Minął tydzień od wpisu, więc napiszę, co się urodziło od tamtej pory:
- usprawniłem kod i gra spokojnie będzie działać na pewno na samym 1 MB chip RAM (A500+/A600), wersja 0,5 chip + 0,5 slow ma duży zapas pamięci, więc ten konfig jest pewny również
- w mieście zmieniłem nazwę sklepu z Castorama na Kastorama, aby nie było problemów z nazwą marki, oraz zmieniłem sposób wyjścia z gry - drogowskaz EXIT
- dodaję powoli mini gry, które nam w sumie przeszkadzały w rozgrywce, bo przegrywając w nich traciliśmy coś z naszych zasobów
- w mini grze, w której strzelamy do dzika dodałem limit amunicji, który wyświetla się na dole ekranu (dźwięki strzału będą zmienione później)
- w mini grze z lisem goniącym kurę jest sporo zmian, bo lis jest bardziej inteligentny, będzie kilka labiryntów, po których lis będzie sobie sam szukał drogi biegania, chyba że się spotka z kurą, to zaczyna ją gonić
- działania mini gry z muchą i krową nie zmieniam, ale za to graficznie upiększyłem ją jak tylko potrafiłem - zostało dopisać pasek postępu, licznik czasu oraz wprawić muchę w ruch.
Oto filmik obrazujący, jak gra obecnie działa na 0,5 chip + 0,5 slow na kickstarcie 3.1 z HDD:
Myślę, że jakaś wersja alfa do pobrania będzie za 2-3 tygodnie gotowa.
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 08:53:28 przez tukinem
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 08:57:18 przez tukinem
Śledzenie promieni? Ja to nazwałem odbiciem lustrzanym. Rzadko spotyka się to w grach a to fajny efekt, na który wpadłem przypadkiem jak w Blitz Basic starałem się wyświetlić bitmapę interleaved. Wystarczyło ustawić na danej linii ujemne modulo w BPL1MOD i BPL2MOD, no i przed tym zabiegiem każdy kolor z palety ręcznie zmienić na inny, więc mamy tu bardzo dużo kolorów naraz, a dodatkowo tło też jest popieszczone copperem
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 09:31:02 przez tukinem
Zastanawiam się, czy prawidłowe kolory ustawiłem dla grafiki odbicia w wodzie. Może je bardziej przyciemnić? Na pewno nie ma sensu uwydatniać niebieskiego bo to psuje efekt moim zdaniem.
Jak dla mnie takie cukierkowe kolory są ok., kojarzą mi się z Nintendo, ale ja jestem amator. Z drugiej strony sprzęt nie pozwala iść w realizm graficzny, więc takie podejście (arcade) jest chyba lepsze niż robienie symulatora na A500.
Zastanawiam się w ilu grach wykorzystano taki trik. Przykładowo scrollowanki typu Agony by się nadały, ale znowu z drugiej strony to tylko odbicie bitplanów. Sprajty się nie odbijają, ponieważ są niezależne od wyświetlanych bitplanów, dlatego sprajt myszy nie jest widoczny w odbiciu.
@amikoksu: też myślę, że nie ma co tu zmieniać. To i tak tylko minigra na kilkanaście sekund lub kilkadziesiąt. Liczy się główna rozgrywka żeby to miało ręce i nogi.
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 11:58:36 przez tukinem
Ze wstydem przyznam się, że do tej pory jakoś bardzo nie śledziłem tego wątku. Ale teraz na pewno już będę, bo zrobiło się naprawdę ciekawie.
Z mojej strony duże brawa (nawet na stojąco) za to co już jest zrobione. Jest dobrze, bardzo dobrze.
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 16:17:43 przez MDW
Nie dziwię się, że nie śledziłeś bo tamta wersja to było moje raczkowanie w Amosie, którego nie potrafiłem zrozumieć do końca
Między tym:
a tym:
to jest przepaść, chociaż przyznam, że najwięcej tu zrobiło AI tworząc mi tło.
Jeszcze sporo mi brakuje, aby zaprezentować grywalną wersję, bo nie ma ani zapisu/odczytu gry, nie ma karmienia farmera i jego paski są cały czas pełne, nie ma podatków, minigry ręcznie uruchamiam póki co, więc całe główne reguły gry przede mną, a od tego będzie zależeć, czy gra będzie grywalna.
Mi nawet nie o wygląd chodzi, bardziej o całość. Czuć, że ogarniasz temat. A tu na pewno będą ostre wyzwania związane z balansem tych wszystkich współczynników, zasad, zależności.
Ja nie mam problemu z tym, że w pewnych elementach gry na jakimś etapie coś powstało przy użyciu AI. Przecież nie wystawiasz tego w gfx competition na demoscenowym party. AI to narzędzie jak każde inne, powinniśmy do tego przywyknąć. Jeżeli komuś się to nie podoba to powinien też krzywić się na grafikę renderowaną w programach 3D, bo przecież człowiek tam tylko "druciaki" stworzył i wpisał kilka parametrów, reszta się wyliczyła.
Życzę powodzenia i żeby motywacja nie minęła (zwłaszcza podczas balansowania tych wszystkich współczynników, zależności).
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2025 19:43:15 przez MDW
Ja znowu jestem nieufny co do AI, a szczególnie jeśli potrzebuję jakichś konkretnych informacji. Przykładowo porad w programowaniu nie szukałbym tam, ale grafiki tworzy bardzo ładne
No to takie rzeczy się weryfikuje, to jest raczej współpraca, a nie używanie gotowców. Jeżeli ktoś oczekuje kompletnego procesu: copy, paste, compile, run, to faktycznie jeszcze nie jest ten etap. Ale jako całkiem kompetentny kumpel do rozwiązywania problemów, wybrania/opracowania jakiegoś rozwiązania, to już jest całkiem ok.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.