[#1] UGLY PIXELS
UGLY PIXEL #1
Taki nowy pomysł. Przeglądam media społecznościowe i generalnie widzę albo pasma sukcesów albo Ai gluty. Tak jakby nikt już w życiu nie miał problemów, tylko Ty.
Robiłem, robię trochę w pikselach. To jest tak, że często się staram, dużo pracuję nad jakąś pracą i potem to prezentuję. Są oceny, komentarze. Po drodze jest jednak sporo upadków, złych prac. Jakoś nie ma przyzwolenia na brzydotę w naszej przestrzeni. Ona była jest moim zdaniem ważnym i istotnym elementem krajobrazu.
Tu nie wyszło. Podzielę się.
#Krzysiek #rysuje #ugly #pixels #promotion #ng #promotonNG
15
[#2] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #1

żebym ja umiał takie ugly rzeczy robić... ;)

Ale tak, jak najbardziej fajny wątek. Oczywiście grasz w trochę innej lidze niż niedzielni stawiacze pikseli, ale ostatnio spotkałem się z opinią że wszelakie hobby stają się konkurencją i jakąś dziwną propagandą sukcesu, a to przecież najważniejsze żeby się rozwijać. A jak wiadomo, nic tak nie rozwija jak problemy - zarówno te rozwiązane jak i nie.
3
[#3] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #1

Dokończ to coś z tego wyjdzie.
Zobacz na Picasso ją brzydotę malował, a niektórym się jednak podoba.
1
[#4] Re: UGLY PIXELS

@teh_KaiN, post #2

(...) ostatnio spotkałem się z opinią, że wszelakie hobby stają się konkurencją i jakąś dziwną propagandą sukcesu, a to przecież najważniejsze żeby się rozwijać. A jak wiadomo, nic tak nie rozwija jak problemy - zarówno te rozwiązane jak i nie.

Mam trochę rozplanowanych tych "ugly pixels". Dla mnie problemem jest ogólna propaganda sukcesu. Takiego za wszelką cenę. A jak nie możesz to używaj Ai, żeby zdążyć.
Odwołałem się do "fejsbuczków" i innych takich. To jest bardzo toksyczne i niszczące dla młodych ludzi. Nikt nie chce podejmować wyzwania bo od razu "wszystko już jest w temacie" albo "Ai potrafi to samo szybciej i taniej". Jak wejdę na grupy to do porzygu jednostajne prace o jedynie słusznym standardzie.
5
[#5] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #4

Bardzo fajny jest subreddit PixelArt: https://www.reddit.com/r/PixelArt/ - prace na różnym poziomie; od początkujących do wymiataczy i jakoś nie zauważyłem za dużo toksyczności, a tygodniowo zagląda tam >170tys. osób...

Co do obrazka autora wątku, to wydaje się że może coś z tego być Trzymam kciuki!

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2026 22:10:32 przez misha
1
[#6] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #5

Wiem, że to droga na skróty, ale jest coś takiego.
Oczywiście do przeróbek gotowych obrazków, ale działa i to nieźle.
A każdemu, kto bawi się w to klasycznie - wielki szacunek. pokłony
[#7] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #5

Zalożyłem ten wątek w zupełnie innym celu. Wkurzyła mnie propaganda sukcesu w mediach społecznych i forach.
1. Zatruwa to młodych twórców. Nie tworzą nowych rzeczy po obejrzeniu dopracowanych prac, które podsuwa im z wzmożoną siłą algorytm.
2. W sieci brakuje słabych prac, którymi można by nakarmić/przekarmić algorytmy.
3. W otoczeniu nie mamy przyzwolenia na brzydotę. Ona wyleciała poza krąg. Życie nie składa się tylko z pięknych chwil.
- problemem młodych artystów jest często narastająca depresja. Mainstream nakłania do użycia "leku" w postaci Ai. Produkuj więcej i lepiej.
Brzydkie może być użyteczne.
3
[wyróżniony] [#8] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #7

Hmmm
ad1 No właśnie na tym subreddicie większość prac jest niedopracowana i jest polityka noAI. Wśród młodych panuje wręcz moda na niedopracowany pixelart
ad2 No nie wiem - chyba nie zajrzałeś na ten subreddit. No ale jeśli Cię on nie przekonuje, to zajrzyj na demozoo i przejrzyj pracki z compo graficznych z kilku party. Tylko nie skupiaj się na pierwszych miejscach
ad3 To chyba nasza natura - chcemy ładnych rzeczy, ale czasami to brzydota przykuwa największą uwagę i skrada show... O ile jest dobrze zrobiona

Co do AI, to w mojej optyce jest zupełnie odwrotnie. Zalewa nas mierność generowana przez AI: brzydkie pseudo-komiksy, paskudne memy, okropne logotypy na jedno kopyto. Ludzie którzy to generują i publikują nie widzą jak słabej jakości i jak brzydkie to jest - w ich oczach AI SLOP wygląda spoko. Ludzie bez gustu mają narzędzie do generowania grafiki. Brzydoty mieliśmy bardzo dużo, a teraz mamy zalew.
I żeby nie było -ja nie jestem antyAI bo to zwykłe narzędzie.

Kiedyś na scenie podobne dyskusje były gdy weszło malowanie w 24bitach i programy typu foo-too-szooop Sprawdź ile wtedy brzydoty powstało
2
[#9] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #8

Ale i tak dla powiedzmy 90%, to jest bez znaczenia czy zostało stworzone przez kogoś czy wygenerowane przez coś. Niektórzy np. słuchają muzyki wygenerowanej wczuwając się w nią hihi i im to odpowiada. Ja tą sztuczną tandetę omijam szerokim łukiem. Stworzysz coś ciekawego, to na laiku to już wrażenia nie będzie robić, bo mogą sobie coś wygenerować w ogóle się na tym nie znając. A jeszcze niektórzy będą mówić, że 'to ja zrobiłem!' Hihi.
2
[#10] Re: UGLY PIXELS

@amikoksu, post #9

Już niedługo nie będziesz w stanie odróżnić sztucznej tandety od tej naturalnej. Hihi.
3
[#11] Re: UGLY PIXELS

@Krashan, post #10

Rozpoznanie tandety bedzie mozliwe tylko po podpisie tworcy:
Picasso AI
[#12] Re: UGLY PIXELS

@Krashan, post #10

Temu korzystam tylko z tego, gdzie mam większą pewność. Sztuczne, wygenerowane zawsze dla mnie będzie tandetą. Ale podejrzewam, że mogę być jedną z nielicznych osób na tym portalu z takim podejściem hihi.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2026 14:02:18 przez amikoksu
1
[#13] Re: UGLY PIXELS

@amikoksu, post #12

czyli jak ktos jebnie gradientem z deluxa to od razu bieda bo nie klikal pixeli?
[#14] Re: UGLY PIXELS

@michal_zukowski, post #13

Bieda to nie, ale jest to element automatyzacji. Nadal trzeba mieć jakieś pojęcie.
Przy generowaniu przez ai próg wejścia jest po prostu dużo niższy a i z tworzeniem to nie ma nic wspólnego. Chyba, że dla kogoś napisanie polecenia dla ai typu jaki styl, tempo, instrumenty, długość itp jest czymś wyjątkowym hihi.
Generalnie nie neguję tego i niech każdy działa jak chce. Przy 'tablicy' widać od razu, kto co potrafi.
2
[#15] Re: UGLY PIXELS

@amikoksu, post #14

Chyba, że dla kogoś napisanie polecenia dla ai typu jaki styl, tempo, instrumenty, długość itp jest czymś wyjątkowym hihi

Przyzwyczajaj się bo już tak będzie. Tak samo jest z programowaniem. Dla mnie programowanie jest taką samą sztuką jak dla kogoś tworzenie grafiki, muzyki, dla kogoś innego pisanie wierszy. A tu wchodzi takie AI i sprowadza mnie do roli tresera który musi umieć tylko powiedzieć co trzeba zrobić. Dobrze, że nie muszę tej małpie dawać bananów w nagrodę za wykonaną pracę. Dramat.
3
[#16] Re: UGLY PIXELS

@amikoksu, post #14

Oglądałeś "Idiokrację"?
Cierpliwość, napisanie prompta zaraz będzie wyzwaniem i będą specjaliście (etatowi) je piszący.
3
[#17] Re: UGLY PIXELS

@bfgmatik, post #15

No właśnie - to ciekawy temat. Programiści używają AI bez żenady. Jest na to chyba ogólne przyzwolenie? W ostatnim roku na parties bez owijania w bawełnę o tym rozmawiają. Oczywiście kod nie jest super sprytny, ale jednak używają, poprawiają, optymalizują, w czym też czasami posiłkują się AI.
1
[#18] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #17

Może tutaj chodzi o to, że programistom AI tylko pomaga, nie zrobi wszystkiego od początku do końca, w przypadku grafiki wychodzi gotowy obrazek, może nie za pierwszym razem taki jaki się chce, no ale zawsze.
1
[#19] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #18

Myślę, że tak samo AI jest w stanie zakodować amigowe demko od początku do końca, jak wypikselować amigową grafikę. Czyli nie za bardzo
[#20] Re: UGLY PIXELS

@Koyot1222, post #1

narzekanie na AI podczas gdy przez całe lata amigowa scena uwielbiała podpierdzielać motywy z cudzych ilustracji lub po prostu przepikslowywać zdjęcia, to juz nie wiem co jest bardziej odtwórcze szeroki uśmiech
2
[#21] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #19

W parę sekund zrobił.

Oczywiście wiem na czym polega różnica gdy ma się władzę nad każdym postawionym pikselem, a wynikiem mniej więcej podobnym do tego co była napisane w poleceniu.

Ale zrobił od początku do końca, za wyjątkiem tego że trzeba to teraz wczytać np. do PPainta i przerobić na format Amigowy.
2
[#22] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #21

Taaaa no to demko na Amigę na tym poziomie tej grafiki pewnie też wygeneruje XD
Pomijając, że to po prostu niska rozdziałka, to brzydkie, generyczne i technicznie dramat - wygeneruj coś w palecie OCS i np. 16 lub 32 kolorach - chętnie obejrzę.

Kilka postów niżej jest coś w temacie generowania kodu na Amigę:
https://www.ppa.pl/forum/programowanie/48716/llm-napisal-wordle-na-amige

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2026 21:51:29 przez misha
1
[#23] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #22

----edit

kilka postów niżej jest coś w temacie generowania kodu na Amigę:

Widziałem, ale sam zobacz ile czasu mu to zajęło, kontra te parę sekund na obrazek.

wygeneruj coś w palecie OCS i np. 16 lub 32 kolorach - chętnie obejrzę

Wrzucałem już na forum przykładowy obrazek, zrobiłem w parę sekund, potem konwersja w PPaint, oczywiście nie było to dzieło sztuki, ale... było :)

Dokładnie ten: https://www.ppa.pl/forum/hyde-park/45362/stable-diffusion/5#m826222

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2026 21:59:41 przez karolb

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2026 22:00:46 przez karolb
2
[#24] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #23

Nie chcę ciągnąć offtopa, więc ostatni przykład.
Wygenerowane przez Gemini, w IrfanView zmniejszyłem rozdzielczość i ilość kolorów, później wczytałem do grafx2 żeby zapisać jako iff, zrzut obrazu z WinUAE:

2
[#25] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #19

W asemblerze raczej nie da rady. Może w C i to jakieś małe, ale jeżeli zaczniesz dodawać efekty, to zacznie się gubić. Kawałki przeważnie bardzo słabego kodu tak (ale tak nie optymalne, że nawet moje oczy krwawią, a ja jestem słabym programistą). Chyba że w necie była jakaś rutynka fajna, taką jaką chcesz, to bez ogródek ją skopiuje :)
[#26] Re: UGLY PIXELS

@karolb, post #18

w przypadku grafiki wychodzi gotowy obrazek, może nie za pierwszym razem taki jaki się chce, no ale zawsze

sorry za prywatę.
https://www.youtube.com/watch?v=jR8GVZh_O2g
w tej grafice użyłem AI. główna postać tak powstała. reszta to praca w photoshopie i w timanthes'ie
uważasz że to prosta robota zrobić taki obrazek, nawet ze wsparciem AI?
btw: w mojej gierce RJA2 na amigę też jest grafika zrobiona ze wsparciem AI. zgadniesz która?

drugi przykład:
https://demozoo.org/graphics/328711/
a tutaj opis jak to zrobiłem
https://c64portal.pl/2023/08/27/immersive-game-ai-generated-illustration/

spędziłem sporo czasu aby uzyskać taki efekt, kompozycję, jakość i temat jaki sobie założyłem.

No offence. To tylko mój głos w dyskusji o AI.
Chcę tylko powiedzieć (po raz kolejny) AI to narzędzie. jak się wie jak je użyć to bardzo przyspiesza pracę
1
[#27] Re: UGLY PIXELS

@flops, post #25

Da radę i w ASM i w C. mam na to dowody (ale ich nie pokazuję ;) ), patrz komentarz wyżej
a modele wnioskujące potrafią ostatnio nawet całkiem nieźle optymalizować kod w ASM m68k.

Wszystko sprowadza się do tego żeby wiedzieć o co i jak zapytać AI o pomoc.
jak napiszesz zrób mi demo na 060 AGA.... no to wiesz jaki będzie efekt.
[#28] Re: UGLY PIXELS

@c64portal, post #26

to wygląda strasznie

albo robicie z AA na miekko (ale do AA trzeba duzo kolorów albo celowanie w pewną tonację i wtedy paleta moze byc ograniczona), albo robicie bez AA na twardo, ale wtedy outline (jesli chcecie taką stylówę z konturowaniem) musi byc precyzyjny a nie taki poszarpany

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 09:42:44 przez oldman
[#29] Re: UGLY PIXELS

@oldman, post #28

algorytm zmiany wielkości obrazka położył go całkowicie
1
[#30] Re: UGLY PIXELS

@misha, post #22

Próbowałem różnych rzeczy do generowania grafiki w 32 kolorach (i w ograniczeniu do 4bpp na kolor). Niestety bez sukcesów. Myślę, że w miare sensowne rezultaty da się osiągnać w przy obrazkach w jednej kolorystyce (wówczas automaty redukujące ilość kolorów lepiej by sobie poradziły) + dołaczając konkretne Lora do pixel artu (tylko to tez nie wiem czy to jest dobre podejście, bo obrazki na kompo to nie jest taki pixel art jak go gamedev widzi). Jak ktoś ma jakiś fajny workflow to chętnie zobaczę.

Wieczorem jak będę przy PC mogę spróbować coś wygenerować.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem