[#31] Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #30

Chciałbym, ale wiem jaki będzie efekt końcowy.
Team 17 na pewno nie będzie chciało by "zgraja amatorów" rozprowadzała sobie grę która zyska popularność dzięki tytułowi należącemu do nich. Chociaż nie zapowiada się by chcieli kiedykolwiek zrobić sequel to i tak w pewnym sensie zamkniemy im tym drogę do zrobienia drugiej części.

W dodatku nie chciałbym ryzykować, że odmówią mi tego po tym jak poświęciliśmy na to 5 miesięcy pracy. My robimy to tylko i wyłącznie dla fanów i satysfakcji a T17 jako firma zrobiłaby to dla pieniędzy.

Pomijam fakt, że mogliby uznać, że zszargamy ich dobre imię bo gra będzie oczywiście nieodwołalnie kojarzona z ich marką.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 21:45:48
[#32] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #30

Ano, właśnie, czemu kombinować a nie chociaż spróbować się dogadać?
Ja bym był za napisaniem o tym na jakimś dużym zagrabanicznym forum skupiającym fanów (EAB? ;)), jak ludziska wyrażą zainteresowanie to z legalizacją pójdzie jeszcze łatwiej.

[#33] Re: Super Frog 2

@Shoonay, post #32

Hm... Można się zastanowić.
[#34] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #31

Chcecie na tej grze zarabiać?

[#35] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #31

Ale tam, ja bym się tak nie martwił na zapas.
Nikt nie miał nic przeciwko wydaniu edytora do tej gry, ba, ileż to już przeróbek innych gier wyszło i nikt się nie buntuje?
Przecież nie będziecie chyba to sprzedawać pod szyldem Team 17 na eBayu, co? ;)

[#36] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #31

>>Chciałbym, ale wiem jaki będzie efekt końcowy.

Wybacz ale skąd wiesz? Prorokiem jesteś? ja nie mam pojęcia jak ta firma zareaguje na taka wiadomość.

>>Team 17 na pewno nie będzie chciało by "zgraja amatorów" rozprowadzała sobie grę która zyska popularność dzięki tytułowi należącemu do nich.

Zgraja Amatorów kiedyś napisała część pierwszą. Zróbcie filmik a avi czy czymś takim promujący wasza grę i wyślijcie go do team17. Ponawiam pytanie skąd przekonanie, że na pewno firma nie będzie chciała?

>>W dodatku nie chciałbym ryzykować, że odmówią mi tego po tym jak poświęciliśmy na to 5 miesięcy pracy. My robimy to tylko i wyłącznie dla fanów i satysfakcji a T17 jako firma zrobiłaby to dla pieniędzy.

Wypadło o tym pomyśleć najpierw. Teraz byście nie musieli kombinować.

Benedykt Dziubałtowski

[#37] Re: Super Frog 2

@mailman, post #34

Proszę czytac dokładnie post 27 język

GRA BĘDZIE CAŁKOWICIE ZA DARMO!

@Up.
Może i tak.
Skąd wiem? Tak sądzę po próbie Realspawn Productions z Superfrog 3D.
Mogę próbowac, ale jeżeli dostanę odmowę to nawet jak będę chciał wstawić grę to będą wiedzieli, że to ja. I nie tyle chodzi tu tylko o naszą pracę wyrzuconą do kosza co o to, że fani będą mogli zapomnieć o Superfrogu 2 kiedykolwiek. Bo po pierwsze nikt się już nie odważy na taką próbę, a drugie nie będzie na tyle pracowitej ekipy która chce zachować klimat. Co najwyżej T17 odkryje ile może zarobić na tym tytule raz jeszcze i wyda coś na silniku 3D.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 21:58:59

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 22:00:31
[#38] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #37

No to proszę przeczytać dokładnie post 28 i przestać się martwić (o ile spełnicie warunki). Choć faktem jest, że jeżeli będzie to produkt wysokiej jakości, to lepiej się dogadać.

[#39] Re: Super Frog 2

@mailman, post #38

Postaram się. Tylko nie wiem, czy za remake można uznać tytuł z cyfrą "2" określającą kolejność. Poczytam jeszcze o remakeu na internecie.
[#40] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #37

Ci ludzie podobnie jak i Ty zaczęli projekt od takiego właśnie kombinowania, Prosty przykład ppa. My najpierw uzyskujemy zgody na publikacje a dopiero później zamieszczamy gry. Gdybyśmy robili na odwrót sytuacja mogła by być nieco inna.

ja na Twoim miejscu bym robił trailer gry i bił do team17.

Benedykt Dziubałtowski

[#41] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #37

Zdaje mi się że bardziej o tytuł "Worms" było by nie przyjemnie, a "Super Żabe"... to zapomnieli [ chyba ].

[#42] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #40

Może jest coś w tym co mówisz Benedykcie. Może Team 17 spodoba się coś w rodzaju darmowej reklamy.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 22:05:19
[#43] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #42

Pamiętaj o tym, że jeśli team 17 dowie się od osób trzecich o waszej produkcji to gra na 99% będzie u nich skreślona. Sami mieliśmy taki przypadek gdy okazało się, że kilka artykułów bez niczyjej zgody zostało skopiowanych na inny portal. Był w tym jeden z moich wywiadów. Była korespondencja ale pan z tamtego portalu stwierdził, że nie usunie wywiadu i koniec. Wkurzyłem się ja i postawiłem facetowi ultimatum. Nagle przejawiła się chęć współpracy i prośba pozostawienia wywiadu na jego portalu. Nie byłem już zainteresowany współpracą i kategorycznie zażądałem usunięcia owego wywiadu. Tak też się stało. A współpraca mogła wyglądać zupełnie inaczej gdyby owy jegomość najpierw zapytał czy może.

Dlatego też to co już pisałem wcześniej. Zachęcam Cię i Twoją grupę do dogadania się z T17. Kto wie. Może owoce takiej współpracy będą bardzo obiecujące.

A propos Gry nie napisałeś albo ja nie doczytałem. Na jaką platformę oraz na jakie systemy planujecie grę?

jaki nośnik? dvd :)? dyskietka?

Benedykt Dziubałtowski

[#44] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #43

Może masz rację. Póki co mam nadzieję, że gdyby dowiedzieli się teraz to nie skreślą gry choćby z tego powodu, że na razie są o niej tylko zapowiedzi i nie ma nawet wersji DEMO do pobrania. Więc myślę, że póki co:
nie ma gry = nie ma problemu.
Pisać na forach każdy wszak może co chce.

Gra jest robiona w programie Game Maker. Czyli będzie na PC do pobrania ze strony którą zamierzamy stworzyć.
Niestety nie dyskietki :-p

Co do napisania do Team 17 będę musiał znaleźć jeszcze kogoś kto potrafi angielski na dobrym poziomie. Bo coś czuję, że gdybym to ja pisał sam to odebrano by mnie nie poważnie

@Edit

Nie wiesz przypadkiem Benedykcie jak wyglądałoby ewentualne przekazania prawa autorskiego?

Powiedzmy, że wysłałem im e-mail i dostałem zgodę. Co mogę uznać za prawną podstawę do rozprowadzania gry?

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 22:25:31
[#45] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #44

Acha to już wiem jak będzie z grą. Mój brat robił gry w tym programie. Całkiem nieźle mu wychodziło.

Co do praw autorskich. To jest podstawowy błąd w tym co napisałeś.

Prawa autorskie są niezbywalne. Nie możesz zapłacić 100 złoty np za muzykę i podpisywać się jako autor danej kompozycji. weź dowolna płytę z popularna muzyką i zobacz sobie track listę. Pod tytułem masz wypisanych autorów muzyki i słów. Np u Maryli Rodowicz czasami przewija się Jacek Cygan. Maryla Rodowicz jest wykonawczynią danej piosenki a Jacek Cygan Autorem słów. Natomiast Pani Maryla jest właścicielką praw majątkowych do danego utworu i to ona ma prawa czerpać zyski z wykonywania danej piosenki. Weszła w posiadanie praw majątkowych po uiszczeniu stosownej opłaty Jackowi Cyganowi. podobnie jest z grami. Robiąc grę o tytule np super niszczycielski statek z marsa stajesz się jej autorem. i tego faktu nic ani nikt prawnie zmienić nie może. Idąc dalej szukasz wydawcy do gru staję sia nią np firma banan. Sprzedajesz tej firmie prawa majątkowe do tytułu za np 100pln i firma banan rozpoczyna sprzedaż. Zarabia na Twojej grze 100 milionów dolarów ale. Firma banan ma obowiązek podawania Ciebie jako autor gry.

Stosując to do super froga możesz od firmy team 17 odkupić prawa majątkowe do tego tytułu (przynajmniej teoretycznie) Dzięki temu będziesz mógł wydać grę na nowo i rozpocząć jej sprzedaż. Nie orientuje się jak wyglada sprawa z remake czy kontynuacjami.

Benedykt Dziubałtowski

.

[#46] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #45

Szkoda. Chyba muszę poszperać na forum prawnym.
W moim pytaniu chodziło mi raczej o taką sytuację, że:
Dostaję pozwolenie i rozprowadzam tą grę za darmo, powiedzmy, że z logo Team 17 bo taki był warunek. Pewnego dnia przychodzi wezwanie do sądu i mam rozprawę. Co będzie dowodem na to, że Team 17 pozwoliło mi na rozprowadzanie gry? Treść maila?

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 22:46:15
[#47] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #46

>>Co będzie dowodem na to, że Team 17 pozwoliło mi na rozprowadzanie gry? Treść maila?

Tak.

My działamy podobnie. Mamy zgody autorów gier na publikację ich dorobku na ppa. Właśnie w postaci maili. Choć tutaj jest jeden wyjątek.

Benedykt Dziubałtowski

[#48] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #47

Problemem będzie jeżeli mail się "zawieruszy"

W każdym razie dziękuję za pomoc. Dałeś mi wiele do myślenia. Cieszę się, że tu napisałem.

------

Tak nawiasem to z tego forum z tematu "Superfrog 2 - czy kiedyś go ujrzymy?" dowiedziałem się o programie Froggy co bardzo pomogło w robieniu grafiki i napędziło sam pomysł o zrobieniu gry OK
[#49] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #48

A ja to często przerabiam jak robię wywiad. Ale natura dała mi gen odpowiedzialny za robienie rzeczy trudnych. Puki co idzie mi w miarę skutecznie. Wiele zależy od waszej wytrwałości i tego jak ten mail będzie zrobiony. W razie gdybyście potrzebowali tłumacza ENG to mogę was do takiego skierować. Choć sądzę, że i tu na forum by się znaleźli ludzie chętni do pomocy.

Wydaje mi się, że ważne jest abyście gry nie nazywali super frog 2 tylko wyraźnie znaczyli na ewentualnej stronie internetowej czy tez w reklamówce swojej gry, że bardzo byście chcieli aby ta gra mogła się tak nazywać. Sadzę, że to zrobi dobre wrażenie na team17 i przychylniej spojrzą na waszą produkcję. Bądź co bądź nikt nie lubi byc stawiany przed faktem dokonanym. Nie sądzisz?

Benedykt Dziubałtowski

[#50] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #49

Sądzę ok, racja

Najpierw pogadam z resztą ekipy a potem zgłoszę się po tłumacza.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 23:02:48

@Edit

I myślę, że dobrym pomysłem byłoby założyć o tym temat np. na EAB i zobaczyc opinie. Potem wysłać link w mailu, żeby pokazać, że fani są pozytywnie nastawieniu do naszego pomysłu.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 23:05:16
[#51] Re: Super Frog 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #49

Mogę spróbować z tym tłumaczeniem :) Chociaż najlepiej by było gdyby kilka osób spróbowało ;)

[#52] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #50

Team17 założyli niedawno profil na facebooku - http://www.facebook.com/Team17Software?v=wall - jest tam m.in. forum, na którym podobne kwestie - z tego co pamiętam - się przewijały. Przejrzyj sobie wszystkie lub większość tematów a na pewno naprowadzi Cię to na sensowne rozwiązanie.
[#53] Re: Super Frog 2

@Katiria, post #51

Świetnie by było Katiria.
Gdybyś był chętny to daj znać.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 00:47:47
[#54] Re: Super Frog 2

@Katiria, post #51

Wstrzelę się nie w temat, ale mam do Ciebie Katiria małe pytanie (najwyżej dostanę bana, ale czego się nie robi dla ciekawości :P) - skąd jest ten tekst, który masz w sygnaturce? Piosenka, wiersz czy własna twórczość? :)

[#55] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #53

Ciekawa inicjatywa z tym Żabolem. W kwestii tłumaczenia, chętnie pomogę :). Bo, jak rozumiem, chodzi o powiadomienie T17 o Waszych zamiarach i ubranie tego w zgrabne słowa, a następnie przebranie w sensowną angielszczyznę :), am I right?
[#56] Re: Super Frog 2

@widelec, post #54

@widelec
Chainsaw - Na skrzydłach nocy

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 11:49:49
[#57] Re: Super Frog 2

@_arti, post #56

Dziękuję :)

[#58] Re: Super Frog 2

@Marek, post #55

Chodzi o to Marek, że ja napiszę zgrabny tekst Ty go przetłumaczysz i ja wyślę to w mailu do Team 17 ok, racja

Tylko musimy się jakoś zgadać na Gadu-Gadu lub coś?
[#59] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #58

jasne, moje gg: 3592971
[#60] Re: Super Frog 2

@Jakub P, post #53

@Jakub P: "chętny"?? no dzięki, nie wiedziałam, że jestem facetem xP Tak, jestem chętna ;P
Meine gg: 5702798

@Widelec: Chainsaw "Na skrzydłach nocy", polecam ten kawałek ;)

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2009 14:53:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem