[#31] Re: UGLY PIXELS

@Mirq, post #30

Próbowałem różnych rzeczy do generowania grafiki w 32 kolorach (i w ograniczeniu do 4bpp na kolor). Niestety bez sukcesów. Myślę, że w miare sensowne rezultaty da się osiągnać w przy obrazkach w jednej kolorystyce

dokładnie o to chodzi. Trzeba przyjąć do wiadomości, że generowanie pixel artu (zwłaszcza do 16,32 kolorów) na razie nie działa. trzeba generować w pełnym kolorze i stosować narzędzia do obróbki tego.
automaty redukujące ilość kolorów

I nie mówię tutaj o "automatach" tylko o dobrze przećwiczonych narzędziach i workflow'ach
lora to też ślepa uliczka. użyłem takiej Lory raz w jendym obrazku (nie powiem w którym ;) :P ) i to była zbędna męczarnia. szybciej bym to zrobił moim strandardowym sposobem w Photoshopie.

Jak ktoś ma jakiś fajny workflow to chętnie zobaczę

do zobaczenia w kilku moich filmach na kanale. mówiłem też o tym na Xenium (jest cały film na YT) i na komodorowskim X party.

obrazki na kompo to nie jest taki pixel art jak go gamedev widzi

dokładnie tak jest. nie skomentuję jednak czy to dobrze czy źle ;) choć mam swoje zdanie.
1
[#32] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #31

Właśnie dlatego, że mało jest AI w amigowej grafie OCS z przyjemnością wróciłem do tego formatu

Pewnie rzeczy generowane przez AI mogą służyć jako referencja, podobnie jak zdjęcia itd. Jednak ewidentnie widać na tym mechu, że bezpośrednie używanie wygenerowanej grafiki wygląda po prostu źle - fatalnie technicznie.
OK - dałoby się to "przerysować" ale komu by się chciało stać się ludzkim "agentem AI" i pracować dla AI nad half-baked generatywną grafiką? Z drugiej strony jako dzieci chyba każdy lubił kolorowanki?

Nie wiem jak inni graficy, ale mnie jara wykonanie swojego pomysłu - "duma" z autorstwa, ownership (nie przychodzi mi polskie analogiczne słowo) motywuje mnie do tego, żeby spędzić np kilka-kilkanaście wieczorów nad obrazkiem. No i czasami się nie uda osiągnąć tego co się wymyśliło, ale wtedy pojawia się kolejny pomysł Rysowanie sprowadzone do poprawiania AI to byłaby chyba niezła tortura XD

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 11:32:08 przez misha
1
[#33] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #32

Pierwsi marudzerzy narzekali że wynalazek pisma sprawi że ludzie przestaną trenować pamięć. A tymczasem jednak nam ten wynalazek wyszedł na dobre. Kolejni że wynalazek fotografii sprawi że artyści przestaną być potrzebni. A tymczasem nawet fotografów uznaje sie za artystów, i nie wiem czy utalentowani ludzie z ołówkami czy pędzelkami stali sie większą rzadkością, ale jakoś nie słyszałem aby ta grupa społeczna domagała sie zakazania fotografii bo nie mają pracy. Raczej że weny nie mają to słyszałem. W każdym razie ja sie końca świata z powodu AI nie spodziewam.
1
[#34] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #33

W każdym razie ja sie końca świata z powodu AI nie spodziewam

ja też nie.
a do twoich przykładów dodalbym jeszcze ten dość bliski i czasowo i tematycznie.
jak pojawił się photoshop to fotografowie też zaczęli marudzenie że to godzi w ich fach, itp, itd.

Ostatnio widziałem kilka filmów na polskim YT i teksty tutaj na PPA o tym jak coś zrobiono w AI. (np gry)
Jeśli ktoś myśli że narzędzia AI zrobią coś w 100% albo nawet w 90% za nich to się mylą. AI to narzędzie.
aby używać AI trzeba się znać na robocie żeby wiedzieć o co go poprosić - tak wiem powtarzam się ;)

i żeby nie ciągnąć offtopa
@Koyot
fajne grafiki. Jak zwykle czekam na twoje pixele.
Mój ostatni obrazek (na c64) to właśnie efekt takiego zaczętego w 2023 roku obrazka który w końcu dokończyłem. nie jest wybitny ale mam ulgę dla tego że go zakończyłem. takich moich "średniaków" na dysku mam jeszcze sporo. czasmi do nich siadam aby zobaczyć co da się z nich wyciągnąć.
1
[#35] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #33

Nie trafione argumenty analogie. Ale już gdzieś w necie słyszałem takie banialuki i niektórzy je powtarzają.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 15:25:09 przez amikoksu
1
[#36] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #34

w sumie to nie do konca rozumiem co ma byc targetem tej dyskusji, bo pixel art pixel artowi nierówny (w sensie ze to bardzo szerokie pojecie) jeden grafik zrobi małe sprajty 8x8 pixeli w 4 kolorach przedstawiające np statki kosmiczne i to bedzie pixel art a inny zrobi ilustracje pełnoekranową i to też bedzie pixel art, tymczasem workflow potrzebne do uzyskania jednego lub drugiego efektu moze byc zupełnie inne. wiec nie wiem czy chodzi bardziej o obrazki czy małe elementy bo to zupełnie inna para kaloszy (chociaż w niektorych przypadkach korzystająca z podobnych technik), oczywiscie mówię pod kątem wykorzystania AI
[#37] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #34

Jeśli ktoś myśli że narzędzia AI zrobią coś w 100% albo nawet w 90% za nich to się mylą. AI to narzędzie.
aby używać AI trzeba się znać na robocie żeby wiedzieć o co go poprosić - tak wiem powtarzam się ;)

mówiąc bardziej dokładnie: trzeba spedzic duzą ilosc czasu z konkretnym wyszkolonym modelem zeby wiedzieć co dany model robi zle a co robi dobrze i w jaki sposób reaguje na jakie polecenia (a to wymaga duzej ilosci czasu i tysięcy prób zeby to dobrze zgłębić) są modele które robią dobrze tylko wąski zakres rzeczy (np tylko anime), inne modele są słabsze ale duzo bardziej elastyczne (np zwierzeta, postacie , anime, fotorealizm itp itd), to szeroki temat i nie ma takiej osoby która moze powiedziec ze sie zna na kazdym AI (bo kazdy model to nauka od nowa)
[#38] Re: UGLY PIXELS

@Mirq, post #30

Jak ktoś ma jakiś fajny workflow to chętnie zobaczę.

wymysliłem na szybkiego taki worflow (który daje "nieco" swobody twórczej )

1. rysujemy szkic na kartce lub w współczesnym kąkuterze (jesli ktoś ma tablet graficzny) to co nas interesuje, do testów uzyłem przykładowego szkicu z netu:

2. za pomocą Google Gemini (znanym też pod nazwą Nanobanana Pro) nadajemy temu kolor

np za pomocą polecenia: Pokoloruj w stylu szczegółowego digital painting

Mozemy poprosić o kilka wersji ale wtedy najlepiej za kazdym razem wczytać ten sam zródłowy obrazek i podac te same polecenie. Ponizej przykładowe dwa wyniki:

Przykładowo wybieramy wersje 2

3. Zmniejszamy rozdzielczosc do Amigowej i robimy redukcje kolorów

Poniżej przykładowa redukcja za pomocą Photoshopa (LOCAL/PERCEPTUAL/PATTERN)

Poniżej przykładowa redukcja za pomocą Retro Paint

Ponizej przykładowa redukcja za pomocą Retro Paint (inne ustawienia)

Workflow oczywiscie mozna modyfikować i usprawniać w celu większej kontroli (np w RP mozna mieć warstwy z maskami a kazda maska moze miec inne ustawienia redukcji i inną kolorystyke, mozna tez uzyc zupełnie innych programów, to tylko przykład.)
[#39] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #38

całkiem niezłe, ja wyklikalem kiedys w godzine coś w rodzaju amigowego modułku

https://suno.com/song/b9f86f78-4e85-45f4-814a-498538eb1196

Jeszcze teraz przerobić to faktycznie moduł i można startować na parties , albo w ogole zrobić AI, ktore będzie generowało moduły. Rok, dwa i nikt nie rozpozna źródła twórczości (to troche przerażajace, ale może warto się przyzwyczajać).

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 21:58:29 przez michal_zukowski
2
[#40] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #38

Pięknie to AI zrobił. Robiłem coś podobnego z rysunkami córki, ale jest wrogiem AI #1 na świecie i tylko się obraziła .
2
[#41] Re: UGLY PIXELS

@michal_zukowski, post #39

Brzmi jak wypasiony mod :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem