[#61] Re: Osiągnięcia w graniu

@OSH, post #59

Hmmm, chyba wdarl sie jakis babol...ale jesli chodzi o Boulder Dasha z 16-stoma grami, to nie chodzilo o MegaBoulderDash, tylko (teraz kilka nazw tego samego):
Mega Boulder Dash XVI
Boulder Dash XVI
Boulder Dash Game XVI

Znajduje sie tam:
BoulderDash 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11
BoulderHead 1
No One 1, 2, 3, 4, 5
oraz Surprise Boulder!

(link nalezy skopiowac recznie) - http://noname.c64.org/csdb/getinternalfile.php/12216/-%2B- BOULDER DASH GAME 16 -%2B- .d64

PS. A jezeli ktos prosi o wiekszy "bol glowy", to zapraszam na:

http://www.bd-fans.com/BoulderDash.html

W dziale Files/Commodore 64, mozna sciagnac setki/tysiace czesci. Jest tam praktycznie wszystko, takze wspominany No One. Sciaganie i testowanie/granie w to wszystko, zajmie prawie caly rok. ogień piekielny

Ostatnia modyfikacja: 24.01.08 16:01
[#62] Re: Osiągniecia w graniu

@Minniat, post #1

Jakos nigdy nie mialem cierpliwosci do przechodzenia gier, ale kilka udalo mi sie ukonczyc:)

Banshee - Najpwierw z kodami, a potem w pocie czola bez pomocy cheatow, za to razem z bratem.
Skeleton Krew - razem z bratem, ta najchutsza postacia gralem.
Diamond Caves (tak sie chyba ten klon Boulder dasha nazywal) - przeszelem z kolega wszystkie plansze po czym okazalo sie, ze to byl toturial...
Desert Strike - strasznie mnie zawsze panika ogarniala jak strzelaly do mnie rapiery, ale dalem rade - pewno za piedziesiatym podejsciem;)
Jaguar - w tamtym roku kupilem kierownice do Ami i dzieki temu przejechalem wszystkie trasy:)

Ostatnia modyfikacja: 24.01.08 16:44
[#63] Re: Osiągniêcia w graniu

@Minniat, post #1

Sporo tego było, większość wymieniona w temacie.
Ale jakoś najbardziej pamiętam 4,5 miliarda w Slam Tilt na Ace of Space, no i AB3D2 bez wspomagania.
[#64] Re: Osiągniêcia w graniu

@SPECT, post #63

Ale jakoś najbardziej pamiętam 4,5 miliarda w Slam Tilt na Ace of Space

No, mam nadzieje ze w lidze graczy, zaczales od nowa i taki wynik zaprezentujesz. Ja po dluzszej przerwie zaczalem znowu w Pirate i jedynie 300 zrobilem - nawet nie mam, bo wpis jest od 600. :(
Ide kimac i jutro chyba uzyje tego aminetowego "zerowania" licznika :(

"Mieczem walczysz, od miecza giniesz"
[#65] Re: Osiągniêcia w graniu

@Andrzej Drozd, post #64

Nawet nie wiem że takowa istnieje. Możesz napisać coś więcej ?
Dawno w niego nie grałem, ale z chęcią bym sobie pograł i porywalizował. ;)
[#66] Re: Osiągniêcia w graniu

@SPECT, post #65

Także się pochwalę jak każdy. Przeszedłem masę gier na Amy :)

Przypomniał mi się od razu WINGS - jaka to była frajda po tylu różnych misjach (gra nadal miodna - polecam) odczytać wiadomość, że I Wojna Światowa właśnie się zakończyła, a ty wracasz do domu... :)

Hubez miał pytanie:

Czy przeszedł ktoś do końca grę WAR ZONE ?

Odp. Tak, w sumie nie ma finału. Po prostu ładuje się znowu tytułowa plansza z faciorem podobnym do Rambo :)

Ostatnia modyfikacja: 09.02.08 09:58
[#67] Re: Osiągniêcia w graniu

@amigafan, post #56

Ja przeszedłem Dune 2 tylko niebieskimi (jakoś na A...). Próbowałem potem grać zielonymi i czerwonymi ale... nie podobały mi się mordki gadających przed misjami :).
[#68] Re: Osiągniêcia w graniu

@Malin, post #67

Atriedes, tak się to chyba pisało.

Nic dziwnego, najłatwiej się nimi grało ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.02.08 12:36
[#69] Re: Osiągniêcia w graniu

@_arti, post #25

Dune 2 - nowy manewr w celu osaczenia wroga :)

Jeżeli baza wroga jest zbudowana na tym samym kawałku gruntu co nasza, robimy podchody. Budujemy podkłady tak długo,aż zbudujemy w jego bazie. Potem stawiamy nasze działka rakietowe, masę działek. Wróg głupieje, wykańczami jego jednostki wojska, które mają bronić bazy oraz te, które dopiero opuściły fabryki :)

To działa :)

Jeżeli baza wroga nie jest na tym samym kawałku gruntu, to budujemy albo ściągamy via starport pojazd "MCV" i budujemy naszą bazę dokładnie koło jego :)

Musimy tylko mieć ciut kasy na naprawy. Wróg będzie za wszelką cenę chciał zniszczyć nasze instalacje w jego bazie. Jednak jak już postawimy np 4 działka rakietowe, nie da rady :)
[#70] Re: Osiągniêcia w graniu

@Hubez, post #51

Tak, ja przeszedem go wielokrotnie jeszcze na A500 kiedy mialem okolo 14lat (sam i bez cheatow, hehe 3 godziny dziennie przed ta gra robily swoje - znam WAR ZONE na pamiec)

Banshee rowniez zaliczylem ,zarowno sam jak i z bratem a nawet moim ojcem ktory do gier jest nastawiony "srednio"

Ukonczylem pierwszego Prince of Persia :)

[#71] Re: Osiągniêcia w graniu

@Madman, post #60

Jungle Strike - bardzo fajna strzelanka. Następnej części jednak nie ukończyłem.
Jungle Strike to była właśnie następna część. Ta wcześniejsza to Desert Strike.

[#72] Re: Osiągniêcia w graniu

@LeMan, post #71

Jedna z wielu:
http://www.mobygames.com/game-group/electronic-arts-strike-series
http://en.wikipedia.org/wiki/Strike_series
[#73] Re: Osiągniêcia w graniu

@galu, post #72

Ale na Amigę wyszły tylko te 2, n'est-ce pas?

[#74] Re: Osiągniêcia w graniu

@aMifan, post #69

Już kiedyś tak robiłem. Co ciekawe na Amidze to działa odpowiednio. Na pececie jak tylko połączyłem swoją bazę z bazą wroa to wrogie wieżyczki stały się moe i zaczęły strzelać do wrogów. Potem chyba się zawiesiło.

Mnie się podoba zdobywanie wrogich fabryk. Można być Atrydem i mieć Devastatora. Głupio jest wtedy z Deviatorem, bo nawet jak mam niebieskieo Deviatora, to on i tak zamienia wszystkie trafione jednostki w Ordosów.
[#75] Re: Osiągniêcia w graniu

@Jaszczur, post #74

Wróg zawsze budował budynki w miejscu gdzie stały wcześniej.

Ciekawe było to, że jak postawiliśmy jednostkę w miejscu gdzie stać miała fabryka to wróg stawiał na naszej jednostce budynek i mieliśmy już po jednostce :P

[#76] Re: Osiągniêcia w graniu

@Hubez, post #75

Tak, to było całkiem wkurzające. Opiszcie jak przechodziliście ostatnią najtrudniejszą misję. Ja robiłem tak:
1) Budowałem dośc solidną bazę otoczoną murem i działkami rakietowymi,
2) Następnie budowałem MCV by zbudowac nową bazę nieopodal (potrzebne zważywszy że imperator i Harkonneni używają rakiet balistycznych Death Hand).
3) Wysyłałem ze 3 żniwiarki po przyprawę, dzięki czemu miałem szybki przypływ gotówki,
4) Następnie prowadziłem wojnę podjazdową - wysyłałem masę czołgów oblężniczych pod bazę wroga ale z daleka od jej obrony.
5) Następnie wysyłałem czołgi soniczne lub rakietowe by zniszczyc działka defensywne i tak powoli niszczyłem bazę wroga. Najlepiej zacząc od prawej strony mapy, tam też znajduje się blisko Construction Yard wroga, który jest najlepszym celem.
6) Potem można atakowac z dowolnej strony i zniszcyc Pałac imperatora.

[#77] Re: Osiągniêcia w graniu

@Minniat, post #76

Podobnie jak ty.

Co jakiś czas się ostro robiło zapis stanu gry, aby w razie trafienia rakiety w bazę cofnąć się do stanu sprzed katastrofy.

Na Amidze gra na 6 dyskietkach z tego co pamiętam. Trzeba było się gimnastykować, ale było warto :)
[#78] Re: Osiągniêcia w graniu

@Minniat, post #76

Jak dobrze pamiętam to zmieniając szybkość gry w ustawieniach zmieniało się maksymalny zasięg Soniców :) Można było tak zrobić, że miały zasięg większy od działek rakietowych - wystarczyło atakować kratkę przed działkiem, a fala i tak dolatywała do działka z prawie 100% skutecznością trafienia :D

[#79] Re: Osiągniêcia w graniu

@aMifan, post #77

aMifan napisał(a):

> Podobnie jak ty.
>
> Co jakiś czas się ostro robiło zapis stanu gry, aby w razie
> trafienia rakiety w bazę cofnąć się do stanu sprzed katastrofy.
>
> Na Amidze gra na 6 dyskietkach z tego co pamiętam. Trzeba było
> się gimnastykować, ale było warto :)

I właśnie dlatego nie lubię RTS-ów. Bo trzeba być chyba absolutnym maniakiem, żeby mieć cierpliwość powtarzać taką misję aż do szczęsliwego jej przejścia, zamiast stosować metodę SAVE/RESTORE. Na dokładkę, dla mnie to żadna satysfakcja przejść grę po n-tym odtworzeniu staniu gry, bo co to za satysfakcja, gdy się wie, że i tak się w końcu, za którymś razem uda? Tak było w Dune II, Exodusie, tak było i w starym C&C, gdzie zatrzymałem się na dziesiątej misji i nie bardzo mi się chce brnąć dalej. Co innego takie UFO, gdzie można sobie pozwolić już na grę bez ciągłego wgrywania, bo tam przynajmniej masz czas się spokojnie zastanowić.

[#80] Re: Osiągniêcia w graniu

@Minniat, post #1

Ja w sobotę ukończyłem Banshee - strzelaninę, która myślałem, że jest niesamowicie trudna.

[#81] Re: Osiągniêcia w graniu

@OSH, post #79

Strategie to jedne z moich ulubionych gatunków gier. Dlaczego? Przede wszystkim Kampanie - dopracowane w najdrobniejszych szczegółach - filmy lub animacje wprowadzające z prawdziwymi bądź rysowanymi postaciami, bohaterowie i czarne charaktery, interesująca fabuła, wciągający klimat, poznawanie nowych jednostek, map, ras i budynków.

Począwszy od Dune 2 poprzez Napalm (na Amidze), aż po Tiberian Sun, Starcraft i Warcraft III na PC (w tej kolejności grałem w nie). Większośc z tych gier przeszedłem w całości (oprócz kampanii Zergów w Broodwar i robotów w Napalm). Niektóre misje są bardzo trudne ale to uczy opracowywania nowych strategii, a zapisywanie stanów gry w tym pomaga. Filmy w TS są kapitalnej jakości i bardzo fajne. WC3 jest w pełni spolszczony i toczy się w bardzo bogatym świecie RPG. Polecam! Odpowiednie opanowanie mikrowania (kontrola jednostek jak force fire i dancing) i makrowania (budowanie budynków i jednostek) w grach strategicznych pozwala bardzo dobrze grac w takie gry. Do tego dochodzi gra przede wszystkim w Internecie na battle.net i dużo nowych wrażeń.

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2008 13:07:59
[#82] Re: Osiągniêcia w graniu

@mailman, post #80

Banshee trudne? No co ty...
[#83] Re: Osiągniêcia w graniu

@Minniat, post #81

Minniat napisał(a):

> Filmy w TS są kapitalnej jakości i bardzo fajne.

To polecam C&C3.
Z całą odpowiedzialnością, jako fan serii C&C od jedynki z którą zaczynałem swoją przygodę jeszcze na Plejaku, poprzez Tiberian Sun które bardzo mi się podobało aż po niesamowicie rajcowną część trzecią.
Poza tym TAM to dopiero są zajedwabiaszczej jakości filmy.
Oraz Jennifer Morrison która tak słodko wydaje rozkazy...

[#84] Re: Osiągniêcia w graniu

@5h00n4y, post #83

Nie żartuj, TA Jennifer Morrison? Doktor Cameron z "House M.D." ?

A co do wypowiedzi Minniata: JEDYNYM prawdziwym RTS-em, jest dla mnie Harpoon. Wszystkie te gry, które są określane mianem RTS-ów sa dla mnie niczym więcej jak tylko zręcznościówkami z elementami strategii. Choć turówki są znacznie bardziej oddalone od rzeczywistości, niż RTS-y (prawdziwa bitwa to nie partia szachów) to jednak moim zdaniem sa bardziej realne niż wszystkie RTS-y razem wzięte.

[#85] Re: Osiągniêcia w graniu

@OSH, post #84

OSH napisał(a):

> Nie żartuj, TA Jennifer Morrison? Doktor Cameron z "House M.D."
> ?
Aha, właśnie ta sama. ok, racja
W grze o bujnych, hipnotycznych kruczo-czarnych włosach, odbijająccyh niebiebieską poświatę "studia", mmmmmmm... ... ...

Jakaż szkoda że w piątym sezonie serialu jest praktycznie niewidoczna lub ma AŻ 3 zdania do powiedzenia... :(

[#86] Re: Osiągniêcia w graniu

@5h00n4y, post #85

yyy, nie mów nic więcej...oczywiście dlatego, ze moderator zaraz nas upomni

[#87] Re: Osiągniêcia w graniu

@OSH, post #84

Wiem, że jest wiele osób lubiących strategie turowe. Nie uważam jednak, że RTSy są tylko zręcznościówkami - po prostu trzeba dobrze się obsługiwac myszą. Mikrowanie to sztuka dopracowana do perfekcji przez wiele osób. Ja np. mikruję w ok. 70 apm (70 akcji na minutę). Najlepsi gracze mikrują np. w 200 apm. Decyzja w budowie odpowiednich jednostek by skontrowac taktykę przeciwnika i rozlokowanie ich po mapie jest częścią strategii. Uważam klasyczną Dune 2 za jedną z najfajniejszych gier i lubię wniej to, że można tyle życia włożyc w mapę złożoną z cegiełek jak szachy i zauważ, że by grac w Dune 2 nie wystarczy dobrze obsługiwac się myszą ale też podjąc wiele krytycznych decyzji podczas gry tyle że w czasie rzeczywistym.

[#88] Re: Osiągniêcia w graniu

@5h00n4y, post #83

Super filmy to coś co wyróżnia nieistniejącą już Westwood Studios.

[#89] Re: Osiągniêcia w graniu

@madman15, post #82

Na jednym kredycie raczej do prostych nie należy.

[#90] Re: Osiągnięcia w graniu

@Minniat, post #1

Jeżeli chodzi o gry które przeszedłem do końca, ale bez "oszustw" typu trainery, tajne kody i grzebanie w heksach, przy mojej wrodzonej antyzręczności i niecierpliwości z początku myślałem że będzie można je policzyć na palcach jednej dłoni drwala, który miał wypadek. Ale gdy trochę ruszyłem mózgownicą i przejrzałem listę tytułów, o dziwo przypomniało mi się tego więcej niż sądziłem.

Oczywiście nie daję za to głowy za stuprocentową zgodność z prawdą tej listy (przy założeniach j.w.), w końcu już tyle lat minęło (niestety...)

Syndicate
Flashback
Another World
Fire Force
Dangerous Streets
Street Fighter
Defender of the Crown
North and South
UFO: Enemy Unknown
Hostages
Dylan Dog The Queen of the Dark (jakoś "diabelnie" zaintrygowała mnie ta wampirzyca)
Wolfchild
Centurion
Dungeon Master
Terminator 2
Assassin Special Edition '94
Franko
Realms
Doom
Atlantyda
Eksperyment Delfin

Możliwe, że przeszedłem (ale może też i nie):

Któryś Lotus
Das Boot
Lords of the Realm AGA
Heretic
Storm Master
Road Rash
Timekeepers

Prawie przeszedłem:

Dungeon Master 2 (zniechęciłem się ostatnią walką z bossem)
Hurricane Commando (bardzo fajna gierka w stylu Moon Patrol, ale zawsze ginąłem na ostatnim poziomie)
Utopia (chyba), po rozwaleniu oponenta gra nie skończyła się i nie wiedziałem co dalej robić.

Poważne wątpliwości:

Dune 2 - naprawdę dużo w to grałem, ale kompletnie nie pamiętam, czy choć raz przeszedłem "na czysto". Na pewno miałem taki zamiar, ale nie pamiętam jak to się skończyło.
Rodland - praktycznie to samo.

Inne platformy (PC oczywiście pomijam):

Playstation: na pożyczonym przeszedłem "Resident Evil 3"

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2008 19:36:53
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem