[#91] Re: WASZA pierwsza gra

@Red_Bullet, post #90

Już nie pamiętam jaka była moja pierwsza gra. Kojarzę jedynie że było to w czasach kiedy o komputerech osobistych nie wiedziałem nic i przez przypadek natknąłem się na "barakowóz" z automatami zdaje się była Galaga jakieś flipery od tego czasu załapałem bakcyla i częściej odwiedzałem ów tajemniczy przybytek to był rok 1990. Rok później "Szef" bo tak nazywaliśmy właściciela zmienił lokum na bardziej luksusowe (po byłym kinie) i do dzisiaj nie zapomne tamtych gier. Gods na A500 (nie miałem bladego pojęcia co to był za komputer ale grafika i grywalność mnie powaliły) kojarzę też na jednym z automatów gry takie jak Midnight Resistance (wersja na automaty naprawdę była niezła) oraz P.O.W - Prisoner of War - dostępna jest też w wersji na tzw. Pegasusa mnóstwo kasy zarobionej na makulaturze itp zajęciach przepuściłem u "Szefa". Miałem wtedy 13 lat i wypieki na twarzy na widok tych gierek Niestety buum na salon gier "Szefa" minął i zwinął interes przy okazji odkupiłem od niego Pesasusa. Potem było C64 wraz z kartridżem 4 gier: Klax, International Soccer, Flimbo's Quest, Friendish Fredy świetne gry. "Komode" miałem około roku potem w moje łapy wpadła A500 od kumpla który kupił sobie A1200 z kartą Elbox 4Mb i dyskiem 170 Mb to był gość wymienialiśmy się grami choć on spokojnie mógł sobie pykać z twardziela jak ja mu wtedy zazdrościłem początkowo tylko grałem... długo by pisać ale ogólnie skończyło się na CD32 i A1200 z twardzielem, CD oraz mnóstwem "lewego" softu od pana Jacka z Lidzbarka Welskiego ;) w formie archiwów DMS. Moja przygoda z Amigą została przerwana około 2000 roku a jej przyczyną było wymaganie znajmości obsługi jedynego i najbardziej słusznego system operacyjnego na studiach (zaocznych) i po części Command & Conquer bo FPS typu Doom itp wogóle mnie nie kręciły. A1200 poszła do kuzyna za 150PLN wraz z kartą M-tec 1230/42/4Mb oraz dyskiem 270 MB a ja kupiłem sobie lansiarskiego PC-ta z Duronem 750 mHz (kręcony na ponad 1000 mHz) 128 MB ramu, dyskiem Seagate 20GB. (służył mi z małymi usprawnieniami tj. zmiana procka na 1200 mHz i płyty oraz dołożenie ramu do 256 MB przez ponad 6 lat)
Potem historia zakręciła koło zajrzałem na PPA, allegro z Amigami pomysłi odzyskałem za friko w połowie tego roku prawie zezłomowaną Amigę 1200 z romem 3.0 (3.1 skopciłem około 1998 poprzez niewłaściwy montaż) oraz kartą turbo głównie zależało mi na turbiaczu a gdzie się podziewa moja CD32 z przystawką Toms-u (flop + rgb) nie mam pojęcia już nie pamiętam komu ją sprzedałem.
[#92] Re: WASZA pierwsza gra

@miro_78, post #91

-na Amidze pierwsza gra Super Frog u syna mojego ojca chrzestnego a było to chyba w 95r.
-na C64 river raid
-na moim pierwszym PEGASUS-ie MT-777DX bodajże MARIO
[#93] Re: WASZA pierwsza gra

@Aleks89, post #92

Piękne czasy i czasopisma z tamtej epoki zwłaszcza Commodore & Amiga. Magazyn Amiga promował nieco "faszystowska" formę amigowania

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2012 19:33:17 przez miro_78
[#94] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwszą styczność z grami miałem na Pegazusie. Tata pewnego razu przyniósł to cudo do domu. Miałem wtedy jakieś 7 lat i nawet nie wiedziałem, co to jest i wcale o to nie prosiłem. Załączyliśmy i dalej już poszło samo... :) Pamiętam, że miałem składankę 52 gier. Do dzisiaj w nie cioram na PC przez emulator.

Drugim komputerem, z którym miałem do czynienia był Commodore C64 u kuzyna. A pierwszą grą, w jaką graliśmy wspólnie był chyba "PitStop". Pamiętam, jak zamieraliśmy w bezruchu, gdy gry się wczytywały. Wiadomo - magnetofon i te sprawy...

Dwa lata później za pieniądze, które dostałem na I Komunię, kupiłem sobie A500. Poszła na to prawie cała kasa. :) Pierwszą grą, jaką miałem, był "Saper" z LK Avalon. Choć banalna, grałem w to z wypiekami na twarzy. Pamiętam, że w noc po zakupie z wrażenia nie mogłem spać. Amiga była pierwszą platformą, przy której potrafiłem spędzić cały dzień. Raz nawet graliśmy z kuzynem w Jaguara XJ220 i nie znając magicznej funkcji "save", po całodziennej rozgrywce zostawiliśmy Amigę włączoną na całą noc, żeby nam gra nie uciekła. A nad ranem ciąg dalszy...
Ech, to były czasy.

Po paru latach przyszedł czas na PC i pierwszą grą, w jaką grałem były DOSowe jeszcze "Kulki". To było na kółku komputerowym w szkole.

Dziś, choć komputer służy mi bardziej do pracy niż do rozrywki i gry już nie robią na mnie takiego wrażenia jak kiedyś, to nostalgia za starociami pozostała. Mimo, że Pegasus przepadł nie wiadomo gdzie, a Amiga leży w piwnicy nieużywana już od lat, to nadal lubię sobie czasem pograć w stare dobre gierki przez emulator na PC.

Pozdrawiam wszystkich nostalgików.
[#95] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwsze gry jakie dostałem wraz z pierwszą Amigą (A600) to były w moim przypadku:
  • P.P. Hammer
  • Fire Force
  • Line of Fire
  • Test Drive II: The Duel

Czasami wracam z sentymentem do tych tytułów (poza Line of Fire;). Oczywiście nie są to pierwsze gry w jakie grałem, ale pierwsze na pierwszym komputerze jaki miałem.
[#96] Re: WASZA pierwsza gra

@grxmrx, post #95

Lotus 2 w zestawie razem z A500 we wrocku, chyba pierwsze piętro pomysł 1993, nie pamiętam nazwy sklepu pomysł
[#97] Re: WASZA pierwsza gra

@parallax, post #96

Pierwsza która mnie "zaraziła", to znaczy po niej podjąłem decyzję iż muszę mieć Amigę.

Była to gra GODS, uważam że dziś się także prezentuje doskonale. Kolejna która mnie zagotowała to Black Crypt. Nawet na Youtube jest cała solucja.OK
[#98] Re: WASZA pierwsza gra

@wali7, post #30

Moja pierwsza gra - rok 1983 lub 1984 i oczywiście klasyk Space Invaders , na automatach...tzw "Salon Gier" Zaraz potem zagrywałem się w Scramble z 1981r i super nowość - Karate Champ z 1984...Było wiele gier , w które potem namiętnie grywałem w "salonach" - Ghosts'n Goblins, Gun Smoke, Iron Horse, Mat Mania, Green Beret, Commando, Bomb Jack, Exed Exes, Terra Cresta (!)
http://www.youtube.com/watch?v=CdsBZgBdxNw
http://www.youtube.com/watch?v=eOfjV8yzB6o

Jeśli chodzi o komputer, to po raz pierwszy zetknąłem się z ZX Spectrum na pocz. 1986 - Knight Lore...Pod koniec 1986 kolega z klasy stał się posiadaczem Atari 800XL (Montezuma's Revenge i River Raid to była moja pierwsze gry na Atari ,ale najwiecej chyba pykaliśmy w World Karate Championships - wczytywała się ponad 30 minut!)), a w 1988 u ojca w biurze pojawił się IBM PC XT z 640 kb RAM i dyskiem twardym 20 MB i bursztynowym monitorem...zagrywaliśmy się w Dig-Duga (Digger) - świetna gra i jaka wciągająca !
http://www.youtube.com/watch?v=Ftgm58VhOHU

Pierwszy własny komputer - Commodore-64 to dopiero rok 1991 (moja ulubiona gra - Krakout). Pierwsza Amiga , to 600-ka w 1992, a pierwsza gra na nią - chyba Nicky Boum i Lotus II.... Do dziś uwielbiam te 4 moduły z gry Nicky Boum...Najwięcej potem grałem na Amidze w Cannon Fodder i Moonstone, a także Body Blows Galactic, Mortal Kombat...
W 1996 nabyłem A1200 z CD-ROM x4 i dyskiem 850MB pełnym gier, najwięcej pykałem w Ruff'N Tumble...

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:33:16 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:33:48 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:34:11 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:34:54 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:38:11 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:46:50 przez Motyl

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 14:47:50 przez Motyl
[#99] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Nie pamiętam dokładnie przy której dostałem pierwszy raz joystick do ręki, ale była to albo Montezuma albo Giana Sisters z kasety "dla dzieci" na C64. Na Amidze pierwsza gra jaką widziałem, to były Wormsy.
[#100] Re: WASZA pierwsza gra

@parallax, post #96

Pierwszą grę pamiętam jak dziś, chociaż był to rok chyba 87 lub 88, czyli już ćwierć wieku temu :) mieliśmy w podstawówce mini salkę gdzie stał sobie ZX Spectrum i pewnego dnia po lekcjach udało nam się dostać do tej salki z kumplem i starszym od nas synem jednego z nauczycieli. Na pierwszy ogień poszła gra Knight Lore i mimo, że wtedy nie potrafiliśmy przejść więcej niż kilkunastu plansz to w domu byłem dopiero ok 21 wieczorem za co zebrałem w chacie niezły opie%^$%ol :) Następny dzień - Pyjamarama i znów Knight Lore, właśnie te dwie gry to były moje pierwsze doświadczenia z komputerami. Dalej na małym Atari u kumpla River Ride, Super Cobra, Who Dares Wins II, Boulder Dash, na Commodore dostawionym w wyżej wspomnianej salce obok ZX był Rick Dangerous (ależ to było szaleństwo gdy w kilkanaście osób graliśmy każdy na zmianę po jednym życiu), Hard`n`Heavy, Hades (nigdzie już nie mogę dziś znaleźć tej gry). Moja pierwsza Amiga600 z hd 20MB (!) to była to gwiazdka chyba w roku 1992, pierwsza gra odpalona na nowym sprzęcie to był jakiś snooker, którego przy zakupie kompa rodzice dostali wraz z Risky Woods i jakimś Deluxe Paint`em (jeszcze nie było ustawy antypirackiej i pamiętam te dyski opisane flamastrem :)))). Oczywiście na drugi dzień czyli w pierwsze święto zrobiłem rajd po znajomych, którzy już Amigę posiadali i przyniosłem sobie same perełki - Another World, Prince Of Persia i moje ukochane Monkey Island 2 :)
[#101] Re: WASZA pierwsza gra

@rafgc, post #99

Pierwsze gry jakie widziałem na Amidze - była to A500 podłączona do czarnobiałego monitora, gry to:
- WINGS OF FURY
- LOTUS

Nawet nie grałem, kolega grał a ja się gapiłem się w monitor i robiłem porównanie do grafiki z 800XL, którego posiadałem :) Byłem w szoku że przy tak dużej ilości kolorów - piksele są tak małe :) (oczywiście czarnobiały monitor nie przeszkadza aby po samej liczbie odcieni zobaczyć że jest ich dużo :P)
[#102] Re: WASZA pierwsza gra

@kjb666, post #101

Kojarzy ktoś z Was sklep MarkSoft z Koszalina??
[#103] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Nie mam pewności, ale było to jedno z: Jet Set Willy, Psttt..., Raid Over Moscow na Timexie 2048 u mojej mamy w pracy w WZT na Matuszewskiej w Warszawie :)
[#104] Re: WASZA pierwsza gra

@Duracel, post #103

Keystone Kapers :D
[#105] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Lotus Turbo Challenge II w 1992 roku.

Amiga kupiona w Krakowie.
[#106] Re: WASZA pierwsza gra

@OSH, post #104

Oj, ja mam cholernie podobnie :)
KK w 82 na A2600 - pelny S-F. Argh, ta gra zrobila ze mnie gracza :)
Wczesniej oczywiscie byl pong na jakims cholerstwie podpinanym do wlasnego cz-b TV czy Pac-Man na coin-op'ie. Jednak to KK jest dla mnie bezwzglednie najwazniejsza gra, z ktora mialem stycznosc. No , moze jeszcze Night Gunner na ZX81 :)
[#107] Re: WASZA pierwsza gra

@Hubez, post #105

River Raid - 1983 lub 1984. Potem na podróbce Atari 2600 jej kopia - Bermuda
[#108] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Ja pamietam jak to sie zaczelo :) Mialem pewnie z 10 lat. Znajoma mamy zafascynowana malym, madrym Pawelkiem, stwierdzila, ze ma w szafie 2 nowiuskie swiezutkie atari 800 xl, ktore jej maz pracujacy jako inzynier w afryce kupil jej dwom coreczkom. Oczywiscie dziewczynki kompletnie nie mialy ochoty na komputery. Pozyczyla wiec mojej mamie jedno atari zeby synus sie edukowal :) Wczesniej kompletnie nie zwracalem uwagi na komputery. Ciekawe jak potoczylo by sie zycie gdyby nie ten totalny przypadek ;)

Potem juz poszlo. Pierwszego dnia atari nie umielismy nawet odpalic bo lezaly w szafie u panienek nietykane i dostalismy zaplombowane kartony. W koncu syn znajomego taty z pracy napisal na kartce magiczna kombinacje start+option+reset i pozyczyl pierwsza kasete. Cala noc z tata napizgalismy na telewizorze neptun zrabowanym z duzego pokoju, w pierwsza gre w historii - JUNGLE HUNT :)
Po jakims czasie wlasne atari 65xe. Najwiecej na atari pykalem w Preliminary Monty i Zybexa.
Pierwszy kontakt z amiga na osiedlowym kolku komputerowym. W pracowni same cpc, zx spektrum, znajomy przyniosl amige.... ale to byl szok. Odpalil summer olympics i north and south to wszystkim szczeki poopadaly. A to byl etap ze czlowiek rozwazal czy kupic stacje do atari czy nowa amige. Natomiast pierwsza rzecza odpalona na wlasnej amidze bylo oczywiscie demo :) A bylo to akurat... budbrain megademo, ale to wlamanie mialo klimat w tamtych czasach! :) Z gier test drive.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2012 19:29:17 przez pawelini
[#109] Re: WASZA pierwsza gra

@michalmarek77, post #106

Pong w sylwestra 1979/80 na jakiejs pongomaszynie.
[#110] Re: WASZA pierwsza gra

@miro_78, post #91

Ja pamietam pierwsza moja gra to indianapolis 500 i pp hammer pozniej to juz tylko kopiowanie
[#111] Re: WASZA pierwsza gra

@gx, post #109

Pong w sylwestra 1979/80 na jakiejs pongomaszynie.

Ale wtedy wyszła ta gra, czy była to twoja pierwsza gra?
[#112] Re: WASZA pierwsza gra

@parallax, post #67

A moja pierwsza gra w ogóle, to jakoś rok 1988 u kuzyna na C64 pomysł Dopiero po latach zdałem sobie sprawę, że to C64 był pomysłi ta gra http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=j7SxiSlpirA#t=59s pomysł
[#113] Re: WASZA pierwsza gra

@parallax, post #112

Mój pierwszy kontakt z komputerem to rok 1991 albo 1992. Grałem wtedy u kolegi na c64, nie bardzo pamiętam tytuł, ale wydaje mi się, że to był Silkworm. A w 1993 dostałem na komunie Amigę 600. Jako że książka Using Workbench była po francusku (mam ją do dziś), a nikt z rodziny i kolegów językiem tym się nie posługiwał, to nie dowiedziałem sie co to wogóle jest workbench i dyskietki z systemem zostały użyte do nagrania Desert Strike

Wogóle Amiga którą dostałem była jakaś dziwna. Klawiatura brytyjska, książki po polsku i po francusku i nawet miała rozszerzenie pod klapką (pamięć oczywiście), to akurat pamiętam dobrze, bo później jak oddałem komputer do serwisu to rozszerzenie zniknęło. Niestety załatwiał to mój wujek a on do dziś nie bardzo zna się na komputerach.
[#114] Re: WASZA pierwsza gra

@Andrzej Drozd, post #111

pierwsza w jaka gralem.
[#115] Re: WASZA pierwsza gra

@Andrzej Drozd, post #111

Pong wyszedł wcześniej, chyba w 1975r...
[#116] Re: WASZA pierwsza gra

@drake84, post #110

Atari65xe 89/90 (chyba) International karate czy jakoś tak. W 1995r. miała być Amiga 500/600, ale było C64 i Platoon.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem