[#121] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@*y, post #120

Żeby to były "rewelacyjne muzyczki" musiałbyś albo użyć porządnych sampli (co de fakto łamie ograniczenie 300kB), albo zrobić to co ja wcześniej, czyli "podłożyć" w Octamedzie brzmienia profesjonalnych modułów brzmieniowych na dźwięki z ST-XX.
Tutaj raczej chodzi o klimat retro, czyli ograniczenia sprzętu i znajomość programu oraz inwencja współczesnych trackerowców.
Jeśli będę chciał zrobić coś naprawdę w stylu "rewelacyjnej muzyczki" nie będę się bawił w Protrackera na Amidze, tylko w sekwencery wielośladowe, których na Amigę akurat dużo nie ma (wspomniany przeze mnie Audiolab, który wymaga do działania PPC i innych "bajerów").

Tak czy siak tak by to wyglądało IMHO.

Pomysł z serwerem na SACP fajny - niech się reszta wypowie.

Co do oceny to chyba dla społeczności PPA, czyli laików, amatorów (jak ja) i profesjonalistów z doświadczeniem.
Na atrakcyjność utworów wpłynie zapewne wybrany przez kompozytora styl muzyczny, czyli pewnie: umta umta fajne. Bzzz, drrr łum dud - nie fajne :d .

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 14:26:07 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 14:27:39 przez Azzorek
[#122] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Azzorek, post #121

Rewelacyjny dla mnie jest np moduł "mod.technological", który wyprodukował XTD. Jego rozmiar to......
160264 bajtów. Podejrzewam, że XTD wykorzystywał więc sample 10 GB tylko dobrze je upchał
[#123] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@*y, post #122

Heh nie każdy może być XTD ;) . A samplowanie na Amidze dźwięków z syntezatorów to nie to samo co robienie ich w Amigowych samplerach (softwareowo). Zresztą... XTD rypał różne instrumenty (np. gitary).
W naszym wypadku chodzi po prostu o wykorzystanie dźwięków z serii ST-XX, które nie należą do najlepiej brzmiących, tym samym wzrasta trudność w sklepaniu z nich czegoś fajnego.

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 15:58:39 przez Azzorek
[#124] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@*y, post #122

Akurat nie liczy sie ile zajmuja dane sample, tylko jak dobrze sa zdownsamplowane i jak pomyslowo skonstruowane jest wykorzystanie ich przebiegu. (Autoreklama - w 4kb tez moga byc gitary, dzwonki i inne swierszcze!)

Jesli chodzi o przestrzen, moge przypomniec, ze proponowalem zorganizowanie FTP z loginem i haslem pod upload. Finalnie - paczka, zostalaby przekazana PPA, o ile ktokolwiek wewnatrz serwisu zobowiaze sie do stworzenia odpowiedniego kata na download i glosowanie ze strony uzytkownikow.

Dla przypomnienia i dla innych komentujacych - idea compo powstala po to, by wykorzystac retro/oldschoolowe zrodla, jakimi niegdys sie poslugiwano. Stad idea odpalenia modulu na A500 z 512kB i stad idea wylacznie sampli ST-xx. Mozna z nich DUZO wyczesac, trzeba tylko przysiasc.
[#125] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@F7sus4, post #124

Stary, wez juz przestan... w 4K "nie moga byc gitary, dzwonki i inne swierszcze". Kazdy to kuma, i ciezko sie czyta, co piszesz. Pobudka!
[#126] Sample IFF 8bit

@cactoos, post #125

Panowie a ja mam takie pytanie. Niezalezne od "kompotu". Chodzi mi konwersje sampli do formatu uzywalnego w Protrackerze. Przykladowo mam instrument zrobiony w 16bit/44.1kHz lub cos w tej okolicy. Obnizam czestotliwosc, potem zmieniam rozdzielczosc na 8bit i ... no wlasnie ... poziom "8-bitowego" szumu jest wprost niemozliwie wysoki! Cos robie zle, czy moze uszy sie juz odzwyczaily od tamtej jakosci...? Nawet te sample z paczek ST wydaja sie byc lepsze niz efekty konwersji...

Jak z tym powalczyc? Jaki jest na to patent? Robic to na PC (Cool Edit, Sound Forge) czy lepiej na Amidze (Samplitude Opus, Soundbox, a moze cos innego lepszego, najlepiej z funkcja "batch")...?
[#127] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #126

A jak robiłeś tą konwersję? Ja ostatnio robiłem coś takiego w Sound Forge i byłem zadowolony z efektu (z ustawieniami dithering/noise shaping na triangular i equal loudness contour).
[#128] Re: Sample IFF 8bit

@seldon, post #127

No w sumie to po prostu przekonwertowalem, dalem tylko maximize przed operacja. Sek w tym, ze kiedys to sie na Amidze bawilem samplerem 8bit i bralem sample jak leci, nie bylo wyboru. A z ta konwersja to sie bawie od paru miesiecy co jakis czas i co bym nie robil to efekty sa co najwyzej srednie... A z nowym softem przeciez mozna by wiele zwojowac. Tak to zwykle dzialam na 16/24bity, gdzie problem nie istnieje. Dzieki, bede probowal, ale wskazowek nigdy za wiele, wiec prosze o dalsze jesli ktos ma :)
[#129] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #126

mcnex: Problem z szumem w brzmieniach 8-bitowych dotyczy zwykle probek, w ktorych 1) jest duzo niskich rejestrow (basu) oraz: 2) o niskiej amplifikacji. Generalna zasada jest taka, ze wysokie czestotliwosci (cyki, hihaty etc.) brzmia dobrze w 8-bitach za to w 44100Hz, natomiast bas mozna spokojnie resamplowac do 11025kHz, za to w 16-bitach. Poniewaz w wiekszosci amigowych formatow nie ma sampli 16-bitowych, dobrze jest: 1) wysterowac probke (maksymalizacja, kompresja), 2) eksperymentalnie downsamplowac (22, 18, 16, 14, 11, 8kHz), 3) konwertowac do 8-bit (zawsze na koncu). Polowicznym rozwiazaniem jest zastosowanie low-pass filtra z protrackerowego formatu, albo maskowanie szumu na basie innymi samplami, ktore jednoczesnie z nim graja. Porownywanie probek z ST-xx nie jest miarodajne, poniewaz nie wiesz, jak sample te brzmialy w oryginale.

cooctas: No ciekawe niemozebnie.
[#130] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #129

Na jednym z forum juz zrobiles z siebie pajaca doskonalego. Tutaj rowniez idzie Ci calkiem niezle. Nie moge sie doczekac, co zaprezentujesz w tym compo.
[#131] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #129

Dzieki.

Wczoraj sie troche pobawilem. Mialem zaciecie i od razu przyszly efekty. Do zabawy uzylem Cool Edit Pro 2.1 (z powodzeniem moglbym SoundForge 7, ale on nie umie zapisywac do IFF). Najpierw konwersja do MONO, z uzyciem tylko jednego kanalu (lewego), potem obnizenie czestotliwosci do 22050, nastepnie zabawa z amplituda - normalize/maximize, jak najwyzej sie da, ewentualnie obciecie dolu equalizerem (50-60Hz), kompresor/limiter - w zaleznosci od sampla. I na koncu oczywiscie 8bit. Z porownywania swoich produktow z samplami uzywanymi np. przez XTD lub Lizardkinga wyszlo, ze te moje mialy poziom 8bitowego szumu w najgorszym razie taki sam, a najczesciej nizszy :)

Acha, nie stosowalem ditheringu przy konwersji do 8bit. Nigdy, efektem ditheru zawsze byl zwiekszony poziom szumu.
[#132] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #131

Przy okazji chcialem jeszcze dodac swoje przemyslenia z wertowania dziesiatek/setek sampli z pakietow ST-XX. Od ktorejs tam dyskietki w gore to sa praktycznie same rippy z gier i cholera wie czego jeszcze. No i niby duzo tego ale tak naprawde (jak dla mnie oczywiscie) wiekszosc jest kiepska, prawie wszystkie wymagaja protrackerowej obrobki, nie wspominajac juz o zestrojeniu.

Zaczalem sie tez zastanawiac dlaczego wszyscy tutaj (w tym i ja) pierwszy i pionierski kompot muzyczny na PPA obwarowalismy taka iloscia ograniczen?

Bylbym jednak za tym, zeby (zanim jeszcze oficjalnie ten konkurs zostal ogloszony przez redakcje) zniesc koniecznosc korzystania w z sampli ST-XX, dopuscic uzywanie wlasnych, a maksymalna objetosc modulu niech bedzie sobie dowolna. Jedynym ograniczeniem Protracker i format MOD. I oczywiscie wlasna autorska kompozycja, oparta na "tradycyjnie" rozumianym uzyciu sampli-instrumentow, w senisie nie w 100% na zdigitalizowanych sekwencjach - co kazdy minimalnie nawet ogarniety od razu wychwyci.

To oczywiscie tylko moja sugestia, z ktora mozna sie zgodzic lub nie, wziac ja pod uwage lub nie itp. itd. OK
[#133] Re: Sample IFF 8bit

@cactoos, post #130

No patrzac na poziom Twoich produkcji, nie stwarzasz jakiejs szczegolnej konkurencji. Dolozywszy bezproduktywne smiecenie w topicu, wyglada to rownie przecietnie. Śpioch

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 16:49:18 przez F7sus4
[#134] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #132

Bylbym jednak za tym, zeby (zanim jeszcze oficjalnie ten konkurs zostal ogloszony przez redakcje) zniesc koniecznosc korzystania w z sampli ST-XX, dopuscic uzywanie wlasnych, a maksymalna objetosc modulu niech bedzie sobie dowolna. Jedynym ograniczeniem Protracker i format MOD.

Stworzylibysmy w tym momencie zupelnie inne compo. Po to jest nierozszerzona Amiga 500 i po to jest ST-xx, zeby stworzyc wyzwanie i wycisnac ile sie da z zasobow, ktore byly dostepne dla wiekszosci 20 lat temu.

Obecnie, pisanie newschoolowego modulu dla Amigi mija sie z celem. Skladal sie bedzie niemal z samych sekwencji, pisany bedzie na nowym sprzecie, a funkcja amigowego Protrackera ograniczona bedzie do sekwencera. W tym momencie lepiej wyprodukowac regularne MP3.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 16:38:06 przez F7sus4
[#135] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #134

Nie no jasne, chcialem tylko wyrazic swoje zdanie a nie forsowac nowe komporulezy :) Ale absolutnie nie zgodze sie z Toba, ze pisanie "nowoczesnego" modulu dla Amigi dzisiaj to wylacznie sekwencje i ograniczenie PT do roli sekwencera. I nie to mialem na mysli w poprzednim poscie :) Gdyby tak bylo, to sam bym napisal cos w rodzaju Twojego "ze lepiej wyprodukowac regularne MP3".

Po prostu naszlo mnie, kiedy zaczalem w tych ST-kach grzebac - stad tez moje pytanie o konwersje sampli - teraz, dzieki temu, ze jakos mi to zaczelo wychodzic oraz majac do dyspozycji szereg wirtualnych instrumentow na PC (VSTi) moge sobie zrobic niemal dowolne instrumenty do zabawy w Protrackera, sam zdecydowac do jakiej nuty maja stroic (no bo to raczej niefajnie miec w kilka sampli, z ktorych raz F#, raz G, raz B graja ten sam ton, prawda?). Slowem - zbudowac modul calkowicie od podstaw.

Cos tam sie zaczalem bawic w Protrackerze 3.62, emulowanym na laptopie. Niestety czasu mam niewiele, najwyzej godzine dziennie i to przy dobrych wiatrach. Cos tam sie wykluwa w oparciu o sample z ST i byc moze docelowo wyjdzie z tego modul, ktorego nie bede sie wstydzil zglosic do kompotu - niewiem. Brakuje mi odpowiednich brzmien - takich jakie bym sobie wyobrazal - nawet myslac realiami swiata amigowskich modulow i typowych dla nich dzwiekow. No faktem jest, ze nie przekopalem (wnikliwie) jeszcze wszystkich dyskietek.

PS. Prosilbym Was (Ciebie i Cactoosa) o nie urzadzanie osobistych podjazdow w ramach forum. Nie chcemy robic za przymusowa publicznosc :) Dzieki z gory OK
[#136] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #135

(...) nie zgodze sie z Toba, ze pisanie "nowoczesnego" modulu dla Amigi dzisiaj to wylacznie sekwencje i ograniczenie PT do roli sekwencera (...)

No patrzac po nowych produkcjach, trudno miec inne zdanie. Formalna prawda jest, ze mozna dziergac nutki na patternach i dopieszczac kazda wolna przestrzen z czterech kanalow, tylko ze niewielkiej ilosci ludzi chce sie to robic. Dlatego, jezeli na potrzeby compo zaproponowalbys wspomniany wczesniej "brak limitow" i brak ST-xx, to w duzej mierze tak wlasnie by to wygladalo: "PT jako sekwencer plus okazjonalne wykorzystanie sampli". Amiga 500 FTW!

PS. Uwagi na temat "popychanek", mozna kierowac do ich pierwotnego i wylacznego inicjatora (post #125).

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 18:51:21 przez F7sus4
[#137] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #132

Zaczalem sie tez zastanawiac dlaczego wszyscy tutaj (w tym i ja) pierwszy i pionierski kompot muzyczny na PPA obwarowalismy taka iloscia ograniczen?

Bo to ma być Amigowy odschool, i w przypadku Amigi, nie widzę potrzeby aby wychodzić poza jego granice.
Ograniczenia? Ponad 10000 sampli i Ty mówisz o ograniczeniach? :) Ja to bym ograniczył się do ST-01, ewentualnie do kilku dyskietek.
Jeśli w przyszłości miałyby się odbyć kolejne edycje, to można przyjąć inne kryteria, ale jedno nie powinno się zmienić: komputerem na którym ma zagrać moduł powinna być Amiga 500 z 512 CHIP RAM.
[#138] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #136

Tak czy inaczej, jeżeli nie znajdzie się szef compo (którego ja nie jestem pomysłodawcą), to 1 czerwca opublikuje tutaj swój pierwszy moduł wg. zasad które ustaliliśmy :)
I...dokończę następny moduł który już bazuje na loopach i własnych samplach.
Oczywiście cały czas mi chodzi o listę modułów, które "zagrają" na gołej A500 :)
[#139] Re: Sample IFF 8bit

@Andrzej Drozd, post #138

Andrzeju, czy "szefostwo" z PPA zapowiedzialo jakis support w postaci bannera, miejsca na glosowanie dla zalogowanych etc.? Pytam czysto organizacyjnie o rzeczy, na ktore nie mam wplywu. Natomiast przestrzen FTP powinienem zaproponowac Wam niebawem - prace zebrane beda w paczce. Dobrym zwyczajem byloby pozostawienie ich niepodpisanych do momentu uzyskania wynikow.
[#140] Re: Sample IFF 8bit

@AmiClassic, post #137

Hmmm... coz, zobaczymy co z tego wyjdzie. W miedzyczasie - dalibyscie linka do jakiejs paczki lub pojedynczych modulow z komposow na samplach z seri ST-XX? Ciekaw jestem co ludzie potrafia z tego wycisnac.
[#141] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #139

Andrzeju, czy "szefostwo" z PPA zapowiedzialo jakis support w postaci bannera, miejsca na glosowanie dla zalogowanych etc.? Pytam czysto organizacyjnie o rzeczy, na ktore nie mam wplywu.

Nie mam pojęcia. :)
To nie ja organizuję compo. :)

Ja chcę zorganizować "modułową listę przebojów użytkowników PPA". Czyli chodzi mi o top listę np. na zasadzie aktualnej listy gier.
Moim pomysłem jest stworzenie listy modułów stworzonych tylko przez użytkowników PPA - pomysł jest prosty: moduł ma zadziałać na gołej A500 - treść i forma jest nieograniczona. Co miesiąc głosujemy na top listę, a co roku w grudniu wybieramy np. trzy moduły roku i obdarowujemy je nagrodami rzeczowymi. Ale... :)

Ktoś z Was, jednak wspomniał o prawdziwym compo, nadodatek wprowadzając ograniczenia jak na prawdziwym compo. Zadziwiło mnie to, ale cóż? Czemu nie??? :)
Zostawiłem swój moduł z loopami, własnymi samplami i aktualnie robię coś na bazie st-xx i zgodnie z reagulaminem który ustaliliśmy :)

PS. Ja władze PPA poproszę o oficjalną listę wtedy, gdy będziemy mieli conajmniej 10 modułów.
PS2. Myślę że pierwsze compo możemy zorganizować tutaj (pod tym tematem) i na Twoim serwerze. Oczywiście poprosimy adminów o wsparcie Newsem. :) Jeżeli "impreza" się uda, to tymbardziej będzie zasługiwała na oficjalne wsparcie PPA. :)
PS3. Compo mozna organizować cyklicznie, niezależnie od "listy przebojów". W liście przebojów będzie można głosować na moduły stare i nowe, a nie tylko te z compo :)
[#142] Re: Sample IFF 8bit

@Andrzej Drozd, post #141

Zastanowilbym sie nad tym. Doswiadczenie jasno pokazuje, ze compoty cykliczne ciesza sie zainteresowaniem tylko poczatkowo, przy czym zainteresowanie spada tym szybciej, im czesciej compo jest organizowane (np. co miesiac). Znalezieniu ciekawych prac nie trzeba wcale dedykowac specjalnej "imprezy", a z kolekcjonowaniem i wyroznianiem modulow swietnie radza sobie juz inne portale (ModArchive, Modules). Z tego powodu, owa Top-lista nie wymaga tworzenia autorskiej bazy, chyba, ze celem byloby PPA-people exclusively. Jesli tak, mam nadzieje, ze portal zrzesza wystarczajaca ilosc osob, ktorych prace beda reprezentacyjne.

pomysł

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 10:18:26 przez F7sus4
[#143] Re: Sample IFF 8bit

@mccnex, post #140

... dalibyscie linka do jakiejs paczki lub pojedynczych modulow z komposow na samplach z seri ST-XX? Ciekaw jestem co ludzie potrafia z tego wycisnac.

Znane są produkcje, które robiono z ST-01 (oryginalny twór Karstena Obarskiego), bo jak sam zauważyłeś na pozostałych są rypane sample, a raczej żaden znany muzyk nie chciał być posądzony chyba o ich 'kradzież'. Jest gość, który próbuje dojść z jakiego sprzętu pochodzą te sample: Project ST-01: The instruments behind the historic ST-01 sample disk revealed.
Wyczytałem na jakimś forum, że ST-02 też w większości samplował K. Obarski, ale ile jest w tym prawdy to się nie dowiemy chyba.

Posłuchaj sobie modułów Karstena (zapewne większość znasz) i np. tego: BitFellas BitJam Podcast #71 - ST-01 Tunes .

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 18:16:46 przez AmiClassic

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2013 18:18:03 przez AmiClassic
[#144] Re: Sample IFF 8bit

@F7sus4, post #142

Zastanowilbym sie nad tym. Doswiadczenie jasno pokazuje, ze compoty cykliczne ciesza sie zainteresowaniem tylko poczatkowo, przy czym zainteresowanie spada tym szybciej, im czesciej compo jest organizowane (np. co miesiac).

Dlatego nie pomyślałem o compo. Tak czy inaczej widzę że organizatora nie znajdziemy....
Hmmm, tak czy inaczej zmierzam/marzy mi się lista muzyczna użytkowników PPA. Użytkownikiem PPA może być każdy i nie musi rozumieć/mówić po polsku. :)

Znalezieniu ciekawych prac nie trzeba wcale dedykowac specjalnej "imprezy", a z kolekcjonowaniem i wyroznianiem modulow swietnie radza sobie juz inne portale (ModArchive, Modules). Z tego powodu, owa Top-lista nie wymaga tworzenia autorskiej bazy, chyba, ze celem byloby PPA-people exclusively. Jesli tak, mam nadzieje, ze portal zrzesza wystarczajaca ilosc osob, ktorych prace beda reprezentacyjne.

"PPA-people exclusively", no właśnie o to mi chodzi. Jedyna i wyjątkowa lista przebojów modułów stworzonych przez użytkowników PPA. :)

Portal raczej nie zrzesza wystarczającej ilości osób, które chciałyby zrobić jakikolwiek moduł, niewiadomo czy dla konkursu, czy nie. Ale tu nie chodzi o profesjonalną listę. Tylko właśnie użytkowników PPA.

Oczywiście jeżeli masz pomysł na prawdziwe compo PPA, to czas działać. Pomogę :)
[#145] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #1

ściągawka do Protrackera dla chętnych ;)
skróty klawiaturowe i komendy efektowe, skany pochodzą z książki "Amiga i muzyka" - Tomasz Flanc / ˆ ALFIN 1992
[#146] Re: Sample IFF 8bit

@Andrzej Drozd, post #144

ja nie mam pomysłu na organizacje itd. ale mam już moda, sieknięty wczoraj w godzinach pracy pod UAE, 2:50 czasu, 18.4 KB żywej wagi więc ascetyczny chip-tune właściwie :)
Pierwszy mod po 18 latach abstynencji, oczywiście tak samo słaby jak te zabytkowe ;)
[#147] Re: Sample IFF 8bit

@Kilos, post #146

"Pierwszy mod po 18 latach abstynencji, oczywiście tak samo słaby jak te zabytkowe "

Zbytek skromności. Mój to na pewno będzie lipa :D .

Pozdrawiam,
[#148] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Kilos, post #145

Po pobraniu tej ściągawki i otwarciu pisze:
""Wystąpił błąd podczas otwierania tego dokumentu. Plik jest uszkodzony"
Czy mógłbyś go wrzucić jeszcze raz? Z góry dzięki.
[#149] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Leon, post #148

[#150] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Leon, post #148

mnie się otwiera bez problemu w Readerze X więc nie wiem...
to wszystko jest w helpie do PT, ale tu skróty po polskiemu opisane z tym, że do v1.1b, bo taka była aktualna kiedy powstawała książka, kopiowanie paternów itp. tego tutaj niema, trzeba sobie zerknąć do helpa

@Azzorek ja tam się jaram, że w ogóle udało mi się zlepić parę paternów, przypomnienie sobie co do czego to podstawa, że Ctrl+P, a nie Ctrl+V i etc etc. ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2013 23:01:56 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem