Dla krowy już jest minigra, gdzie można ją stracić. Kręgi w zbożu mogą być ciężkie do stworzenia w mojej izometrii, a UFO to już chyba najdalszy kataklizm do stworzenia. Nie wiem, może jakieś mszyce i inne dziadostwo wstawię, żeby utrudnić.
Narazie zrobiłem tak:
- podatki są liczone 1000zł + 100zł od zwierzęcia
- funkcją Rnd(5), czyli 1/6 razy średnio można połamać nożyce przy obcinaniu owcy
- zmieniłem w ekranie wyświetlającym stan magazynu sposób wychodzenia. Dołożyłem ikonkę cofania, tak jak w ekranach kupna/sprzedaży
- dodałem kopertę na górze po lewej, gdzie będzie się sprawdzać wiadomości, ale jakoś nie potrafię tego zbytnio zrobić. Dodałem zmienną DZIEN_, która nie będzie kasowana przy poborze podatku, a będzie stale zwiększana, żeby wiedzieć ile farma ma dni.
Zacząłem tworzyć te ogłoszenia na sprzedaż, ale bardziej mi to wychodzi na taki samouczek, gdzie w tych dzisiejszych grach, gracz jest prowadzony za rączkę (posadź, zbierz, sprzedaj, wybuduj). Przez to gracz straci taką samodzielność w rozgrywce.
@Selur: nie chcę być natrętny, ale ta minigra mi nie daje spokoju i pozmieniałem ją. Teraz jest mapa na całym ekranie, ale jest zachmurzona, tak, że jak chodzimy po labiryncie, to się rozchmurzają miejsca przy nas:
TUTAJ jest ta druga wersja labiryntu. Grafika wyszła 8-bitowo bardzo, ale śmiga całkiem płynnie nawet przy 7MHz. Myślałem nawet nad takim labiryntem jako wyjście na grzybobranie w Farmidze. Przy okazji poćwiczyłem sobie Amala przy przemieszczaniu sprajta

nie bardzo tylko wiem, jak jednocześnie Amalem przemieszczać i animować sprajta. Czy to wystarczy jeden kod np:
Amal 1,"M -10,0,25", "A 0,(1,2)(2,2)"
chodzi mi o połączenie w jednym programie AMALa ruchu Move i zmiany grafiki sprajta Anim. Jak to zapisać poprawnie?