kategoria: Sprzęt
[#1] HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3
Cześć

Lotharek zgodził się na 3 turę akcji zbiorowego zamówienia jego emulatora stacji dysków HxC na karty SD. Zasada jest taka sama jak poprzednio - zbiera się grupa 10 osób i kupujemy "hurtowo" po cenie trochę niższej niż oficjalna na stronie.

Konkretnie ceny wyglądają następująco:

- wersja podstawowa rev. C - 240 zł
- rev. C ale z innym kolorem wyświetlacza niż domyślny (jest tam kilka opcji na stronie) - 248 zł
- emulator w obudowie czarnej lub jasno szarej - 320 zł
- emulator w obudowie 3,5 cala, jak flop - rev. F - 330 zł

Poszczególne wersje można sobie przejrzeć na stronie Lotharka (w menu po lewej).

Osoby zainteresowane proszę o kontakt na maila z następującymi danymi:

- imię, nazwisko, nick z PPA
- adres (ulica, numer, miejscowość, kod pocztowy)
- telefon kontaktowy
- ilość sztuk i informacja o wersji (czy wersja podstawowa, czy w obudowie, ew. inny kolor wyświetlacza etc.)

Koszt przesyłki 1 sztuki to najprawdopodobniej około 8 zł.

Oczywiście ja też piszę się na 1 sztukę, więc zostało 9. Jak dostanę maile od 9 osób to zaczniemy proces wpłat.
[#2] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #1

Ja piszę się na 2szt. gdyż w II turze nie załapałem się z przyczyn finansowych, więc teraz biorę na 100%
[#3] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #1

Zgłaszam chęć zakupu Rev. F
[#4] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lord_spider, post #3

Super, to już mamy 4. :) Kto jeszcze chętny na przestawienie się z flopa na karty SD?
[#5] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #4

Podbijam, żeby wątek na moment zyskał na widoczności.

Kto jeszcze byłby zainteresowany zakupem emulatora stacji dysków na karty SD po obniżonej cenie?
[#6] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #5

Witam.
Jestem potencjalnie zainteresowany w zależności jak rozstrzygnie się mój zakup z II edycji.
Muszę odzyskać pieniążki ze zbiórki z II tury na interfejs bo zapłaciłem Grzegorzowi a do dnia dzisiejszego nie otrzymałem emulatora. Więc czekam na rozwiązanie.
[#7] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@thePalec, post #6

witam posiadam takie urzadzenie na sprzedaż wygrane w konkursie wyglada dokładnie jak ten egzemplarz :http://www.ebay.pl/itm/SD-Floppy-Emulator-Rev-C-BLUE-EDITION-/180949134495?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item2a2168ac9f
jak by ktos chcial to pisac tylko niemam jak zdjec zrobic ogolnie wyglada jak nowe z folia na wyswietlaczu:)
[#8] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Sunday87, post #7

Cenka??
[#9] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@thePalec, post #6

Uuu, no to słabo. No nic, dzięki za informację i życzę pomyślnego rozwiązania sprawy.
[#10] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@thePalec, post #6

Uuu, no to słabo. No nic, dzięki za informację i życzę pomyślnego rozwiązania sprawy.

EDIT: Eeee, kliknąłem raz a wysłało się 2 razy :P jakby co to będę wdzięczny za skasowanie duplikatu posta.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2012 11:22:05 przez Nathanel
[#11] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #10

A jest możliwość podpięcia się pod zamówienie, ale tylko płytka+układ pic który zestaw także jest sprzedawany na stronie projektu ?
[#12] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@posylus, post #11

Witam.

Zbiórka została już zawieszona ?
[#13] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@grzegorzlan, post #12

Nie, dlaczego? Czekamy na pozostałych chętnych. Dlaczego to "już"?
[#14] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #13

Jestem tu nowy ale rownież reflektuje na ten bajer. Dane juz wysłałem.
[#15] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@posylus, post #11

A jest możliwość podpięcia się pod zamówienie, ale tylko płytka+układ pic który zestaw także jest sprzedawany na stronie projektu ?

Tak, za 180zł. Jeśli jesteś zainteresowany to poprosze o maila. :)
[#16] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #1

Potencjalnie jestem zainteresowany. Poszedl e-mail z pytaniami do Nathaniela.

Ile mamy, 5 + ja = 6 na liczniku?
[#17] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #16

Tak, mamy 6 chętnych.

Plus ewentualnie thePalec, który póki co nie określił się.
[#18] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #17

Witam.
Przesyłka doszła do minie we wtorek. Po długich bojach i oczekiwaniu mam ją :)
[#19] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@thePalec, post #18

Cieszy mnie ta informacja,

Dla pozostałych którzy zastanawiają się nad zakupem, urządzenie jest tak bardzo uniwersalne i może być zastosowane do każdego sprzętu ( nie tylko komputera ) które współpracuje ze stacją FDD.

Naprawdę polecam, kończą się wasze problemy ze stacjami FDD
[#20] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@grzegorzlan, post #19

No, my tutaj częściowo klasykujemy, częściowo hobbystycznie działamy, takie tam pierdoły, ale pomyślcie o firmach które mają obrabiarki CNC warte gruba kasę i np. ciągle mają przestoje bo w brudnym środowisku padają dyskietki albo stacje, a już nikt nie produkuje... Jak się zastanawiałem to pewnie niezły popyt jest na takie urządzenia, zreszta widziałem takie na pendrive za 250EUR kiedyś.
[#21] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@grzegorzlan, post #19

Czy to oznacza, ze bede je mogl zastosowac np. w sekwencerze Yamaha RM1x? Czy to wymaga jakichs dodatkowych zabiegow hard/softwareowych czy podlaczamy i korzystamy?

Poniewaz to, co robi ten kolega to juz urzadzenia dostosowane pod konkretne instrumenty:

http://www.adamsal.abc24.pl/

BTW, HxC ma o wiele ladniejsza obudowe

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2012 08:13:08 przez mccnex
[#22] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #21

Ale jaja, właśnie to urządzenie widziałem niedawno w necie za 250EUR, a tutaj 350PLN.

Wracając do HxC, to tutaj: http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#FILESSUPPORTED masz listę obsługiwanych urządzeń/formatów. Po szybkim rzucie oka stwierdzam że nie widzę twojego sekwencera, ale to chyba nie musi nic znaczyć. Po pierwsze, może twoje urządzenie czyta dyskietki jak PC, wtedy jak podejrzewam nie będzie żadnego problemu. Po drugie, możesz popytać na http://torlus.com/floppy/forum/, może wsparcie dla twojego urządzenia już jest albo prace są w toku, albo możesz o to poprosić. Albo po prostu napisz do http://hxc2001.free.fr/imiel.htm? Nie wiem, nie znam się, ale IMHO szanse są spore. :)

EDIT: Dajesz http://www.torlus.com/floppy/forum/viewtopic.php?f=2&t=378&start=15 :)

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2012 11:04:37 przez Nathanel
[#23] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #1

Witam,

rozważam podłączenie się do zamówienia... mam pytanie czy wyświetlacz lcd jest na taśmie? Ewentualna długość taśmy.

pozdrawiam
[#24] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@kasztaniak, post #23

Wyświetlacz jest podłączony do płytki na goldpinach, taśmy nie ma w zestawie. Ale to chyba nie jest problem taką taśmę wykonać, sporo ludzi tak zrobiło (zdjęcia) i ja też zamierzam...

Tutaj dobrze widać te goldpiny: http://www.lotharek.pl/zasoby/produkty/13/zdjecia/003_o.jpg?6465.jpg. Naliczyłem 12 pinów.
[#25] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #24

Rozważam kupno tego cuda - ale mam pytanie, czy można np. w A500 dorobić taki mod, aby HxC podłączać tymczasowo - na wyprowadzony gdzieś na zewnątrz kabelek. A jeśli urządzenia nie ma to działać z wewnętrznej stacji.
I czy takie mody są możliwe do innych kompów (atari np.?) - aby jedno HxC wykorzystywać do więcej niż jednego sprzętu bez konieczności rozbierania kompa za każdym razem?
[#26] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@WojT_GL, post #25

Z tego co mi wiadomo możesz podłączyć HxC do obudowy zewnętrznego flopa do Amigi. W sensie, wyjmujesz z obudowy zewnętrznego flopa sam napęd i zamiast niego podłączasz HxC. Wtedy masz HxC na kablu który możesz podłączać i odłączać od Amigi, bez konieczności rozbierania Amigi.

Z Atari też działa w/g stron Lotharka i autora, ale ja się na Atari zupełnie nie znam więc nie wiem jak jest z możliwością podłączenia tego w sposób analogiczny do zewnętrznego flopa amigowego. Pisz do Lotharka albo do autora. Ew jakieś fora Atarowe.

Chętnie udzielam odpowiedzi na wszystkie pytania ale nie jestem autorem HxC, nawet nigdy nie miałem go w ręku, wszystko co piszę można też znaleźć na stronach linkowanych powyżej i googlu.
[#27] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #26

Tak, można wyjąć flopa z zewnętrznego flopa Amigowego i włożyć tam HxC i będzie działać. Wtedy najlepiej zaopatrzyć się w HxC rev F. Pasuje idealnie tych obudów flopa zewnętrznego, która przyjmują standardową stację dysków (ze zwykłym panelem 3,5 cala).

Pozostaje tylko kwestia ustawienia DF0 jako zewnętrznej stacji. W niektórych Amigach jest zworka do tego, a w niektórych konieczne jest modowanie płyty głównej. Czasem taką zworkę mają też karty turbo (np. ACA630).

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 10:55:42 przez strim
[#28] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #26

Przy czym aby to poprawnie zadziałało z każdą grą musi w komputerze zainstalować tzw. BootSelektor który oszuka oprogramowanie że flop zewnętrzny jest wewnętrznym.
Na allegro takie wynalazki bywają.

Pozdrawiam
[#29] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@strim, post #27

Witam

A jakas roznica jest miedzy wersjami C i F? Czy to sa te wersje, ktore kiedys byly dostepne na stronie autora projektu do wlasnego montazu? Czy to juz bardziej zaawansowane wersje? Bo na poczatku nie bylo mozliwosci zapisywania nic do obrazow dyskietek i chyba to na prostszym ukladzie dzialalo ale moze sie myle. Czy w tych sprzedawanych obecnie wersjach jest lepiej pod tym wzgledem?
Jeslui zapis by dzialal, to bylbym zainteresowany.

pitb
[#30] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@pitb, post #29

A jakas roznica jest miedzy wersjami C i F?

Taka jak na stronie producenta widać :P

Czy w tych sprzedawanych obecnie wersjach jest lepiej pod tym wzgledem?

Wersje rev C oraz rev F mają możliwość zapisu na Amigowych dyskietkach. Funkcjonalnie są identyczne.

chyba to na prostszym ukladzie dzialalo ale moze sie myle

Jak było w oryginalnej wersji (rev B) to możesz przeczytać w recenzji, która została opublikowana po ukazaniu się tego urządzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem