Wątek zamknięty
[#1] TKG przyspieszył, wideo
O to prównanie standardowej i przyspieszonej wersji TKG, na Apollo 040/40 MHz.
http://www.youtube.com/watch?v=4a9DiScydNY
[#2] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

No faktycznie, różnica jest. Szkoda, że dopiero teraz powstał ten szybki slave.

[#3] Re: TKG przyspieszył, wideo

@PopoCop, post #2

Cudowne Video !
[#4] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

Widzę Andrzej, że drugi raz nie dałeś się zaskoczyć temu czerwonemu.
[#5] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

Trudność tej gry polegała głownie na jej szybkości, na 040/25 i małym ekranie poległem na mapce "O", klatkowała strasznie. Szkoda że od razu nie chodziła jak na filmiku bo bym pewnie skończył, dopiero potem na UAE skończyłem grę z 999 zdrowia.
[#6] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

I gdzie ta różnica ?
[#7] Re: TKG przyspieszył, wideo

@SPECT, post #5

Gra jest bardzo trudna, ale mi się udało ją ukończyć na 030/50MHz + FAST Odpowiednie ustawienia okienka pozwalają grać nawet na takim sprzęcie.

[#8] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Minniat, post #7

Ja niestety za tamtych czasów nie miałem wypasionej Amigi :) Grę skończyłem na emulatorze ...
[#9] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

Różnica jest spora, dobrych kilka klatek

[#10] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drops, post #6

Tutaj się z kolegą zgodzę. Ja tej różnicy na filmiku nie widziałem. Wprawdzie tylko raz ten filmik odpaliłem. Będę musiał uruchomić na sprzęcie i organoleptycznie samemu to sprawdzić.

[#11] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Tomski, post #10

Dla kogos kto pogrywal czesto w fpsy roznica widoczna golym okiem.
Co nie zmienia faktu, ze gra nadal plynna nie jest.
W ogole uwazam, ze TKG w tamtych czasach byl taka gra bardziej na "pokazanie", ze amiga tez moze miec fps'a niz tak naprawde do grania..
[#12] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Minniat, post #7

Nie miałem cierpliwości już by robić 2x2 w małym oknie, podarowałem sobie.

A co do braku różnicy na filmie, to nawet widać na otwieraniu pierwszych drzwi. Na starym są zamknięte i zaraz ich nie ma, na szybszym widać pośrednie klatki, choć i tak słabo widać bo szybko się otwierają.
[#13] Re: TKG przyspieszył, wideo

@SPECT, post #12

To bardzo symboliczna różnica...
[#14] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drops, post #13

Ze względu na bardzo szybko otwierające się drzwi. ;)
Wiadomo że wzrost nie będzie kilkukrotny, jednak dla mnie płynność widać na całym filmie
[#15] Re: TKG przyspieszył, wideo

@SPECT, post #14

Jak najbardziej, różnicę widać gołym okiem. Szczerze mówiąc to dziwi mnie, że ktoś może nie widzieć tej różnicy :)

[#16] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #1

No, przyśpieszona wersja chodzi super :)

[#17] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Duracel, post #15

Szczególnie tę różnicę widać na Natami, to już naprawdę powala. N68k+SIMD robi wrażenie.
[#18] Re: TKG przyspieszył, wideo

@pinior, post #17

Jak widać dzięki przyspieszonemu "slejwowi", gra dostała widocznego kopa nawet bez Natami. :)

Polecam zagrać. Gra dzięki większej ilości klatek oferuje większą dynamikę i mniejszą latencję podczas sterowania. No, ale to trzeba sprawdzić własnoręcznie. :)
[#19] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #18

A w koncu da sie uruchomic AB TKG na karcie gfx? Probowalem jakies patche, ale kompletnie nic nie dzial. To prawda czy tylko urban legenda? :)

[#20] Re: TKG przyspieszył, wideo

@radzik, post #19

ciekawe jak smignie ten salve na mojej 060/80 mhz :))

[#21] Re: TKG przyspieszył, wideo

@radzik, post #19

Jest RTG patch, ale jest bardzo niestabilny.
[#22] Re: TKG przyspieszył, wideo

@radzik, post #19

Zadna legenda, bardzo ladnie smiga na gfx - kladzie wszystkie pacze, podejrzewam ze tego tez. Na 60/50 i bwizji smigalo strasznie. RTGpatch - na aminecie lezy.

[#23] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #18

Totalna bzdura. Ledwo, ledwo widać niewielką poprawę, to może jakieś 3-4 klatki więcej, a piszesz jakby ta gra wystrzelila w kosmos. Obejrzalem ten film kilka razy i różnicy praktycznie nie ma.
[#24] Re: TKG przyspieszył, wideo

@reenstix, post #21

łel, u mnie był stabilny.

[#25] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drops, post #23

Masz mało wprawne oko :D

[#26] Re: TKG przyspieszył, wideo

@parallax, post #25

Trochę tych gier przeszedlem, więc widzę różnicę czy gra ja mniej lub bardziej plynna
[#27] Re: TKG przyspieszył, wideo

@pinior, post #17

Spróbuj uruchomić sobie TKG pod aOS4, to dopiero zabawa

[#28] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drops, post #23

Totalna bzdura.

Po prostu nigdy nie grałeś w TKG na Apollo 040/40. Na tej karcie można spokojnie grać na małym oknie, ale na pełnym ekranie gra jest uciążliwa, sterowanie opóźnione itd.

Na przyspieszonym slave, mimo że to tylko parę klatek, gra na 040/40 i pełnym ekranie staje się możliwa oraz przyjemna. Chociaż wciąż nie ma pełnej prędkości.

Jeżeli jesteś pecetowcem od Dooma 3, Quake itd., to zmień portal, ponieważ my piszemy o grze retro z połowy lat 90-tych, która działa na sprzęcie z początku lat 90-tych. I to jest właśnie magia i hobby niektórych użytkowników PPA. My się jaramy tymi paroma klatkami na naszych klasycznych Amigach. :)
Nie pasuje ci, to zajmij się swoim hobby. :)
[#29] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drozd, post #28

Na 040 nie gralem. Gralem na 020, ale grać się nie dalo, dlatego pierwszą część AB3D przeszedlem na emulatorze ciesząc się super plynną grafiką, jakiej żadna Amiga nie wyświetli. A w AB3DII jestem już w polowie gry. Początek lat 90, to Doom, Doom2, Heretic, Hexen, a AB3DII ukazal się w 1996 roku i byl tylko skromniutką gierką 3D, która nie miala szans w starciu z wydanym w tym samym roku Duke Nukem 3D czy Quake 1.
Nie odmawiam magii tym tytulom, ale pokazując 2 klatki więcej w swoim porównaniu nie udowadniasz niczego.
[#30] Re: TKG przyspieszył, wideo

@Andrzej Drops, post #29

ty to wez jeszcze urcuhom cytadele na A500 7 mhz bu ha ha ha !!!
co za kosmita :))))))))))

czemu pecetowcy najnowszych produkcji nie uruchamiaja na 386 ?

co do zarzutu ... ID Software bylo olbrzymia firma .. TEAM 17 zrobilo to w kilku osob ,...wlacz sobie creditsy w tej grze i amigowej.. zobacz ile ludzi robilo jedna gre a druga..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem