kategorie: E-UAE, Inne oprogramowanie
[#61] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #60

Nigdy nie uzywalem WinUAE.
Wiec nie wiem jak sie tam dyskietki zmienia.
A da sie w tym emulatorze na Androidzie obrocic ekran o 90 stopni?
Tak, zeby na gorze byl ekran emulowanej Amigi 4:3.
Ponizej dac klawiature (gotowa do uzycia).
Oraz przyciski do obslugi dyskietek i myszki (oprocz zwyklego klikania po ekranie) , ewentualnie dzoja.
Tak by mi chyba najbardziej pasowalo na tablecie.
Ja tam rozciagnietego ekranu na Amidze nie lubie i nie potrzebuje.
A wygodna obsluga klawiatury, myszki i stacji dyskietek bylaby sporym ulatwieniem.
[#62] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #61

Probowalem zmieniac Video Settings w konfiguracji SDI na Portrait/Vertical ale to nie dziala prawidlowo wedlug mnie, albo cos jeszcze trzeba przestawic/ustawic w tym emulatorze. Bo tak to stara sie wypelnic caly ekran tabletu obrazem emulatora, co dziwnie wyglada, bo w poziomie sie nie miesci, czyli nie pokazuje stacji dyskietek, dla kicku 3.1. Za to na wysokosc caly ekran wypelnia. A mi chodzi, zeby w poziomie sie caly ekran miescil, tam jest minimum 1080 pikseli, np 320x3 .
[#63] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #58

Udalo mi sie wystartowac z dyskietki, po raz pierwszy pod emulatorem.
HDF nie moze byc w dowolnym miejscu.
Jak zalozylem System.hdf w tym (specjalnym) katalogu, ktory jest proponowany automatycznie to go nie widac pod WB.
Wedlug mnie to powinno byc zmienione na inna sciezke dostepu, bo to juz drugi raz wprowadza mnie w blad.
Za to dh2: jest widoczny jako NDOS, czyli OK. DH1: (katalog Androida) tez jest widoczny.
Teraz jeszcze raz dh0: bede musial ustawic, w innym miejscu.
No i myszke jakos skonfigurowac, bo na razie dwuklick nie dziala.
[#64] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #63

HDD może być w dowolnym miejscu. Naprawdę .
Niedogodnością jest wybór ścieżki dostepu do niego. (Pisałem o tym wyżej . Post 35)
Nazwy dh0 itd. możesz dowolnie zmieniac w ustawieniach emulatora. (Chyba że mają RDB , to nie)
Zapisuj konfigurację emulatora. Ułatwi ci kolejne eksperymenty.
Emulator ma błąd i nie pokazuje w USTAWIENIACH ścieżek dostępu do ROM mimo że w danej konfiguracji był zapisany
Ale wystarczy wystartować emulacje by się o tym przekonać.

Emulator ma jak widać kilka niedopracowań
Autorem jest Lyubomyr Lisen
Ostatnia wersja, jak i źródła są z 2021r.
https://github.com/lubomyr/uae4arm

Dzięki poprawkom Mirq można go teraz używać na czymś nowszym niż Android 11.

ps.
Chyba jednak nagram filmik szeroki uśmiech

Ustawieniami VIDEO w SDL nie da się zmusisz emulator do poprawnego działania w trybie portretowym..

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2025 04:03:32 przez Norbert
[#65] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #64

To stworz maly HDF w tym specjalnym katalogu i zobacz czy pod systemem bedzie widoczny.
U mnie system.hdf nie jest widoczny, chyba ze to kwestia jakis innych ustawien jeszcze jest, ja mam scsi.device tez ustawione,
bo chce, zeby wszystko bylo jak najblizsze realowi. Byc moze bede przyspieszal scsi.device, to chce wiedziec czy beda jakies roznice w szybkosci.
Wedlug mnie ten katalog jest w zlym miejscu, bo niby mozna tam zrobic SaveState, ale zeby ten SaveState skopiowac dla kogos innego to juz nie wiem jak.
Odinstaluje emulator i zainstaluje jeszcze raz, w innym miejscu dam system.hdf, zobacze czy wtedy bedzie widoczny pod WB 3.1. Bo moze cos zle jednak zrobilem.
A filmik chetnie zobacze, bo z obsluga myszki sobie nie poradzilem. Choc nie probowalem za bardzo.
[#66] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #65

Miales racje, ze HDF moze byc wszedzie, ale musi byc kontroler UAE ustawiony, a ja mam ustawiony kontroler A600/A1200.
Wtedy zaden HDF nie jest u mnie widoczny, ale pewnie trzeba go najpierw jakos przygotowac.
Myszka jakos mi dziala, ale jeszcze jej nie ogarniam calkiem.
Klawiatura to jakas czarna magia jest. Rzeklbym, ze to tragedia.
Naszukalem sie dwukropka, przypadkiem gdzies znalazlem.
df0: chcialem wpisac
slasha nie znalazlem tylko PC-towy backslash.
Wiec mnie by interesowalo jak przygotowac/sformatowac HDF pod kontroler A600/A1200, zeby instalacje systemu mozna bylo odpalic.
[#67] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #66

Jak korzystasz z kontrolera a600/a1200 i scsi.device z kickstartu, to musisz hdf traktować jako pusty, niesformatowany dysk, ze wszystkimi ograniczeniami scsi.device.
Czyli hdtoolbox , podział na partycje , i formatowanie tych partycji. Wtedy hdf będzie miał RDB.

Ja używam kontroler UAE, bo nie ma ograniczeń takich jak scsi.device. Większość hdf dostępnych w necie działa pięknie na UAE kontroler.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2025 16:51:07 przez Norbert
[#68] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #67

Chce zeby byly 2 takie partycje, to beda 2 twarde dyski?
Czy lepiej je polaczyc, i zrobic 1 twardy dysk z 2 partycjami?
A HDToolbox rozpozna te HDF-y jako HD?
[#69] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #68

Oczywiście że rozpozna.
W zależności od wybranego kontrolera będzie to scsi.device lub uaehf.device.
A czy jeden dysk i dwie partycje czy dwa osobne dyski, to twój wybór.
[#70] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #69

Na razie to nie mialem zadnego wyboru, HDF 100MB, na ktorym mial byc tylko System, podzielil mi automatycznie na dwie partycje 8MB z hackiem na Workbench, a 91 MB na Work.
Da sie to jakos odkrecic, zeby to byla tylko jedna partycja Workbench?
Gdzie jest ten HDToolbox, bo ikony nie widze?
Ciezko bez FileMastera czy CLI cos robic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem