[#91] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #90

Zauważ że dalej wymienisz stare tytuły które są bardzo dobre tylko nie o to w tej dyskusji chodzi. Poczytaj kilka postów wyżej że piszą iż oczekują nowych gier na amige a nie przeportowanych z peceta. O to w tej dyskusji chodzi i też napisałem że na całkiem nowe produkcje po prostu braknie mocy obliczeniowej amigi nawet z takim pistormem a za chwilę się odezwia ludzie co mają 105mhz w 060 i będzie płacz że wydali 6tysi na kartę a w gry nowe grać nie mogą. Cała dyskusja rozchodzi się o nowe gry tylko że zanim większość to pojmie to będzie musiało minąć 400 postów na ten temat w których będą wojenki co lepsze a co gorsze a co emulacją a co nie.... Społeczność sama sobie to wszystko robi
[#92] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #91

Kolego - czytaj uważnie co piszę to nie będzie takich niedomówień. Piszę o tym JAKIEGO TYPU gry są obecnie w zasięgu danego sprzętu. Czemu przypisujesz mi, że znów mowa o jakiś portach skoro dokładnie w tym samym wątku pisałem, że porty z PC mnie nie interesują, bo od grania w te gry mam PC?
1
[#93] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #91

Ja tam zawsze lubiłem grać w porty gier z PC. UFO, Syndicate, Cywilizacja
Porty z Atari ST też. Dungeon Master, to była fajna gra.
Teraz porty z PC na Amigę wychodzą z dużym opóźnieniem
1
[#94] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #92

A powiedz mi gdzie ja tobie cokolwiek przypisałem? Napisałem tylko że wymieniasz też stare pozycje i napisałem że wyżej inni pisali że oczekują nowych produkcji, nie napisałem nic o tobie więc o co kaman?
[#95] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #89

Bo pistorm kosztuje 600zl w komplecie

gdzie? w dziale giełda widziałem ogłoszenie to cena była 1200 zł
[#96] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #95

Pewnie do A500.
[#97] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

[#98] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snifferman, post #72

A czy ja napisałem, że 040/060 były tanie? Były drogie i bardziej opłacało się kupić ps1, albo PCta.

i kupiłeś wtedy PC i PS1?
1
[#99] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

https://retrozen.pl/pl/p/PISTORM-32LITE-RPi-3A-SD-32GB-FULL-SET/594

Proszę bardzo, mówisz i masz mówiłem że pseudo handlarzykow nie brakuje w sieci
[#100] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #91

Piszesz jakbyś Ty i rzekomi ludzie oczekiwali Wiedźmina 4 na Amigę i generalnie produkcji o współczesnym stopniu zaawansowania
I to bajdurzenie z sufitu o 6 tyś zł za turbo z 060
Napisz 10 tyś. - po co się ograniczać
[#101] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@Jacques, post #100

Napisałem tyle ile widziałem na olx, więc było 060 rew 6 za 6 tysi więc tyle też napisałem.
[#102] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@Jacques, post #100

Bo Naczelny na obsesję na punkcie ludzi z turbiną.

Jeżeli chodzi o tych biednych posiadaczy 68060 którzy kombinują tylko jak się tego żelastwa pozbyć na Allegro po wejściu pistorma to ja właśnie kupuję drugiego rev.6. Oczywiście wcześniej upłynniłem trochę innych gratów coby cena zbytnio nie uderzyła po kieszeni, ale zamawiam ze smakiem żeby mieć go nie tylko w A4000 ale również w A1200 :).
1
[#103] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #101

I po co bezkrytycznie powielać co zobaczyłeś, bo pasowało do tezy? Ostatnio widziałem magnetofon do Atari za 900 zł, co też nie ma wiele wspólnego z realną wartością.
[#104] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@NaczelnyFA, post #89

Pistorm otworzył nie tylko okno ale perspektywy na przyszłość dla klasycznych amig i ciągle jest rozwijamy. Używam amigi klasycznej bo mi się system podoba a pistorm daje mi solidne RTG, szybkie CPU, możliwość podpięcia wi-fi, USB i to wszystko na czym mi zależy.

Fajnie, ale AGA nie poprawił, więc masz super silnik (Rpi emuluje 68k), ale skrzynia wciąż stara (AGA). I tego nie zmienisz. Rpi (Pistrom) to dla mnie to samo The A1200. Przykro mi, że zgorszyłem koleżeństwo.
1
[#105] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@KM_Ender, post #104

Ja nie mam nic do AGA tylko napisałem swoje zdanie i wszystko w temacie, nie wiem po co te wszystkie wywody? Kompletnie bez sensu... Napisałem co spełnia moje oczekiwania w stosunku do amigi, i jak by ktoś tego nie hejtowal to prawdy nie zmieni, pistorm zrobił zamieszanie na rynku amigowym.

Jeszcze raz powiem że cena pistorma robi tutaj robotę w stosunku do 060 i cudów nie ma i nie będzie a jak ktoś tego nie rozumie to widocznie jeszcze nie dorósł

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2026 20:27:48 przez NaczelnyFA
2
[#106] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@KM_Ender, post #104

Można nie lubić Pistorma, bo emuluje CPU, ale porówywanie do The A1200 ? Absurd.
A koszerne 060 też działa ze starą skrzynia (AGA)
1
[#107] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #98

Kupiłem PCta. Tak jak większość posiadaczy Amig albo poszli w PC albo w PS1
[#108] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@TomcioPaluszek, post #106

Tomcio, nie warto, szkoda czasu, za chwilę ciebie zakrzyczą, zaczną wymyślać niestworzone rzeczy, szkoda się produkować szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#109] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@KM_Ender, post #104

A co chciałbyś poprawić w AGA skoro masz RTG? I po co?
[#110] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@snifferman, post #93

Ja tam zawsze lubiłem grać w porty gier z PC. UFO, Syndicate, Cywilizacja

Syndicate nie wyszedł czasem jednocześnie na ami i ms dos?
[#111] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #109

Nic, bo to nie ma sensu. Ruszysz cokolwiek, to kompatybilność padnie. Skoro tak to przenieś na RTG i szybkie procesor. Po co robić hiper turbo, skoro reszta nie nadąży. To miało sens gdy za rogiem miał być nowy sprzęt szybszy, nowy system. Amigę 68k zostawcie z 030 o AGA, Zorro.
[#112] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snifferman, post #107

W Polsce w latach 1998–1999 kompletny zestaw komputerowy (jednostka centralna + monitor CRT + klawiatura + mysz) był bardzo dużym wydatkiem.
Typowe ceny wyglądały następująco:

Klasa zestawu	Typowa konfiguracja (1998–1999)	Cena
Budżetowy	Celeron 266–333 MHz, 32 MB RAM, HDD 2–4 GB, monitor 14–15"	ok. 3 000–4 000 zł
Średnia półka	Pentium II 300–400 MHz, 32–64 MB RAM, HDD 4–6 GB, monitor 15"	ok. 4 500–6 000 zł
Wysoka półka	Pentium II 400–450 MHz, 64 MB RAM, akcelerator 3D (Riva TNT, Voodoo), monitor 17"	6 500–9 000 zł i więcej

Testy zestawów komputerowych z 1998 roku publikowane w prasie komputerowej pokazywały, że większość gotowych komputerów kosztowała około 4 tys. zł, a standardem były procesory Pentium MMX, Celeron lub Pentium II, 16–32 MB RAM i monitory CRT o przekątnej około 14–15 cali. 

Komputer Świat
Przykłady rzeczywistych cen
Zestaw z Pentium II 266 MHz, 64 MB RAM, dyskiem 4,3 GB i monitorem 15" był wyceniony na około 6195 zł. 

Forum Archiwum Gry-Online
W 1999 roku używany zestaw z Pentium 100, 32 MB RAM i monitorem kosztował około 1399 zł, co pokazuje, jak szybko sprzęt taniał po 2–3 latach. 
plmiscelektronika.elektroda.pl

Jak drogie to było?
Dla porównania:
przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w Polsce wynosiło około 1700–1900 zł,
komputer za 5000 zł odpowiadał więc mniej więcej 2,5–3 przeciętnym pensjom brutto.
Był to zakup porównywalny z dzisiejszym wydatkiem rzędu kilkunastu–kilkudziesięciu tysięcy złotych, jeśli porównywać go do siły nabywczej.
Typowy komputer kupowany pod koniec 1999 roku
Intel Celeron 433 MHz lub Pentium III 450 MHz,
64 MB RAM,
dysk 6–10 GB,
napęd CD-ROM 40x,
karta graficzna Riva TNT2 lub ATI Rage,
monitor CRT 15",
Windows 98.
Taki zestaw kosztował zazwyczaj około 4 500–6 000 zł, a bardziej "gamingowe" konfiguracje z kartami 3dfx Voodoo3 lub NVIDIA Riva TNT2 Ultra przekraczały 7000 zł. 
gadzetomania.pl

^do tego dodajmy, że UAE wtedy był tylko ciekawostką, nie miał jeszcze emulacji z JIT

Emulacja JIT (Just-In-Time) w UAE pojawiła się pod koniec 2003 roku.

Najważniejsze daty:
Grudzień 2003 – w WinUAE 0.8.23 dostępny był już kompilator JIT dla procesorów x86. Changelog wspomina m.in. poprawki związane z przełączaniem do trybu JIT, co oznacza, że funkcja była już zaimplementowana.

Równolegle rozwijana gałąź E-UAE 0.8.23 również zawierała JIT. W styczniu 2004 pojawiła się informacja o uruchomieniu JIT także na BeOS oraz o osiąganiu nawet 10-krotnego wzrostu wydajności względem interpretera.

Warto jednak rozróżnić dwie rzeczy:
Pierwsze wersje JIT (2003/2004) były przeznaczone głównie do emulacji procesorów 68020–68040 i dawały ogromny wzrost szybkości w aplikacjach Workbencha oraz programach CPU-intensywnych.
JIT nie był w pełni zgodny z całym oprogramowaniem Amigi. Niektóre gry, dema i programy korzystające z nietypowych zachowań procesora lub bardzo dokładnego timingu wymagały wyłączenia JIT. Z tego powodu do dziś w WinUAE można wybierać między trybem JIT/Fastest Possible a dokładną emulacją cycle-exact, zależnie od potrzeb.

Co ciekawe, gdy JIT pojawił się w 2003 roku, był to jeden z pierwszych emulatorów komputerów domowych z tak zaawansowaną dynamiczną rekompilacją kodu 68k. Dzięki temu nawet komputery z procesorami Pentium 4 czy Athlon XP mogły emulować Amigę z procesorem 68040 lub 68060 z wydajnością, która wcześniej była nieosiągalna.
2
[#113] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #112

Ale to wszyscy wiedzą a co to ma wspólnego z wątkiem o grach przeportowanych z peceta na amige? Chyba jednak naprawdę musi minąć 400 postów zanim się ta burza zakończy xd
[#114] Re: Zapowiedzi nowych gier

@NaczelnyFA, post #113

temat od kilku dni jest w innym dziale ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 01:14:40 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#115] Re: Zapowiedzi nowych gier

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #112

Jit w WINUAE chyba był wcześniej. Może nawet 2002 i w wersjach 0.7x. Ale tak piszę to z głowy.
[#116] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RokiS, post #5

Dla mnie to nie wygląda na gry z Atari ST. Poważnie – Amiga z kartą przyspieszającą, uruchamiająca natywne oprogramowanie na Amigę... czymże ona jest? Pamiętajmy też, że w latach 90. wszyscy chcieliśmy uruchomić emulację 68k na karcie CyberstormPPC (Petunia działała wtedy w wersji beta); to, co teraz robi PiStorm, to w zasadzie to samo, tyle że z innym procesorem... dlaczego więc zestaw z CyberstormPPC miałby być Amigą, a ten z PiStormem nie, skoro pełnią tę samą funkcję?
Proponuję odpuścić sobie dyskusje w stylu: „Moja Amiga to Amiga, ale twoja Amiga to już nie Amiga”.
2
[#117] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

@abcdef, post #33

A czym to się różni od A4000 z kartami CyberstormPPC i Cybervision (wykorzystującą układ Permedia 2, czyli typowy „chip z PC”!!!)? W tamtych czasach nikt by nie powiedział, że to już nie jest Amiga. To, że firma związana z Amigą umieściła układ Permedia 2 na karcie? Wielkie mi co, to wciąż ten sam Permedia 2...
2
[#118] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MagicSN, post #116

dlaczego więc zestaw z CyberstormPPC miałby być Amigą, a ten z PiStormem nie

Bo elektrony przechodząc przez Pistorma doznają grzechu śmiertelnego i wracając do RAMu Amigi dokonują jej profanacji. Nie rozumiesz, że to religia?
4
[#119] Re: Zapowiedzi nowych gier

@prz, post #118

Myślę, że Hyperion albo Cloanto (nie wiem jak obecnie ma się sprawa z licencjami) powinny rozpocząć sprzedaż elektronów: specjalnych, oryginalnych, 100% amigowych z naklejką.
Wsadzałoby się je do komputera i problem niekoszerności byłby od ręki rozwiązany.
1
[#120] Re: Czy gry dla Amigi z PiStorm lub pod WinUAE mają sens?

Ja złożyłem za 400 zyli, 250 za 32Lite, 100 za RPi 3A+, 50 za SD 64GB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem