[#3631] Re: Zapowiedzi nowych gier

@flops, post #3630

Nie widziałem nigdzie tego zestawienia (może przegapiłem) więc wrzucam. Ten Luca to jakaś maszynka do robienia gier.

Czyli słabo interesujesz się tym, co się dzieje na portalu. Było na głównej i jest nawet recenzja - tutaj. To są gry sprzed ponad 20 lat.
[#3632] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #3631

Fakt, troszkę wypadłem, choć czytałem akurat ten news, tylko nie po-kojarzyłem na szybko, przejrzałem ten wątek. A co z resztą gier z filmu? Gra KK zapowiada się obiecująco!
[#3633] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3624

Metal Gear

link
[#3634] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3633

Fajnie, że na Amigę 500, bo ogólnie to na Amidze z 040+ można było zagrać pod fmsxem lata temu.
[#3635] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #3634

Tak, i to nawet w Metal Gear 2 dla MSX2. ok, racja
[#3636] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #3635

Turbo Sprint - wersja beta 1.4
[#3637] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3633

Obejrzalem caly game play na YT w wersji na MSX. Grafika i muzyka jak dla mnie dosc przecietna, nawet jak na 8bitowca. Jedynie game play jest dosc ciekawy i rozbudowany. To jest chyba gra tego samego japonskiego autora, ktory nie tak dawno wypuscil ten symulator tragarza/dostawcy na PS4 i PC. Chyba gdzies byly zrodla jakiejs ladnej platformowki na MSX-a, moze h0ffman by sie skusil na nastepna konwersje z Z80 na MC68000?
[#3638] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3637

muzyka jak dla mnie dosc przecietna,

[#3639] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3637

W 8bitowcach nie licząc Msxów i jakiś niedobitków w 4 kolorach z CPC raczej nie miałeś 1x1 pixeli więc samo to jest plusem.
[#3640] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3637

Muzyka rodem z Zx Spectrum, wytrzymalem 5 minut i wylaczylem
[#3641] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #3640

Metal Gear1 ma PSG czyli troche lepiej brzmiącego AYgreka z ZX128 czy Amstrada więc tak, typowe rzępolenie na Aygreku. Natomiast Metal Gear ma muzykę z SCC+ (jak sie ma SCC) więc juz się da słuchać:

chociaż SCC to nie jest max co może dać MSX2.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2021 23:57:10 przez michal_zukowski
[#3642] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #3641

[#3643] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Dorian3d, post #3642

te chmurki to tragedia, natomiast wnętrza jakoś ujdą
[#3644] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #3643

te chmurki to tragedia

Jak w The NewZealand Story
[#3645] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Dorian3d, post #3642

Kolejne demo pod Scorpion Engine. Czyli szansa na ukończenie - 1%
[#3646] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Dorian3d, post #3642

W koncu bedzie jakis Pitfall na Amige.

link
[#3647] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3580

Beta Tinyus (Gradius) dostepna do testow:

link
[#3648] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3647

A tutaj jest malutki gameplay:
[#3649] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3646

Alpha wersja:
link
[#3650] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3649

Trinus zrealizowany świetnie, tylko jak większość shmupów za trudny dla mnie. Czekam na trainer :)

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2021 11:08:02 przez twardy
[#3651] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3649

A tutaj jest gameplay alfy Pitfala:
[#3652] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #3648

Zagrałem sobie w Gradiusa 3 na mojej A4000 (MAME WOS), i na początku było ciężko, bo gra jest trochę archaiczna. Jednak o dziwo, potrafi wciągnąć i teraz odplam ją od czasu do czasu- tak, jest trudna. Nawet dorzucanie monet nie pomaga za bardzo.

Co do portu/konwersji Gradiusa dla Amigi- wygląda na kawał dobrej roboty OK
Sprawdzę jeszcze, czy to się wyrabia na 7Mhz ok, racja
[#3653] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #3648

Bardzo fajna nawalanka. Jedynie co mnie boli, to brak konkretnej amigowej nuty w tle.
Ta niestety trąca 8 bitami ;)
[#3654] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Marecheck, post #3653

Podoba mi się Tinyus - ładna, klasyczna strzelanka
Pitfall, eee... Konwersja chyba tylko dla celów statystycznych, że jest na Amidze, w Pitfall the Mayan Adventure z 1994 roku już by się grało, bo to fajna gra alladynopodobna

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2021 12:33:24 przez Jacques
[#3655] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Marecheck, post #3653

Panie, masz kilka chiptunow do wyboru, bdb grafikę, płynny scroll i to wszystko poniżej 300kb pliku.
Ja grałem wczoraj w nocy na słuchawkach i mi się muza podobała.
[#3656] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3624

Pojawiło się nowe nagranie z Minkey

W odpowiedzi na #3653

Nie wiem co rozumiesz przez "amigową nutę", tymbardziej że SIDujesz ostro na swoim kanale. Na Amigę jest pełno chiptune, a w Gradius jest taka właśnie muzyka. Trzeba by było albo zrearanżować motywy, albo stworzyć nowe. Czasami taka kombinatoryka źle wychodziła, bo albo sample były kiepskiej jakości, albo muzyka kiepsko zaaranżowana, albo w ogóle stworzona nie wiadomo skąd. Wolę tak jak jest, zwłaszcza że jako chiptune prezentuje się dobrze.
[#3657] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #3656

Wydaje mi się, ze 90% gier robionych przez Amigowcow to są gry robione przez dziadka dla wnuków.
Bo nie chce mi się wierzyć , żeby 40-50 latków wyłącznie takie infantylne klimaty kręciły
[#3658] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Marecheck, post #3653

Przed chwilą odpaliłem tego "Gradiusa" na A1200 z fastem- fajnie to działa OK
Cała gra jest "z tamtych czasów", mechanika, grafika, muzyka etc- w końcu to konwersja ok, racja
A co do muzy, to wersja amigowa, gra bardzo przyjemnie na dla ucha, moim zdaniem bardziej przyjemnie i miękko "Paula RULEZ" niż oryginał OK
[#3659] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Aniol, post #3657

A może to takie "słitaśne" odreagowywanie przeciwników z Fears po latach
[#3660] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #3647

Ciekawostka, ze prawie cala gra Tinyus zostala napisana w C99, a dziala bardzo ladnie nawet na A500 7MHz.

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem