[#131]
Re: HxC floppy emulator - zbiorowe zamówienie - edycja 3
@Nathanel,
post #130
Dzięki... Niestety sklep do któregoś tam października okazał się nieczynny z powodu przeprowadzki parę ulic dalej, więc zajmę się tym w późniejszym terminie. Na razie wyprowadziłem taśmę i zasilanie od FDD na zewnątrz i tymczasowo przykleiłem płytkę do przedniej maski za pomocą gorącego kleju. Wygląda to trochę roboczo, ale przynajmniej jest stabilne i się nie rusza :)
Ponadto, zdarzyła mi się taka sytuacja z HxC. Po przesiadce z nim z A500 na A600 zaczął świrować. Cały czas miganie diodek, "Reading FAT..."/"No SD card found" na zmianę, jak już się pojawiło "Choose file", to po wybraniu pliku i po wczytaniu kilku sektorów "dyskietki" z powrotem kaszanka i tak na okrągło. Możecie sobie wyobrazić co czułem w tych pełnych chwilach grozy. Okazało się (Lotharek rulez!), że winny takiemu zachowaniu urządzenia jest Amigowy zasilacz, który poprostu jest za stary lub za słaby. Napięcie 5V jakie pobiera HxC było za słabe i stąd takie cyrki. Po zmianie zasilacza na inny problem ustał. To tak jakby komuś przydarzyła się podobna historia. W/g tego co napisał mi Lotharek, w dalszej kolejności takie problemy mogą wynikać z niedociśniętych w gniazda kości lub nieudanej próby upgrade'u firmware'u.
Pozdro!