[#61] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #60

Jakby kogoś interesowało to tutaj można pobrać film i zobaczyć jak to działa z dysku bez WHDload.
[#62] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#63] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@recedent, post #1

Jakby ktoś chciał popykać w Cytadele na PC to jest w repo Ubuntu. Można grać na pełnym ekranie, na full detalach.
[#64] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #56

Odpaliłem wersję pod whdload na aca500+aca1221 (020/40mhz bez fpu) i powiedzmy sobie szczerze chodzi tak sobie na 5 da się grać z maks detalami ale na oko ma to jakieś 10 klatek przy oknie 3 jest bardzo płynie. Co ciekawe nie ma już potem różnicy prędkości pomiędzy 5 a 6 czy nawet 7. Nie widzę różnicy prędkości po przełączeniu na NTSC. Na 030/40Mhz (z FPU) jest troszkę płynniej ale dal mnie daleko do doskonałości. Musiał bym sprawdzić jak działa DoomAttack na tej 030 bo Adoom na a500 z ACA1221 puszczonej na 40Mhz to płynie też działa na oknie 60% i detale na low (piksele 2x1).
Należy pamiętać że w latach 1994 i 1995 nie było jeszcze tak zaawansowanych technik konwersji c2p czy nawet optymalizację pod 020 i lepsze procesory. Jak będę mieć jutro więcej czasu to zrobię film z 020,030 i 060. Szkoda że nie ma takiego testu jak w Quake.
[#65] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #61

To wersja bez WHDload jest znacznie płynniejsza, niż to co testowałem u siebie pod WHDload.
[#66] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@jimiche, post #65

Tutaj dla porównania wersja WHDload.
[#67] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #66

Duża różnica, pytanie czy ktoś jest w stanie ogarnąć czemu slave daje takie zwolnienie. Próbowaleś bawić się tooltypami? Moze jakaś opcja powoduje zwolnienie
[#68] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@michal_zukowski, post #67

Nie bawiłem się. Gdy zobaczyłem jaka jest różnica po prostu usunąłem wersje WHDload i używam zwykłej instalki.
[#69] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #68

Ewentualnie mógłbyś sprawdzić co masz ustawione w S/WHDLoad.prefs
[#70] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #69

Nic tam nie zmieniałem. Jest tak jak było. Zobaczę co tam jest ale już jutro.
[#71] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #70

To sprawdź WHDLoad.prefs i tooltype z ikonki Cytadeli w WHDLoad.
Być może gdzieś się zawinął parametr NoCache, co tłumaczyłoby wolniejsze działanie WHDLoad na 020 i brak różnicy u mnie na 000/14 z ACA500.
[#72] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@michal_zukowski, post #67

Stawialbym na to:
- Self-modifying code fixed
czesto tez dodawanie blitter waitow sprawia ze gra jest slabo grywalna na 68000, ale tego nie ma akurat w readme od Citadel.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2020 01:49:16 przez Don_Adan
[#73] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Don_Adan, post #72

Mieszasz, teraz nie chodzi o brak grywalności na 000, bo obie wersje działają identycznie, tylko o spowolnienie wersji WHDLoad na 020.
[#74] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#75] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#76] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #66

Dokładnie tak działa u mnie.
[#77] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@ingenic, post #74

[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#79] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@ZbyniuR, post #78

I się zaczęło off-topicowanie, gdzieś, kiedyś już pisałeś te rzeczy o Doomie...
A tu nadal musimy wyjaśnić dlaczego Cytadela działa wolniej pod WHDLoad na 020.
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#81] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#82] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.
[#84] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #71

Sprawdziłem to i w whdload.prefs mam aktywny jedynie parametr NoNetwork, reszta nieaktywna. W ToolTypach ikonki natomiast jest: SLAVE, PRELOAD, Config=C1:B:Custom1, Cuustom1=1, PreloadSize. To wszystko.
[#85] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #84

A jaką masz wersję WHDLoad? Bieżąca to bodaj 18.5, dla świętego spokoju jeszcze można sprawdzić, ale pewnie niewiele to zmieni.
[#86] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #85

Mam wersję 18.2.5735 i wszystko mi na niej działa więc nie chcę tego ruszać.
Wydaje mi się że wina leży bardziej po stronie slave`a niż wersji WHDload czy samego sprzętu nawet.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2020 10:41:03 przez nostrum666
[#87] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@nostrum666, post #86

Można wymusić użycie 18.5 dla samej Cytadeli podając np. WHDLoad18.5 w default tool jej ikony i tak nazywając nowszy plik WHDLoad, ale masz w miarę nową, więc faktycznie raczej nic to nie zmieni.
[#88] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #87

A to taki efekt występuje tylko na 020?
Może ktoś mi wysłać cytadele instalke i whdload do testów, to sprawdze na mojej ACA1233@50Mhz czy widać jakieś różnice.

Mam cytadele w ADFach jak i whd, ale sprawdziłbym na tych samych plikach
[#89] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@snifferman, post #88

U kolegi nostrum666 różnica na niekorzyść WHDLoad jest ewidentna na 020, ja na ACA500 (000@14MHz) z kolei różnicy nie zauważam, ale z oczywistych powodów sama gra chodzi bardzo wolno.

Cytadelę dyskietkową i WHDLoad znajdziesz w dziale rodzynki, a opis instalacji, żeby zadziałała tutaj:
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/32542/cytadela-problem-z-instalacja#m585108

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2020 12:28:44 przez Jacques
[#90] Re: Cytadela, Cytadela - Bawi, uczy, onieśmiela.

@Jacques, post #89

Dzięki koledze Nostrum666 odpaliłem Cytadelę z HDD na A1200 z Fastem i jest dobrze OK
Gra działa "normalnie" tak jak powinna, czyli jest dużo szybsza niż wersja WHDload.
Pod WHDload miałem prędkość porównywalną do A500 z fastem, czyli słabiutko
Teraz da się grać na oknie o rozmiarze 5 w "Full Detalach" (jak to brzmi )
Przy 4 nie ma się czego czepiać jest "płynnie", a co ciekawe przy maksymalnym, pełnym ekranie jest nawet szybciej niż na 5, ale wolniej niż przy 4 OK

Niedogodności tej wersji to:
- muszę uruchamiać grę bez Startup-sequence (z włączonym setpat-chem)
- trzeba mieć włożony 4 dysk (odbezpieczony do zapisów) w stacji (jak mam "wirtuala" przez HxC Floppy)
- trzeba wpisywać kod zabezpieczający
ale warto, bo działa o wiele lepiej na A1200 z fastem ok, racja OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem