Super, że powstała kolejna wersja gry w tak krótkim czasie.
Przeprowadziłem już testy działania gry. Więc tak, na AmigaOS4.1 również występują u mnie 2
szare paski. Wersja dla AmigaOS3.x działa bez problemów (WinUAE).
Myślałem, że jest to wina źle ustawionych kolorów w pliku hires.ilbm. Więc
zamieniłem kolor szary z 148, 148, 148 na 170, 170, 170 oraz niebieski z 58, 106, 165 na 102, 136, 187. Niestety dalej pod AmigaOS4.1 widać 2 paski. Może w kodzie programu jest ustawiony na sztywno kolor tła 148x3 zamiast 170x3? strzelam oczywiście.
Odnośnie efektu "trzęsienia belki". Wygląda to super tylko zauważyłem jeden mankament.
Na mojej SAM 667Mhz po kliknięciu na literę znacznie wzrasta zużycie procesora. Z 2-3% do 20%. Jak kliknę na daną literę 5 razy w ciągu jednej sekundy to zużycie CPU wzrasta do 100% a jak zacznę jeszcze szybciej klikać ok. 10-15 razy na sekundę to muszę poczekać 1-2 sekundę na wyświetlenie końcowych zmian. Dlatego zastanawiam się czy nie wpłynie to negatywnie na wyświetlanie animacji spadających kostek.
Mógłby ktoś sprawdzić czy to samo występuje na wolnym klasyku?
Teraz trochę o poprawkach. Przygotowałem nowe zestawy kostek:
1hires.ilbm, 2hires.ilbm, 3hires.ilbm wraz z poprawionym ekranem tytułowym.
Przy okazji zamieniłem ustawienia kolorów. Tak obecnie prezentuje się gra w 4 kolorach
(animacja GIF). Kostki można pobrać
tutaj. Instalacja jest prosta i polega na podmianie pliku hires.ilbm jednym z 3 wymienionych powyżej.
Zastanawiałem się już wstępnie jak powinno wyglądać menu do gry.
Na razie coś takiego wyszło
(animacja GIF)
Mam takie pytanie. Czy ta żółto-czarna ramka pasuje do ekranu tytułowego gry?
Ramki różnej wielkości można pobrać
tutaj.