[#31] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@mailman, post #1

Mają sens. Skończcie już tak jechać po tym PiStormie. Mimo wszystko daje on więcej Amigowego fanu niż WINUAE czy inne emulatory typu A500 mini. Fajnie mieć możliwość uruchamiania softu którego jeszcze do nie dawna na klasyku nie było. Nawet patrząc na PiStroma jako takie bieda NG to ma wiele zalet.
4
[#32] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@jimiche, post #31

Dopóki moc Pistorm nie zabije u koderów chęci optymalizacji dla 040/060 (oczywiście dla gier w zasięgu tych CPU), to OK.
1
[#33] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@jimiche, post #31

Tak, ale w momencie gdy PiStorm robi za turbo i akcelerator 3D to sama amiga zaczyna być (jak w starych dobrych czasach medka i blizzardppc) tylko przystawką z klawiaturą i joyem... Jasne, pozwala na tejże Amidze odpalić zacniejsze tytuły. Ale znowuż - ten blizz już też pozwalał i były te same argumenty. I generalnie cała para pójdzie w to żeby odpalać porty z grzyba, bo jakoś nie sądzę żeby ktoś się mocno palił żeby zrobić 3D SDK 68k po to tylko żeby zaspokoić pragnienia pewnej części wszystkich użytkowników Amigi (a dokładniej tych z PiStormem, bo Wamp będzie za słaby, a Warp i TF nie mają 3D, z kolei użytkownicy Sonneta brodzą w tym co skapnęło z większego stołu PPC więc ich 68k z 3D średnio interesuje).
[#34] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #33

Tylko wtedy PPC był droższy od samej Amigi. Teraz Pistorm kosztuje grosze. Dyskusja w tym wątku jak przed laty. Amiga najlepsza a PC i rozwiązania nie amigowe be.

Rynek nowych gier na Amigę jest mikro środowiskiem i nie wiem czy jest jakaś wielka presja na nowe gry. Porty PC są szybsze do ogarnięcia niż pisanie czegoś od nowa. Widząc popularność rozwiązań mini i emulatorów, raczej to jest kierunek. Ci co chcieli mieć retro z 060 to już mają. Ci co im było za drogo, będą narzekać albo kupią rozwiązania oparte na emulacji.
1
[#35] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@snifferman, post #34

Porty z PC baaardzo lubię na 060 Są porty i porty, dodajmy... Bardzo szybki (jak na tę grę) Dark Forces od Bsziliego i np. ślamazarny (jak na Wolfa) AmiWolf od NovaCodera Mam tylko nadzieję, że Pistorm nie sprawi, że będzie więcej tego drugiego typu.
2
[#36] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@snifferman, post #34

Tylko PPC było wtedy jedno i dawało bardzo konkretne rzeczy, których nic innego dać nie mogło. Teraz mi chcesz powiedzieć, że ten 7 letni Pi4 to jest właśnie to co Amiga 68k teraz potrzebuje do rozwoju softu na nią, najlepszy wybór, jedyny sensowny. Nie Sonnet, nie Warp, nie Vampire... tylko PiStorm bo? Bo ma (za chwilę) 3D i szybką emulację 68k JIT? Hmmm...
Jeśli miałbym mówić co miałoby więcej sensu to bym powiedział Agilex 5 SoC z emu68 i emuppc, a reszta zaszyta w FPGA, a do tego sloty PCI i PCIe żeby sobie włożyć co tam chcemy. Powiem więcej - z odpowiednią motywacją to mogłaby nie tylko być przystawka do klasyka, ale 68k NG ;) Tylko... chętnych brak. Od PCtowych gierek mam PC i nie dostaję wypieków na twarzy mogąc odpalić quake 2 na amidze. Tzn. spoko... ale to nie moja bajka. Dla mnie fast cpu, fast storage, fast lan i rtg w kompaktowej formie to wszystko co potrzebuję do szczęścia na klasyku. A jakbym chciał dużo więcej to ... tak jak napisałem wolałbym bardziej otwartą platformę na SoC FPGA. Ale nawet ona nie spowodowałaby wysypu natywnego nowego softu na amigę wykorzystującego nowe bajery. A tego akurat brakuje. Co jest? Porty z PC albo relatywnie proste gry na mniej wymagające konfigi. I szczerze to wolę to drugie.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2026 10:52:41 przez abcdef
1
[#37] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #36

Tylko PPC było wtedy jedno i dawało bardzo konkretne rzeczy, których nic innego dać nie mogło.

Mało użyteczna i droga proteza. Praktycznie bez softu wtedy. Więcej za mniej dawał PCet, dlatego PPC się kiepsko sprzedawalo. No ale temat nie o tym.

Teraz mi chcesz powiedzieć, że ten 7 letni Pi4 to jest właśnie to co Amiga 68k teraz potrzebuje do rozwoju softu na nią, najlepszy wybór, jedyny sensowny.

Nic nie potrzebuje, bo to nie jest platforma rozwojowa tylko retro zoombie utrzymywany przy życiu dzięki fanom retro. Ludzie chcą sobie powspominać jak to było, ale dyskietki i mała ilość ramu utrudnia zabawe. Dlatego powstały akceleratory i Pistorm. Żeby to wygodnie działało i było tańsze niż 060, który jest poza budżetem wielu osób. Super moc i rozwój Pistorm to naturalna konsekwencja tego, że wkładasz coś kilka dekad młodszego z potencjałem. Skoro kest moc, to fani to wykorzystują.
1
[#38] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #36

Otóż to, od PeCetowych gier jest PC.
A inne rozwiązania to dziwactwa takie jak podłączanie np SIDa do Spectruma albo Atari XE byle by SIDów na C64 nie słuchać.
2
[#39] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@mailman, post #1

Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

Ja bym z tego zrobił pattern:

Czy gry dla ... mają sens?

W miejsce ... każdy może włożyć to, czego nie lubi / co mu nie pasuje, w naszym Ami światku.

To jest tylko woda na młyn, nic nie znaczące hasła.
2
[#40] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@karolb, post #39

Amiga OS 5.0 na x86 i sterownikami 3D pod najnowsze karty graficzne, to byłby Amigowy system operacyjny czy nie?.

Amiga X9999 z procesorem AMD Ryzen 9800X3D i Geforce RTX 5090 działająca pod AOS 5.0 to byłaby Amiga czy PC?.
[#41] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@rbej1977, post #40

Dla mnie to są nic nie znaczące kwestie, każdy Amiguje jak lubi.
[#42] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@jimiche, post #31

Nie pod Amigę... tylko pod AmigaOS :)
A na czym ten system hula to juz inna sprawa..
Moze hulać pod emulatorem, z kartą turbo nowej generacji jak pistorm czy vampire, na klasycznych turbo lub na golasach :)
No i dodatkowe pytanie rtg, natywny chipset czy oba.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 00:44:33 przez mateusz_s
[#43] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RokiS, post #5

A jaki jest sens robienia gier na Amige które nie działają na Amidze tylko na psistormie?
I wmawianie ludziom że to gra na Amige?

A jaki jest sens robienia gier na Amigę w ogóle, skoro wszystko działa szybciej i lepiej na współczesnym byle pececie?
Chyba już parę miesięcy nie było na PPA tego religijnego tematu więc ta dyskusja o biciu piany musiała pewnie wrócić .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem