Już wkrótce (bardzo niedługo) będziecie mogli zagrać w pierwszą produkcję klubu RNS, która będzie klonem gry "Ośmiornica" firmy Nintendo. Gra będzie oferować:
- Szybki gameplay
- Wielokolorową grafikę
- Klimatyczną muzykę i efekty dźwiękowe
- Garść efektów specjalnych
- Małe wymagania sprzętowe (wystarczy Amiga z kościami ECS i systemem 2.0)
Poradziłem sobie z sesją i jestem praktycznie na drugim roku studiów (huraa!), więc mogłem szybko wrócić do pracy nad grą.
Najnowsza wersja korzysta tak jak wspominałem jakiś czas temu z systemowych Bobów, co powinno być interesujące, bo chyba nikt z nich jeszcze nie korzystał w grach. A stosuje się je dość prosto i szybko. Tylko nie jestem pewien czy gra pójdzie dobrze przy włączonym CyberGraphX i "CyberBobach". U mnie przynajmniej CyberBoby nie mogą być animowane (nie można zmieniać klatek animacji).
Ale powinna się uruchomić dobrze również pod AmigaOS4.x (już testowane na komputerze Sam440ep). Przynajmniej wersja bez dźwięków i muzyki. Co do MorphOSa i AROSa nie mam informacji, ale z doświadczenia wiem, że mój kod wielokrotnie na tych systemach zadziałał (nie wiem czy Boby nie będą przeszkodą).
Kod zostanie udostępniony (o ile nie będzie przeciwwskazań członków grupy) więc jeśli ktoś zechce przeportować grę to nie widzę przeszkód.
Jeśli macie pytania odnośnie gry lub działalności grupy to piszcie. Polecam też obejrzeć nową odsłonę strony
http://minniatian.republika.pl Na stronie m.in. zrzuty ekranu poszczególnych faz produkcji Nurka.
Jako ciekawostkę podam, że wątek gry na naszej liście dyskusyjnej w sumie osiągnął liczbę ponad 200 listów!! :)
Chciałbym podziękować Krzysztofowi za ogromną pomoc przy grafice do gry. Wykonałeś ogrom pracy. On sam dziękuje Sergiuszowi Lurce za dodatkową pomoc przy grafice. Dziękuję Januszowi Brzusce za pomoc przy dźwiękach oraz Radosławowi Kujawie za testowanie gry. Bez Waszego wsparcia ta gra by nie powstała.
Razem przeprowadzimy krucjatę wznowienia produkcji natywnego amigowego software'u ;)
Pozdrawiam.