[#91] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #90

Jypy: Oczekiwane przez was demo gry Superfrog 2 trafi w wasze ręce już
20 czerwca!

Jypy:Ze względu na to, że Marek S. stracił poczucie czasu i w tajemniczych okolicznościach (których ujawnić nie mogę) zniknął (co uniemożliwia skończenie naszej pracy), czas wydania DEMO musimy przełożyć póki co na 22, czyli jutrzejszy dzień.

W imieniu Marka S. i Czasu przepraszam.

Jypy(01.07.2009):Skoro znaleźli projekt Superfrog 3D ekipy Realspawn to czemu naszego mieliby nie znaleźć? Po za tym to nie Ty ryzykujesz ewentualne konsekwencje tylko ja.

E-mail jeszcze nie wysłany. Najpierw założę temat na angielskim forum fanów amigowych gier. Optymistyczna reakcja fanów będzie dodatkowym argument dla Team 17.

... To wasz projekt/ten sam, czy konkurencja?

[#92] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #90

Pytałem nie z czystej i bezinteresownej złośliwości - a w każdym razie nie tylko. Chciałem się dowiedzieć, czy wiesz, co działo się z Amigą przez ostatnie 15 lat. I, dalibóg, dowiedziałem się. Życzę powodzenia w ukończeniu i opublikowaniu gry, chociaż pewnie w nią nie zagram.

[#93] Re: Superfrog 2

@Koyot1222, post #91

Ten sam. Ale jak widzisz w międzyczasie obok DEMA wszedłem tu na forum i zostałem przekonany do załatwienia tej sprawy przez rozmowę z Team17. Dlatego zawiesiliśmy wydanie DEMA do czasu aż odpiszą.

* Nie, niestety nie znam się aż tak w temacie Amiga. Grałem w nią gdy miałem 5-7 lat a potem odeszła z mojego życia.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2009 22:41:59
[#94] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #93

Obawiam sie ze jedyna sensowna odpowiedzia ze strony Team 17 bedzie brak odpowiedzi.

[#95] Re: Superfrog 2

@Koyot1222, post #94

Wydaje mi się, że nad napisaniem dobrego(przekonującego) maila pracowało łącznie 5 osób :P
Mam jakąś małą nadzieję, że to coś da.
[#96] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #95

Wnioskuje z doswiadczenia. Tak jak w przypadku niektorych homebrew ktorych autorzy pisali nawet do samego SONY, tak duza firma nie bedzie pertraktowac z nikim, chyba ze chodzi o sprzedaz licencji. Jakikolwiek odzew z ich strony bylby ogromna reklama dla strony drugiej.

[#97] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #95

A nie moglibyście zmienić nazwę Supefrog 2 na jakąś inną i promować ją jako grę podobną do Superfroga? Wtedy uniknęlibyście kłopotów jeśli chodzi o licencję na tytuł gry.

[#98] Re: Superfrog 2

@Dorian3d, post #84

he he. Ja tez chetnie bym sobie na polce postawil cos na CD32 z podpisem 2009 :)

[#99] Re: Superfrog 2

@Koyot1222, post #96

team 17 to bardzo mała firma. W porównaniu do SONy mikroskopijna. Może odpowiedzą a może nie. jeśli nie to będziemy ich dalej maglować . mam swoje sposoby w koncu zrobiłem trochę tych wywiadów i musiałem ludziom do dupy włazić aby się po zgadzali na to czy na tamto.

jak nie odpiszą tragedii nie beðzie po prostu poradzę jakubowi jak ich inaczej podejść.

Benedykt Dziubałtowski

[#100] Re: Superfrog 2

@Minniat, post #97

Mogę zmienić głównego bohatera, połowę grafiki i umiejętności postaci, żeby to było już dosłownie wszystko ok.

Nie mogę wydać gry pod tytułem: "MegaToad - gra podobna do gry Superfrog zespołu Team17"

Chyba firmie T17 coś takiego nie spodobałoby się równie jak złamanie prawa autorskiego ;)

@Edit
I po raz kolejny dziękuję Benedyktowi.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2009 23:22:41
[#101] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #100

Moim zdaniem nie zgodzą się bo były już próby

------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
A miało być tak pięknie, czyli rzecz o Superfrog 3D

27 czerwca 2005 07:50 PCU.V. ImpalerOd dłuższego czasu studio Realspawn Productions pracowało nad amatorskim i całkowicie darmowym projektem o nazwie Superfrog 3D. Jak nietrudno się domyślić, gra miała nawiązywać do kultowej dla wielu z Was platformówki firmy Team 17, która opowiada o perypetiach zielonej i sympatycznej żaby
------------------------
Firma Team 17 , zagroziła procesem i projekt wyszedł ale zamiast żaby był jakiś stworek

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=20403

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2009 00:51:10

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2009 00:52:20
[#102] Re: Superfrog 2

@Dorian3d, post #101

Tak, ale to tylko dowodzi, że Realspawn próbowało ominąć rawa autorskie. Team17 nie mogłoby zagrozić procesem gdyby najpierw zapytali ich czy mogą stworzyć taką grę (zresztą o tej sprawie też napisałem im w e-mailu).
[#103] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #102

Reakcja Team 17 była dosyć nerwowa. Wygląda na to, że Realspawn po prostu obie grę robił bez jakichkolwiek ustaleń firmą. W takim wypadku ja się nie dziwę, że reakcja Teamu17 była nerwowa.

Benedykt Dziubałtowski

[#104] Re: Superfrog 2

@Dorian3d, post #86

Skandal x 2 !!! :)))
Super Frog = Amiga

[#105] Re: Superfrog 2

@HOŁDYS, post #104

Czemu skandal?

Pytanie: Lepiej, żeby powstała kontynuacja z grafiką, muzyką i wszystkim utrzymanym w klimacie Amigi czy żeby nie powstała w ogóle?
[#106] Re: Superfrog 2

@Dorian3d, post #101

a jak ostatecznie nazywa się ta gra, która miała być super frogiem 3D?

[#107] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #105

Widzisz, to tak jest zawsze z przenoszeniem flagowych/legendarnych tytulow na inne systemy. Sega miala swojego Sonica, wielkie "N" Mariana, systemy commodore Superfroga itd itd. Pc to juz raczej era Wolfensteina i Dooma. Wiadomo ze zamiana miejsc/systemow z tytulami raczej przywoluje wrazenia pewnej egzotyki.

[#108] Re: Superfrog 2

@rafgc, post #106

Po prostu "Superfrog 3D".

@Edit
Tak. Zresztą nie sądzę, żeby zmiana Amigi na PC w tym wypadku była czymś złym.

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2009 13:18:26
[#109] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #108

zartuje robcie robcie.... ale ja w to grac nie bede :D
wole wersje amigowa...kontynuacja na pewno szybko nie nastapi na 68000 gdyz nie wiem czy wiesz ale Super Frog powstal w calosci w assemblerze i dlatego jest dynamicznie szybki na archaicznej amidze z 7 mhz i 1 MB RAM

[#110] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #108

no to w takim razie gdzie to znaleźć, bo pod hasłem superfrog 3D w google nic nie ma, a poza tym jak gra wyszła ale ze stworkiem zamiast żaby, to nie może się nazywać superfrog 3D

Co do SF2, to mi nie przeszkadza, że będzie na PC, nie ważne co mówią ludzie, rób to co uważasz za słuszne, jeśli sprawia Ci to frajdę i jest legalne to rób to dalej.

[#111] Re: Superfrog 2

@rafgc, post #110

http://pooka.ezri.mine.nu/sfrog/realspawn.jpg
To a propo Superfrog 3D
[#112] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #111

Wyglada jak jakis kiepski hack mario 64, drzewka zywcem wyjete.

[#113] Re: Superfrog 2

@Koyot1222, post #112

No, lokacja też wygląda prawie że identycznie tylko marniej oteksturowana.

[#114] Re: Superfrog 2

@Shoonay, post #113

Oto e-mail który otrzymaliśmy od Team 17 :D

"Dziękuję za maila. Będziemy obserwować efekty Waszej pracy. Bardzo mi jednak przykro, ale mamy plany co do Superfroga i w tym akurat momencie nie możemy udzielić licencji na ten tytuł żadnemu zewnętrznemu wykonawcy.

Team 17 docenia Waszą uczciwość i entuzjazm, a ponieważ widziałem projekt, skontaktuję się z Wami. Aktualnie nie ma mnie w pracy, gdzyż podróżuję.

Pozdrawiam, Martyn Brown szef studia w Team 17 (oraz produkcji i projektu Superfroga z 1993 r.)"

Z pozdrowieniami dla wszystkich którzy nie wierzyli, że Team17 odpisze cokolwiek Zobaczymy co dalej z tą sprawą, będziemy działać dalej.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2009 17:53:28

Link do filmiku który został do nich wysłany: http://www.youtube.com/user/RetroGry#play/all/uploads-all/0/vLMIa2Azpk8

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2009 17:57:57
[#115] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #114

Jakub P napisał(a):

> Zobaczymy co dalej z tą sprawą, będziemy działać dalej.

A co ma być?
To samo co z setką innych remaków - nikogo to nie obchodzi! (tak, wiem, dopóki nie sprzedajesz jej pod swoim szyldem, bla bla bla)
Róbcie swoje i nie dajcie się znowu wciągać w niepotrzebne dyskusje domorosłym adwokatom...

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2009 18:05:10
[#116] Re: Superfrog 2

@Shoonay, post #115

Od samego początku o tym pisałem (chyba w komentarzu 28).

[#117] Re: Superfrog 2

@Jakub P, post #114

Jakub P napisał(a):

> "Dziękuję za maila. Będziemy obserwować efekty Waszej pracy.
> Bardzo mi jednak przykro, ale mamy plany co do Superfroga

no, ja już widzę te ich plany... Zobaczyli zainteresowanie tematem, potencjalne źródło kasy, i tyle. Niedługo pewnie zaczną wychodzić superfrogi jak grzyby po deszczu :P
[#118] Re: Superfrog 2

@snajper, post #117

na bank na telefony i inne przenosne urzadzenia...

[#119] Re: Superfrog 2

@PrzemasIII, post #118

np. laptopy ;)
[#120] Re: Superfrog 2

@snajper, post #119

tostery...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem