kategoria: Sprzęt
[#121] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Aniol, post #120

faktycznie tragedia OK
[#122] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@JaraB, post #118

Elegancko. Dzięki za te fotki - zrobię podobnie, tj. przykleję wszystko do górnej klapy - bo tak to chciałem dać hxc na dole a resztę u góry (gorzej z podłączaniem wtedy). A co do kolegi, co żałuje cięcia i piłowania plastiku, to niech lepiej zapali świeczkę nad tymi wszystkimi Amigami upodlonymi na śmietnikach i zapomnianych strychach My tu modernizujemy i dbamy o nasze Przyjaciółki OK A ten "mod" w moim przypadku posłuży do odpalenia kilku demek na imprezie w Gdańsku już za tydzień

Pozdro!

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2012 19:35:52 przez mccnex
[#123] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #122

Siedze sobie wlasnie w pociagu Regio Express i jestem wrecz otoczony wyswietlaczami DEEP BLUE. Zatem nie jest z nimi tak zle:)
[#124] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@OSH, post #123

No i wszystko podłączone, jest soft beta na maca - działa bez problemu i konwertuje obrazy, które działają idealnie na mojej A500. Jestem bardzo zadowolony. Jak ktoś będzie organizował następną grupę zakupową, to biorę dwa - dla znajomych. :)
[#125] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Jenot, post #124

Panowie!

Mam taki pomysł, jeśli chodzi o przyciski i sposób na ich wmontowanie w przednią część obudowy:

- przylutować do nich kabelki przedłużające, ale od spodu płytki z HxC, żeby nie musieć usuwać tych przycisków co już tam są (na wszelki wypadek), a na końcu tych kabelków zamontować identyczne mikroprzełączniki. Pytanie tylko, czy to zadziała? W/g mnie powinno, a co Wy na to?
[#126] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #125

Też coś takiego planowałem, po czym zajrzałem do dokumentacji :

http://hxc2001.com/download/floppy_drive_emulator/SDCard_HxC_Floppy_Emulator_User_Manual_ENG.pdf

^^^ tutaj na stronie 26 jest opis złącza J2 na którym są wyprowadzone m.in. przyciski! Wystarczy wlutować goldpiny w gotowe dziury z punktami lutowniczymi i jazda, możesz podłączyć zdalne przyciski na eleganckich odpinanych kabelkach.

Swoją drogą w tym samym złączu jest kilka sygnałów dot. LCD, ale nie wiem czy to na pewno wszystkie, poza tym nie znam rozkładu sygnałów na złączu po stronie samego wyświetlacza.

Wniosek: warto czytać manuale etc.
[#127] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #126

wtrace niesmialo:

- sygnaly lcd i tact switche sa na ww wspomnianym zlaczu
- manual...coz - warto przeczytac
- kazde uzradzenie bylo ladnie zapakowane w pudeleczko z chrupkami - moja poczta nie robi problemu..
- DEEP BLUE sa juz znowu - te, ktore sie przewijaja na allegeo - SYF straszny - "lagi" przy scrollingu

Zycze bezproblemowego uzytkowania ! urzadzonko jest rozwijane juz 10ty rok i naprawde kazdego z nasz kosztowalo polowe zycia i mase prywatnego czasu. Dziekuje, Panowie, za Wasz support!
[#128] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lotharek, post #127

No ok, mam tę instrukcję i widzę piny. Każdy przycisk to jeden pin, tak? Mikroprzełączniki mają 4 nóżki, które się wlutowuje w płytkę. Sorki za ignorancję, ale jak się to podłącza - tzn. co (pin) do czego (mikroswitch) przylutować w takim razie, żeby zadziałało? Ewentualnie jakie "przyciski" można w tym zastosować? Jutro będę w sklepie elektronicznym i mam zamiar zakupić odpowiednie materiały i spróbować powalczyć ...

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2012 01:06:06 przez mccnex
[#129] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lotharek, post #127

Lotharek, tak niestety wyszło na mojej poczcie, może to zależy jaki humor ma "pani Bożenka" w urzędzie pocztowym ;]

A tak przy okazji to bardzo ci dziękuję za HxC, kawał dobrej roboty odwaliliście z kolegą z Francji, a także dziękujemy za rabat!
[#130] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #128

Zacząłem ci odpisywać z wyjaśnieniami ale sam poległem na nich ;D VSS = masa? Przełączniki zazwyczaj mają 4 fizyczne piny ale zwykle zwierają dwa z dwoma w momencie wciśnięcia. Więc jeden pin do sygnału (np. BUTTON UP) na złączu, drugi do masy a trzeci i czwarty zlewasz. Sprawdź których pinów przełącznika użyć za pomocą miernika. W sklepie powiedz że chcesz taki który zwiera tak długo jak jest wciśnięty.
[#131] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #130

Dzięki... Niestety sklep do któregoś tam października okazał się nieczynny z powodu przeprowadzki parę ulic dalej, więc zajmę się tym w późniejszym terminie. Na razie wyprowadziłem taśmę i zasilanie od FDD na zewnątrz i tymczasowo przykleiłem płytkę do przedniej maski za pomocą gorącego kleju. Wygląda to trochę roboczo, ale przynajmniej jest stabilne i się nie rusza :)

Ponadto, zdarzyła mi się taka sytuacja z HxC. Po przesiadce z nim z A500 na A600 zaczął świrować. Cały czas miganie diodek, "Reading FAT..."/"No SD card found" na zmianę, jak już się pojawiło "Choose file", to po wybraniu pliku i po wczytaniu kilku sektorów "dyskietki" z powrotem kaszanka i tak na okrągło. Możecie sobie wyobrazić co czułem w tych pełnych chwilach grozy. Okazało się (Lotharek rulez!), że winny takiemu zachowaniu urządzenia jest Amigowy zasilacz, który poprostu jest za stary lub za słaby. Napięcie 5V jakie pobiera HxC było za słabe i stąd takie cyrki. Po zmianie zasilacza na inny problem ustał. To tak jakby komuś przydarzyła się podobna historia. W/g tego co napisał mi Lotharek, w dalszej kolejności takie problemy mogą wynikać z niedociśniętych w gniazda kości lub nieudanej próby upgrade'u firmware'u.

Pozdro!
[#132] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mccnex, post #131

Dobrze wiedzieć, dzięki za info.

Ja z kolei mam problem, że te same pliki na jednej karcie SD są wczytywane przez HxC, a na drugiej już nie. Ale nie miałem jeszcze czasu dokładnie zbadać sprawy.
[#133] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #132

druga karta nie jest poprawnie sformatowana
[#134] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lotharek, post #133

No może. Obie formatowałem na FAT32 pod tym samym windowsem, ale spoko, jeszcze będę kombinował. Najwyżej zrobię operację typu write zeros ;] Dzięki za wskazówkę.
[#135] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Nathanel, post #134

A ja z innej beczki....
Kiedy bedzie planowane nastepne zbiorowe zamowienie???
[#136] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@bastan, post #135

Czesc.
Tez bym reflektowal na emulatorek. Jest jakas szansa na kolejna ture?
[#137] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@bastan, post #135

Ja też chętnie przygarnął bym jeszcze jedną sztukę no może nawet dwie. Mam już 3szt. ale zawsze można doposażyć następne amigi w nowy sprzęcik.
Więc można pomyśleć nad kolejną turą, podejrzewam że dziesiątka osób szybko się uzbiera :)
[#138] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@superbonio, post #137

Witam ja tez chętnie się podłącze.
Pozdrawiam
[#139] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mwb113, post #138

W razie zamówienia też będę zainteresowany.
[#140] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@mwb113, post #138

No ja też byłbym chętny na urządzenie, wysłałem do Lotharka maila z zapytaniem, jak dostane odpowiedź będzie mi ławiej zdecydować, którą rewizję, bo małą "przeprowadzkę" robię. ;)
[#141] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Ender, post #140

też się piszę na jedną sztukę
[#142] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Aca122025, post #141

Szczerze powiem, że i ja byłbym na to chętny. Tylko jeszcze nie wiem jak to w środku mojej A1200 zamontować w miejsce oryginalnego flopa. Jak by mi ktoś pomógł, to byłbym wdzięczny.
[#143] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@gilban, post #142

No panowie jezeli kazdy kto wyrazil chec zakupu wzialby po sztuce to mamy juz 8. Jeszcze 2 osoby i moze cos z tego bedzie :D
[#144] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Guchy, post #143

a po ile wyjdzie sztuka?
[#145] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@wali7, post #144

Postawiłeś dobre pytanie.

Choć pewnie im więcej będzie chętnych, tym cena będzie niższa.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 15:50:40 przez gilban
[#146] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@gilban, post #145

No i znam cenę podstawowej wersji emulatora. Czyli jest to 240 zł + 8 zł dopłaty do koloru. Czyli tak jak dotychczas.
[#147] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@lotharek, post #133

Czy można zamówić wersję, w której zamiast kart SD będzie można używać mircoSD? Nie za bardzo uśmiecha mi się używanie adapterów SD/microSD?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 17:37:12 przez Ender
[#148] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@gilban, post #146

No to ja kupuję jedną sztukę. Proszę o wpisanie mnie na listę.
[#149] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@Ender, post #147

Wiesz. Obawiam się, że chyba nie. Ponieważ takiej nie ma. I Autor emulatora musiał by stworzyć ją specjalnie dla Ciebie. Więc i cena była by specjalna, ze dwa razy wyższa. Przecież płytkę drukowaną trzeba by też wytrawić inną. I ją wpierw zaprojektować. A co Ci szkodzi używać adaptera? Korona z głowy spadnie ? I jeszcze dodam że gniazdo do kart microsd jest delikatniejsze i łatwiej je uszkodzić.
Ja już tak robię w aparacie fotograficznym i w odtwarzaczu MP3 i jest dobrze. I tych kart microSDHC wcale nie wyciągam z ich adapterów.

-------------------------

I jeszcze jedno pytanie: Czy jest jakaś osoba, która zbiera zamówienia. Czy musimy wyłonić kogoś spośród siebie?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 18:58:49 przez gilban
[#150] Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3

@gilban, post #149

Chyba musimy wyłonić spośród siebie. No i najpierw zapytać Lotharka, czy jest zainteresowany takim zamówieniem. Co do microSD do zrobię większą dziurę w obudowie i będzie gitara. Cała akcja ma szansę ruszyć chyba dopiero po sylwestrze, teraz wątpie żeby wszystko zgrać, bo są święta.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 19:36:48 przez Ender
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem