[#31] Re: WASZA pierwsza gra

@Kitech, post #9

i przeszedłem Montezumę

Możesz mi powiedzieć na czym polegało "ukończenie" Montezuma's Revenge na małym atari?

http://www.idn.org.pl/users/lesz/legend/montezuma.html

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 14:02
[#32] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #16

O rety! Ale wpadka. Zapomnialem o PitStop w ktorego gralem na tej komunii i BlueMax w ktorego pociskalismy u kolegi na Atari 65XE podlaczonym do czaro-bialego telewizora. To bylo jeszcze zanim mialem swoje Atari. Wtedy bylem juz chory.

[#33] Re: WASZA pierwsza gra

@kempy, post #31

http://www.galu.info/index.php?a=renderpub&id=1
[#34] Re: WASZA pierwsza gra

@kempy, post #31

Czytałem to już pod tym linkiem. Faktycznie powinienem był napisać "i byłem we wszystkich komnatach piramidy w Montezumie". Traktuj "przejście Montezumy" jako skrót myślowy.

[#35] Re: WASZA pierwsza gra

@wali7, post #30

widzę, że jest tutaj trochę moich rówieśników :)

[#36] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

witam,

raczej malo pisze na forum (duzo czytam :D ), ale nie moglem wytrzymac.

pierwsza gra... salon gier na koloniach - okolice 89r
pierwsza gra na Ami - The Punisher oraz Rick Dangerous.

a pozniej to juz lokalne turnieje sensibelka, ale to juz inna bajka

pozdrawiam

[#37] Re: WASZA pierwsza gra

@Paul, post #36

pierwsza gra na ami byl JANOSIK, wczesniej to iofkołz Super Mario Bros i jakies blizej nie okreslone gry na atari 2600
[#38] Re: WASZA pierwsza gra

@Kitech, post #9

> Tam zafascynowała mnie Montezuma (a dokładnie jej zemsta)

Jego zemsta ;)

Montezuma był władcą asteków

[#39] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwsza w ogóle: nie pamiętam, może jakieś automaty?

Pierwsza gra na moim komputerze: pierwsze co udało mi się wgrać, to był Mr Robot na Atari 800 XL.

Pierwsza gra na Amidze: Hostages (kupiłem wraz z Operation Wolf). Co ciekawe czekałem chyba z 15 minut, nim się kapnąłem, że to nie jest ładowanie, tylko trzeba kliknąć by przeskoczyć intro.

[#40] Re: WASZA pierwsza gra

@MDW, post #16

NOT: Naczelna Organizacja Techniczna jest to wspólnota Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych
www.not.pl

[#41] Re: WASZA pierwsza gra

@plexa, post #40

NOT: Naczelna Organizacja Techniczna jest to wspólnota Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych
www.not.pl

Dzięki za wyjaśnienie. Wiedziałem, że to coś naukowego i bardzo mądrego. ;) :D

[#42] Re: WASZA pierwsza gra

@Adam Kulesza, post #39

> Pierwsza w ogóle: nie pamiętam, może jakieś automaty?

U mnie także pierwsze gry były na automaty: Surprise Attack, Haunted Castle, MX 5000, Xain'd Sleena (znany na C=64 i Amigę jako Soldier of Light, ale na automaty jest znacznie lepszy), Time Pilot... nie pamiętam która była 1, ale chyba SA.

Pierwsza gra na C=64: Ramparts (nie mylić z Rampart)

Pierwsza gra na Amigę: chyba Shadow of the Beast III

Edit: pierwsza na Automaty raczej nie była Surprise Attack, bo gra jest z 1990 roku...

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 23:17
[#43] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pamiętam czasy, kiedy programy na Atari i Komodę były transmitowane przez radio. Rozgłośnia Harcerska, nadawała program na UKF . Czekało się wtedy z przygotowanym magnetofonem, potem z wypiekami na twarzy biegało się do kompa sprawdzić co się nagrało.
Nie bardzo już pamiętam jaka ta gra się nazywała, był to jakiś ping-pong na
C64

[#44] Hakiry eteru?

@plexa, post #43

Łoh! Gdzie coś takiego było? W PL? Zakłócenia musiały być całkiem sporą przeszkodą...

[#45] Re: Hakiry eteru?

@Kokos, post #44

Kiedyś jak najdzie mnie wena twórcza napiszę coś więcej o tamtych czasach :D

[#46] Re: Hakiry eteru?

@plexa, post #45

To by było bardzo ciekawe! Namawiam serdecznie na taką publicystykę!

[#47] Re: Hakiry eteru?

@Kokos, post #44

Łoh! Gdzie coś takiego było? W PL? Zakłócenia musiały być całkiem sporą przeszkodą...

Było, było. To się nazywało "Radiokomputer". Na końcu programu faktycznie nadawano programy. :) Ja wtedy nie miałem jeszcze własnego Atari ale z wielką pobożnością wysłuchiwałem 10-15 minut pisków i trzasków wyobrażając sobie jak bajty lecą falami radiowymi. Podobno w ten sposób udostępniono pierwszą wersje demo atarowskiego Robbo. :) Tak zdaje sie powiedział w wywiadzie Dariusz Żołna - autor wielu późniejszych gier Avalonu.

A co do zakłóceń. Pewnie były. Trzeba było sobie ustawić dobrze antenę żeby wszystko sie dobrze nagrało i było git. :) Aaaa - Radiokomputer leciał około północy, a sama transmisja programów była nadawana na końcu - grubo po północy. Po transmisji mówili już tylko "dobranoc". Wtedy kładłem się spać wyobrażając sobie różne kolorowe (dokładnie czterokolorowe w rozdzielczości 160x192) obrazki z Atari... :)

[#48] Re: Hakiry eteru?

@Kokos, post #44

było, /me pamięta i giełdę komputerową w lubelskim liceum staszic też pamiętam, już nie mówiąc o sklepie XYZ (dalej istniejący) gdzie można było przegrać gry za kasę :)

Ostatnia modyfikacja: 03.12.07 00:34
[#49] Re: WASZA pierwsza gra

@5h00n4y, post #5

He to nie był klon Atari tylko konsola robiona na jego flakach miałem coś takiego starzy mi kupili na gwiazdkę w 1991. Najciekawsze że tą konsolkę można jeszcze kupić!!! Oczy przecierałem ze zdumienia gdy zobaczyłem ją zaledwie miesiąc temu na bazarze w Bolesławcu nówka cena 40 zł
[#50] Re: WASZA pierwsza gra

@5h00n4y, post #25

No jak już wspomniałem miałem tę konsolkę Atari (pierwsza gra to River Raid) ale wcześniej było coś jeszcze... to było gdzieś w 1988r. jakaś konsolka z kilkoma grami, chyba 5 (czarna z kilkoma przyciskami). Brat pożyczył ją od kolegi i przez nią zarwaliśmy kilka nocek Może ktoś ją pamięta, nie miała joysticków tylko obracane gałki (potencjometry) prawdopodobnie polskiej produkcji :) Gry były dziecinnie proste wzorowane na 2 paletkach i kwadratowej piłce

Commodore 64 + Magnetofon Datasette miałem w latach 1991-1994. Pierwsza gra to Robocop, potem Back To The Future 2, Rick Dangerus.

Od 1994 przez moje ręce przewinęło się kilka Amig.

Pierwsza to A 500, pierwsza gra to Mystical, potem Lotus 2 i Another World.
W 1998 kupiłem CDTV z 2MB Fast i Kickiem 3.0
W 1999 przesiadłem się na A 1200 Infinitiv z 4 MB Fast, HDD 1,7 GB , CDROM 8x , monitorem Commodore 1084S i drukarką Star LC-10
Kupiłem też 486 DX4/100 ale sprzedałem go po miesiącu

W 2001 rozstałem się z Amigą Kupiłem Durona 800, ECS K7VZA, HDD 4,3 GB, Riva TNT2 16 MB.
Teraz mam Athlona A64 3000+ s.754, Epox 8KDA3J, Caviar 80 GB, monitor Video Seven 19", grafika XFX GeForce 440MX 64 MB, Sound Blaster Live! 5.1

Oczywiście WinUAE obowiązkowo zainstalowany najczęściej grywam w Pinball Dreams, Slam Tilt, Settlers, Cannon Fodder, Dune2, History Line 1914-1918, Stardust. To na razie na tyle OK
[#51] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

W moją pierwszą grę grałem w barakowozie szumnie zwanym salonem gier w miejscowości Dziwnów, był to moon patrol.

- Na C64 pierwszą grę jaką odpaliłem to był Flimbo's Quest, a potem pseudo strategia Oil Pumpers.
- Na Amidze 500 pierwszy był Storm Sviv, i oczywiście Civilizacja :)
- Na konsoli Pegazus grałem w ... gry dołączone do konsoli, nawet nie pamiętam tytułów.
- Na ACD32 pierwsza gra to były dołączone Oscar i Diggers.
- Na A1200 pierwsza była Civilizacja i gra Trolls ;), gdy rozbudowałem amigę o karte 040 to pierwsza rzecz jaką zrobiłem to było odpalenie Quake I a zaraz potem wszystkie możliwe porty Doom I i II.
- Gdy kupiłem peceta (celeron 1.7 Ghz 512 MB Ram i Radeon 9000) odpaliłem nowego wtedy Medal of Honor
- Po zmianie peceta na nowszego (pentium 2.2 GHz 1 GB Ram i GF6600) pierwszą grą którą odpaliłem była nowość - Call of Duty 2

Teraz "męcze" się na Athlonie x2 4000+ GF8600GTS i 2 GB Ram i męcze Call of Duty 4.

Z gier które najlepiej mi się grało (aczkolwiek pierwsze one nie były) to:

- Flimbo's Quest na C64 i A500
- Kartridź "the big Six" na Pegazusa z grami Micromachines, dwie części Big Nose the caveman, Fantrastic Dizzy i dwie których nie pamiętam ;)
- Na Amidze ulubione to JetStrike CD32 i Wing Commander I CD32
- Gry pecetowe to tylko i wyłącznie cała seria Cywilizacji - cała reszta to tylko przelotne romansiki ;)

[#52] Re: WASZA pierwsza gra

@Olo, post #51

Pierwsza gra w ktora ciupalem (niestety nie na moim CPC464 + zielony monitorek bo na kolor juz kumplowi nie styklo :( )w gierke gdzie chodzilo sie ludkiem i dokrecalo sruby na rurociagu jak cos przegapiles to sie zalalo. Byl to chyba 1985r (moze sie myle)
Moja pierwsza gra na Ami (1994) to SimCity a nastepna przy ktorej spedzilem mnooostwo czasu to Settlers
Tak mlodzieniasy bylo...

[#53] Re: WASZA pierwsza gra

@Solo Kazuki, post #38

> Montezuma był władcą asteków

A nie czasem Azteków?!
No to jesteśmy kwita. ;)

[#54] Re: WASZA pierwsza gra

@Kitech, post #53

A właśnie, była taka gra "aztec" - zdążyć przed emerytem do śmietnika czy jakoś tak :)

[#55] Re: WASZA pierwsza gra

@kjb, post #54

Na Amigę był to... hmm.. a może... nie wiem :D. Ale chyba Shufflepuck Cafe albo Robocod. Na Dreamcasta Legacy Of Kain a na c64 był to Turrican II (chyba II). Ale najmilej z tych platform wspominam (pierwsze wrażenie):
Amiga->ShufflePuck Cafe
Dreamcast->Jet Grind Radio (o yeah!!)
c64->Menace

no a inne sprzęty to były emulowane, więc się nie liczą :). Jeszcze wspaniała gra na Atari2600, ale nazwy nie znam, się przed gliniarzami w hotelu uciekało, samolociki, etc. Się złodziejem było, grafika cudzik, nie na wszystkich zestawach Atari2600 było :).

[#56] Re: WASZA pierwsza gra

@BagoZonde, post #55

Ta gra na Atari to Keystone Kapers.
[#57] Re: WASZA pierwsza gra

@Fei, post #56

z tego co wiem to w Keystone Kappers goniło się złodzieja a nie uciekało złodziejem i żadnego hotelu tam raczej nie było
[#58] Re: WASZA pierwsza gra

@snajper, post #57

No, cały budynek można uznać za jeden duży hotel, a samolociki były :) Ale najlepsza była muzyka, wpadała w ucho co nie powiem. Czekając na winde można se było pogwizdać podczas gry :)

[#59] Re: WASZA pierwsza gra

@BagoZonde, post #55

Dziwne myśli mi zaświtały jak to przeczytałem, że może to i na tym moim Atari było które w poście 5 opisałem. (rym niezamierzony :/)

Gdzieś są jakieś online-emu, w javie czy czymś, gdzie by to obczaić można by?

Pamiętam jeszcze jakąś piłkę nożną z tej kuńsolki (sorry QN :P), z widokiem z góry i świetnie zsamplowanym ( ) odgłosem stąpania żołnierskich "glanów". Rozgrywka polegała na poruszaniu zawodnika składającego się z 4 osobnych jednak wspólnie poruszających się ogromnych czarnych kwadratów (mi to zawsze wyglądało na czteroosobowy oddział żołnierzy ;)), w celu dogonienia ogromnego białego kwadratu będącego (najprawdopodobniej) piłką i wkopania jej do bramki przeciwnika.
Ktoś pamięta czy mi młodzieńcza pamięć się zdefragmentowała?

Ostatnia modyfikacja: 05.12.07 22:47
[#60] Re: WASZA pierwsza gra

@wytrzeszcz, post #1

Pierwsze gry widziałem i grałem na Atari 65XE, potem był pożyczony ZX Spectrum 48. Na już swoim C64 pierwszą grą był Ski (zjazd na nartach). Łza się kręci w oku na samo wspomnienie tamtych dobrych czasów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem