kategorie: E-UAE, Inne oprogramowanie
[#151] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #150

A jak dziala fizyczna klawiatura tym emulatorem?
Chodzi mi o to czy fizyczne klawisze Windows da sie zmapowac jalo LAmiga I RAmiga.
I druga sprawa, czy system Androida sie wcina w obsluge ekranu Workbencha?
Bo wiem, ze niektore emulatory blokuja Androida jak sie ich uzywa, np. DOSBox dziala wychodzenie z paska.
I mi to bardzo przeszkadza, jak Android is wcina.
[#152] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #151

NET działa na Amiberry.
Przetestowane na IMPie

Klawiatura i mysz jescze czeka na swoją kolej

Nie wiem o jakie wcinane się Androida ci chodzi, ale nie zauważyłem zadnych problemów
[#153] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #152

Jak przesuwasz kursor myszy po blacie Workbencha to jak zrobisz to szybko to aktywuje sie Android jak jestes kursorem blisko brzegu ekranu, ze swoimi funkcjami.
A ja czesto po prostu chce z gornej belki Amigowego programu lub systemu cos szybko wybrac.
I musze to po prostu robic wolno, dosc czesto zapominam o tym.
[#154] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #153

Tu dotyk rozwiąze inaczej. Swipujac będziesz przesuwał mysz w konkretnym kierunku. Do tego po bokach będa przyciski, więc będziesz musiał użyć dwóch palców do zmiany rozmiaru okna, lub otwarcia czegoś z menu.

Klawisze Amiga będą działać z ekranowej klawiatury. Z tej fizycznej jeśli android tego nie blokuje to też.

Jit to trudniejszy temat, muszę podejrzeć jak temat jest rozwiązany w innych emulatorach. Być może w przypadku jita trzeba będzie się ograniczyć do jakiejś mniejszej ilości pamięci. Ale dla mnie ten jit nie jest priorytetem.
[#155] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #153

Tego co opisałeś nie zauważyłem.
Skróty klawiszowe amigowe nakładają się na te z Androida i nie przełączy się ekranów między Workbenchem a innym programem "za nim"

Myszka fizyczna działa poprawnie pod emulowaną Amigą, ale już w ustawieniach Amiberry już nie.
[#156] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #1

Ktoś próbował?

[#157] Re: Nowa wersja Uae4arm

@-tbn-, post #156

Nie próbowałem.
Widzę że konfiguracja emulatora odbiega od poprzedniej wersji, którą była podobna do tej w Amiberry.
Niedługo pojawi się Amiberry 8.0.0 w wersji na Androida, więc czekam
[#158] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #157

Z tego co widzę, to chyba ciągle jakaś beta jest, bo facet na grupie C=A na FB cyklicznie prosi o testy i informuje jakie błędy poprawił wypuszczając aktualną wersję.
[#159] Re: Nowa wersja Uae4arm

@-tbn-, post #156

bardzo dziwnie się odpala, nie ma możliwości grzebania w konfiguracji amigi, pamięć procesor etc, no chyba że tego jeszcze nie rozgryzłem. wybierasz model, grę i wsio. Aaa, wcześniej tylko trzeba skonfigurować ścieżki do plików rom, adf, iso etc.
I... nagle z GooglePlay, znikneły wszystkie inne UAE...

Wypróbowałem na Pockman P11 Ustanią wersję Uae4ARM, szarpie, Amiberry tą betę, szarpie jeszcze gorzej. Próby uruchomienia CD32 spełzły na niczym.
Miałem poprzednią wersję Uae4Arm na smartfonie,jeszcze ściągniętą z GooglePlay, jakieś 5 lat temu. Śmigało to bez problemów. Podkusiło mnie testować nowości. A stara przepadła. Jakieś rady?

Edzia: są na APK Pure

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 23:15:58 przez don_rafito
1
[#160] Re: Nowa wersja Uae4arm

@don_rafito, post #159

https://m.apkpure.com/uae4arm/atua.anddev.uae4arm
[#161] Re: Nowa wersja Uae4arm

@-tbn-, post #160

A co z Amibery? Jest tylko ta beta ostatnia?

to nawet nie beta, tylko ta alpha z 2025.
https://github.com/mirq/amiberry-android/releases/tag/v8.0.0-alpha1

Ale o tym jest inny wątek.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 23:25:29 przez don_rafito
[#162] Re: Nowa wersja Uae4arm

@don_rafito, post #161

To moje podejście, generalnie ta wersja działa, mi działała na tyle dobrze, że sobie jej używam :D

Natomiast widzę ze chłopaki z oficialnego Amiberry tez już przygotowali wersje android, natomiast nie widze samego APK, także pojawi się pewnie na dniach. Można wbić na discorda Amiberry i spytać o szczegóły.
[#163] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Mirq, post #162

dobra, znalazłem. wersja 1.0.3.0, to ta która mi śmigała bez zacięć (cd32).
[#164] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Mirq, post #162

Natomiast widzę ze chłopaki z oficialnego Amiberry tez już przygotowali wersje android, natomiast nie widze samego APK, także pojawi się pewnie na dniach. Można wbić na discorda Amiberry i spytać o szczegóły.

Jak na razie Amiberry na Androida istnieje tylko w linku na Githubie, który prowadzi do nieistniejącej strony na Google Play.
[#165] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #164

[#166] Re: Nowa wersja Uae4arm

@sAkE78, post #165

W poście 161 został już podany ten link.

Chodzi o oficjalny port Amiberru na Androida a nie o port który został udostępniony przez naszego kolegę mirq
1
[#167] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #166

Zainstalowałem to to i jak dla mnie to zabawka na razie. Nie wszystkie gadżety w programie są klikalne. Na przykład nie da się skonfigurować dysku twardego.
Ciekawe jak na PC, bo ostatnio jak testowałem Amiberry to bieda była.
[#168] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #167

Nie wszystkie gadżety w programie są klikalne.

Może masz za grube paluchy :D. Wiele rzeczy mozna powiedzieć o tym porcie złego, ale dyski na pewno działały, tak samo jak sieć i RTG.
[#169] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Mirq, post #168

Spróbuję mysz podłączyć do telefonu i sprawdzę czy to kwestia grubych palców generalnie jestem uprzedzony do Amiberry, bo nie uważam go za dobry soft.
[#170] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #167

To "ADD HardFile" nie reaguje u ciebie na dodanie nowego dysku ?
U mnie działa szeroki uśmiech
[#171] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #170

Ja chce dodać istniejący dysk do konfiguracji.
--------------EDIT:
Ok udało mi się. Zobaczymy czy system wstanie, bo na PC mi się zawiesza jak odpalam na Amiberry. Na FS-UAE działa bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 15:35:54 przez QkiZ

----------------EDIT:
Ten sam problem co na PC.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 15:36:56 przez QkiZ
[#172] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #171

To inaczej.
Może FS-UAE jest za bardzo "tolerancyjny" i umożliwia uruchomienie poprawnie dysku, który nie działa na Amiberry.
A jak ten obraz dysku działa na prawdziwej Amidze?
[#173] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Norbert, post #172

Tak. To jest dysk z prawdziwej Amigi. FS-UAE działa bez problemu, system zachowuje się tak jak na prawdziwej Amidze. Amiberry niezależnie czy to Androidzie czy Linuksie wywala następujący błąd:

Na Androidzie emulator zachowuje się tak jakby był wciśnięty cały czas lewy przycisk myszy.
[#174] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #173

Troche pisalem na Androidzie, na tym starym emulatorze.
Za pomoca podlaczonej klawiatury PC-towej.
I emulowana Amiga co jakis czas glupiala.
Dopiero po jakims czasie zorientowalem sie, ze klawiatura sama sie przelacza na duze litery.
Nie wiem dlaczego to robi.
Teraz zawsze sprawdzam w CLI lub Shellu, czy czasem nie jest w tym trybie.
I czasami nie od razu da sie jej odblokwac, zeby male litery uzyskac.
Myszka tez sie czasami dziwnie zachowuje, jakby system Androida sie wchrzanial, jeszcze w miare daleko od brzegu ekranu.
[#175] Re: Nowa wersja Uae4arm

@Don_Adan, post #174

Emulacja Amigi na Androidzie nigdy nie była dobra.
[#176] Re: Nowa wersja Uae4arm

@QkiZ, post #175

Tego nie wiem, bo od niedawna uzywam troche.
Ale mi to wyglada na wcinanie sie Androida w system Amigi, co powoduje rozne efekty uboczne.
Uzywalem troszke DOSBoxa (Magic DOSBox) na Androidzie, i on jakos blokuje Androida.
Tak jest przynajmniej w nim napisane, i przez to dziala duzo lepiej.
Byc moze da sie tak samo skompilowac emulator Amigi, zeby blokowal wszystko, oprocz przyciskow wyjscia z emulatora.
Choc da sie wyjsc z emulatora za pomoca F12 i to w sumie wystarczy.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2026 12:41:51 przez Don_Adan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem