[#91] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #86

OK, zrobiłem kolejną dyskietkę z samoładującym się Hippoplayerem, bez ładowania LoadWB. Z załadowanym LoadWB zostaje około 260 kB ramu. Czyli można spodziewać się że bez niego jest blisko 300 kB.
Jednak proponuję tworzyć moduły do 250 kB. Noisetrackerowcy i Octamedowcy mogą testować swoje mody na poprzedniej dyskietce z EDplayerem :)
Jeżeli wybrałem złą wersję Hippoplayera to podajcie link do odpowiedniej.:)

PS. Udało mi się też odpalić Protrackera v1.3 z Aminetu (paczka lzh) na WB1.3, jednak wymaga on przypisania do st-00. Nie byłoby problemu, bo można to przypisać gdziekolwiek, jednak podczas próby załadowania MODa nie otwiera się okno wyboru i trzeba wczytać moduł z st-00:. Tak więc dyskietkę z Protrackerem pomijam.

Robimy retro compo i wczujmy się w sytuację, że na sali jest tylko A500 z 0.5 MB Chip. To ona ma nam zagrać :)
Mam nadzieję że odtąd obowiązują te dyskietki do testów: EDPlayer oraz HippoPlayer
[#92] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #91

Filemaster 2.0 z aminetu ma po rozpakowaniu tylko 42kb, moduły odtwarza.
[#93] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #91

Zamiast Eda i Hippo proponuję jeden uniwersalny PowerTracker.

------------------------------------------------------------------------------
SUPPORTED MODULE FORMATS
------------------------------------------------------------------------------

...
SoundTracker (31 instr only - If 15, load and resave in PT)
NoiseTracker x.x
ProTracker x.x
StarTrekker (4 channels only, No AM sounds)
Other compatible trackers eg.ShadesTracker/ParasiteTracker
Future Composer 1.0-1.3
Future Composer 1.4
Sound Monitor 2.0
SidMon
SidMon 2 - MIDI Version
Synthesis 4.2 (saved with player)
Sonic Arranger 1.44 (saved with player)
Jam Cracker (Pro) 1.0-1.0a
NoisePacker 3.00
Med
Octamed (4-8 channels)
Octamed Pro (4-8 channels) MED modules saved as MMD0/1
David Whittaker
Old David Whittaker
Promizer 1.0c-2.0
Unic Tracker Not 100% replayer, but soon
SoundFX 1.3
Music Assembler
FRED
Mark II
...
[#94] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #90

No wlasnie nie!

Jemu chodzilo o to, ze jak masz gotowy akord w pakiecie ST-XX to spoko, natomiast nie wolno Ci miksowac za pomoca Protrackerowych funkcji.

---

IMHO takie zasady to juz przesada. Zrozumialbym ze Mod2Smp dodaje kanalow, ale robienie akordow to akurat jest pojsciem na kompromis pomiedzy totalnym zakazem a totalnym przyzwoleniem na ten proceder. No ale ... niech sie wszyscy wypowiedza.

W ogole to proponuje ustanowic deadline na uzgodnienie zasad tego kompotu i sie go trzymac. Kto sie nie wypowie = ten sie zgadza z tym co zostalo powiedziane w tym topiku. Mamy 27.04, wiec proponuje, ze do 30.04.2013 uzgadniamy "rulezy", a od 1.05 trwa kompot, zasady sie nie zmieniaja az do nastepnej edycji.

Tu jeszcze mialbym sugestie/propozycje, co do terminu nadsylania prac. Dajcie troche czasu, to wiecej ludzi sie zabierze do dlubania, a i modulki beda bardziej dopracowane. Stawialbym na "do konca czerwca" czyli 30.06.2013 roku 23:59 (decyduje data uploadu na serwer FTP/wyslania e-maila do osoby przyjmujacej prace).

I prosilbym o zorganizowanie patronatu PPA nad tym kompotem. A wiec news na stronie, ze jest kompot, rulezy, deadline itp. No i jakies zwierzchnictwo nad przeprowadzaniem glosowania itp itd.

Jak chcecie nagrody, to proponuje zrobic "wpisowe". Np. 5 czy 10 PLN to zadna kwota, a pomnozona przez liczbe uczestnikow pozwoli komus zafundowac jakas ciekawa Ami-nagrode lub po prostu kieszonkowe na piwo czy oranzade.

No to podsumowania zaczac czas i do roboty! OK
[#95] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #91

Sorki, ale muszę tu sprostować dwie kwestie:
PS. Udało mi się też odpalić Protrackera v1.3 z Aminetu (paczka lzh) na WB1.3, jednak wymaga on przypisania do st-00.

Każda dyskietka z ProTrackerem (programem) to ST-00 i tak powinna być nazwana.

Nie byłoby problemu, bo można to przypisać gdziekolwiek, jednak podczas próby załadowania MODa nie otwiera się okno wyboru i trzeba wczytać moduł z st-00:.

Nieprawda. Nic nie trzeba przypisywać, a moduł można wgrać z jakiejkolwiek dyskietki.

Sprawdziłem przed chwilą wersję o której piszesz czyli 1.3b i emulując Amigę 500 z 512Chip wgrałem "Guitar Slinger" Jogeir'a, który notabene ma 406 kB. Gra bez problemu i jeszcze zostało trochę wolnej pamięci. Jeśli więc ktoś potrzebuje więcej pamięci niż osławione 300kB, to chyba może sobie pozwolić na spore przekroczenie tej granicy.
[#96] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #91

Dlatego jak juz pisalem. Lepiej odpuscic limit objetosciowy i ustalic, ze "ma sie odpalac na A500 z 0.5MB RAM". A program odtwarzajacy to juz niech zostanie zmartwieniem autora i wszystko w temacie. Ja np. jak znajde jakis mikroplayerek do chetnie sie z wami podziele :)
[#97] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #94

No wlasnie nie!

Jemu chodzilo o to, ze jak masz gotowy akord w pakiecie ST-XX to spoko, natomiast nie wolno Ci miksowac za pomoca Protrackerowych funkcji.

Do dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe. Używanie gotowych akordów to także emulacja ponad 4 podstawowe kanały. Więc albo możemy tworzyć akordy, albo w ogóle ich nie używamy.
Według mnie powinno się móc skorzystać z wszystkich funkcji edycyjnych trackera, w końcu to nie Renoise i wielkich cudów tam nie ma.
[#98] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #93

Zamiast Eda i Hippo proponuję jeden uniwersalny PowerTracker.

O, i już :) Nie można bylo tak od razu? ;)
[#99] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@KJB, post #92

Filemaster 2.0 z aminetu ma po rozpakowaniu tylko 42kb, moduły odtwarza.

OK, to jak jakiś moduł nie da rady pod jakimś playerem, to zrobisz dyskietkę z samoodpalającym się FM2 :)
[#100] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #97

No wlasnie jestem podobnego zdania do Ciebie. Dla mnie stworzenie sobie akordu Protrackiem i wykorzystanie gotowego akordu z dyskow ST-XX jest tym samym w sensie wykorzystania polifonii na jednym kanale trackera.

Generalnie to co moze PT powinno byc dozwolone. Wyjatek zrobilbym dla wbudowanej implementacji mod2smp w nowszych wersjach.

No to co, czas na podsumowanie jakies + szybkie za i przeciw...?

Na tym bym sie teraz skoncentrowal, a dyskietke to "sie zrobi". Zreszta co to za problem - sformatowany dysk w OFS-ie z samym plikiem np. "FM" (filemaster) zupelnie wystarczy. Moze uda mi sie nawet uzyskac jakis skompilowany specjalnie na ten kompot mini replayer formatu protrackera.
[#101] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #100

Nie zapominajmy, że nie wszyscy używają ProTrakera do przygotowania utworu. Gotowe dyskietki są zalinkowane w poście 91 i 93, wystarczy wybrać.

Proponuję również podsyłać wybranej do tego osobie utwór w dwu wersjach:
- niepodpisana, surowa czyli utwór wyłącznie z nazwami sampli (do prezentacji)
- podpisana i opisana przez autora (do rozpowszechnienia)

Ktoś to wszystko wstępnie podsumuje?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 15:43:04 przez AmiClassic
[#102] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #101

Jasne, wybor wolny. W tym playera :)

Niechaj sie okresli (moze byc samozwaniec, byleby skuteczny) wsrod obecnych tutaj forumowiczy jakis lider tego projektu i ogarnie regulamin oraz kwestie akredytacji/patronatu portalu.

A jak nie ma chetnych, to zdaje sie pomyslodawca byl Andrzej ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 17:33:45 przez mccnex
[#103] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #102

Mam jeszcze pytanie co do wersji Protrackera. Na A500+ (a na niej będę robił modka) nie zadziała wersja 3.61. Max co udało mi się na niej uruchomić to 3.15 . Jakieś propozyce ? Jeśli ma być retro to niech może będzie wersja 3.15? Robiłem na niej modki w latach 90-tych ubiegłego wieku :) .

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 22:01:17 przez Azzorek
[#104] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #103

3.32 powinno zadzialac nawet na A500 z 1.3, 3.15 nie polecam, moze powodowac wesole zwiechy :)

2.3D jest najlepsza wersja 2-ki jak cos.
[#105] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #103

Max co udało mi się na niej uruchomić to 3.15 . Jakieś propozyce ?

Ja robię na 3.15, na A1200 z 040. Prawdopodobnie nie użyję żadnych komend oprócz tempa. Jestem pionierem jeśli chodzi o Protrackera i aktualnym moim zadaniem jest poprawne złożenie modułu. Co nie znaczy że moduł będzie cienki. Na początku zająłem się perkusją i basem. Dobra sekcja rytmiczna to 80% powodzenia. Problemem jest tylko to, że na jednym kanale bez możliweści korzystania z loopów, dobrze grają tylko rytmy techno/dance i imitacje funki. Ale nie szkodzi :) Gdy już zrobię kawałek, to wtedy pobawię się modulacją itp. Ściągnałem sobie manuala z Aminetu i jakiś rozszerzony kurs/artykuł z MA. :)
[#106] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@AmiClassic, post #97

Eee tam. Jezeli to ma byc prawdziwie oldschoolowe compo to korzystamy z takich sampli, jakie sa w ST-xx, a nie tworzymy wlasne. Po to tez jest tam ta Amiga 500 i po to jest tam to 512kb.

Jezeli myslimy o naginaniu zasad juz zanim compo sie zacznie, to moze od razu wyciagnijmy ciezka artylerie, napiszmy po MP3-ce i spokoj. Po co sie pogimnastykowac...

Temat mozna drazyc dalej: Czy skoro moge zrobic sobie chord, to czy rowniez moge sobie dodac basik w tonice? "A dlaczego nie?". Przeciez zyskam kolejny kanal. Wlasnie skrajny przyklad takiego myslenia zaowocowal ograniczeniem modulow na Amidze do golych sekwencji. Ani to prezentuje oldschool, ani kunszt trackowania.
[#107] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #106

Spoko, używamy tylko sampli st-xx bez nakładania dźwięków. Jeżeli jest tam jakiś oryginalny chord, to ok, mozna go użyć, ale w modułach nie będziemy dublować instrumentów.
Już wcześniej zacząłem kawałek reggae, sciągnąłem sobie loopy, nagrałem własny sampel basu (który brzmi cudownie w porównaniu do tych z st-xx), nagrałem sobie sample gitary reggae (osobne do każdego akordu) i ten moduł brzmiałby jak nie z protrackera. Ale co tam, zrezygnowałem z reggae i korzystam z tych sampli które ustaliliśmy, więc zrobię coś pośredniego, podobnego do techno/funki i muzyczki z Mario Bros :)

PS. Czas zacząć "przedstawienie", czas mamy do końca maja, a w miedzyczasie będziemy myśleć nad tematami logistycznymi na temat serwera i odpowiedzialnej osoby, szefa compo :)

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2013 20:41:43 przez Andrzej Drozd
[#108] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #91

Protracker2 zapisuje modki z playerem do pliku wykonywalnego - na SAVE chyba klika się prawym przyciskiem myszy.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2013 22:09:26 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#109] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #108

lub zewnetrzny program mod2exe
[#110] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Norbert, post #109

Słuchajcie, jak jest z tymi zestawami ST-XX ? Można użyć sampli tylko z jednego zestawu, czy można z róznych (byłbym za drugą opcją). W opisie MODka można podać dla identyfikacji jakie nazwy sampli były, z którego zestawu. Oczywiście w Module nazw sampli nie powinniśmy zmieniać.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#111] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #110

Azzor, z roznych ST-xx. Dyskutowalismy o tym na samym poczatku i stanelo na tym, ze wybor jednej dyskietki dawalby zbyt waskie spektrum brzmien.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2013 10:56:26 przez F7sus4
[#112] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #108

Na compo trzeba dostarczyc modul w oryginalnym formacie - chodzi o mozliwosc otworzenia w trackerze.
[#113] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #111

No i fajowo :) .

Pozdrawiam,

Azzorek
[#114] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Azzorek, post #113

No to "poszly konie po betonie". Ale panowie...

Znajdzie sie w koncu ktos, kto ogarnie i wypunktuje pakiet zasad, ktore ostatecznie obowiazuja oraz zalatwi porozumienie z redakcja PPA, tak jak to bylo wspominane?

Czy tez moze jest tak, ze jesli ja tego nie zrobie to nikt sie nie pokwapi?
[#115] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #114

Moim zdaniem jesteś bardzo dobrym kandydatem. Co o tym myślisz? :)
[#116] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@F7sus4, post #112

No to zapiszesz sobie tak i tak.
[#117] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@Andrzej Drozd, post #115

Mam wystarczajaco duzo na glowie w innym (czesciowo zwiazanym z PPA) projekcie Amigowym (i nie tylko) i o ile jakkolwiek moge sie tu poudzielac to na pewno nie zapisze sie na pilnowanie kolejnego

W sumie to chyba Twoj pomysl byl, Andrzeju z tym kompotem, prawda? :) Wiec chyba masz lepsze kwalifikacje do pokierowania tego okretu na "pelne morze"? ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2013 21:33:38 przez mccnex
[#118] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #117

Gdzie będziemy przesyłać te MODy? Nazwiska, adresy, kontakty... :) ?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#119] Re: Amiga i muzyka (ogólnie).

@mccnex, post #117

W sumie to chyba Twoj pomysl byl, Andrzeju z tym kompotem, prawda? Wiec chyba masz lepsze kwalifikacje do pokierowania tego okretu na "pelne morze"?

Moim pomysłem jest comiesięczna lista Top 10 i raz w roku (w grudniu) podsumowanie z nagrodami.
Skądś jednak utwory trzeba brać. Czy autor pomysłu na compo chciałby zająć się kompotem na PPA? :)

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2013 15:12:03 przez Andrzej Drozd
[#120] Re: Wave Builder - ma to ktoś?

@Andrzej Drozd, post #2

Panowie uświadomcie mnie. Kto ma oceniać Wasze prace. Jakiś specjalista tracker'owy czy szeroka publika? Jeśli My czyli nie muzykująca część środowiska to po co te Wasze pitu, pitu na temat szczegółowych warunków technicznych tworzonego modułu? Poza ograniczeniem wielkości modułu, które jestem w stanie przyjąć, mnie laika g.... interesuje, czy ktoś wykorzystał sekwencję, sample własne, z ST-xx czy ściągnięte z netu. Ja chcę posłuchać genialnego, dynamicznego modułu. Nie chcę natomiast czytać kolejnej strony określającej warunki brzegowe. Dajcie twórcom PEŁNĄ wolność tworzenia i zacznijcie produkować REWELACYJNE muzyczki. Ze swojej strony jestem w stanie Wam zaoferować kawałek miejsca na serwerze SACP.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem