@Koyot1222,
post #92
UGLY PIXEL #5
Tyuł: YUMPR
Data wydania: 21 lutego 2024
Producent/wydawca: DybotoGames
źródło

Pierwsze co Mi rzuca się w oczy, to niezbyt dobry dobór kolorystyki. Ceglasty łosoś, ale ok. Niech będzie.
Silnik chyba rozciąga piksele nieproporcjonalnie. Przez co część elementów ma podwójny obrys, niektóre pojedynczy. Gdyby szum rysunkowy był bardziej urozmaicony pewnie by się to kryło. Przy tak niewielkiej ilości elementów widać, że coś jest nie tak.
Co mnie od razu porusza, to nierówny gruby ciemny obrys. Gradacja wielkości obiektów. Mocne zderzenie bardzo dużych z malutkimi. Rozumiem, chodziło o przejrzystość. Przy ogólnej pustości otoczenia, takie duże elementy wyglądają dla mnie brzydko. Tak jak poprzednio, użyję
Pro motion NG i skupię się na małym detalu. Przeskalowanie zrobiło niestety ogromną sieczkę. Przy mierzeniu pikseli trzeba było to rzucić na 33%.

Mniejszy element, bardziej wydłużony, współgrałby z otoczeniem trochę lepiej. Gdyby zrezygnować z mocnego ciemnego obrysu, widac byłoby od razu, że nie jest elementem otoczenia. Bardziej wtapia się w tło. Nie wiem, czy w tym miejscu jest aż tak konieczny, skoro droga jest tylko jedna. Delikatnie zmieniłem kolor podłoża. Edytując paletę na bardziej piaskowy. Dodałem też na szybko podcień do ścian. On tam był, ale zbyt delikatny jak na mój gust.
Na szybko chyba tyle wystarczy. Pozdrawiam i do przeczytania innym razem :)
Ostatnia aktualizacja: 14.05.2026 19:59:32 przez Koyot1222