[#61] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #60

mccnex: Dobrze ujete. To, co? Wylacznie ST-01 sensu stricte, czy dowolne od ST-01, powiedzmy do ST-xx (np. ST-03)? Warto, zeby wybor byl jednak ograniczony.
[#62] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #60

Ja myślałem, żeby słuchać tego na gołej A500 na Protrackerze. Po wgraniu Protrackera zostanie na pewno 300kB wolnej pamięci Chip.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#63] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #60

Nie pamietam dokladnie kto to organizowal

Takie compo organizowano na EAB, ale jak to się skończyło to nie wiadomo chyba do dziś.

Jako ciekawostkę można dodać, że w 2009 roku Brainstorm wypuścił musicdisk "Tracked In Time". Wszystkie muzyczki powstały na bazie sampli z ST-01. Można przy okazji posłuchać jak znani muzycy wykorzystali te sample.

p.s. Może my dla odmiany ST-02? :)

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2013 23:14:34 przez AmiClassic
[#64] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #63

Od pierwszego Riverwasha organizowane było Soundtracker Compo, w którym używać można było wyłącznie sampli ST-XX. Podczas pierwszej edycji było to ST-01, potem ST-02 itd.
[#65] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #60

BTW, jak sobie wyobrazaliscie odtwarzanie tych modulow na A500/0.5MB/1.3?

W piątek wygrzebię dyskietkę Workbench1.3, wrzucę na nią jakiś player modułów i podam link do ADFa.
[#66] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #61

To, co? Wylacznie ST-01 sensu stricte, czy dowolne od ST-01, powiedzmy do ST-xx (np. ST-03)? Warto, zeby wybor byl jednak ograniczony.

Może być. Musimy jednak wybrać jeden ST-xx z jak najlepszymi brzmieniami perkusji. Który twoim zdaniem będzie odpowiedni?

PS. ja już zacząłem robić moduł na bazie własnych sampli gitarowych, ale co tam. Zacznę od początku z zestawami ST-xx :)
[#67] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #59

[#68] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #66

PS2. właśnie przesłuchałem ST-01, ST-02 i ST-03. Jest tam dużo ciekawych dźwięków, jednak brakuje mi dobrych sampli perkusyjnych. Bez sampli gitary się jakoś obejdę, ale perkusja powinna być na poziomie :)

Proponuję zatem cztery paki: ST-01, ST-02, ST-03 oraz czwarty, z dobrymi brzmieniami perkusji. Który proponujecie? Dodam że chodzi mi o jakiś pak z naturalnym hi-hat, ride i crash, bo werble i stopy są ok w 1-3. :)

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 08:22:51 przez Andrzej Drozd
[#69] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #68

Andrzej, przejrze jeszcze te packi i, jesli nikt mnie nie ubiegnie, podam, ktore oprocz standardowych sampli maja tez perkusyjne. Mnie z kolei bardziej przydalyby sie chordy.

edit: Przejrzane. Jesli ma to byc jedna dyskietka, to w mojej ocenie wyroznia sie ST-13 (przejrzalem ST-01 do ST-15). Jest tam sporo sampli perkusyjnych, sa rozne chordy, sa tez guitar-chordy, jest sporo instrumentow one-shot. Sample relatywnie pasuja tez do siebie, a entuzjasci progresywnych brzmien tez znajda cos dla siebie.

Jesli nie musi byc jeden, to ST-01 do ST-03 wlacznie, zawieraja wszystko i nawet wiecej, czego moglibysmy potrzebowac.

Mnie jest sprawa obojetna, demokratycznie sie dostosuje, choc glos oddaje na ST-13. OK

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 10:27:45 przez F7sus4

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 10:28:05 przez F7sus4
[#70] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #69

Właśnie skończyłem pobierać wszystkie ST-XX z Aminetu plus jakieś dodatkowe. Czyli ponad 110 zestawów :) . Jestem gotowy !

Pozdrawiam,

Azzorek
[#71] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #70

No to moze dopuscmy caly set dyskow ST dostepny na Aminecie i po sprawie ...

Od strony technicznej temat jest wlasciwie "rozpykany". Przydaloby sie jeszcze pare zasad ogolnych - deadline, gdzie zamieszczac, komu wyslac ... czyli jak to mialoby wygladac od strony czysto organizacyjnej.

No to panowie, piszcie co komu jeszcze lezy na duszy - podsumujmy zasady gry i do roboty :)
[#72] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #71

Podsumowujac (copy+paste):
1. Standardowy trackerowy format (MOD, MED), bez hipsterskich 669 itd.
2. Czas utworu - max. 3 minuty
3. Sample wylacznie z ST-xx (podpisy sampli zostaja dla weryfikacji)
4. Modul docelowo ma wystartowac na A500 z 512kb RAM (wewnatrz trackera)
5. (dla formalnosci) - Bez PowerPackerow itp.
6. (dla formalnosci) - Styl muzyczny dowolny

Glosowanie jawne, a moduly w compo skladane bez podpisu.

Chetnie bym juz zatraczyl.

Dyskusja:
A. Bez sekwencji i loopow - skoro mamy zamkniety samplepack ST-xx, to moze niech zostana. Prywatnie jednak nie uzylbym np. fragmentu "I'll Never Be Maria Magdalena" (jest tam gdzies). Lame. Mysle, ze kazdy wyczuje, co jest w dobrym tonie. :D
B. Brak edytowania sampli (z wyjatkiem ich dowolnego zapetlania) i ewentualnie downsamplingu (jesli oktaw zabraknie). Bez zewnetrznego filtrowania (cutoff, resonance etc.).

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 13:07:40 przez F7sus4

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 13:16:07 przez F7sus4
[#73] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #72

Określmy termin przesyłania utworów. Teraz weekend majowy więc niektórzy gdzieś pojadą odpoczywać, a inni będą w domu np. przy Protrackerze :). Zresztą Ci co jadą.... ile to razy taszczyło się naście lat temu Amigę na działkę lub inne wyjazdy :) .

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 14:12:00 przez Azzorek
[#74] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #73

Określmy termin przesyłania utworów.

Ja myślałem aby to zrobić w takiej formie: gdy uzbiera nam się 10 modułów, to poprosimy adminów o miejsce na serwerze PPA i zrobimy comiesięczną "top listę muzyczną użytkowników PPA". A raz w roku, w grudniu, wszystkie utwory wezmą udział w konkursie z nagrodami (poszukamy sponsorów, sami zasponsorujemy itp.).
Oczywiście już teraz możemy zrobić mini konkurs na własną rękę i użytkownicy forum wybiorą zwycięzcę, a moduły i tak zasilą planowaną top listę :)

Jeśli chodzi o teraźniejszy termin, to proponuję do końca maja :)
Proszę o Wasze pomysły :)
[#75] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #74

Termin realny, może być do końca maja.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#76] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #74

Jesli zrobimy 1 tydzien - to "sie" nie zdazy, jesli 1 miesiac - to "sie" zapomni. Moze niech sie kazdy okresli. Wielu uczestnikow nie ma.

Ze swojej strony - na niedziele 28 kwietnia powinienem skonczyc.
[#77] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #72

Ad. B:

Brak edytowania? Troche zbyt radykalne.

A co jak naloze sobie loopa na sampelek o dlugosci powiedzmy 25kB w taki sposob, ze za petla zostanie mi 10 kilo nieuzywanego materialu audio?

Edycja powinna byc dopuszczona, mamy pakiet sampli, ktore nalezy sobie dostosowac do swoich potrzeb. Jesli chcemy juz isc w zaciesnianie mozliwosci to mozna ograniczyc mozliwosci edycji sampli do tego co potrafi sam ProTracker: przyciecia, volume, boosty, filtr, echo, x-fade, resample...

W 3.61 jest jeszcze taka funkcja jak mod2smp, pozwalajaca miksowac ze soba sampelki, co daje dodatkowo calkiem spory pakiet mozliwosci brzmieniowych.

Poza tym, panowie, nie ma co isc w przesade z tymi zasadami, bo ... czy ktos naprawde mialby ochote zabawic sie w takim kompocie w sposob nieuczciwy?

Glosowanie jawne, a moduly w compo skladane bez podpisu.

No to przydalby sie ktos, kto je pozbiera, a jednoczesnie nie bedzie bral udzialu w kompocie. Po uplywie deadline'u osoba ta upubliczni modki, na ktore bedziemy glosowac, ale beda mialy one same numery porzadkowe. Po zakonczeniu glosowania - wyniki i pelna porcja informacji co i kto wyrzezbil, owacje, nagrody, wywiady...

Mozna by sie zglosic w tej sprawie do redakcji PPA. Moze Arti sie zgodzi? Co Wy na to?
[#78] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #77

Brak edytowania? Troche zbyt radykalne.

mccnex: Chyba nie przeczytales uwaznie. To, o co sie dopominasz dokladnie zostalo juz ujete "na tak":

Cytujac:
B. Brak edytowania sampli (z wyjatkiem ich dowolnego zapetlania) i ewentualnie downsamplingu.

Chodzi o to, by nie wyciagac sampli ST-xx i nie przepuszczac ich przez 1000 filtrow, celem uzyskania nowej calosci, ktora nie ma wiele wspolnego z dzwiekiem wyjsciowym. Ciecie, downsampling i dowolne zapetlanie - jak najbardziej.

W 3.61 jest jeszcze taka funkcja jak mod2smp, pozwalajaca miksowac ze soba sampelki, co daje dodatkowo calkiem spory pakiet mozliwosci brzmieniowych.

Czyli 1) tworzysz nowe sample, 2) emulujesz dodatkowe kanaly. Jesli ma to byc rzeczywiscie oldschoolowe compo - to trzymajmy sie i starych sampli i czterech kanalow.

(...) upubliczni modki, na ktore bedziemy glosowac, ale beda mialy one same numery porzadkowe. Po zakonczeniu glosowania - wyniki i pelna porcja informacji co i kto wyrzezbil (...)

Yup, 100% agree. Jakby co, mam przestrzen FTP, natomiast support ze strony PPA pod katem dalszego downloadu paczki i systemu glosowania bardzo by sie przydal.

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2013 16:09:11 przez F7sus4
[#79] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #63

Jako ciekawostkę można dodać, że w 2009 roku Brainstorm wypuścił musicdisk

Fajne 4ch, np. wraith of st-01 :)
Są nawet pliki .mod w archiwum.
[#80] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #65

Zrobiłem dyskietkę z okrojonym WB1.3 i samoładującym się EDPlayerem. Z LoadWB zostawało 285 kB ramu, więc ED odpala się bez LoadWB. :)
W katalogu Utilties/Moduly wrzuciłem jeden przykladowy modul z Aminetu ktory dziala bez problemu.
Dyskietkę zrobiłem na WinUAE. Czy może ktoś sprawdzić pod prawdziwą A500?

Dyskietka
[#81] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #80

Ten EDplayer odczytuje moduły z Noisetrackera, a więc no finetune, no Exy commands. Ani słowa o Protrackerze. No chyba, że takie są restrykcje tego compo.
[#82] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #70

Właśnie skończyłem pobierać wszystkie ST-XX z Aminetu

Zrobiłem to samo, wrzuciłem na hd, 'poassignowałem' wszystkie (nie wyobrażam sobie żonglowania 116 dyskietkami), odpaliłem ProTrackera, załączyłem PLST Ed'a i na ST-B3 zobaczyłem "PLST is full". 9999 sampli - masakra. :)
Kto to ogarnie i przesłucha, żeby znaleźć fajne sampelki? Ja tymczasowo pozostanę przy ST-01 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ewentualnie na koniec będę przesłuchiwał te 9999 sampli i podmieniał na lepiej brzmiące, ale to może zająć pół roku. ;)

Czy dopuszczalne jest tworzenie CHORD'ów z jednogłosowych instrumentów (jedna z funkcji PT)?
[#83] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@cholok, post #81

Ten EDplayer odczytuje moduły z Noisetrackera, a więc no finetune, no Exy commands. Ani słowa o Protrackerze. No chyba, że takie są restrykcje tego compo.

A Hippoplayer może być? On też działa pod WB1.3.
[#84] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #83

Na 1.3 czesto sie korzystalo z patchy typu add21k i add44k, ktore wylaczaly conieco (np. ograniczaly liczbe kolorow itp.).

Na Aminecie pod haslem "mod player", sortowanie od najmniejszych do najwiekszych wyskakuje taka lista:

http://m68k.aminet.net/search?query=mod+player&sort=bytes

Np. ten:

http://m68k.aminet.net/mus/play/tinyplay.lha

odtwarza ST/NT/MED i dziala w/g autora na wszystkich Amigach.

Ktos potwierdzi i moze sprawdzi czy odpali sie mod o wielkosci 300kB spod CLI na A500/WinUAE z 1.3 i 0.5MB Chip?
[#85] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #82

Czy dopuszczalne jest tworzenie CHORD'ów z jednogłosowych instrumentów (jedna z funkcji PT)?

Nie, wykorzystujemy wylacznie sample ST-xx - mozna je przycinac i resamplowac etc. natomiast nie mozna tworzyc sekwencji - bez wzgledu na to, czy jest to loop perkusyjny, czy chord. W obydwu wypadkach jest to emulacja dodatkowych kanalow ponad 4 podstawowe, a zalozeniem compo bylo sie w nich zmiescic.
[#86] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #80

Zrobiłem dyskietkę z okrojonym WB1.3 i samoładującym się EDPlayerem

Andrzej, a czy jest istotna koniecznosc wyciskania tych ostatnich kilobajtow? Zrecznie napisany modul powinien poradzic sobie i pod playerem i pod trackerem - pod wzgledem pamieci. Oczywiscie, player, ktory nie obsluguje finetune odpada juz w przedbiegach.
[#87] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #84

Moduły możemy uploadować na serwer SACP. Wystarczy na to miejsca. Dajcie znać czy pasuje wam takie rozwiązanie.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#88] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #84

Tinyplay nie dziala pod kick1.3
[#89] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Norbert, post #88

Taka ciekawostka. Dzisiaj postanowiłem rozpakować te wszystkie zestawy ST-XX z archiwum LHA tak aby utworzyły się katalogi o takiej samie nazwie dla każdego zestawu. Łącznie miałem ponad 110 archiwów LHA do rozpakowania. Na Mojej A500+ z gołą motorolką, HD i 8MB FAST RAM zajęło to..... 110 minut :D .
Tyle w temacie statystyk.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#90] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #85

Czyli korzystanie z akordów (minor, major, etc) zawartych na dyskietkach ST-xx dyskwalifikuje każdy utwór. Proszę o tym pamiętać, aby potem nie było zdziwienia. Tylko instrumenty jednogłosowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem