[#31] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@michalmarek77, post #19

Amig z AGA sprzedano ok 100 000. Amig w ogóle, ok 6 milionów. Czyli to malutki procent całości. Podejrzewam , że dziś /czy słusznei czy nie, to inna sprawa/ AGA jest najmniej wykorzystywanym chipsetem Amig.

Mam wrażenie że jednak chipset ECS był tym najsłabiej wykorzystywanym.
A ile znam gry wypuszczane w wersji zwykłej i AGA o tyle w wersji ECS i zwykłej nie znam.
A zamiast porównywać ilosci Amig z AGA i bez porównaj ilość z AGA, ECS i OCS, będziesz zdziwiony.

Pozdrawiam
[#32] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@RadoslawF, post #31

OCS/ECS w przypadku rozdzielczości wykorzystywanych w grach niczym się nie różniły /320x256/. Adresowanie 1MB Chip nie było na tyle zyskowne, by tworzyć cokolwiek na ECS w specjalnej wersji. W praktyce ECS nigdy nie był wykorzystywany bo takiej potrzeby nie było. Można powiedzieć, że był to OCS z nikomu niepotrzebnym bonusem.
Liczby /mniej więcej/

AGA - 200k /1200+4000+cd32 świat/
OCS - 4 miliony
ECS - 1 ,8 miliona

Dane dotyczą Commodore. Ile Amig sprzedał Escom - nie wiem. Wątpię by byłą to jednak jakaś zatrważająca liczba.

Jeśli chodzi o ECS to najlepiej sprzedającym się modelem była A600.

[#33] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@michalmarek77, post #32

To nie jest temat tego wątku.

[#34] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@strim, post #33

Nurek jeszcze plywa czy utonal ? ;)
[#35] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@selur, post #34

Pływa, pływa. Jeszcze kilka usprawnień w silniku i będziemy wypuszczać. Jak się okazało po testach gra jest troszkę za szybka :D Grunt to przesadzić z optymalizacją ;) Ja jestem wniebowzięty, że udało mi się napisać tak szybki silniczek, ale muszę trochę stonować jej prędkość.

[#36] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #35

osobiście nie mogę się doczekać :)
mam też nadzieję, że na tym nie skończycie ;)
fajna by była wizja, w której nadal tworzone są gry na Amige ok, racja

[#37] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@bombermax, post #36

Jeden z kolegów ma adekwatne hasło na tą okoliczność:

Dopuki jestem, wszystko jest możliwe.

[#38] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@advantage, post #37

Czy bierzecie pod uwagę wypuszczenie drugiej części? Czy by to było uzależnione od ilości sprzedanych kopii?

[#39] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@bombermax, post #36

fajna by była wizja, w której nadal tworzone są gry na Amige

Oczywiście, że fajna. Nie od teraz robimy coś w tej kwestii. Zrobiłem jakiś czas temu (samodzielnie) grę Arktyczny Łowca, którą można uznać za kompletną oprócz faktu, że zawiera tylko kilka poziomów. Ale gra jest grywalna i wciągająca:

http://minniatian.republika.pl/Arctic/Arctic.lha
http://minniatian.republika.pl/Arctic/tny_font.lha

Grałeś w nią już? Polecam, warto w nią zagrać. Potrzebny jest wpięty joystick w Amigę. A czcionkę tny.font należy poprawnie zainstalować w katalogu FONTS: (czyli nie przerzucać całego archiwum tylko całą zawartość katalogu tny_font!)

Zamierzam obok Nurka w najbliższym czasie dopracować Arktycznego Łowcę i dodać parę leveli.

Pozdrawiam.

[#40] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@advantage, post #37

Jeden z kolegów ma adekwatne hasło na tą okoliczność

Czy podmiotem tego hasła jest Amiga? :)

[#41] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@parallax, post #38

Ha, druga część nie jest w tej chwili planowana, zależy od tego jak gra zostanie przyjęta :)

[#42] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #40

Trzeba go spytać.

Powodzenia w kolejnej grze. Super. Wreszcie coś się dzieje...

[#43] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@advantage, post #42

Publikuję w końcu wersję Beta naszej gry. Jest to goły silniczek. Zaprogramowałem również menu oraz highscores, ale w tej Beta wersji ich nie ma. Sterowanie klawiszami kursora (góra-dół), a klawiszem Esc wychodzimy z gry.

Oto wersja z intrem i bez:

http://minniatian.republika.pl/Nurek/TreasureChest1.0.lha
http://minniatian.republika.pl/Nurek/TreasureChestIntro1.0.lha

W archiwum są dwa pliki wykonywalne: Nurek_Blitter oraz Nurek_Gfx. Jeśli macie gołą Amigę to uruchomcie Nurek_Blitter w innym przypadku Nurek_Gfx. Gra w zasadzie wymaga tylko kości OCS, ale potrzebuje systemu co najmniej w wersji 2.0. Ekran jest promowalny.

Jeśli zainstalujecie medplayer.library to w grze usłyszycie muzykę. Dźwięki oraz ich obsługa są dodane, ale to jest wersja bez dźwięków.
Gra wymaga do działania czcionki ruby.font (jest z systemem).

Czekam na raport w sprawie błędów oraz raport w sprawie prędkości gry :) Pamiętajcie, że to Beta, a pełna wersja będzie miała m.in. highscores.

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 19:52:57
[#44] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #43

Gra odpalona na WinUAE + AOS 3.1 + P96. Zarówno wersja blitter jak i gfx działają. Jednak zwróć uwagę na wygląd macek w wersji GFX...

Zaś co do samej gry - to był pierwszy raz, gdy z przyjemnością zagrałem w "ośmiornicę" - Nurka znaczy się. :)

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 20:13:54
[#45] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@APC74, post #44

Dzięki za raport!! Ostatnia zmiana grafiki macek powoduje taki wygląd w Gfx, postaram się to naprawić tak szybko jak to możliwe. Póki co używajcie wersji Blitter. Cieszę się, że wszystko działa.

[#46] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #45

jedna sprawa, grafika jest dosc ograniczona kolorystycznie ale moze byscie mogli dodac "animacje" w stylu rotacji palety kolorow dla pewnych elementow, jest to obliczeniowo darmowe a daloby kolyszaca sie wode albo poblyskujace migotki pod wodą ?

[#47] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #45

Kurde, nie mogę sterować nurkiem. Nie wiem co jest grane. Grę odpalałem na razie tylko pod UAE. Dźwięk jest, wszystko git, poza sterowaniem. Intro pomijam Return'em. Macham Joyem i nic. Nurek siedzi w łajbie.
Gra wygląda super. Świetna muza, fajna grafika i kolorki. To może być bardzo fajna gierka. Jutro spróbuję odpalić na A3000, ale póki co z grania nici.

[#48] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@frywolny_marian, post #47

U mnie pod WinUAE też lipa ze sterowaniem. Uruchamiałem pod OS 3.1 na 030. Naciskając zaś ESC nie w tym archiwum z Intrem a tym drugim - "zfejdował" się ekran, ale muzyka jak i proces został. Pewnie tak to ma działać w tej becie ;). Fajnie zobaczyć avatar Koyota w grze :) no i muzyka jest świetna. Nie dałoby się wyłączyć wskaźnika mychy na ekranie gry? Może i lepiej żeby był, ale trochę przeszkadzać może, gdy go nie usuniemy poza ekran :).

W wolnym czasie odpalę na real sprzęcie i zdam raport.

Coś bym tylko z animacją macek poprawił - może ich wyłanianie się z okien wraku, pierwsze moje wrażenie było mylne - myślałem, że coś się wysypało, gdyż macki wyglądały mi na zawieszone w powietrzu tak jakby nie należały do ośmiornicy :).

Poza tym grafika prezentuje się też rewelacyjnie, o gameplay na razie nie mogę się wypowiedzieć niestety :/.

Trzymajcie tak dalej, żeby projekt nie utonął pomoc

[#49] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@BagoZonde, post #48

Co do sterowania: spróbujcie poszperać w konfiguracji klawiatury WinUAE. O efekcie "color cycle" rozmawialiśmy troszkę z Koyotem dawno temu, może wróci ten temat na naszej liście dyskusyjnej.

[#50] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@BagoZonde, post #48

Za ktoryms razem udalo mi sie ruszyc nurkiem za pomoca klawiatury w wersji GFX pod 040 z karta graficzna i Amiga Sys4. Tylko raz mi sie to udalo. Dziwna sprawa.
Troche pogralem i ogolnie jest ok, tylko zmienilbym jedna rzecz. Wedlug mnie nurek za wolno zmienia pozycje na linie. Slimaczy sie troche. Na oryginalnej Game & Watch poruszal sie blyskawicznie z pozycji na pozycje i moze stad cos mi tu nie pasuje.

[#51] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #49

@Minniat
Z WinUAE jestem całkiem nieźle obeznany, gdzie mam poszperać w konfigu skoro inne gry mi działają na ustawieniach joy'a?

[#52] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@BagoZonde, post #51

Nie wiem, sam słabo znam WinUAE, myślałem, że może joystick jest przypisany do klawiszy kursora czy coś w tym stylu. Trudno tutaj łatwo rozwiązać mi sprawę, mi na prawdziwej Amidze kontrola za pomocą klawiszy idzie za każdym razem dobrze, myślę, że jak dodam obsługę joysticka to będzie OK.

[#53] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #52

pierdziel UAE i inne emulatory ;-]
chce grac w nurka niech sobie sprawi zywa Amiske ;-]

[#54] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #52

To teraz rozumiem. Gra jeszcze nie obsluguje joya. W UAE nie dziala sterowanie klawiatura bo mialem ustawione zeby symulowala joystick. Czyli wystarczy kursorom przypisac ich prawdziwa funkcje.

[#55] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #52

Dotarł do Ciebie mój mail z filmikiem?

[#56] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@strim, post #55

Tak, dotarł ale muszę ściągnąć jakiś program do oglądania MP4 ;)

[#57] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #56

Na AmigaOS mplayer daje radę. A film obrazuje tylko błędy o których pisałem w mailu (nagrałem telefonem :P).

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 16:58:12
[#58] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@frywolny_marian, post #54

Haha, frywolny Marianie, miałem ten sam przypadek co do kontrolera :D. Tak sobie myślę, ale wiem, że to co napiszę będzie niepopularne - jeżeli naszym koyotem (sic!) możemy poruszać się płynnie - to macki też tak powinny działać - nawet jeżeli krokowo - to ich animacja powinna być płynna.

Jeszcze raz napiszę o muzyce, grafice i kodzie: wspaniałe!

[#59] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@BagoZonde, post #58

a ja zapytam inaczej kiedy bedzie LHA z pelna wersja gry na A600 ?

[#60] Re: Gra Nurek nadchodzi :)

@Minniat, post #43

Jestem pod wrażeniem. Muzyczka wymiata, graficznie również jest super. Mam jednak wątpliwość co do grywalności. Cztery razy opróżniłem skrzynię i powiem szczerze - znudziło mi się. Proszę jednak nie odbierać tego negatywnie - jako gra dla dzieci sprawdza się znakomicie, ale zanim tę pozycję uznacie za ukończoną, pomyślcie o jakichś dodatkowych przeszkadzajkach, kolejnych etapach, sceneriach. Innymi słowy -czymś więcej. Przyjemna produkcja, ale niech Wasza praca nie pójdzie w zapomnienie - doróbcie coś do tego. Może ktoś tutaj na forum rzuci jakiś pomysł jak można grę urozmaicić?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem