[#45]
Re: Tomb Raider na Amigę?
@ZorrO,
post #44
I ciekawe ile gier potrafiło robić użytek z tej potężnej Amigowej Permedii przed rokiem 2000
Przed rokiem 2000 to chyba żadna. Zresztą po 2000 roku też niewiele jeżeli porównać z PSX.

To była Amiga z przełomu wieków. Na liczbę gier nie mogła konkurować z żadną platformą. Jeżeli kogoś interesowało granie to jasne, że PSX był lepszy z tymi jego koszmarnymi, niewygładzanymi teksturami bez korekcji perspektywy, bardzo niską rozdzielczością, miniaturowym RAMem i VRAMem. PSX to była konsola stworzona przez potężną firmę i właściwie do dzisiaj jest synonimem po prostu konsoli do gier tak jak Adidas synonimem butów sportowych czy Pampers synonimem pieluch. Amiga wtedy to była niszowa, hobbystyczna platforma dla pasjonatów, ludzi wręcz chorych z uwielbienia dla Amigi (bo trudno było inaczej wytłumaczyć brnięcie wtedy w te rozwiązania).
Fajnie, że trochę tych produkcji dla Warp3D (bo to przecież nie tylko Permedia2) powstało i były całkiem zgrabne. Bo na przykład właśnie S3 Virge w CyberVision64 3D został zupełnie olany przez cały amigowy świat.

Na pewno dla graczy taka Amiga nie była bardzo atrakcyjna. Ale jeżeli ktoś się taką Amigą bawił to fajnie, że można tym było robić coś więcej niż tylko ogrzewać mieszkanie. Ja za bardzo nie grałem ale mogę na 100% powiedzieć, że od czasu kupna ośmiobitowego Atari to właśnie BVision3D było urządzeniem, które najbardziej wpłynęło na moje życie, zainteresowania i to nieprzerwanie trwa do dzisiaj.
Bardzo lubię epokę pierwszych akceleratorów i nie bardzo ciągnie mnie do nowocześniejszych albo wcześniejszych rozwiązań. Każdy ma swój poziom retro i to jest właśnie taki mój poziom retro, który lubię, chyba rozumiem i dziubanie takich bezużytecznych bzdur w domowym zaciszu jest chyba ostatnią rzeczą, która faktycznie sprawia mi niekłamaną radochę i satysfakcję.

Świat MorphOSa ze sporym opóźnieniem wkracza w epokę shaderów i normalnie powinienem przebierać nogami ze zniecierpliwienia. A jednak... nie bardzo chce mi się zmieniać sposób myślenia, epokę, nie ciągnie mnie do nowych możliwości. No i jestem w tym przekonaniu chyba zupełnie osamotniony.
Ostatnia aktualizacja: 13.12.2023 21:47:38 przez MDW