[#31] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #1

Wczoraj na IRC-u ustaliliśmy z Leonem minimalne wymagania. Najważniejsze: gra będzie wymagała minimum systemu 3.0. Przy czym nie oznacza to wymagania Amigi 1200, bowiem nie będą wymagane kości AGA, ani 68020, ani 2 MB pamięci Chip. Tu pozostajemy na poziomie A500, a więc OCS, 68000, 512 kB pamięci (chociaż trzebaby sprawdzić, czy system 3.0 nie wymaga 1 MB czasem). Dzięki nowemu systemowi będzie ładowanie grafiki przez datatypy, lokalizacja gry i parę innych detali.

Żeby uciąć zbędne dyskusje, jakie to może wywołać: jeżeli się komuś nie podoba, to niech się zgłosi do wykonania wersji pod system 1.3. Będziemy współpracować.
[#32] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #29

Mozna nawet w HAM zrobić ale tutaj pewnie braknie miejsca na dyskietce.

HAM6 to tylko 6 bitowa grafika, a wszystkie litery alfabetu zmieściły by się na jednym ekranie.
Problemem raczej by była powolność tego trybu, no i potrzeba odpalenia WB w tym trybie (wiem, da się :)).
[#33] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #30

Kod będzie się automatycznie dostosowywał do rozmiarów kostek. Planuję to zrobić tak, że ułożenie kostek na źródłowej grafice będzie ściśle określone. Wtedy rozmiary kostki gra może określić wprost z rozmiarów rysunku.

tzn. jak bedziesz okreslal wprost z rozmiaru rysunku, a jak rysunek nie bedzie mial wlasciwych proporcji to kostki tez ?

Widziałeś kiedyś wektorowe czcionki

okej, to Ty wybierasz co najlepsze :)
[#34] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@gx, post #33

tzn. jak bedziesz okreslal wprost z rozmiaru rysunku, a jak rysunek nie bedzie mial wlasciwych proporcji to kostki tez?

Aktualnie rysunek ma 2 wiersze kostek (wciśnięte i nie wciśnięte) po 39 w rzędzie (cały polski + angielski alfabet, dwie rezerwowe i jeszcze kostki z tłem i belką na której to leży). Stąd wniosek, że szerokość rysunku musi się dzielić bez reszty przez 39, a wysokość przez 2. Jeżeli warunek nie będzie spełniony, to wyświetlam odpowiedni komunikat i wychodzę. Jeżeli będzie, to obliczenie rozmiaru kostki jest trywialne.
[#35] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #1

Hehe. Na razie zrobione jest ładowanie grafy, główna pętla gry, a to co widać to po prostu kawałek grafiki wrysowany (wrysowany przez sam program, nie w DPaincie :D) w okienku. Się robi, a nie marudzi na forum . Tak jak tu widać, gra jest odpalona na gołym sysie 3.0 postawionym na WinUAE.

BTW na razie gra w wersji na klasyka zajmuje 1836 bajtów. Chociaż to nie asm, skandal .

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2012 15:44:42 przez krashan_
[#36] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #35

Nieźle OK Jak byś się postarał, to może w jakimś 4k-game-compo wystartujesz z tą gierką
[#37] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@mccnex, post #36

Od czegoś trzeba zacząć OK
[#38] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #35

Tak wygląda Crazy Crane pod MorphOS-em. Oczywiście chwilowo z grafiką dla klasyka...

Kod gry jest tak napisany, że wystarczy podmienić plik z grafiką na jakieś 24-bitowe wypasy i już. Wszystko się zrobi samo. Dzisiaj jeszcze zrobię paczkę ze źródłami, oczywiście nie da się na razie grać, ale można potestować wczytywanie grafiki i podstawianie własnej. Prawda, że są tłumy chętnych do potestowania i kolejka grafików do stworzenia wspaniałych trukolorowych kostek? .

Mam już prockę do łatwego stawiania literek w wybranym miejscu, teraz na tapecie raportowanie myszki, klikanie w kostki, a potem robienie obsuwu. Potem się można zabrać za logikę gry: generowanie zadania, wykrywanie odgadnięcia słowa, tudzież całego hasła.
[#39] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #38

Dla ciekawskich są źródła. Pod AmigaOS 4 jeszcze nie kompilowałem, więc może się sypać, jutro pomęczę Pegasosa.
[#40] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #1

Jakby jednak jakaś muzyka miała być to mogę zaoferować jeden kawałek, który chyba pasuje do suwnicy Nie jest dokończony, ale sądzę że wystarczy go przyciąć tak żeby się zapętlał. Ewentualnie mogę go dokończyć jeśli znajdę plik z projektem, bo już kilka lat temu to robiłem.

http://soundcloud.com/mindshield-1/n1
smith
[#41] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #38

Zrobiłem dziś takie kosteczki w 4 kolorach:

Kolejne będę już tworzył w przynajmniej 8 bitach (20x20).
Powstaną kosteczki nie tylko kwadratowe ale również okrągłe. Mam nadzieję, że mogą też takie być.

Myślałem o stworzeniu ekranu tytułowego tylko nie wiem czy ma być w 640x256 czy np. 640x512.
Przydałby się również nowy tytuł dla gry bo z dźwigiem ta gra ma już niewiele wspólnego.
Macie jakiś ciekawy pomysł na nazwę?

Ps. Zestawy kostek wysłałem również na maila.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2012 23:25:45 przez Leon
[#42] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #41

The Crazy Crane to naprawde dobry tytul ! Szkoda zmieniac.
[#43] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Aniol, post #42

To może ten napis tytułowy czy dźwig przerobie pod 640x256.
Zastanawiam się czy ta animacja klocków będzie płynna pod 68000.
Szczególnie mam na myśli klocki 8, 16 bitowe.
Pomyślałem, że można w razie czego rozwiązać to jak na animacji poniżej:
[#44] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #41

Powstaną kosteczki nie tylko kwadratowe ale również okrągłe. Mam nadzieję, że mogą też takie być.

Mogą.

Myślałem o stworzeniu ekranu tytułowego tylko nie wiem czy ma być w 640x256 czy np. 640x512.

Gra uruchamia się w oknie, więc nie możesz robić pod jakąś zafiksowaną rozdziałkę. Rozmiar okna zależy od rozmiaru kostek. W tej chwili rozmiar wnętrza okna to 30 kostek w poziomie i 9 w pionie. Rozmiar pionowy zależał będzie od tego ile wierszy hasła dopuszczamy. Przykładowo jeżeli umówimy się na 3 wiersze, to rozmiar okna będzie wynosił w pionie 3 x 5 (max 5 kostek w kolumnie plus jedna na belkę) + 1 kostka na odstęp na samej górze + jedna na jakiś status bar (punkty, czas, komunikaty). To jest 238 pikseli dla naszych hiresowych kostek 20 x 14 i więcej się już nie da. Zatem dla takich kostek ekran tytułowy powinien mieć rozmiar 600 x 238. Jeżeli przykładowo narysujesz zestaw kostek 20 x 20, to do nich ekran tytułowy 600 x 340.

Gdy dodam do gry tryb fullscreen, to po prostu okienko gry będzie wycentrowane na ekranie i nie będzie miało ramki. Głębia koloru ekranu będzie odczytywana z grafiki.

Żeby nie mnożyć plików proponuję, żeby ekran tytułowy był umieszczony w tym samym obrazku co kostki, pod kostkami, wyrównany do lewej. To nam co prawda pozostawi puste miejsce o rozmiarze 9 x 17 kostek, ale po pierwsze nawet w ILBM puste miejsce doskonale się kompresuje, po drugie można będzie tam dodać np. przyciski menu gry, czy inne detale. Umieszczenie ekranu startowego razem z kostkami automatycznie załatwi nam sprawę dopasowania rozmiaru ekranu tytułowego do rozmiaru kostek.
[#45] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #43

Zastanawiam się czy ta animacja klocków będzie płynna pod 68000. Szczególnie mam na myśli klocki 8, 16 bitowe.

A ja się zastanawiam jak wyświetlisz kolcki 8 czy 16-bitowe na A500... . Grafika "classic highres" ma dwa bitplany, blitter sobie poradzi, tym bardziej, że scrollują się małe obszary. Co prawda nie mam jak sprawdzić (nie mam żadnego klasyka, chyba że można WinUAE kazać emulować A500 z prędkością prawdziwej A500), ale pamiętam, że kiedyś na A1200 robiłem scrolle w okienkach o rozmiarach obszaru przesuwanego rzędu 600 x 50 pikseli (Workbench ośmiokolorowy) i się nie cięło. W grze będziemy przesuwać znacznie mniejsze obszary.
[#46] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #44

Zróbcie skalowane okienko pomysł
[#47] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@parallax, post #46

I co, może jeszcze czterokolorowy obrazek przeskalujemy? Puknij się zdrowo w ceberek i posłuchaj jak się echo niesie w środku...
[#48] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #47

Hehe, da się przecie pomysł A na jakim sprzęcie powstaje ta gra? OK
[#49] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@parallax, post #48

A na jakim sprzęcie powstaje ta gra?

A co za różnica na jakim powstaje? Jak okienko miałoby się skalować, to obrazek tytułowy by się musiał skalować na sprzęcie, na którym gra jest odpalona... Już widzę, jak 68000 @ 7 MHz skaluje obrazek w dobrym tempie... Poza tym możesz mi wierzyć, że obrazki w ograniczonej palecie skalują się brzydko.

Jakbyśmy chcieli zrobić grę tylko na MorphOS-a, to bym po prostu zrobił ją w OpenGL (tak, gry 2D też da się) i skalowałoby się samo :P. Ale chyba nie o to kaman w Crazy Crane.
[#50] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #49

Wierzę, że brzydko :)
Kiedy przewidujecie wypuszczenie "na rynek" Crazy Crane? pomysł
[#51] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #45

winuae ma chyba tryb dokladnej emulacji a500
[#52] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@parallax, post #50

Kiedy przewidujecie wypuszczenie "na rynek" Crazy Crane?

Wersja dla AmigaOS 4: When it's done, hahahaha.
Wersja dla MorphOS-a: In two weeks, albo 3000 euro prosimy.
Wersja dla klasyka: 27 lat nie było, to możecie jeszcze poczekać.
[#53] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #1

O słuszności pomysłu niech świadczy fakt, że ostatnio w AppStore robi furorę podobna gra (sorry, nie pamiętam teraz tytułu). Z tym, że działa tak jak napisał Krashan - przez sieć. Ludzie się łączą z konkretnymi albo losowymi graczami, zadają sobie hasła i są jakieś zasady odgadywania, dobierania liter. Ja się w to nie zagłębiałem za bardzo tylko widziałem wzmianki o sukcesie na różnych portalach i słuchałem pieśni pochwalnych na temat gry w dwóch podcastach. Gra jest darmowa ale przez mikropłatności na poziomie $0.99 można odblokować chyba możliwość prowadzenia jednocześnie kilku rozgrywek (z kilkoma graczami) i historię haseł.

Tak samo furorę robiła gra w której zadawano sobie obrazki ( "Draw Something"). Takie klasyczne sieciowe kalambury. Kupiono tego straszne ilości. Jednak ciekawe jes to, że kariera gry trwała dosyć krótko.
[#54] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@kiero, post #51

winuae ma chyba tryb dokladnej emulacji a500

Tak jest, stworzyłem odpowiednią konfigurację. Okazuje się, że na A500 z 512 kB pamięci, jeżeli mamy system 3.0 i dysk twardy, po starcie systemu zostaje 260 kB. Po odpaleniu aktualnej wersji Crazy Crane zostaje z tego 180 kB, ale jak walniemy z shella "avail flush", część wraca i mamy 213 kB free. Jak dojdą dźwięki, ekran tytułowy itp., może być ciasno. Pozostaje jeszcze odpalanie gry z dyskietki, bez ładowania Workbencha . Dyskietkę się zrobi w terminie późniejszym i damy ADF-a. A teraz pora skompilować grę na AmigaOS 4...
[#55] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #54

Z tym ADF-em to pomysł słuszny :) Wkładam dyskietkę, klikam myszkę by ominąć crack intro :) no i gram, bez potrzeby klikania w ikonki aby uruchomić grę :) A gra się chyba będzie szybko ładowała z dyskietki? Z tą grafiką i dźwiękami w standardzie. Zresztą tyle się czasu czekało i czasem czeka na załadowanie jakiejś gry z dyskietki, to i tu bym poczekał te 10 minut :) Wersje systemową z hdd też sprawdzę OK
A to myszką będziemy grać? :) Rozumiem, że dżojem nie za bardzo? :) Akceptuje sterowanie tym i tym :)
[#56] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #54

Po paru drobnych poprawkach Crazy Crane kompiluje się i bezproblemowo działa na AmigaOS 4.1. W związku z tym następna paczka z tymi poprawionymi źródłami, oraz binarkami na wszystkie 3 systemy. Na AmigaOS 4 gra wygląda trochę zaskakująco, bo domyślny kolor tła okna jest inny niż tło grafiki. Tym się jednak nie ma co przejmować, bo docelowo tło będzie wypełniane "pustą" kostką (jest w lewym górnym rogu pliku grafiki), więc wszystko będzie grało.

Teraz każdy może już testować rozmaite grafiki, więc śmiało do myszek, tabletów, DPaintów i Blenderów! BTW w temacie dźwięku też pomału działamy z mccnexem :).

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2012 10:54:37 przez krashan_
[#57] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #56

Jak w domu będę to potestuję OK
[#58] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@parallax, post #55

klikam myszkę by ominąć crack intro

Co prawda fabrycznie intra nie będzie, ale zawsze możesz grę scrackować. Będzie to tym łatwiejsze, że w archiwum są źródła, więc powinieneś sobie poradzić . A potem już pozostaje tylko "PARALLAX PRESENTS" i tak dalej...

Grania dżojem nie będzie, chyba że ktoś doda. Raczej nie byłoby to zbyt wygodne. Ale zawsze możesz pograć klawiaturą, lewa amiga, kursory i dajesz .
[#59] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@krashan_, post #44

Przykładowo jeżeli umówimy się na 3 wiersze, to rozmiar okna będzie wynosił w pionie 3 x 5 (max 5 kostek w kolumnie plus jedna na belkę) + 1 kostka na odstęp na samej górze + jedna na jakiś status bar (punkty, czas, komunikaty). To jest 238 pikseli dla naszych hiresowych kostek 20 x 14 i więcej się już nie da. Zatem dla takich kostek ekran tytułowy powinien mieć rozmiar 600 x 238. Jeżeli przykładowo narysujesz zestaw kostek 20 x 20, to do nich ekran tytułowy 600 x 340.

Dodam tylko, że 3 wiersze na styk się zmieszczą jeśli zostaną spełnione 2 warunki:
- nie będzie odstępu 8 pikseli pomiędzy belkami a literami (który dałem jako przykład na rysunku),
- będzie tylko użyty PL alfabet (PL + ANG alfabet ma max 6 kostek w kolumnie)

Czy mogę tak samo stworzyć w 3 częściach belki dla kostek 20x20 i czy dla tych kostek 20x20 belka ma mieć takie same wymiary czyli 20x8?

Przykład:

Belki w wersji IFF do pobrania tutaj.
[#60] Re: The Crazy Crain - pomysł gry na klasyka

@Leon, post #59

No tak, pomyliłem się w liczeniu zwyczajnie... Problem kolumny "WXYZŹŻ" proponuję rozwiązać prozaicznie: przenosimy "W" do kolumny "TUV". Tak więc jeden wiersz zagadki to będzie sześć kostek. Dodając status i odstęp na górze otrzymamy 20 kostek w pionie. To oznacza, że jeżeli zostajemy przy kostkach o wysokości 14 pikseli, trzy wiersze nam się nie zmieszczą. W HiResie na trzy wiersze pozwolą kostki 12-pikselowe. Jest też jeszcze inna alternatywa. Alfabet polski + angielski zajmuje nam 35 znaków. Podzielmy go inaczej na grupy: 8 grup po 4 i jedna grupa po 3. Proponuję tak: "AĄBC", "ĆDEĘ", "FGHI", "JKL", "ŁMNŃ", "OÓPQ", "RSŚT", "UVWX", "YZŹŻ". Wtedy w oknie mamy 17 kostek w pionie, zatem 14 pikseli to maksimum (15 mieści się w 255 pikselach, ale gdy gramy w okienku trzeba odliczyć belkę i dolną ramkę). Wtedy 600 x 238 dla kostek 20 x 14 pozostaje w mocy.

Czy mogę tak samo stworzyć w 3 częściach belki dla kostek 20x20 i czy dla tych kostek 20x20 belka ma mieć takie same wymiary czyli 20x8?

Tak, umówmy się, że belka jest nie grubsza niż pół kostki. Czyli dla 20 x 20 belka ma 20 x 10, lub mniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem