[#121] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #101

Jak napisałeś za dużo to poczekaj kilka lat i będzie w sam raz
[#122] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #112

Ja kupiłem P200MMX za 400zł z monitorem. Kupiłem komputer jako uszkodzony, bo miał uszkodzony HDD. Po formacie i oznaczeniu sektorów działał. Było to jakoś w 2000-2001. Wcześniej miałem 486.

Emulacja Amigi działała, ale bez dźwięku albo z problemami z dźwiękiem i w dosie. To było chyba na Fellow. Nie był zbytnio potrzebny, bo dużo kier było też natywnie na PC.

486 można było kupić za 200zł. Ja kupiłem wcześniej 486 66Mhz Compaq desktop bez hdd i monitora za 40zł. Jakoś w 99 roku.

Pamiętam, że w Poznaniu był taki budynek nazywany złomiarnią i sprzedawali tam stare części do PC itp. Grafiki na PCI, stare procesory, karty sieciowe, płyty główne. Wszystko było po kilka-kilkanaście zł. Dzisiaj wyprzedali by pewnie wszystko w kilka godzin
1
[#123] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #112

Małe sprostowanie: JIT w WinUAE pojawił się w 2001 roku w wersji 0.8.16.
Ja bym nie nazwał WinUAE ciekawostką bo już wiele stron było mu poświęcone (sam jedną prowadziłem) i społeczność wokół niego była dosyć spora.
3
[#124] Re: Zapowiedzi nowych gier

@_arti, post #81

I mówi to fan komputera-zabawki do którego jedyny użytek jaki istniał to X-Copy. ;)
[#125] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ZorrO, post #124

zapomniałeś o Protrackerze i Deluxe Paint. FileMaster też był dla mnie podstawowym uzytkiem do grzebania w saveach.
[#126] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #71

A w okolicy 1999 zakup kart PPC był nie lada wyzwaniem, i nie chodzi tu o koszt, a o dostępność.
[#127] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hubez, post #126

W 99, growo, siedziałem już na przerobionym PSX-ie, jedyne czego żałuję to to że A600 2MB CHIP RAM + HDD 350MB którą brachol dostał od mojego wujaszka (tego od piwa, bluzgów, SWOS-a i mortala) na którym jeszcze parę lat wcześniej zagrywaliśmy się do upadłego poszła do żyda ...... za psi uj tj. za kilka pirackich albumów JMJarre-a...........

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 22:48:49 przez betonumysłowy
[#128] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RokiS, post #5

A jaki jest sens robienia gier na Amige które nie działają na Amidze tylko na psistormie?
I wmawianie ludziom że to gra na Amige?

Ma sens romantyczny i ideowy.
Mamy Amigę i uruchamiamy na niej to co teoretycznie miało nigdy nie zadziałać.
Wyleczony kompleks Amigowca i środkowy palec dla starych, ortodoksyjnych Pececiarzy .

To zadaj pytanie na portalu pecetwoym a nie na amigowym hehehe

Skoro zadałeś pytanie - jaki sens jest robienia gier na Amigę..., to trochę tak jakbyś był z portalu pecetowego. Amigowiec nie zadaje takiego pytania ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2026 16:48:02 przez Duracel
5
[#129] Re: Zapowiedzi nowych gier

@KM_Ender, post #12

A wszystkiemu winna firma Commodore, wypuściliby poprawioną Amigę z szybkim 68k, AGA i kartą graficzną i nie narzekalibyście teraz.

Ja nie narzekam... już.

Z resztą ostatnie 20 lat śledzenia historii legendarnych marek komputerowych, audio, wideo... nauczyło mnie jednego, że dumne historią firmy nie uczą się jednak na błędach. A nawet jakby się uczyły, to pewne regularne procesy zachodzące w cywilizacji, postępie technologicznym i gospodarce itp. itd. sprawiają, że te firmy mają ograniczony wpływ na swoje przetrwanie w roli, którą odgrywały w swoich najlepszych czasach.

Są firmy takie jak Panasonic, które u zarania swoich dziejów przyjęły sprytną ideologię z 25-letnimi planami restrukturyzacji, aby dostosować się do zmiany czasów i technologii.

Natomiast z perspektywy naszych lat, to człowiek już powoli się przyzwyczaił, że to co spotkało nasze ukochane Commodore, spotka w niedługim czasie choćby moje ukochane Sony. Pycha kroczy przed upadkiem, a gdy ta przerodzi się w panikę, to koniec jest bliski :)
2
[#130] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RokiS, post #13

Ale skończyła na 040 z AGA i należałoby się (po tylu latach) pogodzić z ograniczeniami sprzętu i raczej nie przesadzać z rozbudową w kierunku prędkości...

Nie widzę powodu, aby się z tym tak permanentnie godzić jeżeli nastąpiła przełomowa zmiana i nie trzeba Amigi wiercić, ciąć, kanapkować, a wystarczy wykorzystać dostępny port rozszerzeń. Tym bardziej, że są gry Amigowe z tamtej epoki, które tak naprawdę dopiero z PiStormem stały się dzisiaj w pełni grywalne. Ten argument chyba całkowicie demoluje ten temat.

Oczywiście nie zamierzam teraz wprowadzać batalii z moim punktem widzenia, że pistorm emuluje tylko procesor, który mógł powstać i że nie zgadzam się, że to permanentna emulacja, a Amiga w tym przypadku "to tylko klawiatura i porty joysticków", ale tak właśnie uważam i nie widzę powodu do wbijania sobie jako Amigowiec kolejnego kolca z amigowej korony cierniowej w tyłek z zarzutami, że to emulacja i nie ma sensu.

Emulacja to WinUAE na PC, tak to widzę i uśmiecham się z wyleczonym kompleksem Amigowca ;)

Nie będę czytał do końca, bo nie zdążę edytować aby odpowiedzieć na wszystkie "złote myśli" dyskutujących, a nie chcę tutaj zrobić całej strony ze swoimi odpowiedziami ;)
Dodam zatem tylko tyle, że gdyby zastosować tok rozumowania, że PiStorm jest z innej epoki niż Amiga i dlatego to "nieetyczne" i to "emulacja", to wynikałoby z tego, że PC ciągle sam siebie emuluje w pewnych odstępach czasu i że PC to nie PC ...wiem jak to brzmi, no ale do takiej konkluzji prowadzi taka logika :)

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2026 17:17:43 przez Duracel
4
[#131] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Duracel, post #130

Ciekawe czy w PeCetowym świecie też sie robi gry na 16bitowe PC, z kartami z lat 80ych, albo z muzą na Gravisa który choć lepszy od SB to nigdy nie stał sie głównym nurtem.

Albo do ilu MHz potrafią dziś podkręcać te 16bitowe Intele. A może ktoś zrobił emulator takich procków na Malince wtykany w stare płyty główne zamiast 16bitowego Intela. :)
[#132] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ZorrO, post #131

Ciekawe czy w PeCetowym świecie też sie robi gry na 16bitowe PC, z kartami z lat 80ych, albo z muzą na Gravisa który choć lepszy od SB to nigdy nie stał sie głównym nurtem.

PlanetX3
PETSCII Robots

Albo do ilu MHz potrafią dziś podkręcać te 16bitowe Intele. A może ktoś zrobił emulator takich procków na Malince wtykany w stare płyty główne zamiast 16bitowego Intela. :)

x86 był mniej więcej kompatybilny wstecz, więc zamiast podkręcać XT, kupuje się 386/486/P MMX/AMD K6/ P2,3 itp. Dla PC procesory są łatwo dostępne. Jeśli nie są to jakieś rzadkie modele, to mają przystępne ceny.

Dla Amigi 68040 czy 68060 są dzisiaj drogie. Dlatego ekonomiczniej jest włożyć Pistorma. Dla PC takiego ekonomicznego uzasadnienia nie ma. Sam mam małą kolekcję PC od 286 do P4/AMD Socket A i ich rynkowe ceny były przystępne.

Nie bardzo rozumiem dlaczego istnieje jakiś ruch oporu Pistorma. Rynek akceleratorów się przez to popsuł?
4
[#133] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ZorrO, post #131

Może nie na malince, ale.... 86box
1
[#134] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snifferman, post #132

Z jednej strony tak, z drugiej strony fani retro PC wolą wsadzić drogiego Cyrixa/TI/IBM DRx2 żeby przyspieszyć maszynę 386 niż wziąć coś na K6 i kontrolować z prędkość mnożnikiem. I tego typu wynalazki (razem z oryginalnym overdrive) to jest właśnie to co było koniecznością na Amidze, a ciekawostką na PC.
1
[#135] Re: Zapowiedzi nowych gier

@abcdef, post #134

Tak tylko w PC im bardziej wydajny CPU tym taniej. Całe komputery z PIII czy Athlon XP kupowalem za 20-40zł. Drogie są tylko rzadko spotykane modele. Przeważnie najmocniejsze na dane gniazdo CPU. Jak komuś zależy na wydajności to przeskakuje generację. W kolekcjonowaniu trudno dostępne modele są drogie To dotyczy też innych hobby. PCty były bardziej popularne od Amig. Jest tego więcej i jest tańsze.

Pistorm omija trochę pułapkę dostępności mocnych kart turbo. Podejrzewam, że jak będzie emulacja AGA, to A1200 też straci na znaczeniu, a A500 mogą podrożeć.
1
[#136] Re: Zapowiedzi nowych gier

@abcdef, post #134

Czy ja wiem czy ludzie wolą wyciskać soki ze starszych socketów... może dla zabawy, chwalenia się na forach i robienia z tego filmów to ta bo do używania w sensie grania w gry to raczej bierze się coś faktycznie wydajnego co jest dalej w pełni kompatybilne jak co najmniej Pentium 1/2/3 i gdzie w sumie jak już masz używać Pentiuma to czemu nie P3?

FPGA czy ARMy do socketów np. 386 mają średni sens.
Tutaj prędzej bym spodziewał się że ktoś by zrobił chipset z ISA do nowego procesora... ale to chyba za duży effort jak szczególnie nie ma gier które potrzebują szybszego procesora i akurat karty dźwięku na ISA.
[#137] Re: Zapowiedzi nowych gier
Kiedy zobaczymy call of duty albo medal of honor na amige ?

A ja chętnie zapytałbym - kiedy zobaczymy coś oryginalnego, coś czego wcześniej nie widzieliśmy? szeroki uśmiech Albo przynajmniej bardzo mocno rozwinięty istniejący pomysł. Nie musimy liczyć się z rynkiem, rentownością, możemy WSZYSTKO. Niech to będzie coś czego komercyjna firma nie może zrobić. Coś kontrowersyjnego, chorego, dziwnego, odjechanego, może wręcz szokującego. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2026 12:52:43 przez MDW
3
[#138] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #137

Dla mnie jaranie się możliwością pogrania na Amidze z Pistormem w pecetowe gry sprzed 30 lat, to coś co zabija tą platformę zamiast ją rozwijać.
8
[#139] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #138

Nie podzielam tej opinii.
3
[#140] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #139

Właśnie dlatego Amiga Pistorm skończy jako maszynka do ogrywania gier z PC sprzed 30 lat konwertowanych za pomocą AI. To czysty minimalizm i brak jakichkolwiek ambicji związanych z rozwojem platformy.
6
[#141] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #140

SI może konwertować również twoje ambicje, ciekawe czy Pistorm im podoła.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2026 20:38:04 przez koczis
5
[#142] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #137

Każdy moze stworzyc dzisiaj wszystko co chce. W dobie AI nie jest to juz takie trudne. Wiec pozwólmy każdemu robic to na co ma ochotę i sprawia mu przyjemnosc. Masz ochote robić konwersję gier sprzed 30lat - super. Jakiegoś krapa w amosie tez fajnie. Wiec narzekacze do roboty bo samo sie nie zrobi ;)
4
[#143] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #140

Stare fajne gierki dla których brakowało mocy też można ograć na PI. I pozostaje opcja na PCfuj bym nie zagrał a na Ami i owszem :-d
2
[#144] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #137

Zdolnych ludzi coraz mniej i to coraz starszych i zniechęconych, także do wystawiania swojej pracy pod krytyczną ocenę wybrednych odbiorców.

Wcześniej sie doczekamy wytworów AI, za 10 lat wystarczy w paru zdaniach opisach wymarzony tytuł aby zrobił sie sam. :)
[#145] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ZorrO, post #144

Społeczeństwo jest coraz głupsze, wszystkie media dookoła ogłupiają ludzi, takie kanały na Youtube co pokazują choćby nawet jak zarobić pieniądze są mało popularne, bo teraz tępe społeczeństwo śmieje się z psieckow i koteckow. Młodzi chłopcy nawet nie wiedzą jak do dziewczyn zagadać, dzisiaj wolą rozmawiać z czatem gpt niż z dziewczynami... Ale nie ma się co dziwić, jak starsi ludzie robią z siebie idiotow na tiktoku to młodzi tym bardziej... Jedna podstawowa odpowiedź na to wszystko: bo to się klika i sprzedaje
[#146] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snifferman, post #122

i ta Twoja wypowiedź jest w nawiązaniu do czego?
[#147] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #138

Odpowiedź na:

Dla mnie jaranie się możliwością pogrania na Amidze z Pistormem w pecetowe gry sprzed 30 lat, to coś co zabija tą platformę zamiast ją rozwijać.

Nikt nie każe portować starych gier. Mogą być tworzone nowe.
Kiedyś równie dobrze można było zadać pytanie, czy jest sens pisać dla 060? Przecież mało kto to ma. Skończyło się na klepaniu wszystkiego tak, żeby poszło na A500. To zatrzymało rozwój, zamiast motywować do rozbudowywania konfiguracji.
Z pistorma jestem bardzo zadowolony, bo działa znacznie lepiej i stabilniej, niż używana kiedyś przeze mnie prawilna Apollo 1240/40.
Jeszcze jedno: na PC jakoś nigdy nie chciało mi się grać. Na Ami chętnie przeszedłem Dooma i Quake'i. Po prostu fajne jest obcowanie z in nym komputerem, niż ten PC, na którym pracuję na codzień. To taka miła odskocznia.
5
[#148] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #138

Ja również nie podzielam tej opinii. Właśnie fajnie jest zobaczyć gry, które mogły by wyjść na Amigę gdyby w Commodore podejmowano dobre decyzje.
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem