kategoria: Sprzęt
[#91] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #75

Jakieś nowe wieści o HxC ?
[#92] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@chudson, post #91

Lotharek miał wysłac w piątek rano. Jak odbiorę to napiszę. :)
[#93] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #92

A czy wersja DEEP BLUE będzie znów dostępna? Jest najładniejsza ze wszystkich...
[#94] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@OSH, post #93

"DEEP BLUE - nie mam w tej chwili - producent się wycofal." - tak napisał. Napisz mu maila z pytaniem bo nie wiem jak często tu zagląda.
[#95] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@OSH, post #93

Czarna rulez! FTW! Niczym pantera
[#96] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #95

Przyszło, przepakowało się i poszło w 10 kawałkach w Polskę. :P Czekać na przesyłki!
[#97] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #96

Jupppi :D :D :D
[#98] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lotharek, post #78

A czy takie urządzenie zadziałałoby z CD32? Kiedyś w MA był opis jak zainstalować stację dyskietek wewnątrz CD32. To urządzonko jest z pewnością lepsze i do tego chyba mniejsze.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2012 22:22:14 przez Ender
[#99] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Ender, post #98

Jeśli da sie podpiąć stajce dyskietek ( i ustawić na df0 ) to i to urządzonko powinno zadziałać. do bootowania gier
[#100] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #96

O, to dzisiaj albo jutro przyjdzie :) dobrze...
Pytanie kontrolne - czy da się przygotować kartę SD na czymś innym niż Windows? Bo akurat nie posiadam...
[#101] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Jenot, post #100

Raczej tak, manual mówi, że musi być FAT32 i na to wrzucasz jeden plik z konfigiem i później już obrazy.

Póki co chyba wyłożyłem się w ogóle na karcie bo mam jedną SD 16MB i dwie MMC 32MB (z aparatów i telefonów) i windows pozwala je formatować tylko w FAT i exFAT. :) Muszę znaleźć większą kartę.
[#102] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Jenot, post #100

Hm, dzisiaj to na pewno nie przyjdzie bo to było wczoraj wieczorem. Najwcześniej jutro, ale to poczta polska, więc nie wiadomo.
[#103] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #102

A jak wysłane było ? Priorytet ? Polecony ? Polecony priorytert ? czy ekonomiczny lub ekonomiczny polecony ??
[#104] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@chudson, post #103

Ekonomiczny budżetowy zawinięty w papier toaletowy i papierki po gumach do żucia :P

Polecony priorytet, list. Niestety, choć Lotharek pisał, że poszczególne egzemplarze są osobno popakowane w pudełka gotowe do wysyłki, to okazało się że pudełka są po pierwsze niezaklejone niczym, po drugie za małe żeby szły jako paczka, więc musiałem włożyć pudełka do kopert bąbelkowych i nadać jako listy. Nie rozumiem tego swoją drogą dlaczego poczta tak działa. Same pudełka zajmowały mało miejsca, po wsadzeniu do kopert są znacznie większe i nieporęczne. Ale to już poczta polska, odrzuć wszelką logikę, który wchodzisz tu... ;) W pudełkach jednostkowych wokół urządzeń są "chrupki" więc są chyba nieźle zabezpieczone.
[#105] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #104

Mmmm chrupki :D lubię :D Jutro powinny być polecone priorytety wysłane wczoraj wieczorem.
[#106] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@chudson, post #105

ja już mam :) ale nie mam kiedy sprawdzić :(. wielkie dzięki chłopaki!
[#107] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #104

Dotarło :) Dzisiaj będę miał parę godzin na amigowanie, więc potestuję go z A500 OK
[#108] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #107

Ja też mam - testowanie w poniedziałek :)
[#109] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Jenot, post #108

No dobra. Mam pierwsze wieści z frontu. Urządzenie faktycznie jest niesamowicie funkcjonalne! Co do tej pory mi się udało:

- Podłączyć do Amigi 500 :)
- Wrzucić pliki AUTOBOOT I HXCSDFE
- Praca na DWA napędy, a więc w moim przypadku DF0: i DF1: (pięknie idą dema na 2 dyski)
- Start z AUTOBOOT. Odpala się zgrabne menu na ekranie Amigi, gdzie na ekranie komputera wybieramy pliczek z dyskietką i wio!
- Wybieranie przyciskami na wyświetlaczu: napędy, dyskietki. UWAGA! Długie nazwy są scrollowane na wyświetlaczu i to na tyle szybko, że nie można przeczytać. Najlepiej dawać nazwy max. na 16 znaków, wtedy się mieszczą w całości i problem znika :)

I jeszcze taka sprawa. Mianowicie, przy odpalaniu dyskietek DOS-owych pod A500 i wyłączoną blokadą zapisu na karcie SD pojawia się błąd walidacji dyskietek. Czy to normalne? Jak karta jest zabezpieczona to problem nie występuje.

Acha! Zapomniałem jeszcze wspomnieć o głośniczku i dźwięku naśladującym stację. Trochę głośne to to i zakleiłem go kawałkiem naklejki. Teraz brzmi niemal idealnie tak samo jak oryginalna stacja.

Fota prosto z mojej bazy:

---

@NATHANEL - Dzięki za ogarnięcie całej akcji! OKOKOK

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 15:45:44 przez mccnex
[#110] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #109

Czyli emuluje to na raz maksymalnie dwie stacje? Gierki wielodyskowe jak dzialaja?
[#111] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@marianoamigo, post #110

To jest tak, że jumperami ustawiasz sobie tryb jedno lub dwu napędowy. Amiga widzi normalnie DF0 i DF1. "Wkładanie" dyskietek jest możliwe zarówno z poziomu AUTOBOOT-a, jak i przyciskami na urządzeniu. Wszystko bez dodatkowych zabiegów podłączone w miejsce flopa Amigi. Dwie dyskietki wsadzasz na raz, a w razie potrzeby możesz w każdej chwili zmienić dysk w dowolnej stacji.
[#112] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #111

podziekowal
[#113] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #109

Spoko, sam się cieszę że wyszło. :)

Co do dźwięku z głośniczka to na 99% możesz go zmienić w programie do konfiguracji. Śmiem podejrzewać że szybkość scrollowania napisów na LCD też da się zmienić tam, ale tego już nie jestem taki pewien. Generalnie to o ile się nie mylę generujesz tym programem plik z konfiguracją i go wrzucasz na kartę.

Program jest tutaj: http://lotharek.pl/product.php?pid=13 konkretnie pierwszy link download "Hxc Floppy Software". Jeśli już to wiesz to sorry za bycie cpt. Obvious.

Pożyczyłem z pracy kartę SD 2GB na weekend, także... znikam. =)
[#114] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #113

Doszły i do mnie 2szt. WIELKIE DZIĘKI !!!OK
[#115] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@superbonio, post #114

Ja też już się cieszę z użytkowania :) Dziękuję !
[#116] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #109

Udało mi się wymyślić i zrealizować "przedłużacz" do wyświetlacza:

Taśma do FDD i dwa kawałki gniazda - 2 x 6 pinów (też od FDD).

Działa
[#117] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #116

elo..ja też dostałem.. thx.. pozdr;)
[#118] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #116

Witam Panowie. Ja to zrobiłem sobie tak. Nie wygląda to jakoś super elegancko ale działa.

Obrazek numer 1
Obrazek numer 2
Obrazek numer 3

Pozdrawiam.
[#119] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@JaraB, post #118

Pozwolę sobie wkleić bezpośrednio:

5 !
[#120] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Dopuser, post #119

A mnie sie zawsze niedobrze robi jak widze te barbarzynskie nawierty i pilowania w klasykach wszelkiej masci ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem