[#15]
Re: Akcelerator wspólnymi siłami - PAK68/3 - zaproszenie do projektu.
@rafgc,
post #2
Rafgc - na studiach programowałem w ASM na '51, x86, AVR, pisałem w VHDLu na układy FPGA, opisywałem sprzęt w układach CPLD oraz projektowałem systemy cyfrowe

. Aktualnie części z tych rzeczy (podstawy technik cyfrowych oraz modelowanie układów cyfrowych) uczę studentów

więc doskonale wiem po pierwsze na co się porywam, po drugie że CPLD to zupełnie co innego niż mikrokontroler ;).
Co do przepisania kodu na nowsze układy i tego co mówisz to z jednej strony masz rację, ale z drugiej nie do końca. Otóż jeśli dysponujemy szybszym układem programowalnym to problem timingów nas nie obchodzi, ponieważ możemy sobie 'programowo' opóźnić sygnał chociażby łańcuszkiem NANDów/dowolnych innych buforów - prawda?.
Rafgc, widzę że kojarzysz tematykę. Podjąłbyś się współpracy?
Aca520 ma mieć na pokładzie 68020, czyli słabiej niż 68030 (który ponadto zdaje się być komercyjnie dostępny nadal). Ponadto pogłoski o jego istnieniu pochodzą sprzed roku... obawiam się że projekt może jednak nie ujrzeć światła dziennego - A500 nie jest dobrym politycznie 'celem docelowym' do rozbudowy - to wie chyba każdy. Projekt niekomercyjny ma chyba większy sens, szczególnie że ma większe możliwości 30 i płytka FRAK obsługująca RAM w SIMMach. Jednakże chętnie dowiem się o ACA520 więcej - czekam na informacje :).
Co do kasy to oczywiście że to jest argument

powiedziałbym nawet że bardzo ważny. Taka samoróbka będzie znacznie tańsza niż cokolwiek firmowego. Jeśli ktoś nie wierzy myślę że można przygotować wstępny kosztorys nawet.
A jako że jestem namiętnym grzebaczem w elektronice i zatwardziałym sprzętowcem ;) to perspektywa sprawienia sobie turbo własnymi siłami jest bardzo miła mej duszy. Szczególnie dzisiaj gdy wszystko co jest nam potrzebne jest, niemalże, na wyciągnięcie ręki (w porównaniu z latami '90, gdy te sprawy były 'fresh').