[#1] WASZA pierwsza gra
Ja pamiętam Tetrisa na bursztynowym monitorze (fair) na PC XT potem rok temu dostałem C=64 i po miesiącu dostałem stacje i kilka gier zapamiętałem pomidorki i out run Europa a niedawno bo przed wakacjami dostałem A500 z toną gier zapamiętałem wormsy .A co wy wspominacie??

[#2] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

cos kolo 87 roku na spectrum, niestety nie jestem nawet pewny jak sie gralo

[#3] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

:) Pierwszy był RiverRaid na 65xe znajomego,
ale tak naprawdę - pierwszą, w którą aktywnie zacząłem młócić to Danger Castle na naszej (mojej i brata) A500, dwie następne to Swiv i North&South. Pikne czasy:)

[#4] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Komando i gierka na dzikim zachodzie po środku wóz z boków strzelający kowboje (nie pamietam tytułu) no i International karate to było u kuzyna na atari 65xe
[#5] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwsza gra kiedykolwiek? Pewno jakieś "wajuszka" czy inny "wilk a zajic" na jakimś ruskim klonie Game&Watch kupionym na targu w Jastrzębiu-Zdroju.

Pierwsza gra na Amisię? Centurion lub Pinball Dreams... Pinball Dreams lub Centurion... innymi słowy, trudno mi sobie przypomnieć, która pierwsza spenetrowała odmęty stacji dysków mej A600, ale właśnie te dwie brat zakupił wraz z Amigą, w Bielsku-Białej, w piątek, dnia 19 listopada 1993 roku, około godziny 10:00.

---=== WYEDYTOWANO ===---
Kurdeczka. Patrząc na kolejne posty, przypomniało mi się że miałem jeszcze przed Amisią jakiś zamknięty klon któregoś Atari. Taki, co to ma 200 gier w jednym, ale tak naprawdę to z 20 bo reszta to "wariacje na temat".
Zamknięty, gdyż w miejscu w którym oryginalnie był slot na cartridge z kolejnymi grami, znajdował się już takowy, tylko "zabudowany" - bez możliwości wyjęcia/wymiany. Pewnikiem zakupiony również w J-Z.

Ostatnia modyfikacja: 01.12.07 21:59
[#6] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

W porzadku chronologocznym:
- "jajka" na rosyjskim gameboyu
- jakas tam gra z ROM-u na atari 2600
- jakas gra na Atari 65XE
- Nebulus na C64
- Oscar na CD32

[#7] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Moje pierwsze gry (Amiga 500):

LOTUS Turbo Challenge II

zaraz po niej:

North & South
Wings Of Fury

A było to w lecie 1992 roku.

[#8] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Hmmm... Powinny być uwzględniane tylko gry na Amigę :P
Moje pierwsze to Punisher i Hostages.

[#9] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Kumpel miał bogatszych rodziców i w Pewexie zakupili mu Atarynkę. Tam zafascynowała mnie Montezuma (a dokładnie jej zemsta). Jakieś pięć lat później zakupiłem Atarynkę na bazarze (za mniej, więcej półroczną pensję - byłem kierownikiem budowy) i przeszedłem Montezumę oraz Preliminary Monty - wszystkie zapętlone poziomy (jakoś od 20:00 do 4:00). Stwierdziłem, że teraz mogę spokojnie umrzeć! :D

[#10] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Zaczne od Ami chociaz nie byla pierwsza - Battle Squadron, pozno bo gdzies w 95 - 96. Wczesniej to Ataryna2600 (ogolnie wszystkie zaprogramowane gierce, a jak pomysle o tych "drazkach sterowniczych" to palce i dlonie mnie bola ;) ...), to bylo w lata jakos 89-91. Pozniej C64, przed Ami - tutaj pierwszej gry nie pamietam (wczesniej sie pogrywalo u kumpla). Gdy dostalem swojego komcia gdzies w 92-93 to przypominam sobie Krokout III, International Karate (obie czesci) oraz duzo pozniej - polska produkcje - Eternal i kupe innych... .

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 00:04
[#11] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Wszystko zaczęło się od Super Monaco Grand Prix na A500.

[#12] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwsza gra w ogóle to "Asteroids" na automatach, w początkach lat '80.
Pierwszy na Amidze (600) w mojej stacji wylądował "Gunship 2000". Intro zaparło mi dech w piersiach, dosłownie. Szczenę zbierałem z podłogi. Ale co się dziwić, jak się człowiek naoglądał 2 kolorowego "Prince of Persia" na PC a tu mu wylatuje kolorowy helikopter i to ze samplowanym dźwiękiem a nie piskami speakera...
[#13] Re: WASZA pierwsza gra

@ender, post #4

ta "gierka na dzikim zachodzie" to chyba Gunfight się zwie ;)

a ja swojej najpierwszej nie pamiętam, bo się stykałem z tym od małego - Atari 800XL, Amiga 500 , później rozmaite PC-ty od 386 33MHz...
na Amigę pierwsza gra jaką widziałem to był bodajże Barbarian II (taki gdzie łapa kościotrupa wychylała się z ekranu i głos "follow me", bo tych barbarianów to z pół tuzina jest) - jeszcze z obrazem bez kolorków bo Amisia nie miała modulatora. W każdym razie ta grafika i dźwięki to był szok :) To było gdzieś na początku lat 90.
na PC Test Drive , jakiś Digger czy coś podobnego, i Space Invaders :P czyli kiszka. Na jakimś monitorze bursztynowo-monochromatycznym.
[#14] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

- strzelanka napisana w basic'u na komputerze Meritum, tytułu nie pamiętam
- pacman na konsoli atari
- river raid, pole position, preliminary monty - na JIL 800XL u kumpla, od którego miesiąc później odkupiłem ten super sprzęt
- Street Fighter 2, North&South, Ishar2, Banshee - pierwsze gry na mojej A1200

[#15] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

ja pamietam venus fly trap i wings, jak juz troche doroslem to szedlem z ojcem zawsze do takiego sklepu "joystick" dostawalismy liste gier, wybieralismy jakie chcemy, koles odpalal x-copy i kopiowal na miejscu:D

[#16] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Podzielę to na cztery części, bo tak jakoś dzielę ten swój "pierwszy
raz":

1. W latach osiemdziesiątych na ZPT (Zajęcia Praktyczno-Techniczne)
zabrano nas na dwie godziny do NOTu (chyba Naukowy Ośrodek Techniczny)
pokazać komputery. Stało tam kilka ZX Spectrum 16KB i jeden Timex 48KB
z podłączonym przez jakiś interface joystickiem. Na wszystkich
Spectrumach była odpalona jakaś hardcorowe gierka pisana chyba w
Basicu. Były sobie ludki poukładane w piramidkę i nad nimi przelatywał
samolot z lewej do prawej krawędzi ekranu. Trzeba było w odpowiednim
momencie nacisnąć jakiś klawisz żeby spuścić bombę i zabić ludki.
Ludki się nie ruszały, a samolot po każdym przelocie ekranu leciał
coraz niżej. No i trzeba było je rozwalić zanim uderzył w ludki.
Gra była po polsku, a te "ludki" były tam nazywane "harcerzami". Na
końcu był np. taki komunikat "Zabiłeś 34 harcerzy". Makabryczne. :) Na
tym jednym Timexie był jakiś symulator jazdy samochodem (bo był tam
joystick) ale nie miałem nawet cienia szans się tam dopchać. Ledwo
widziałem kawałek ekranu...

2. W 1988 roku pojechałem na komunię do kuzynki o 6 lat młodszej ode
mnie. Na komunii był ich sąsiad, który jak się okazało miał Atari
800XL. Po godzinie siedzenia na komunii poszliśmy zobaczyć to jego
Atari. No i... więcej się na komunii nie pojawiłem. Bruce Lee, DOnkey
Kong, Road Race (!), River Raid, Jungle Hunt. Wtedy właśnie
zachorowałem i od tamtej pory wiedziałem, że komputer mieć MUSZĘ!

3. Jak roku marudzenia dostaliśmy z bratem to nasze wymarzone Atari
65XE z magnetofonem CA-12 (Turbo Rapider 7500) to pierwszymi
wczytanymi grami były te, które poprzedni właściciel miał na swoich
kasetach, czyli: Fred, Misja, River Raid, Moon Patrol, Atari
Basketball (najstarsza gra w jaką grałem w domu - 1979).

4. Pierwszą grą jaką uruchomiłem na swojej przywiezionej właśnie z
wrocławskiej giełdy komputerowej A500 był "Cannon Fodder", potem
"Another World", "North and South" i cała reszta klasyki. :)

[#17] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #16

ad2.

MDW to zes sie zalatwil tym postem... teraz bedza patrzec na ciebie i mowic jaki to stary czlowiek jestes... ;) - to moze powinienem sie zwracac "per PAN"?? Czuje sie jak szczyl przy tobie.

[#18] Re: WASZA pierwsza gra

@Lokaty, post #17

Ja też pamietam czasy, gdy w "harcówce" (miejsce spotkań harcerzy) były spectrumy. Kumple grali w jakąś tekstówkę. W pamięci zapadło mi, ze trzeba było wybierać miedzy :"rezeneruj energię, regenezuj zdrowie, regeneruj siłę) To było faktycznie moje pierwsze spotkanie z komputerem, chociaż stałem z boku. (Chodziłem wtedy do podstawówki). To też juz jestem chyba stary, przynajmniej z perspektywy 15-18-latków OK
[#19] Re: WASZA pierwsza gra

@Lokaty, post #17

Hehehhee. Myślałem, że wszyscy wiedzą, że mam 33 lata. Dla mnie to takie naturalne mieć tyle lat. :) To nie tak dużo. Sam się o tym przekonasz jak będziesz miał tyle lat. Poza tym ja mam 33 lata tylko w trybie dziesiętnym. W szesnastkowym mam dopiero 21 lat. :D

[#20] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #19

Sorko 21 ... to w takim razie jestem rok starszy od Ciebie, wiec... ja na pewno nie bede mowil przez "per Pan" ...

[#21] Re: WASZA pierwsza gra

@Lokaty, post #20

a ja jak zakladalem konto na tym portalu to myslalem ze bede najmlodszy(18l.), ale naszczescie pozniej pojawil sie arti i reszta "dziadostwa":D

[#22] Re: WASZA pierwsza gra

@Lokaty, post #20

Hmmmmm... No niby tak ale nie do końca. :) 22 w dziesiętnym to jest dokładnie 16 w szesnastkowym. Tak więc w sensie komputerowym jesteś nastolatkiem i jeszcze długo nim będziesz, bo w trybie szesnastkowym nawet po 19 jest się jeszcze nastolatkiem: 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 1F i dopiero upragniona (albo znienawidzona) dwudziestka. :D

[#23] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Od najmłodszych lat uwielbiałem się gapić jak brat łupał w CannonFodder albo stawiał domki w Settlersach na jego wypasionej A600. Kiedy brat łaskawie pozwolił mi się dotknąć do maszyny, to pierwszym w co "grałem" był edukacyjny programik Europress "Click&Create". Zawsze najbardziej lubiłem budować robota :) .

Na PC to pierwszy była strategia Tzar:Ciężar Korony. Ale to w jakimś 2000r. dopiero było.

Głupio tak się przyznawać że nie zaczynało się od zamierzchłych czasów Atarynek czy c64, no ale ja wolałem pobiegać po lesie wtedy niż łazić do Miejskiego Domu Kultury ;) . O, albo zakopywać plastikowe żołnierzyki w cukiernicy zamiast psuć oczy przed potężnym EBECKTHON-em robiącym ówczas u nas za monitor.

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 11:45
[#24] Re: WASZA pierwsza gra

@Lokaty, post #20

To ja od czasu do czasu Wam obu bedę mówił "per Pan", bo mam tylko 30-tkę na karku. Przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł (chyba). Może zrobic jakąś ankietke określającą wiek amigowców z Polski. Wiedzielibyśmy wtedy, czy Amiga nadal poftafi oczarować młodych ludzi, czy niestety to już tylko sentyment średniego pokolenia. Co Wy na to? (apel do wszystkich) OK

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 11:46
[#25] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #19

Podoba mi się Twój tok myślenia! OK
Tylko że mi wychodzi 1A, a to znowu z "kocimi czasami" bycia uczniem pierwszej klasy się kojarzy, a to już mi się nie podoba...

[#26] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #19

dobrze policzyłem xD, masz 33 lata xD

[#27] Re: WASZA pierwsza gra

@ender, post #24

Ja jestem otwarty, a nawet ciekawy. Mozna sprobowac... zaproponuj ankiete redacji PPA i juz, w koncu to Twoj pomysl. :)

[#28] Re: WASZA pierwsza gra

@Grygus, post #23

U kuzyna na c-64 gralismy w pit stop,river raid,ye are kung-fu(czy jak to sie pisalo)

Moim pierwszym kompem byla wlasnie a600 w '96 pierwszy.Gry: Toki,lemmings,lotus.Byl jeszcze taki remake "giana sisters",chodzilo sie dziewczynka etc..

cudowne czasy.... :D

[#29] Re: WASZA pierwsza gra

@AmiChris, post #28

Ja swojej pierwszej gry nie zapomne nigdy...death chase na ZX Spectrum w klubie osiedlowym. Tak ze 20 lat temu:)
Pozniej bylo Atari u rozmaitych kolegow. Glownie "klasyka", choc dwa malo znane tytuly mam w pamieci do tej pory
"Legacy" i "Blue Print".
No a pozniej (lat temu ponad 10) wreszcie wlasny C64, pozniej PC, Amiga...i tak sie kreci.
Wczoraj po raz kolejny przeszedlem Ghosts'n Goblins :)
Te gry sie nie starzeja...
BTW - wychodzi mi, ze trzydziestolatkow i "okolic" troche na tym forum jest :) Tego zreszta nalezaloby sie spodziewc.

Pozdrawiam,
Bartek
[#30] Re: WASZA pierwsza gra

@Bartek_S, post #29

niestety ;) jest nas trochę "dziadków" tutaj ... wali7: 33 lata

a pierwsza gra na własnej Ami: wiosna 1991, Hybris
pierwszy komputer na którym grałem - zdaje się 1986, Atari XE: Montezuma albo Moon Patrol, nie pamiętam dokładnie (skleroza ;) )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem