kategoria: Sprzęt
[#181] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #180

A kto ci takich głupot na opowiadał że nie ma sygnału SEL1 na płycie ? Oczywiście że jest.
Wstaw stację z ustawioną zworką DF1: na KS 2.1 i zobaczysz że zadziała.
[#182] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #180

Nie musisz tego robić, bo Sel1 jest także na złączu wewnętrznej stacji. Sel2 i Sel3 są wyłącznie na zewnętrznym.
Nie da się zabootować z DF1, bo Kick1.3 nie przewiduje takiej możliwości. Słynny boot-selector po prostu zamieniał ze sobą sel0 i sel1. Wtedy df1 (podpięta w małej A500 na zewnątrz) stawała się df0 i system z niej startował.
Nie wiem kto jeszcze pamięta, ale miało to największe zastosowanie w początkach lat 90, gdy dyskietki 3.5 cala były sporo droższe od 5.25 cala. Na giełdach komputerowych królowali goście z walizkami gier na dyskach 5.25, odpalali X-Copy z 5.25 calowej dyskietki i kopiowali gierki klientom na dyskietki 3.5 cala korzystając z wewnętrznej stacji (wtedy jako df1). Oczywiście zdarzali się "zwykli" użytkownicy także używający stacji 5.25 cala.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 15:33:28 przez wali7
[#183] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Dark_luke, post #181

http://www.l8r.net/technical/t-diskdrive.shtml tu mi naopowiadali. :) Dzięki za info, poszukam innego opisu.

Kicka mam 3.1 też.

EDIT: To gdzie jest SEL1 na złączu na płycie? Pin 16?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 16:02:09 przez Nathanel
[#184] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #183

Ma ewidentne błędy pin 10 to drive 0 a pin 12 drive 1.
Zresztą zerknij
[#185] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Dark_luke, post #184

Dzięki.

Dobra, chyba wszystko już wiem. Ale żeby HxC działał w trybie dwóch wirtualnych stacji i do tego jeszcze trzecia prawdziwa to nie obędzie się bez małej rzeźby w którymś momencie. :) Ale powinno być proste.

Gdzieś na forum o HxC znalazłem post gościa, który miał HxC w Amidze jako DF0 i DF1, podpinał zewnętrzną stację ale ta zgłaszała się jako DF1 (bo była pierwszą zewnętrzną) co oczywiście generowało błędy odczytu i zapisu. Ale zewnętrzna byłą przelotowa więc podpiął do niej drugą zewnętrzną, która zgłaszała się jako DF2 i to już działało ponoć dobrze razem z wirtualnymi DF0 i DF1 w HxC. Śmieszne trochę. ;)
[#186] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #185

Przecież wystarczy przełożyć dwa kabelki w zew. stacji aby była DF1 lub DF2 lub DF3.
[#187] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Dark_luke, post #186

No właśnie do tego samego doszedłem, dlatego śmiesznie że gość używał do tego kolejnej stacji. Dzięki za pomoc.
[#188] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #185

Jak pisze dark luke - w zewn. złączu fdd przecinasz połączenie do sel1 i w jego miejsce podpinasz sygnał sel2. Wtedy stacja zewn. będzie zawsze jako df2.
[#189] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@wali7, post #188

No i zrobione. ;D Jednak zostawiłem obudowę flopa w spokoju i podłączyłem HxC i prawdziwą stację na jednej taśmie. Ze złącza z tyłu Amigi wziąłem SEL1 (pin 21) i SEL2 (pin 9) i pociągnąłem dwoma kabelkami bezpośrednio do HxC do J3 zamiast zworek (SEL1 do któregokolwiek dolnego pinu, SEL2 do któregokolwiek górnego pinu). Eleganckie rozwiązanie bez lutowania i teraz mam 3 stacje. Dzięki panowie za pomoc.
[#190] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #189

Witam Serdecznie.Jestem nowym urzytkownikiem na tej stronie ale chcialem zapytac czy beda Panstwo robic jeszcze jakies zamowienie na HxC floppy emulator ?Pozdrawiam Serdecznie
[#191] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@NONinja, post #190

Możesz kupić to sam za jedyne 180 zł.
[#192] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@11111olo, post #191

Dziekuje za odpis a moglybym prosic o informacje gdzie mozna zakupic hxc2001 za 180 zl?Pozdrawiam
[#193] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@NONinja, post #192

na ebay albo stronie lotharka
[#194] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@NONinja, post #192

Ta cena 180 zł pochodzi stąd.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem