Fajne wieści ze strony kolegów. Robią Bridge Strike'a, który zapowiada się wyśmienicie. Serdecznie im kibicuję.

Bardzo bym prosił o analogiczny doping dla mojego projektu.
Wygląda na to, że mój projekt to w tej chwili jedyny projekt celujący w nowsze Amigi i systemy, zatem ma troszkę inny target, niż projekty kolegów. Programuję go w C z użyciem funkcji systemowych.
Targetem jest
Amiga 1200, na której piszę grę, najlepiej rozbudowana chociaż o pamięć FAST, albo
Amiga CD32. Nie wykluczone, że pójdzie też pod Amiga OS4 oraz MorphOS. W każdym razie źródełka udostępnię każdemu kto chciałby przygotować grę dla tych systemów.
Gra będzie wykorzystywać zaawansowane kości graficzne (AGA) i jej 24bitową paletę. Grafika będzie w postaci skórki. Najpewniej grafika z Dune 2: Building of the Dynasty z PC (mam bezpośredni dostęp do tej grafiki) będzie podstawową skórką. Wykorzystam też dźwięki z tej wersji Dune 2.
Zastrzegam sobie użycie asemblera w newralgicznych punktach, ale zawsze będzie można go zastąpić w przypadku kompilacji na inne systemy.
Obecnie sporządziłem plan etapu 1 prac nad silnikiem, który zrealizowałem już w większości. Etap 1 obejmuje środowisko systemowe. Żeby "nie wynajdywać koła na nowo" gra korzysta z systemowego ekranu, okien oraz planuję użyć nawet gadżety systemowe do przycisków w różnych elementach interfejsu graficznego.
Podwójne buforowanie w tej chwili robię za pomocą buforów ekranu.
Ze względu na te użyte techniki pamięć FAST będzie najpewniej koniecznością.
Etap 2 prac będzie polegać na napisaniu właściwego silnika gry. Tutaj zawrę strukturę mapy, obsługę jej wyświetlania, dodam elementy do mapy oraz obsługę panelu dowodzenia.
Gra będzie unikać jakichkolwiek haków sprzętowych, ale dla szybkości asembler może być zastosowany w paru miejscach, szczególnie przy rysowaniu.
Następny raport już wkrótce. Pierwsze tech-demko z podstawowymi elementami gry planuję wypuścić tak szybko jak to możliwe. Na koniec serdecznie prosiłbym o konstruktywne komentarze i nie odnoszenie się do mojej osoby personalnie.
Staram się jak mogę, owoce powoli się pojawiają. Mam nadzieję, że przy następnym raporcie rzucę jakimś screenshotem i że będę już mógł napisać, że Etap 2 jest choć w części ukończony.
Pozdrawiam.