[#31] Re: UGLY PIXELS

@Mirq, post #30

Próbowałem różnych rzeczy do generowania grafiki w 32 kolorach (i w ograniczeniu do 4bpp na kolor). Niestety bez sukcesów. Myślę, że w miare sensowne rezultaty da się osiągnać w przy obrazkach w jednej kolorystyce

dokładnie o to chodzi. Trzeba przyjąć do wiadomości, że generowanie pixel artu (zwłaszcza do 16,32 kolorów) na razie nie działa. trzeba generować w pełnym kolorze i stosować narzędzia do obróbki tego.
automaty redukujące ilość kolorów

I nie mówię tutaj o "automatach" tylko o dobrze przećwiczonych narzędziach i workflow'ach
lora to też ślepa uliczka. użyłem takiej Lory raz w jendym obrazku (nie powiem w którym ;) :P ) i to była zbędna męczarnia. szybciej bym to zrobił moim strandardowym sposobem w Photoshopie.

Jak ktoś ma jakiś fajny workflow to chętnie zobaczę

do zobaczenia w kilku moich filmach na kanale. mówiłem też o tym na Xenium (jest cały film na YT) i na komodorowskim X party.

obrazki na kompo to nie jest taki pixel art jak go gamedev widzi

dokładnie tak jest. nie skomentuję jednak czy to dobrze czy źle ;) choć mam swoje zdanie.
1
[#32] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #31

Właśnie dlatego, że mało jest AI w amigowej grafie OCS z przyjemnością wróciłem do tego formatu

Pewnie rzeczy generowane przez AI mogą służyć jako referencja, podobnie jak zdjęcia itd. Jednak ewidentnie widać na tym mechu, że bezpośrednie używanie wygenerowanej grafiki wygląda po prostu źle - fatalnie technicznie.
OK - dałoby się to "przerysować" ale komu by się chciało stać się ludzkim "agentem AI" i pracować dla AI nad half-baked generatywną grafiką? Z drugiej strony jako dzieci chyba każdy lubił kolorowanki?

Nie wiem jak inni graficy, ale mnie jara wykonanie swojego pomysłu - "duma" z autorstwa, ownership (nie przychodzi mi polskie analogiczne słowo) motywuje mnie do tego, żeby spędzić np kilka-kilkanaście wieczorów nad obrazkiem. No i czasami się nie uda osiągnąć tego co się wymyśliło, ale wtedy pojawia się kolejny pomysł Rysowanie sprowadzone do poprawiania AI to byłaby chyba niezła tortura XD

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 11:32:08 przez misha
2
[#33] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #32

Pierwsi marudzerzy narzekali że wynalazek pisma sprawi że ludzie przestaną trenować pamięć. A tymczasem jednak nam ten wynalazek wyszedł na dobre. Kolejni że wynalazek fotografii sprawi że artyści przestaną być potrzebni. A tymczasem nawet fotografów uznaje sie za artystów, i nie wiem czy utalentowani ludzie z ołówkami czy pędzelkami stali sie większą rzadkością, ale jakoś nie słyszałem aby ta grupa społeczna domagała sie zakazania fotografii bo nie mają pracy. Raczej że weny nie mają to słyszałem. W każdym razie ja sie końca świata z powodu AI nie spodziewam.
1
[#34] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #33

W każdym razie ja sie końca świata z powodu AI nie spodziewam

ja też nie.
a do twoich przykładów dodalbym jeszcze ten dość bliski i czasowo i tematycznie.
jak pojawił się photoshop to fotografowie też zaczęli marudzenie że to godzi w ich fach, itp, itd.

Ostatnio widziałem kilka filmów na polskim YT i teksty tutaj na PPA o tym jak coś zrobiono w AI. (np gry)
Jeśli ktoś myśli że narzędzia AI zrobią coś w 100% albo nawet w 90% za nich to się mylą. AI to narzędzie.
aby używać AI trzeba się znać na robocie żeby wiedzieć o co go poprosić - tak wiem powtarzam się ;)

i żeby nie ciągnąć offtopa
@Koyot
fajne grafiki. Jak zwykle czekam na twoje pixele.
Mój ostatni obrazek (na c64) to właśnie efekt takiego zaczętego w 2023 roku obrazka który w końcu dokończyłem. nie jest wybitny ale mam ulgę dla tego że go zakończyłem. takich moich "średniaków" na dysku mam jeszcze sporo. czasmi do nich siadam aby zobaczyć co da się z nich wyciągnąć.
1
[#35] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #33

Nie trafione argumenty analogie. Ale już gdzieś w necie słyszałem takie banialuki i niektórzy je powtarzają.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 15:25:09 przez amikoksu
1
[#36] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #34

w sumie to nie do konca rozumiem co ma byc targetem tej dyskusji, bo pixel art pixel artowi nierówny (w sensie ze to bardzo szerokie pojecie) jeden grafik zrobi małe sprajty 8x8 pixeli w 4 kolorach przedstawiające np statki kosmiczne i to bedzie pixel art a inny zrobi ilustracje pełnoekranową i to też bedzie pixel art, tymczasem workflow potrzebne do uzyskania jednego lub drugiego efektu moze byc zupełnie inne. wiec nie wiem czy chodzi bardziej o obrazki czy małe elementy bo to zupełnie inna para kaloszy (chociaż w niektorych przypadkach korzystająca z podobnych technik), oczywiscie mówię pod kątem wykorzystania AI
[#37] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #34

Jeśli ktoś myśli że narzędzia AI zrobią coś w 100% albo nawet w 90% za nich to się mylą. AI to narzędzie.
aby używać AI trzeba się znać na robocie żeby wiedzieć o co go poprosić - tak wiem powtarzam się ;)

mówiąc bardziej dokładnie: trzeba spedzic duzą ilosc czasu z konkretnym wyszkolonym modelem zeby wiedzieć co dany model robi zle a co robi dobrze i w jaki sposób reaguje na jakie polecenia (a to wymaga duzej ilosci czasu i tysięcy prób zeby to dobrze zgłębić) są modele które robią dobrze tylko wąski zakres rzeczy (np tylko anime), inne modele są słabsze ale duzo bardziej elastyczne (np zwierzeta, postacie , anime, fotorealizm itp itd), to szeroki temat i nie ma takiej osoby która moze powiedziec ze sie zna na kazdym AI (bo kazdy model to nauka od nowa)
[#38] Re: UGLY PIXELS

@Mirq, post #30

Jak ktoś ma jakiś fajny workflow to chętnie zobaczę.

wymysliłem na szybkiego taki worflow (który daje "nieco" swobody twórczej )

1. rysujemy szkic na kartce lub w współczesnym kąkuterze (jesli ktoś ma tablet graficzny) to co nas interesuje, do testów uzyłem przykładowego szkicu z netu:

2. za pomocą Google Gemini (znanym też pod nazwą Nanobanana Pro) nadajemy temu kolor

np za pomocą polecenia: Pokoloruj w stylu szczegółowego digital painting

Mozemy poprosić o kilka wersji ale wtedy najlepiej za kazdym razem wczytać ten sam zródłowy obrazek i podac te same polecenie. Ponizej przykładowe dwa wyniki:

Przykładowo wybieramy wersje 2

3. Zmniejszamy rozdzielczosc do Amigowej i robimy redukcje kolorów

Poniżej przykładowa redukcja za pomocą Photoshopa (LOCAL/PERCEPTUAL/PATTERN)

Poniżej przykładowa redukcja za pomocą Retro Paint

Ponizej przykładowa redukcja za pomocą Retro Paint (inne ustawienia)

Workflow oczywiscie mozna modyfikować i usprawniać w celu większej kontroli (np w RP mozna mieć warstwy z maskami a kazda maska moze miec inne ustawienia redukcji i inną kolorystyke, mozna tez uzyc zupełnie innych programów, to tylko przykład.)
2
[#39] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #38

całkiem niezłe, ja wyklikalem kiedys w godzine coś w rodzaju amigowego modułku

https://suno.com/song/b9f86f78-4e85-45f4-814a-498538eb1196

Jeszcze teraz przerobić to faktycznie moduł i można startować na parties , albo w ogole zrobić AI, ktore będzie generowało moduły. Rok, dwa i nikt nie rozpozna źródła twórczości (to troche przerażajace, ale może warto się przyzwyczajać).

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 21:58:29 przez michal_zukowski
3
[#40] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #38

Pięknie to AI zrobił. Robiłem coś podobnego z rysunkami córki, ale jest wrogiem AI #1 na świecie i tylko się obraziła .
3
[#41] Re: UGLY PIXELS

@michal_zukowski, post #39

Brzmi jak wypasiony mod :)
[#42] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #20

przez całe lata amigowa scena uwielbiała podpierdzielać motywy z cudzych ilustracji lub po prostu przepikslowywać zdjęcia,

To akurat nie jest, nie było problemem. Odtwarzanie zawsze było ważne. Za każdym razem, mimo wszystko człowiek się czegoś uczył. Nawet plagiatorzy, uczyli się tak pracować z medium aby rozpoznanie "kradzieży" nie było na pierwszy rzut oka oczywiste.
W przypadku Ai, dostajesz narzędzie, które w niczym nie kształci użytkownika. Ktoś całe życie marzył aby śpiewać. Od urodzenia nie potrafił śpiewać, nie miał poczucia rytmu. Spełnia się. Pisze prompty do Ai, ten produkuje mu piosenki i śpiewa za niego. Niedoszły śpiewak mówi "teraz dzięki Ai jestem artystą, śpiewakiem!".
Grafika, podobne podejście. Prompty i jesteśmy grafikiem. Fotografem, pikselartystą itd.
Wszystko fajnie, pięknie, bo to wszystko Panie, tanie jest i ogólnodostępne. No, tak to nie.
Na rynku zaczęliśmy mieć konkurencję o zasoby w postaci podzespołów elektroniczych między domowym użytkownikiem a korporacją. Skutek? Zauważalny wzrost cen i większa trudność w zakupie nowych podzespołów.
Naukowcy otwarcie mówią, że klimat przegrał z Ai. Ogromne centra Ai powstają za miliardy dolarów. Zasilane są ogromną ilością prądu. USA odpala czasowo nieczynne elektrownie atomowe, które będą produkować prąd tylko na wyłączności centrów Ai. To nie są tanie rzeczy w momencie kiedy ponad 95% użytkowników Ai nie płaci za jej użytkowanie.
Tak, zeszłoroczny raport pokazuje jasno, że Ai nie jest tania a maksymalnie 5% użytkowników, którzy płacą za usługi Ai nie jest w stanie pokryć kosztów utrzymania tej technologii. Dlatego OpenAi w swoim Chatgpt miała zamiar w darmowej wersji wyświetlać reklamy. Po masowym oburzeniu użytkowników, zdecydowano, że reklamy na razie nie będą wyświetlane. Małym druczkiem, napisane jest, że GPT będzie kontekstowo "zachęcał" do produktów i usług. To stawia pod znakiem zapytania całość jego porad.
To, że technologia Ai jest tania dziś nie znaczy, że będzie tak jutro. Firmy właściciele pracują nad tym aby tę technologię dobrze zmonetyzować. A to oznacza, że za jakiś czas narzędzia jak GPT nie będzie za darmo i nie będą tanie.
Przykład, gogle udostępniło nową usługę "Genie 3" genrowania Ai. Można wypromptować grę. Wpisujesz czym chcesz grać i grasz postacią w świecie jaki sobie wypromptujesz. Halucynacja każdorazowo ograniczona jest do 60 sekund. Usługa dostępna jest tylko w USA w abonamencie. Około tysiąc dolarów miesięcznie.
Kiedyś artyści też oszukiwali. Generowali np komputerowo obrazy a potem pokrywano to ręczną animacją. Z czasem specjaliści obywali się bez tej metody. Nauczeni wielokrotnymi próbami, sami osiągali podobne efekty. Przy Ai tak się nie da.
5
[#43] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #42

Bardzo dobry komentaż - dzięki Zgadzam się w całej rozciągłości.

Co do tego obrazka z okiem, to efekt pozornie nie jest zły, ale nie został przez nikogo zaplanowany. Ani przez autora szkicu, ani przez Oldmana. To wynik działania algorytmu i późniejsze dostosowanie grafiki, aby była możliwa do wyświetlenia na Amidze.

Zabiegi takie jak dithering czy jakiś przeplot mają zmylic widza. Prawda jest taka, że np. przeplot rzadko jest stosowany przez grafika pixel-artystę, a np. często jest stosowany przez grafików, którzy rysują na PC czy innym Macu i starają się dostosować takimi środkami grafikę do wyobrażenia na temat Amigowej stylistyki. Czy to źle? Niekoniecznie - np. Steffest, autor dpaint.js używa takiej techniki.

Autor szkicu ewidentnie inaczej wyobrażał sobie to, co rysował - gałka oczna, puste oczodoły, organiczny żel gałki ocznej , w którym zagłębiają się palce. Refrakcja powoduje brak ich ciagłości, powodują przesunięcia, załamania zwielokrotniają ich ilość. Obrazek jest surrealistyczny, więc artysta wzmocnił efekt refrakcji, zwielokrotnił liczbę palców, a liczba palców przestała być już dosłowna.

AI zinterpretowało to po swojemu, nagle mamy jakąś metaliczną gałkę itd. tragedii nie ma, ale to coś innego. Na koniec nadal to jest tylko obróbka pozbawiona kierowcy, a autorstwo należy do autora szkicu. Niekoniecznie jednak spodobałaby mu się taka interpretacja.

Na pewno to nie jest pixel art, ale nie każdy obraz wyświetlany na Amidze musi nim być.

Co kto lubi. W pracy używam Photoshopa, grafiki 3D i wszystkiego co popadnie, żeby osiągnąć jak najlepszy, zaplanowany efekt, ale na Amidze siedzę i dłubię w Deluxe Paint V na A3000 i brakuje mi tylko żeby był więcej niż jeden poziom undo

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2026 13:25:02 przez misha
3
[#44] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #43

Brilliance :) U/Shift U i suniesz sobie po zmianach do tyłu/przodu. Bufor możesz sobie zdefiniować wedle potrzeb. Praktycznie cały timelapse obrazka można by zmieścić. Ma wszystko co DPaint, słowo ;) Skróty klawiszowe niemal identyczne.

Co do pracy AI to spoko wygląda ale ewidentnie widać, że nikt tego ręcznie nie stawiał. Tyle "piegów" i ditheringu. Przejścia między kolorami i gradient można przełamywać o wiele ciekawiej.
3
[#45] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #42

Tu dochodzimy do pytania czy ważniejszy jest twórca, twór, czy odbiorca. Jeśli na pierwszym miejscu stawiamy twórce (a odbiorcy są jego fanami), to AI jest bez sensu. Jeśli przesuwamy punkt ciężkości w stronę odbiorcy, to AI zaczyna zdobywać teren, praktycznie całkowicie docelowo go przejmując (teraz jeszcze nie ale pewnie za 2 - 5 lat tak). Jeśli w przyszłości bez żadnego wysiłku finansowego i artystycznego (poza przelaniem na prompta swoich wyobrażeń) dostanie się oczekiwany produkt nie odbiegający jakościowo od produktów/utworów od artystów, to artysci staną sie tym czym jest obecnie AI - zaburzeniem układu. I to dobrze, bo nieraz ustabilizowany układ już się dalej nie rozwinie inaczej niż wprowadzając do niego zaburzenie. Tym zaburzeniem był wpierw komputer i pixele, potem odejscie od pixeli na rzecz ogólnego image processing, teraz mamy AI a potem jak juz ai się ustabilizuje to zaburzeniem będą nowe pomysły od białkowych twórców czyli historia zatoczy koło. Z tym, że poprzeczka dla twórców zostanie podniesiona dość wysoko, ale to dobrze - inaczej nie będzie ewolucji sztuki mniej lub bardziej użytkowej.

Równolegle zawsze będą fani dotykania sztuki fizycznie czyli ci co chodzą na koncerty czy oglądają namalowane obrazy ciesząc się faktury farby na obrazach w galerii czy efektów świetlnych na koncertach.
1
[#46] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #42

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, chciałbym dodać że większość ludzi z czasem tak się uzależni od AI, że nie będą w stanie sami wyszukiwać informacji w internecie, bo przecież czat "jakiś tam" szybciej znajdzie, do momentu aż czat powie to co jego właściciel chce.

Ludzie psocili na Wikipedię, że niby każdy może tam dopisać co chce..., no to się dopiero zacznie za parę/naście lat z AI.

Sarkastycznie taki filmik o AI, zrobiony za pomocą AI:

3
[#47] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #46

Miałem nadzieję, że ten ogrodnik odszedł z poprzedniej pracy z własnej woli po tym jak wszędzie weszło AI. Tak właśnie widzę siebie za parę lat. Ale on chyba po prostu stracił pracę, smutne.

Jeśli chodzi i wyszukiwanie informacji to taka sytuacja z moim synem:
- dlaczego nie nosisz podręczników ze szkoły, jutro masz sprawdzian,
- nie chce mi się ich przeglądać, wrzucę zagadnienia do AI.
2
[#48] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #42

W przypadku Ai, dostajesz narzędzie, które w niczym nie kształci użytkownika. Ktoś całe życie marzył aby śpiewać. Od urodzenia nie potrafił śpiewać, nie miał poczucia rytmu. Spełnia się. Pisze prompty do Ai, ten produkuje mu piosenki i śpiewa za niego. Niedoszły śpiewak mówi "teraz dzięki Ai jestem artystą, śpiewakiem!".

zgadza sie ale takie jest założenie tego narzędzia, tak jak załozeniem auta nie jest nauczenie cie szybko biegać tylko dowieżc szybko z punktu A do punktu B, innymy słowy AI to nie jest narzedzie robione z myslą o edukowaniu wiec nie powinno byc tak rozpatrywane.

worflow jaki pokazałem wczesniej nie ma w moim rozumieniu służyć do tego zeby ktos go uzywał zeby robic obrazki do sceny (to dla mnie byloby niedopuszczalne i chyba tutaj sie wszyscy rozumiemy) tylko ma na celu oszczedzać czas w przypadku gdy tego czasu jest mało (a trzeba zrobic np ilustracje do jakiejsc gry) , moze tez byc pomocne gdy ktos nie ma wystarczającego skilla by zrobic cos sensownego w kolorze.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2026 10:56:08 przez oldman
2
[#49] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #43

Autor szkicu ewidentnie inaczej wyobrażał sobie to, co rysował - gałka oczna, puste oczodoły, organiczny żel gałki ocznej , w którym zagłębiają się palce. Refrakcja powoduje brak ich ciagłości, powodują przesunięcia, załamania zwielokrotniają ich ilość. Obrazek jest surrealistyczny, więc artysta wzmocnił efekt refrakcji, zwielokrotnił liczbę palców, a liczba palców przestała być już dosłowna.

ja bym tego az tak nie analizował po prostu narysował na spontanie co mu do głowy wpadło szeroki uśmiech OK
[#50] Re: UGLY PIXELS

@michal_zukowski, post #45

Jeśli w przyszłości bez żadnego wysiłku finansowego i artystycznego (poza przelaniem na prompta swoich wyobrażeń) dostanie się oczekiwany produkt nie odbiegający jakościowo od produktów/utworów od artystów, to artysci staną sie tym czym jest obecnie AI - zaburzeniem układu.

Mam trochę odmienne zdanie. Rozwiązania oparte o technologię Ai nie są i nie będą tanie. Aktualnie, aby zachęcić użytkowników, firmy które wydały miliardy na tę technologię udostępniają ją za darmo. Część osób mylnie zakłada, że przyszłość Ai jest nadal pomocna obok człowieka. Firmy rozwijające tę technologię, dążą do całkowitego wyeliminowania czynnika ludzkiego. Za kilka lat "pisacz promptów" jako demiurg też nie będzie potrzebny. Zbliżymy się do progu, gdzie wyspecjalizowana Ai przejmie WSZYSTKIE zawody. Powstanie nowy model ekonomii, podstawą którego będzie dochód gwarantowany.

UGLY PIXEL #2
Ale odszedłem od teamtu wątku. Chciałem aby w tym wątku wpadały prace "w trakcie produkcji" lub "niedokończone", "źle narysowane". W zamyśle dające pole do polemiki nad techniką i metodami rysunku pikselkowego. Nikt nie musi być od razu wirtuozem, ale często odbija się od ilości dobrych prac i kończy już na samym progu. Dodatkowo społecznościówki zatruwają młodych twórców, bombardując ich "propagandą sukcesu".
Wróciłem do Promotion NG. Zastanawiałem się, jak uczynić pracę z tym narzedziem jeszcze przyjemniejszą. Wydaje mi się, że to narzędzie zrobiło się zbyt zaawansowane w porównaniu z Aseprite. Zrobiłem "sklejkę" jakbym widział drobne poprawki ogolnego menu w tym narzędziu.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2026 09:43:25 przez Koyot1222
1
[#51] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #50

Zbliżymy się do progu, gdzie wyspecjalizowana Ai przejmie WSZYSTKIE zawody. Powstanie nowy model ekonomii, podstawą którego będzie dochód gwarantowany.

Od dłuższego czasu w różnych postach staram się sugerować, że stoimy na progu przemodelowania całego człowieczeństwa ale nie rozumiem dlaczego ta wizja nie przeraża nikogo oprócz mnie :D.
2
[#52] Re: UGLY PIXELS

@bfgmatik, post #51

ale nie rozumiem dlaczego ta wizja nie przeraża nikogo oprócz mnie
Pewnie dlatego, że od kilkuset lat co najmniej człowieczeństwo ulega ciągłemu przemodelowaniu...
2
[#53] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #42

To tak jakby mieć pretensje do samochodu że nie uczyni z ciebie wytrawnego biegacza. A przecież auto nie do tego służy, chociaż może wozić trenera który będzie jechał za trenującym biegaczem aby mu dodawać motywacji i udzielać porad jak oddychać albo jakie trzymać tempo, tak więc z odpowiednim promptem AI może cie nauczyć jak rysować zamiast rysować za ciebie. To ludzie są odpowiedzialni za sposób w jaki korzystają z narzędzi i maszyn a nie te maszyny.

A że ktoś wydaje na coś miliony to co mnie to? Grunt że nie moje. A wątpię aby wszystkie te inwestycje w AI sie zwróciły. Bańka pęknie i ja ich żałować nie będę. Kiedyś takie AI której moc sie mieści na piętrach serwerów, będzie sie mieścić w kieszeni. I bogacze będą kombinować jak na tym zarobić, a biedaki jak z tego korzystać za grosze. Czyli w sumie nic nowego. Osobiście bardziej sie martwię o to czy uda sie obalić pozostających tu i ówdzie dyktatorów przy władzy a nie tym jak AI zmieni świat.

Mnie sie już opatrzyły te śliczne słodkie obrazki z AI, na początku byłem nimi zachwycony, ale tyle tego jest że już zobojętniałem na ich urok. Myślę że tak jak każda nowa technika gdy już ludzie sie z nią oswoją to z czasem zaczną tworzyć prawdziwe dzieła.
Nie to jest problemem że ktoś używa AI, ale to że robi to nieumiejętnie. Nie pilnuje by poprawiał palce itp. błędy. Albo nie wie jak skłonić narzędzie by tworzyło w innym stylu niż domyślny słodki i śliczny.

Chciałbym aby AI doszła do tego że będzie zdolna automatycznie tworzyć porty gier z jednych retro platform na inne. To jedyna opcja aby zachować stały napływ nowego softu, bo zdolnych dziadków coraz mniej, a ci mniej zdolni nie mają motywacji by sie uczyć assemblera. Ale jeszcze parę lat zanim AI sie tego nauczy.
Byłoby super gdyby powstały także programy konwertujące dowolną muzykę do chiptune/mod, podobnie jak da sie konwertować dowolną grafikę.

Oczywiście spora część uznania za takie dzieło należy sie twórcom AI a nie osobie piszącej prompta, ale i tak większość nie zrobi nawet tego, bo nie mają czasu albo boją sie krytyki. Więc szacun także dla tych co zmuszają AI do pracy.

cyt.: (...) Ai przejmie WSZYSTKIE zawody (...) będzie dochód gwarantowany. (...)
Wyobraziłeś sobie potwora którego nie ma i sie dziwisz że nikt go nie widzi. Nie raz o tym słyszałem i czytałem i rozmyślałem. Póki co to za darmo to mamy chodniki, windy i niektóre WC, i może parę usług cyfrowych, i jako utalentowany leniwiec osobiście liczę na to że takich darmowych rzeczy będzie więcej, może autobusy, może woda albo internet. Ale nie wierzę że wszystko co potrzebne do życia w tym prąd, paliwo, jedzenie i leczenie stanie sie gwarantowane i darmowe lada dekadę. Nawet jak ktoś to zaproponuje to pod jakimiś warunkami, które mogą sie nam nie spodobać i obyśmy mieli prawo odmowy, albo ludzie wyjdą na ulicę i będą rozwalać korporacyjne drony. ;)

@koyot - Co masz na myśli że człowieczeństwo ulega przemodelowaniu?
1
[#54] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #53

Amazon zwalania ludzi bo kupuje roboty do magazynów, a to dopiero początek. Myślę że za parę lat może wskoczyć tak duże bezrobocie że wizja koyota jest jak najbardziej realna.

Wtedy ludzie wyjdą na ulice i dostaną minimalne wynagrodzenie gwarantowane, aby nie umrzeć z głodu.
[#55] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #54

Wtedy ludzie wyjdą na ulice i dostaną minimalne wynagrodzenie gwarantowane, aby nie umrzeć z głodu.

Koyotowi chyba bardziej chodziło o to, że dojdziemy do momentu kiedy wszystkie prace będą wykonywały różnego rodzaju automaty i sztuczna inteligencja. Dochód podstawowy będzie tak wysoki, że każdy będzie mógł sobie bimbać całe życie. W tym momencie likwidujemy podstawową funkcję organizmów żywych jaką jest walka o przetrwanie. I przestajemy być ludźmi. Takie jest moje zdanie.
[#56] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #54

Jeśli nikt nie pracuje, to skąd są te pieniądze które mieliby dostawać i kto je daje, po co, jakim cudem chce mu sie to robić?
[#57] Re: UGLY PIXELS

@bfgmatik, post #55

Dochód podstawowy będzie tak wysoki, że każdy będzie mógł sobie bimbać całe życie.
Do tego jeszcze długo nie dojdzie. Dochód podstawowy zagwarantuje Ci tylko tyle, że nie będziesz mieszkał pod mostem i będziesz miał na tanie jedzenie, więc nie będziesz wiecznie głodny. Zadowoliłoby Cię takie życie? Bo mnie nie, i nawet gdybym dostał dochód podstawowy, na pewno bym nie zamknął firmy, a może wręcz przeciwnie, nie musząc być "dwuetatowcem" bym ją rozwijał. Albo pisał więcej softu na Amigę.
W tym momencie likwidujemy podstawową funkcję organizmów żywych jaką jest walka o przetrwanie. I przestajemy być ludźmi.
Sprowadziłeś w ten sposób ludzi do zwierząt, podczas gdy cały postęp cywilizacyjny dąży do wyższych wartości i nie kierowania się prymitywnymi instynktami. Chyba?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2026 17:14:14 przez Krashan
2
[#58] Re: UGLY PIXELS

@Krashan, post #57

No dobra, pieniądze nie są dla mnie jedyną motywacją i w sumie nie są dla mnie tak ważne jak robienie czegoś co uważam za pożyteczne. Tylko, że zaraz może się okazać, że wszystko co robimy zawodowo, nie ma sensu. Bo maszyna zrobi to lepiej, w ułamku sekundy, nie popełni błędów. I co wtedy będziesz robił? Po namyśle stwierdzam, że to nie brak konieczności robienia czegokolwiek jest straszny. To brak sensu robienia czegokolwiek będzie prawdziwym piekłem.
[#59] Re: UGLY PIXELS

@ZorrO, post #53

Póki co to za darmo to mamy chodniki, windy i niektóre WC

Za darmo? Zapytaj się w urzędzie ile kosztowały i kosztują te dobra i kto za to płaci.
[#60] Re: UGLY PIXELS

@bfgmatik, post #58

może się okazać, że wszystko co robimy zawodowo, nie ma sensu
Bardzo szastasz na lewo i prawo "dużymi kwantyfikatorami". Wszystko, każdy, cokolwiek... Życie nie jest binarne, a w życiu tym nie musimy się realizować przez pracę zawodową. Ja np. swoich ambicji nie realizuję w etatowej pracy. No może, w jakimś niewielkim stopniu, ale to najczęściej w rzeczach zrobionych z własnej inicjatywy. Mimo to nie sądzę, aby za mojego życia AI była w stanie zastąpić mnie w pracy, która wymaga szerokiego zakresu kompetencji: od wiedzy teoretycznej, którą być może AI mogłaby również posiadać, do zdolności manualne i prace montażowe z fizycznym sprzętem.

Historia jest pełna setek zawodów, które "zniszczył" rozwój technologiczny, ale ten sam rozwój niezmiennie dostarcza ludziom nowych zajęć, których jeszcze sobie nawet nie wyobrażamy. Taki przykład, wprowadzenie oświetlenia elektrycznego w Londynie pozbawiło pracy kilkuset "latarników", którzy co wieczór odpalali latarnie gazowe w mieście i zajmowali się ich konserwacją. Wyobraź sobie, że cofasz się w czasie i takiemu człowiekowi próbujesz opisać co robi np. programista gier na peceta. A to przecież gruby przemysł i grube pieniądze. Ty jesteś teraz takim latarnikiem, który stanął w obliczu pojawienia się lampy łukowej, a potem żarówki i załamuje ręce nad końcem świata.
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem