił to za free . Nie opatentowany projekt i pretensje można mieć do garbatego który ma proste dzieci. Teraz wielka burza bo ktoś coś.
[#86] Re: Naruszenie praw autorskich

@djpiotrs, post #85

Czyli gdybym dla przykładu napisał książkę, i potem udostępnił ją za darmo. I ktoś by sobie ją wziął, wydał jako swoją i kasował pinionszki za nią, to Twoim zdaniem byłoby wszystko OK?
3
[#87] Re: Naruszenie praw autorskich

@djpiotrs, post #85

Jest masa rzeczy na tym świecie "za free" ale niektóre z nich mają jasno określony zasady korzystania z tej wolności
[#88] Re: Naruszenie praw autorskich

@alt_, post #86

Żle to rozumujesz. Napisałeś książkę ,wydawnictwo ją opublikowało i jesteś prawnie chroniony prawem autorskim. Chyba że te prawa sprzedasz tak jak Andrzej Sapkowski sprzedał Wiedzmina dla Cd Project.
Jeśli puszczasz w świat coś za darmo to to tracisz.
[#89] Re: Naruszenie praw autorskich

@djpiotrs, post #88

Niekoniecznie. Każdy utwór z definicji jest chroniony prawem, a jego skopiowanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autora jest przestępstwem w szczególności, jeżeli jest za to pobierana opłata i nie odprowadzane tantiemy. Autor każdego utworu może natomiast zdefiniować jakie prawa dotyczą danego utworu i np. określić że nie rości sobie żadnych z nich. Albo - tak jak autor płytki z tematu - udostępnia za darmo w celach niekomercyjnych.
Jeżeli to jest jasno zdefiniowane i przedstawione publicznie, to jest wiążące.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2024 19:12:11 przez alt_
[#90] Re: Naruszenie praw autorskich

@_arti, post #87

Jest masa rzeczy na tym świecie "za free" ale niektóre z nich mają jasno określony zasady korzystania z tej wolności

Tak. Tylko musisz mieć niezbity dowód że jesteś właścicielem tej produkcji czy projektu. Jeśli autor wątku ma niezbity dowód że jest właścicielem projektu to może ubiegać się praw i zadość uczynienia w sądzie a nie na PPA. Jestem za , ale dał to za free , czyli jemu nie zależało na zarobku i czerpaniu korzyści z projektu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem